Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wide range Tang Band W6-1916

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Panowie nie ma się co droczyć :) Szerekopasmowiec to zwykły niskośredniotonowiec z dodatkiem stożka, który dodaje pseudo wysokie tony Niektórzy dorabiają mity do szerekopasmowca, a ten dzwięk jest związany z filtrowaniem głośnika

Napisałem już z 5 postów a suma postów w moim profilu się nie zmienia w ogóle, jaja se ktoś robi

Acha w offtopicu nie warto pisać, będę unikał tutaj komentarzy
    ja obsesji na temat ilości postów nie mam, ale też mam wrażenie że licznik się zatrzymał

---------- Post dodany o 21:54 ---------- Poprzedni post o 21:40 ----------

przeszukałem sobie forum pod kontem szerokopasmowek i teraz jest dopiero ciekawie , jakież sprzeczne wywody:thumbsup:
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
      Nie mogę ich porównać , ale korektor fazy drewniany wydaje mi się bajerem mającym kojarzyć się z ,,naturalnym,,brzmieniem. Korektor fazy w tym TB jest wyjątkowy i na pewno skuteczniejszy.
      Przepraszam, ale skąd jest ta pewność skoro ani jednego ani drugiego nie slyszałeś/mierzyłeś ?

Skomentuj

moderator dolphin123 pisze: Po dłuższym słuchaniu, stwierdzam że chyba wysokotonówka na uzupełnienie się przyda. Czasami brakuje wybrzmiewania talerzy i dzwoneczków. Nie jest to jeszcze przesądzone do czasów pomiarów, ale mogę się już coś rozglądać. Prawdopodobnie podział byłby w okolicach 3-4kHz, ale na razie to luźna propozycja.
        Co myślicie o takim połączeniu?
        http://www.parts-express.com/pdf/264-1014s.pdf
        http://audiodrivers.eu/prest/pl/107-...25sc90-04.html
        Oczywiście chodzi też o koszt 85zł/szt.

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:16 ----------

moderator LuSzTi pisze : Z 3 calową szerokopasmówką to raczej nie powinieneś bawić się w wysokotonówki do tego. No bo wtedy jaki sens ma taka szerokopasmówka....dołem nie zagra, górą nie gra, marna efektywność. Może jakimś filtrem utemperować trochę dół i wtedy pojawi się góra. Generalnie koncepcja szerokopasmówki to jednak tylko dopalanie na dole, ewentualnie jakiś supertweeter, ale to do większych szerokopasmówek.
        Widać głośnik szału nie robi...

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:18 ----------

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Przepraszam, ale skąd jest ta pewność skoro ani jednego ani drugiego nie slyszałeś/mierzyłeś ?
        no swój słyszałem choć oczywiście jeszcze nie w obudowie na razie , nie krytykuje sonido , piszę mam wrażenie , to drewno hmmm.

---------- Post dodany o 22:29 ---------- Poprzedni post o 22:23 ----------

była też dyskusja na temat magnesów , jestem po stronie neodymu.:thumbup:
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Neodymy mają silniejsze pole magnetyczne, są lżejsze, ale droższe. I tak chyba ferryty się częściej spotyka.

Skomentuj

moderator LuSzTi to jak : cyt. ,,Generalnie koncepcja szerokopasmówki to jednak tylko dopalanie na dole, ewentualnie jakiś supertweeter, ale to do większych szerokopasmówek.,, ?

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post o 22:36 ----------

widzę że punkt widzenia niektórych zależy od tego kto pisze , ciekawe...
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A tak właściwie to czego tyczy się wątek? Bo na razie widzę, że tylko poza informacją o zakupie głośników to sam spam tu jakiś jest i żadnych konkretów...

Skomentuj

twoje słowa to też spam?

---------- Post dodany o 23:35 ---------- Poprzedni post o 23:31 ----------

już pisałem dlaczego założyłem wątek , a że się rozwinął i przy okazji wyszło co widać ...

---------- Post dodany o 23:40 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

początek wątku to nie tylko informacja że sobie kupiłem , ale LINK do sklepu , może powinienem napisać korzystajcie z okazji... no cóż w polsce żyjemy.

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post o 23:40 ----------

aż cię ręka swędzi żeby to usunąć :biggrin:
                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ja rozumiem koncepcje szerokopasmówki uzupełnionej z "jednej strony"
                  Ciekawym układem jest mały szerokopasmowiec uzupełniony od dołu - dla czego - bo unikamy podziału pasma w newralgicznym zakresie częstotliwości. Gwarantuję, że zdecydowanie więcej osób usłyszy "problem" przy 3-6kHz niż przy 100-400Hz.

