Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Udostępnianie/nieudostępnianie zwrotnic na forum,kopiowanie konstrukcji-dyskusja

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie da się określić bezwzględnego "poziomu" DIY , gdzieś własnoręczna robota musi się skończyć, całości nie da się zrobić samemu.

Robiąc cokół do swoich kolumn, mogłem kupić kawał blachy, z 20 brzeszczotów, parę pilników i jechać ręcznie te blache przez 2 tygodnie a na koniec malować to strayem. Mogłem tez zrobic (co zrobiłem), wykonać rysunek, wysłać na cięcie laserem i dac na malowanie proszkowe. Pewne rzeczy są ponad nasze siły. Chociaz pewnie znalazłby sie i taki magik co by tymi pilnikami równie dobrze wypiłował te blachy co laser.

Czy kupny bas reflex lub terminal jest gorszy od tego własnoręcznie robionego? Czy kolce trzeba koniecznie toczyć, nie mogą być fabryczne? Dlaczego nikt nie plecie miedzianych drucików na kabel?
    Zwrotnica staje się elementem podobnym do głośnika, trudno ją zaprojektowac i wykonać ale można kupić. Skala problemu stała się tym większa im więcej się wykłada na konstrukcje. 10 lat temu robiąc kolumny na teslach czy tonsilach za 300-500zł czy sie dało zwrotnice fachową czy firmy jambo to i tak była lipa bo głośniki kijowe. Co innego jak sie wydaje 5 tys na głośniki, lepiej nie mieć wątpliwości.

Niech każdy robi na tyle na ile potrafi, wrzuca to do działu z konstrukcjami zgodnie z własnym "diyowym" sumieniem. A to czy jest i na ile jest to diy pozostawi ocenie innych. Znajdą sie i tacy dla których diy to juz przyczepienie kableków z gotowej zwrotnicy i wkręcenie głosników do gotowej obudowy .

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
    - Publikacja zwrotnicy zmniejsza atrakcyjność rozwiązania, a puszczający dreszczyki po grzbiecie dreszcz tajemnicy ją podnosi.
    - Satysfakcja posiadacza wyparowuje w chwili udostępnienia dokumentacji zakupionej ekskluzywnej konstrukcji.
    Zapotrzebowanie na customowe projekty jest głównie dlatego, że ludzie nie chcą tego co można znaleźć w necie. Conajmniej połowa projektów które wykonałem nie miałaby sensu publikacji bo i tak by nikt z tego nie kopiował. Dziwne zestawienia głośników, głośniki rzadkie, trudno nieosiągalne. Kazdy poluje na allegro czy ebayu na okazje, kupuje co mu sie trafi dobrego okazyjnie a później to skleja z inną okazją lub pisze z pytaniem o porade "co do tego dodać".

Mamy dział gotowych zwrotnic, pare też gotowych konstrukcji z pełna dokumentacją. Jakoś prawie nikt tego nie kopiuje. Może taka formuła się nie sprawdza .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Jakoś prawie nikt tego nie kopiuje. Może taka formuła się nie sprawdza .
      Tu nie chodzi o to żeby pokazać schemat zwrotki żeby ktoś mógł sobie skopiować.
      Jak pokaże kolumny i nic więcej to po co zakładać temat ?
      Podoba się nie podoba, ładnie nie ładne i tyle jest dyskusji. Przecież jak człowiek zrobił tak a nie inaczej to pewnie tak mu się podoba i co go to obchodzi że mi się nie podoba :)
      Na solarce się nie znam jak mi się uda frez zrobić prosto to się cieszę być może dla innych jest ta strona właśnie ciekawa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Tu nie chodzi o to żeby pokazać schemat zwrotki żeby ktoś mógł sobie skopiować.
        Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Jak pokaże kolumny i nic więcej to po co zakładać temat ?
        Czyli co? o co konkretnie chodzi i komu?
        Czy o nie pokazywanie schematu zwrotnicy (po to aby ktoś mógł sobie to skopiować, bo niby po co?), czy o to, że od razu w pierwszym poście nie zostały pokazane wykresy, tylko trzeba się o nie prosić?

