Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Udostępnianie/nieudostępnianie zwrotnic na forum,kopiowanie konstrukcji-dyskusja

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

morozaw ale zauważ, że jak np. STX wypuszcza nową seria głośników, to przecież nikt ich nie będzie kupował tylko po to, żeby opracować projekt zwrotnicy i pokazać na forum tylko po to, bo takie jest "chciejstwo". Tak? A jeżeli te głośniki kupi ktoś i zleci wykonanie zwrotnicy i nie będzie sobie życzył opublikowania jej na forum, to znów historia potoczy się kołem :)
    Jeszcze raz powiem, za dużo gadania, bo za dużo czasu ludzie siedzą na dupach przed komputerami

Skomentuj

Witam,

a ja tam się cieszę, że tu jest inaczej niż w klubie płytowym do którego kiedyś należałem i nie muszę kupić co miesięcznego zestawu forumowa koszulka + wybrany z jednego do wyboru zestaw KTTZSS (Kupiłeś To Teraz Zrób Se Sam). I wtedy to dopiero zaslugiwałoby na obraźliwą nazwę komercjalizacja. To by dopiero było i wszystkim od których to zależy dziękuję, że tak nie jest.
      A tak na serio, to mozna się tu dużo nauczyć i uzyskać fachową pomoc. Trzeba tylko chcieć i pokazać, że robi się cokolwiek samemu. I nawet ci najbardziej nerwowi (bez nazwisk) pomogą.

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

bingant, oczywiście, zgadzam się z Tobą, wspomniałem o tym wcześniej.
        Tu chodzi tylko o podejście do sprawy, nie o sam finał i efekt.
        Czasami zdarza się i tak, że sam producent "sponsoruje" lub podsyła przetworniki, by ktoś zaprojektował zwrotkę do nich i nie widzę w tym nic złego.
        Jeśli tylko ktoś jest dobry w te klocki to czemu nie.
        Studiuję na uczelni ekonomicznej(informatyka-programowanie), marketing, przedsiębiorczość i sponsoring - nie są to tematy mi obce :)
        Zgadzam się tutaj z Tobą również w sprawie niepotrzebnej gadaniny.
        Z igły widły! :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Comandante W żeby nie było, nie tłumaczę siebie tylko innych, sam jeszcze nie jestem w stanie nic zaprojektować. Staram się po prostu zrozumieć innych. Gdybym ja miał jakiś projekt do pokazania, to zrobiłbym to w całości...chodziłbym dumny, że ktoś go skopiował takie połechtanie ego

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
            Gdybym ja miał jakiś projekt do pokazania, to zrobiłbym to w całości...chodziłbym dumny, że ktoś go skopiował takie połechtanie ego
            Schody by sie zaczyly jak by zaczeli krytykowac Twoj projekt To bys spalil sie ze wstydu:)

Nie ma sie co zrazac w nawet w takim wypadku, bo zawsze ktos doradzi poprawi. Koszty wzrastaja, ale prawdziwe DIY kosztyje

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
              Gdybym ja miał jakiś projekt do pokazania, to zrobiłbym to w całości...chodziłbym dumny, że ktoś go skopiował
              Jak włożysz dwa lata w naukę jak to zrobić, a następnie parę tygodni na opracowania od A do Z całej konstrukcji to zobaczymy czy tak chętnie będziesz się wszystkim dzielił.
              Nawet jeśli się podzielisz to zaraz zacznie się narzekanie na to, że zwrotnica jest o 10zł za droga.

Udostępniłem na tym forum dwa gotowe, opisane całościowo projekty. Pierwszy z nich, na droższych AWXach nie doczekał się jeszcze realizacji. Drugi na FGXach może się doczeka.
              Udostępnię jeszcze coś z mojego archiwum. A i tak będą narzekania jak pokażę moje kolumny, że nie pokazałem zwrotnicy.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                Schody by sie zaczyly jak by zaczeli krytykowac Twoj projekt
                Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Nawet jeśli się podzielisz to zaraz zacznie się narzekanie na to, że zwrotnica jest o 10zł za droga.
                No właśnie tutaj widzę ten brak nowych konstruktorów. Patrząc na Wasze świetne projekty, dopracowane w każdym calu bez wielkich błędów technicznych. Dodatkowo po czytaniu merytorycznych dyskusji w których jest tyle informacji jak poprawnie coś skonstruować, taki młodziak dochodzi do wniosku, że co on się będzie błaźnić. Zrobi coś oklepanego, albo zrobi tak jak chciał tylko nie pokaże. To jest tak sama sytuacja jakby ktoś z nas miał iść na trening do Realu Madryt czy Barcelony. Niby kopać potrafimy ale....trochę wstyd.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Udostępniłem na tym forum dwa gotowe, opisane całościowo projekty. Pierwszy z nich, na droższych AWXach nie doczekał się jeszcze realizacji. Drugi na FGXach może się doczeka.
                  Nie dość że są dostępne Twoje projekty w całości, innych userów również, to jeszcze jest masa projektów w temacie "gotowe projekty zwrotnic głośnikowych".
                  Ale nie, niektórzy chcą jeszcze więcej, na innych głośnikach, lepszych, a jak nie dasz to zarzucą że z forum rodzi się komercjalizacja.

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                  Moim zdaniem, koledzy powoli się gubicie w tym wszystkim, zapominacie o sensie tego wszystkiego.
                  Co to w ogóle za tekst i do kogo? do tych którzy są tu już kilka lat i dla nich zmieniły się priorytety jak i całe życie osobiste? czy do tych którzy są tu nowi, i zamiast się uczyć (tak jak ci starsi którzy mają wiedzę) to żądają wszystkiego podanego na tacy?

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                  Przydałoby się, by wielcy konstruktorzy z tego forum znów wrócili do korzeni i próbowali wyjść do ludzi dając im coś z czego mogą skorzystać - tak tak, Tonsile, Tesle, STXy, i inne tanie i "dobre" głośniki.
                  Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                  człowieku, tego jest cała masa na forum
                  A może niektórzy nie widzą tego tematu o zwrotnicach?
                  Moim zdaniem jednak widzą, tylko olewają te projekty, mają je głęboko w poważaniu, bo przecież STX wypuścił nową serię tanich i dobrych głośników...
                  ...no i jest jeszcze taki "koleś" który robi zwrotnice za darmo i wystawia na forum, to ja usiądę na du... i poczekam aż je zrobi i pokaże na forum.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Może ja chcę, żeby moje kolumny R3 BLACK były jedynymi R3 na świecie? Żeby ktos kto wpadnie i posłucha sie spytał,"stary jak ty to zrobiłeś" ? Dla mnie to jest często clue DIY, zrobienie czegoś customowego, wyłącznie dla siebie. Czy chłopaki z OCC budowali 2 jednakowe motocykle? Nie bo to jest nudne, bo ten pierwszy traci na pewnej wartości, unikalności jak sie pokazują kolejne kopie. Ja działam na podobnej zasadzie, lubie 1 egzemplażowe projekty...
                  Dokładnie, i wiele osób już tak robi, czy trafia to do waszych głów?
                  I Wy, roszczeniowcy, również tak będziecie robić po 15-stu latach zabawy w DIY... tylko jak na razie teraz tego nie rozumiecie.

Niektórzy starsi zapomnieli jaki jest sens forum?
                  No chyba kuźwa odwrotnie!!!

Skomentuj

Czaruję...
                  X