Większość dobrych głośników średniotonowych umożliwia podział w granicach 150-200Hz - a przy obniżeniu mocy nawet 100Hz nie stanowi wyzwania - po co upierać się przy szerokopasmówce?

Skomentuj

Dodanie do szerokopasmowca odpowiedniego subwoofera, moze tylko poprawic, a nie pogorszyc ogolne brzmienie zestawu. Ludzie rzadko to robia, bo z reguly decyduja sie na spore kompromisy, lacznie z napedzaniem calosci jakims malym, lampowym setem. To tylko kwestia tego co sie lubi.

Sub i w miare duzy szerokopasmowiec to doskonala opcja, pod warunkiem, ze z szerokopasmowca rowniez odcina sie bas.

Skomentuj

moderator LuSzTi pisze : Z 3 calową szerokopasmówką to raczej nie powinieneś bawić się w wysokotonówki do tego. No bo wtedy jaki sens ma taka szerokopasmówka....dołem nie zagra, górą nie gra, marna efektywność. Może jakimś filtrem utemperować trochę dół i wtedy pojawi się góra. Generalnie koncepcja szerokopasmówki to jednak tylko dopalanie na dole, ewentualnie jakiś supertweeter, ale to do większych szerokopasmówek.
                      Widać głośnik szału nie robi...
                      I dalej tak twierdzę. Problem w tym, że szerokopasmówka musi być wybitna, aby wysokie tony były na oczekiwanym poziomie. A z takim głośnikiem to już problem jak się wskakuje na pewien poziom głośników wysokotonowych.
                      Dlatego koncepcja głośników szerokopasmowych jest dla ludzi, którzy godzą się na te ograniczenia ale chcą mieć punktowe źródło dźwięku. Ja takiej koncepcji w swoim przypadku całkowicie nie widzę i dlatego przesiadam się z klasycznych 3 dróg na inne klasyczne 3 drogi.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Średniotonowy szerokopasmowiec
                        Jak ktoś ma ciśnienie na filtry 1 rzędu to takie rozwiązanie będzie OK + możliwość wysokiego podziału.
                        Ale wątpię że da to jakieś korzyści w stosunku to specjalizowanego głośnika średniotonowego .

PS
                        bez jakiegoś filtra to raczej nic z tego sensownego nie wyjdzie tylko jakiś krzykacz

na pewno będzie aktywny dół z regulacją filtrowania i wzmocnienia w obudowie zamkniętej
                        wesz że to nie takie hop siup ,żeby to dobrze zrobić ?
                        Wiem bo walczyłem... i wiesz co ?
                        Dałem sobie siana
                        3 way i tyle .

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                          Ja rozumiem koncepcje szerokopasmówki uzupełnionej z "jednej strony"
                          Ciekawym układem jest mały szerokopasmowiec uzupełniony od dołu - dla czego - bo unikamy podziału pasma w newralgicznym zakresie częstotliwości. Gwarantuję, że zdecydowanie więcej osób usłyszy "problem" przy 3-6kHz niż przy 100-400Hz.

Większość dobrych głośników średniotonowych umożliwia podział w granicach 150-200Hz - a przy obniżeniu mocy nawet 100Hz nie stanowi wyzwania - po co upierać się przy szerokopasmówce?
                          zgadza się , przykładem jest Audium , ja jednak nie chcę stosować podziałów , bo ten model tak może .

---------- Post dodany o 11:37 ---------- Poprzedni post o 11:22 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          I dalej tak twierdzę. Problem w tym, że szerokopasmówka musi być wybitna, aby wysokie tony były na oczekiwanym poziomie. A z takim głośnikiem to już problem jak się wskakuje na pewien poziom głośników wysokotonowych.
                          Dlatego koncepcja głośników szerokopasmowych jest dla ludzi, którzy godzą się na te ograniczenia ale chcą mieć punktowe źródło dźwięku. Ja takiej koncepcji w swoim przypadku całkowicie nie widzę i dlatego przesiadam się z klasycznych 3 dróg na inne klasyczne 3 drogi.
                          ta szerokopasmówka jest wybitna , a w układzie który mam na myśli najważniejszy zakres muzyki będzie odtwarzany przez punktowe źródło , bo przecież niski bas kierunku nie ma.

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post o 11:37 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Średniotonowy szerokopasmowiec
                          Jak ktoś ma ciśnienie na filtry 1 rzędu to takie rozwiązanie będzie OK + możliwość wysokiego podziału.
                          Ale wątpię że da to jakieś korzyści w stosunku to specjalizowanego głośnika średniotonowego .