Jak by nie było, to i tak wyjdzie na to, że jak ktoś nie pokaże schematu zwrotnicy (do dobrej konstrukcji na drogich głośnikach), to pojawią się bluzgi...

Skomentuj

Pieprzycie jak połamani.

Sami stwarzacie taką atmosferę a później zdziwieni. Ktoś z nowych coś pokaże, wrzuci jakis swój pomysł to od razu jest naskok a skąd weżmie zwrotnice, bo jak jej nie zrobi super profesjonalnie to z góry wiadomo, ze bedzie do dupy. Ba nawet jak zastosuje sprawdzony schemat ale obudowe poszerzy o 1cm to ola boga, juz wszystko dod nowa musi mierzyć :lol:. Dopieprzacie sie każdego szczegółu a to pomiaru brak albo nie taki, albo śrubka wam sie nie podoba. W atmosferze zawyzonych pesudowymagań trudno pokazać coś innego, niedoskonałego bo zaraz pojawi sie 10 specjalistów którzy będą zjeżdżać z góry na dół.
          to jest prawda a druga sprawa ludzie duzo gadaja ale pomoc juz nie chca. Tylko stawiaja wymagania.
          Sam chce stworzyc projekt ktorego jeszcze nigdzie nie spotkalem a jedynie podobne. 3drogi na daytonach sa na rs150 kazdy doradza na rs125 bo lepsza srednica ale jak juz zwracam sie o blizsza pomoc na temat budowy to juz znalezc do pomocy kogokolwiek jest ciezko.... Kazdy jedynie doradza co on by nie zrobil. I pewnie wyjdzie ze projekt bedzie trzeba skopiowac bo nikt nie pomoze a samemu pewnie zrobi sie zle. Do tego sub na glosniku o ktorym w pl nic na forach nikt nie pisze a dokaldniej tit400c. Dla mnie wydac 10k na kino to duzo tym bardziej, ze zadnego z tych glosnikow nie slyszalem, dlatego wole skopiowac dobrze niz zrobic bez pomocy samemu zle. Jesli znalezli by sie ludzie do pomocy i pomagali wspolnie tworzyc projekty to na pewno byloby duzo wiecej ciekawszych projektow. Dla niektorych zrobic cos nowego to nie problem tylko panowie mniej pieprzenia i klotni a wiecej checi do pomocy. Stworzcie dzial w ktorym ludzie beda chcieli zrobic projekt a na forum znajda sie ludzie, ktorzy beda chceili pomoc i poprowadzic za reke przez cala konstrukcje. Kazdy musi jakos zaczac a nikt nie chce na wlasnych bledach bo kosztuja duzo kasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            dj_zibi, można by powiedzieć że tyczyłoby się to moich Illuminatorów wg niejednego. A czy ktoś zastanawiał się nad tym ile czasu powstawał projekt i czy były to zamówione kolumny, czy może tylko obudowa, która miała nie odbiegać od firmowej konstrukcji? Ile pracy sam w to człowiek włożył przy projektowaniu i zestrojeniu tego?
            Wydaje mi się, że trochę żal d*** ściska innych jak ludzie siedzący kilka lat w diy nagle wolą zamówić sobie skrzynki, bo:
            -zwyczajnie ich na to stać,
            -nie mają warunków aby idealnie położyć lakier
            -nie mają czasu na pewne rzeczy i wolą za to zapłacić.

Czy konstrukcje, gdzie zaczerpnięty jest schemat zwrotki, pomiary to też nie jest DIY? Wydaje mi się, że pomiary i zestrojenie zestawu potrafi zabrać więcej czasu niż wykonanie skrzynek...
            DIY nie kończy się na tym, aby pokazać coś gdzie została wykonana skrzynka przez siebie...