PS
                          bez jakiegoś filtra to raczej nic z tego sensownego nie wyjdzie tylko jakiś krzykacz

wesz że to nie takie hop siup ,żeby to dobrze zrobić ?
                          Wiem bo walczyłem... i wiesz co ?
                          Dałem sobie siana
                          3 way i tyle .
                          wiele razy już pisałem że nie będzie podziału a ty cały czas o ,,średniotonowym szerokopasmowcu,,
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

wiele razy już pisałem że nie będzie podziału a ty cały czas o ,,średniotonowym szerokopasmowcu,,
                            Jak dajesz wspomaganie od dołu to trzeba by odciąć bas bo inaczej dalej głośnik będzie produkował zniekształcenia zamiast niskiego basu które popsują Ci wysokie i średnie tony
                            Jakiś filtr by się przydał żeby skompensować BS i wzrost wysokich inaczej wyjdzie Ci krzykacz
                            No i jak dasz jednak tą wstęgę od góry to też trzeba zrobić normalną zwrotkę bo :
                            - wstęga wymaga filtrowania
                            - bo od góry będziesz miał w najlepszym wypadku za dużo wysokich :)

Skomentuj

LuSzTi i nawrócony dolphin123 , jeśli tak chcecie proszę bardzo , 3 way pozwoli wam przywalić po ,,watach ,,, ale musicie się liczyć z podziałem w częstotliwościach wrażliwych dla słuchu.

---------- Post dodany o 12:06 ---------- Poprzedni post o 11:55 ----------

Jak dajesz wspomaganie od dołu to trzeba by odciąć bas bo inaczej dalej głośnik będzie produkował zniekształcenia zamiast niskiego basu które popsują Ci wysokie i średnie tony
                              Jakiś filtr by się przydał żeby skompensować BS i wzrost wysokich inaczej wyjdzie Ci krzykacz
                              No i jak dasz jednak tą wstęgę od góry to też trzeba zrobić normalną zwrotkę bo :
                              - wstęga wymaga filtrowania
                              - bo od góry będziesz miał w najlepszym wypadku za dużo wysokich :)
                              zauważ że TB będzie w OZ , wiec basem slabo zagra , nie będę stosował też ,,podkrecenia,, basu na wzmacniaczu, wolę basu dodać z aktywnego dolu w OZ, wstęga o ile rzeczywiście będzie to na SUPERIOR Z-CAP 800V 2,20uF czyli wysoko , i napędzana osobnym tripatch-em, mam możliwość wielu wyjść.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

musicie się liczyć z podziałem w częstotliwościach wrażliwych dla słuchu.
                                naczytałeś się filozofii

zauważ że TB będzie w OZ
                                no i co z tego ? dalej dostatnie pełne pasmo :)

SUPERIOR Z-CAP 800V 2,20uF
                                a czemu akurat 2.2 uF ? :P

Skomentuj

[/COLOR]
                                  no i co z tego ? dalej dostatnie pełne pasmo :)

a czemu akurat 2.2 uF ? :P[/QUOTE]

ma dostać pełne pasmo bo to jego przeznaczenie, 2,2 bo myślę o filtrze 10 khz
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

ma dostać pełne pasmo bo to jego przeznaczenie
                                    no ale przecież bas nie jest kierunkowy :P

ma dostać pełne pasmo bo to jego przeznaczenie, 2,2 bo myślę o filtrze 10 khz
                                    no ale skąd wiesz że będzie na 10k akurat z tym 2.2u ?
                                    no i jak Ci się to będzie sumować z szerokopasmówką ?
                                    i dlaczego akurat na 10 k anie 8 czy 15 k ?

Skomentuj

niski bas nie jest kierunkowy, tu chyba zgoda ?
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

no właśnie, więc nie musi obciążać niepotrzebnie szerokopasmówkę ?
                                        Skoro będziesz miał dedykowany głośnik niskotonowy :)

Skomentuj

sam TB pokoju mi nie zabasi , a ze wspomaganiem zabasi , ważne że będzie to do wyregulowania w pokoju w którym będzie grało, a nie jak w przypadku kolumn pasywnych u kolegi na pomiarach. wartość konda wyliczyłem , nie jest to przypadek zwrotnicy , gdzie trzeba ustalić podział i proporcje efektywności.

---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post o 12:29 ----------

no właśnie, więc nie musi obciążać niepotrzebnie szerokopasmówkę ?
                                          Skoro będziesz miał dedykowany głośnik niskotonowy :)
                                          słuszne stwierdzenie , zobaczę jak całość zagra bez zwrotnicy i ewentualnie wtedy tak zrobię.
                                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                          X