Z dyskusji zaraz będą wychodzić figle, co wg niektórych jest traktowane jako diy a co nie. Tym tokiem myślenia, kupując gotowe deski, gotowy fornir, gotowe głośniki i komponenty, nie bawimy się w diy... bo przecież sami elementy tylko składamy a ich nie wykonujemy...
            Widzisz Kuba nie chodziło o Ciebie, ponieważ sam zaprojektowałes obudowę, pomiary wykonywał Krzysiek ale razem tego słuchaliscie... Miałem na mysli ludzi którzy totalnie wszystko zlecają a potem chwala się tym(masa ich na AS).

Bardziej chodziło o:

Znajdą sie i tacy dla których diy to juz przyczepienie kableków z gotowej zwrotnicy i wkręcenie głosników do gotowej obudowy .

PS. Ostatnio jakos bardzo(duzy nacisk na słowo" bardzo) nerwowy jestes

Skomentuj

Wydaje mi sie ze kolegom umyka esencja tego o co sie tutaj spieramy. Przypomnijcie sobie po co pierwszy raz tutaj przyszliscie? Po to zeby podpatrzyc, nauczyc sie, cos zgapic, nabrac motywacji do dzialania, az w koncu aby kiedys pokazac innym swoja sposcizne.
              Ja lubie kiedy projekty sa dosc szczegulowo opisane i pokazane. Zawsze naucze sie czegos nowego, jak nie ze stolarki, to i elektryki zwrotnicowej. Kazdy ma jakies swoje patenty, rozwiania, ktorych warto sie nauczyc. Przeciez gdybysmy sie w ogole nie dzielili wiedza to by nas tutaj nie bylo. Szkoda, ze dzielimy sie tylko do pewnego momentu. Oczywiscie rozumiem doskonale, ze sa prawa autorskie ( chocby umowne ) i nie mam nic przeciwko temu, pisze tylko, ze im lepsze konstrukcje pokazuja sie na forum tym mniej jest co ogladac i komentowac od strony Diy. Wiadomo ze zawsze jest tak, ze ktos moze zrobic cos lepiej od nas, czy to obudowe czy zwrotnice. Mozna komu zlecic takie dzialanie, nie ma zadnych przeciwnosci. Natomiast mam jakies nieodparte wrazenie, ze kolejne konstrukcje to jakis bardziej pokaz mozliwosci, niz konstruowanie dla konstruowania. Nawet niebardzo jest co komentowac, bo konstrukcja moze byc tak wypicowana i tak uboga w podane detale konstrukcyjne i zdjecia, ze wlasciwie nie ma co komentowac. Jedyne co mozna napisac to cos w stylu : "wow zajebiste, ale piekne, ale kosmos, mega wypas, piekna konstrukcja, najwyzsza poprzeczka..." i tak dalej. Potem zdziwienie, ze ktos sie dopyta o zwrotnice, czy detale konstrukcyjne.
              Osobiscie uwazam, ze zwrotnica np jest waznym elementem i powinien on byc zaprezentowany. Moze niektorzy boja sie zrugania, czy slow o niepoprawnym jej zaprojektowaniu? Nie wiem. Wydaje mi sie, ze na tym polega sens prezentacji, aby pokazac najwazniejsze elementy konstrukcji, jak zostaly zrobione i jak dzialaja.
              Troche przypomina mi to dzialanie niektorych firm, przeciwko kopiowaniu zwrotnic z ich konstrukcji. Czyli zalewanie zwrotnicy czy usuwanie napisow z elementow. Doskonale to rozumiem, bo ktos poswiecil swoj czas i pieniadze po to zeby na tym zarobic na zycie. Jest to jego praca i nie chce byc okradanym. Chyba podobnie mozna by tlumaczyc niechec do publikacji zwrotnicy z drogich zestawow, bo ktos sie nad tym napracowal, wzial jakas kase ( i dobrze, jak daja to trzeba brac ) i teraz niebardzo ma checi na prezentowanie publiczne. Niebardzo rozumiem slowa Yoshiego, ktory pisze, ze :
              Zapotrzebowanie na customowe projekty jest głównie dlatego, że ludzie nie chcą tego co można znaleźć w necie. Conajmniej połowa projektów które wykonałem nie miałaby sensu publikacji bo i tak by nikt z tego nie kopiował. Dziwne zestawienia głośników, głośniki rzadkie, trudno nieosiągalne. Kazdy poluje na allegro czy ebayu na okazje, kupuje co mu sie trafi dobrego okazyjnie a później to skleja z inną okazją lub pisze z pytaniem o porade "co do tego dodać".
              Skoro sa to tak niszowe projekty, ktorych nikt nie bedzie chcial skopiowac, to tym bardziej nie wiem po jakiego grzyba chowac zwrotnice? Lepiej pokazac ja wraz z publikacja projektu, bo i tak nie znajdzie sie zaden odwazny na kopie. NO aaalee tak tak, zapomnialem, ze zaraz zgapi to jakas firma, zrobi klona i bedzie trzepac hajs... Tak tak, juz to widze jak Wiesiu z zadupkowa wpada na pomysl zainwestowania kasy ze sprzedazy swoich plodow rolnych, w nowa dzialalnosc, zajmujaca sie budowa i sprzedaza hiendowych kolumn. Naprawde jestescie tacy naiwni, ze ktos Wam zabierze te projekty i bedzie robil na nich pieniadz? Opodatkowany rzecz jasna.

Skomentuj

Na pewno forum nie ma obowiązku być skarbnicą gotowców dla roszczeniowch bezczelnych leniwców, choć prezentacja na jakim takim poziomie powinna coś prezentować, bo inaczej traci sens: opis o jakiej takiej szczegółowości, co najmniej kilka fotek prezentacyjnych oraz dla minimum szczęścia, choćby zgrubne i amatorskie pomiary, jak też to działa... Forum w swej podstawowej koncepcji (chyba?) służy zrzeszaniu zapaleńców, wymianie opinii, poglądów, doświadczeń, nawet rozwiązań, ale od diyowców dla diyowców, z zapału, potrzeby serca, jednej pasji.
                Nie sądzę też, by podstawową funkcją i przeznaczeniem forum było obniżanie pułapu wydatków dla osób żądnych dobrej jakości sprzętu grającego. Owszem, zrobienie samemu pozwala często obniżyć koszt osiągnięcia celu (nie zawsze). Ale gdyby to było głównym celem, trzebaby się przyznać, że tu już nie przystań dla samorobów (zrób sam) lecz taniorobów (zrób tanio): do tego łatwo i bez zbędnego dłubactwa i łamania sobie głowy. Nadrzędnym celem jednych jest fun, pasja i hobby, celem drugich głównie oszczędność.
                Dżentelmen, który niewiele wie, wcale go to nie bawi i nic wiedzieć nie chce, którego celem na forum jest doraźne wydziobanie gotowego projektu, by sobie zamówić komponenty w stolarni i zlecić wykonanie zwrotnicy podług przepisu, czy nawet zmajstrować to sobie wszystko samemu, wszystko jedno, nie jest właściwie szczerym DIYowcem i ogół forumowiczów pożytku z niego mieć nie będzie.
                Nie wiem więc, forum tajne być nie może, tacy się zdarzą zawsze i wprawdzie można projekty publikować ze szczegółami lub nie publikować ze szczegółami lub w ogóle nic nie publikować, ale czy z obawy przed takimi pękać, kucać, popadać w lęki i frustrację, tracić całe forum i motywację... A może po prostu robić swoje? Oto jest pytanie.

Skomentuj

Zaglądam tu od dłuższego czasu ale atmosfera się zje...ła nie wnikam już przez kogo. Szkoda bo te dyskusje nie mają dalej sensu i jak się nie skończą to będzie jeszcze gorsza lipa.

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                  Przypomnijcie sobie po co pierwszy raz tutaj przyszliscie? Po to zeby podpatrzyc, nauczyc sie, cos zgapic, nabrac motywacji do dzialania, az w koncu aby kiedys pokazac innym swoja sposcizne.
                  To popieram.

Skomentuj

Każdy kolejny wpis to dolewanie oliwy do ognia ale zgadzam się z kolegą Marios. Wydaje mi sie ze atmosfera zaczyna byc coraz gorsza od czasów jak częśc z nas wytoczyła działa przeciwko bigantowi. Teraz mało kto konkretnie pisze o kolumnach, a DIY traktuje jako zabawę i hobby, tutaj chyba najbardziej trzeba dziękować Pawłowi i LuSzTi'emu bo oni jakoś ciągna to forum - Paweł dla ubogich, Krzysiek dla "bogatszych".

Skomentuj

A ja jak tylko skończę moje dwa "dosyć unikalne" projekty czyli 8948A + Morel ET 338 i Seas W18E001 + Morel 728 to będę publikować wszystko, a co? To forum wraz z ludźmi (dzięki Yoshi za wszystko do tej pory i, że w ogóle miałeś czas różne rzeczy wyjaśniać) nauczyło mnie wiele rzeczy i zamierzam się chociaż jakoś minimalnie odpłacić dając gotowe projekty do skopiowania.

To jest moje hobby a nie robota, nie zamierzam na tym zarabiać ani grosza w przyszłości bo zajmuje się już czymś innym więc może w tym też jest problem? Może niektórzy bardziej zaawansowani wiążą z tym swoją przyszłość i chcą na tym zarabiać?

Skomentuj

Sprawa jest banalnie prosta. Diyaudio po cichu strasznie się skomercjalizowało. Ci co mają jakąś wiedzę na temat budowy kolumn zaczeli je budować na zamówienie i budują juz tylko kolumny dla zysku. Dlatego nikt nie chce dzielić się zwrotnicami. Bo który "klient" zapłaci za zwrotnicę która za chwile będzie dostępna na forum. Nie mówie że to źle i nie mam nic przeciwko takiemu byyyznesowi. Ale na dłuższą mete jest to działanie na szkodę forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
                          Bo który "klient" zapłaci za zwrotnicę która za chwile będzie dostępna na forum.
                          Nie ma w tym nic dziwnego. Skoro płaci ktoś za pomiary i projekt zwrotnicy, to dlaczego miałby zaraz udostępniać to? A jak pada hasło złóżmy się na projekt to chętnych nie ma... Więcej cwaniactwa niż zdrowego rozsądku po prostu.

Skomentuj

Ja tak jak raven lubię popatrzeć na coś co da się zmierzyć, określić wartością jednoliczbową i podyskutować czy nie dało by się lepiej, albo zapamiętać, że to rozwiązanie jest dobre i samemu się nauczyć. Czyli zwrotnice, ch-ki itp.
                            W wypowiedziach wszyscy mają coś racji. Nie widzę przyszłości w tym temacie :)
                            Był nie dawno jakiś temat, aaa o parametrach wzmacniaczy, sam zakładałem, " Charaktery " końcówek mocy.

Skomentuj

Zawsze lepiej czyta się opis gdy widać wszystko, no ale po części rozumiem osoby które nie chcą udostępniać zwrotek, wstawienie czegoś do internetu łączy się ze zrzeczeniem się praw autorskich. Przy tanich głośnikach gdzie zwrotki sa proste bo nie opłaca się łożyć w nie kasy to nie ma problemu, gorzej już z tymi topowymi projektami w których słychać każdy element. Tam już trzeba posiedzieć, a czas to pieniądz i ktoś kto za to płaci, przypuszczam nie chce być instytucja charytatywną dzięki której całe forum będzie mogło skopiować projekt.

Skomentuj

czas to pieniądz i ktoś kto za to płaci, przypuszczam nie chce być instytucja charytatywną dzięki której całe forum będzie mogło skopiować projekt
                                Och te straszne zagrożenia i rujnujące straty...
                                Powiedzmy publikujesz, całe forum zyskuje możność zaznajomienia się z projektem, owszem to na pewno, a czy całe forum skopiuje... tja... takie twierdzenie jest chwytem, powiedzmy literackim: nieudowodnionym, bo słabo dowodliwym i świadczącym bardziej o lękach i projekcjach osobistych, niż o realnym zagrożeniu.
                                Taki potwór spod łóżeczka. I ten straszny potwór wciąż wystawia straszny łeb i straszy.
                                A może realne jest co innego, jakieś nakręcanie zleceniodawcy, jak cenną jest konstrukcja, która zleca, gwarantująca poprzez utajnienie jakość dla niego niesłyszalną może, ale zastrzeżoną i niedostępną dla maluczkich? Że w żadnym salonie, zakątku świata nie zagra druga taka wyjątkowa machina? Jakiś taki psychologiczny chyyyt matrekingowi?
                                Nikt fabryki tu nie prowadzi, tu podejmuje się jednostkowe konstrukcje. Nawet jakby rzeczywiście połowa forum sobie jakiś projekt skopiowała, niczyja realna strata nie zajdzie i zabawne jest powoływanie się na nią: ilu tu jest na forum takich, którzy zamówią czy kupią daną gotową konstrukcję?
                                Czy może jeszcze co innego, utajonego a równie odległego od deklarowanego?
                                Powtórzę: nie chcesz, bo odczuwasz obawę, wstręt czy ideologiczny sprzeciw, no to nie udostępniasz, ale zróbże to po męsku: nie, bo nie i już. Miej jaja, nie tłumacz się. Po co tu bajki i ideologie?

Skomentuj

A tak znowu pieprzycie od rzeczy

Może ja chcę, żeby moje kolumny R3 BLACK były jedynymi R3 na świecie? Żeby ktos kto wpadnie i posłucha sie spytał,"stary jak ty to zrobiłeś" ? Dla mnie to jest często clue DIY, zrobienie czegoś customowego, wyłącznie dla siebie. Czy chłopaki z OCC budowali 2 jednakowe motocykle? Nie bo to jest nudne, bo ten pierwszy traci na pewnej wartości, unikalności jak sie pokazują kolejne kopie. Ja działam na podobnej zasadzie, lubie 1 egzemplażowe projekty, podejmować kolejne wyzwania. Jak trafia do mnie po raz nty vifa XT lub usher 9950 to mam prawi eodruch wymiotny bo znam te głosniki lepiej niż ich producenci.

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
                                  Sprawa jest banalnie prosta. Diyaudio po cichu strasznie się skomercjalizowało. Ci co mają jakąś wiedzę na temat budowy kolumn zaczeli je budować na zamówienie i budują juz tylko kolumny dla zysku. Dlatego nikt nie chce dzielić się zwrotnicami. Bo który "klient" zapłaci za zwrotnicę która za chwile będzie dostępna na forum. Nie mówie że to źle i nie mam nic przeciwko takiemu byyyznesowi. Ale na dłuższą mete jest to działanie na szkodę forum.
                                  Nie prawda, nic sie nie skomercjalizowało. Tak wam sie tylko wydaje. To Wy w swoim lenistwie się skomercjalizowaliście (fak ale słowo). Pokaż mi jakieś tematy o zwrotnicach ale nie takie z pytaniami "gdzie znajdze schemat" lub "czy jest gdzieś gotowy schemat" . Ale takie z pytaniem," chłopaki zmierzyłem głośniki i mam problem z fitlracją, pomóżcie, jaki filtr, jakie rozwiązanie układowe? ". Pokaż mi tematy w któych ktoś coś zrobił ale utknał na jakimś problemie w którym ktos doświadczony pomógły mu wybrnąć. Bo ja takich tematów nie widzę. Trafia sie 1 na 2-3 miesiące albo i rzadziej. Wtedy pomagam, odpisze, czasem ktos coś napisze na PW to pomogę, przekażę swoją wiedze i doświadczenie, uwagi. Niekiedy zaprojektuję filtr tak jak ja to widzę na bazie podesłanych pomiarów. Niekiedy trafiaja do mnie pytania o rozwiażanie układów które juz projektowałem to tak pokieruję gościem zeby wpadł niemalże na identyczny pomysł jaki ja miałem przy swojej końcowej wersji , bo wiem, że zagra to dobrze.

Ale takich tematów zwyczajnie nie ma. Nikt nie zadaje sobie trudu. No sory to jak sobie wyobrażacie pomoc doświadczonych userów tego forum w tej materii? Rozumie w tkaim razie, że maja być jeleniami od czarnej roboty, siedzącymi i mierzącymi głosniki i robiącymi projekty dla potrzeb forum? A dlaczego na ten sam pomysł nie wpadniecie żeby ktoś charytatywnie składał skrzynki? Oo np bingant bo jest dobry. 1 skrzynka na miesiac, dla losowego usera, co to dla niego, ma chłop wprawe, obrobi sie w tydzień .

Ja sie juz ustawiam w kolejce, kto następny, ręka do góry !

Skomentuj

Witajcie, jako iż jestem nowy to moje zdanie się i tak tu nie liczy, ale chciałbym się wypowiedzieć w tej sprawie.
                                    Niektórzy powoli zaczynają mnie kojarzyć - "ktosik" od zadawania durnych pytań - po prostu nowy w tym świecie DIY.

Z tego co zauważyłem, w tym temacie wypowiadają się głównie osoby z dużym stażem, starzy wyjadacze, a jak wiadomo - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
                                    Pozwólcie, że wyrażę swoją opinię na ten temat - z punktu siedzenia osoby nowej, która chce poznać cały ten świat, która próbuje się czegoś dowiedzieć o "starszych".

Moim zdaniem, koledzy powoli się gubicie w tym wszystkim, zapominacie o sensie tego wszystkiego.
                                    Wszystkim konstruktorom chwała za to, że się dzielą wiedzą, cierpliwością i schematami o które się rozchodzi.
                                    Niestety, mam takie wrażenie, że tak jak ktoś wcześniej wspomniał, na forum powoli następuje pewna komercjalizacja i idzie to odczuć.
                                    Rejestrowałem się tu, by poznać ten świat nie wypaczony komercjalizacją którą spotkałem na podobnym forum o podobnej tematyce - pewnie każdy wie które mam na myśli.
                                    Jestem i udzielam się na wielu forach, od sprzętu audio, poprzez komputerowe oraz motoryzacyjne.
                                    Niestety, ten proceder jest coraz częściej spotykany wszędzie. Wszystko dla zysku, a zaczynało się od hobby.

Wróćmy do sedna.
                                    Tego się nie opłaca, z tego nie będę mieć pieniędzy, mój czas jest cenniejszy.
                                    Zapominamy, po co się tu spotykamy, albo z pasji i hobby, albo dla kryptoreklamy i pozyskiwania "odbiorców".
                                    Nie znam Was tak dobrze jak Wy siebie, nie wiem jak zaczynaliście, ale powoli mam wrażenie, że praktycznie każdy robi już gotowe projekty na zamówienie oczywiście za $.
                                    Rozumiem Was, pewnie sam bym łączył pasję i biznes - jednak nie zapominajmy o przeszłości, o pasji. Nagle przestało się wszystko opłacać.

Osobiście?
                                    Nie zależy mi na projektach zwrotnic do głośników za grube tysiące.
                                    Gdybym tylko potrafił projektować, to doceniłbym możliwość osłuchania konstrukcji na które mnie nie stać i których pewnie nigdy bym nie kupił - projektując zwrotnicę dla kogoś.
                                    Cieszyłbym się również gdyby mój projekt przyjął się na forum, sporo osób go sklonowało i grały w 100 ponad domach.
                                    Nie martwiłbym się raczej o to, że jakaś wielka firma od razu skopiuje mój projekt.
                                    Pewnie mają dużo lepszych konstruktorów ode mnie, większy budżet, lepszy dział R&D oraz nie chcą się bawić w sądy i płacić kar.
                                    Przecież zawsze mogę zastrzec prawa autorskie - nie do użytku komercjalnego i tyle w temacie!

Tak jak wyżej pisałem, nie zależy mi na zwrotnicach dla nielicznych, na przetwornikach za grube tysiące, dla małego marginesu w moim odczuciu.
                                    Przydałoby się, by wielcy konstruktorzy z tego forum znów wrócili do korzeni i próbowali wyjść do ludzi dając im coś z czego mogą skorzystać - tak tak, Tonsile, Tesle, STXy, i inne tanie i "dobre" głośniki.
                                    Z takich projektów dużo więcej osób skorzysta, ja będę dumny z siebie, że dałem coś "dla ludzi", projekt się przyjął, gra w co drugim domu i jest super hiper wszystko.
                                    Z tego też miejsca dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się dalej udostępniać swoje projekty.

Przecież to jest coś co nas łączy - wspólna pasja i hobby i po to się tu spotykamy.
                                    Pewnie zaraz mnie zjecie w całości, ale chciałem wyrazić swoje skromne zdanie na ten temat.
                                    Pozdrawiam!

//dodano
                                    Zapomniałem pisząc tego obszernego posta o jednej sprawie.
                                    Nie nakazuje nikomu przecież kupowania głośników i projektowania zwrotnic - nie o to chodzi, przecież nie będę dla forum własnych pieniędzy "tracił", by tylko zwrotnicę zaprojektować. (chyba, że ktoś kupuje i podrzuca swoje głośniki na pomiary)
                                    Mówię tylko o rozsądnym podejściu do sprawy, by nie popadać w paranoję i skrajności.
                                    Gdy już powiedzmy dla kogoś ew dla siebie projektuję budżetowy zestaw, nie widzę jakiś specjalnych oporów, by się dzielić nimi.
                                    Może kiedyś się nauczę i kupię oraz znajdę miejsca na sprzęt i pomiary.
                                    Obecnie tylko raczkuję w świecie DIY audio.
                                    Last edited by morozaw; 27.05.2013, 21:10.

Skomentuj

Ja sie juz ustawiam w kolejce, kto następny, ręka do góry !
                                      Ja ja ja ja ja ja !!!!!
                                      (Ale system trzeba jakiś wprowadzić bo w losowaniach to szczęścia nie mam :P )

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                                        Przydałoby się, by wielcy konstruktorzy z tego forum znów wrócili do korzeni i próbowali wyjść do ludzi dając im coś z czego mogą skorzystać - tak tak, Tonsile, Tesle, STXy, i inne tanie i "dobre" głośniki
                                        człowieku, tego jest cała masa na forum, zamiast tracić czas na pisanie tych wołań o pomoc, przeszukaj forum, poczytaj, przemyśl co chcesz z tego dla siebie zrobić i do dzieła!!!
                                        Nie trujcie już
                                        Ja właśnie skończyłem kłaść połysk na skrzynkach do 3way na SS :)

Skomentuj

bingant, oczywiście, ale mówię o przyszłości tak jak obecnie np nowe FGX wyszły od STX - podobno bardzo ciekawe głośniki, a do tej pory brak było zwrotnicy.
                                          Nie wiem gdzie tu widzisz jakieś wołania o pomoc, jakoś specjalnie nie zależy mi na tym wszystkim. Wyrażam swoje zdanie tylko jak ja to widzę.
                                          Reszta przecież to i tak zależy od Was. :)
                                          Dla Ciebie to śmieszne przetworniki, dla innych max na co mogą sobie pozwolić :)
                                          Dziękuję Lusztiemu za zwrotkę w imieniu swoim i innych przy okazji.
                                          Pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X