Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kable do kolumn.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to ile zostało wg tej strzałki? :PP

Kiedyś miałem kabel Cardass Croslink i przy zakupie też mi mówiono, że kabel jednostronny i sygnał ma iść tak jak idą napisy na kablu. Czy to prawda??? Nie mam pojęcia. Jednak takie sformułowanie już mi się obiło kilka razy o uszy.
    <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
      Jednak takie sformułowanie już mi się obiło kilka razy o uszy.
      czesciej obijas mi sie o uszy, ze te za min 1000zl graja lepiej :)

posluchaj kiedys na podlaczonych odwrotnie i sprawdz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chyba Cardasy miałem odwrotnie... nie zauważyłem :lol: przez pół roku
        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

To nie mogły grać
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
            Kiedyś miałem kabel Cardass Croslink i przy zakupie też mi mówiono, że kabel jednostronny i sygnał ma iść tak jak idą napisy na kablu. Czy to prawda???
            Zważając na to, że głośnik ma wychył w obie strony to żeby wymusić taki ruch prąd musi popłynąć po tej samej żyle także w obie strony, więc kierunkowość kabla to bzdura.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A jak są ekranowane?

Skomentuj

Zamieszczone przez _mucha_ Zobacz posta
                A jak są ekranowane?
                Ekran zapewnia równomierny rozkład pola oraz izoluje od zakłóceń. Teraz pytanie : jaki przy takie częstotliwości mają wpływ w domu? Żaden, chyba, że obok kabla do spawarki byś prowadził przewód sygnałowy audio

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                  A jak są ekranowane?
                  Zależy jak jest podłączony ekran. Jeśli ekran jest jedną z linii przewodzących to oczywiście prąd płynie przez niego w obie strony. Takich kabli raczej nie stosuje się do kolumn, bardziej jako interkonekty - wtedy ekran podpina się do masy.
                  Stosuje się jednak do kolumn przewody z dwoma liniami przewodzącymi oraz dodatkowym ekranem. Ten ekran należy do czegoś podpiąć, bo sam w sobie ekran bez podpięcia do jakiegoś potencjału zasadniczo nie ma sensu.
                  Więc podpinamy ten ekran do czegoś (zwykle tylko z jednej strony) i ma on stały potencjał i nie powinien przez niego płynąć jakikolwiek prąd.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Więc podpinamy ten ekran do czegoś (zwykle tylko z jednej strony) i ma on stały potencjał i nie powinien przez niego płynąć jakikolwiek prąd.
                    Czyli kable do kolumn mogą (są) kierunkowe.
                    Jeśli się nie mylę to XLO ma na konfekcji strzałkę pokazującą kierunek.

Skomentuj

A skąd ten wniosek?

Skomentuj

A wszystkto dlatego, aby nie tworzyła się pętla masy na naszym przewodzie przy stosowaniu 2 żył i ekranu. Kierunkowości tu nie ma w przesyle :)

Skomentuj

Tutaj bardziej chodzi o to, że zwykle ten dodatkowy ekran podłącza się obudowy, a obudowa w przypadku awarii może być pod napięciem i lepiej aby to napięcie nie przedostało się na kolumny :)

Skomentuj

A skąd ten wniosek?
                            Jeśli kabel jest ekranowany, w oryginalnej konfekcji jest strzałka pokazująca kierunek, to dla mnie te kable są kierunkowe.
                            Przewód użyty do jego budowy - nie. Choć i tu z tego co czytam też są różne zdania.

Skomentuj

Można to tak rozróżnić, bo ekran podłącza się do wzmaka a nie do kolumn. Co nie zmienia faktu, że dotyczy to tylko kabli z dodatkowym ekranem, i tylko z powodu tego ekranu można pisać o kierunkowości podłączenia.
                              Natomiast kierunkowość kabli bez ekranu w przypadku sygnałów przemiennych nie istnieje. To samo tyczy się żył kabla użytego w produkcji kabla z dodatkowym ekranem.

Skomentuj

Jeszcze znalazłem do da vinci pseudo schemat kabla (większego rozmiaru na google nie znalazłem)

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Co co DaVinci - to są to dwie żyły w izolacji, wokół tego jakieś włókna idące współbieżnie z żyłami miedzianymi, całość jest owinięta czymś w rodzaju papierowej owijki i na koniec gruba izolacja - fajnie wykonany kabelek choć dość sztywny.

Skomentuj

To podobnie (lub tak samo) jak procab :)

Skomentuj

Panowie, nie rozumiem jak można tyle dywagować, szukać kosmicznych technologi i podniecać się kablem głośnikowym typu LS25 czy DaVinci?!
                                      Zacznijcie od podstawowych, w końcu to forum DIY, dostępnych wszędzie materiałów wysokiej jakości.
                                      Warkocz, plecionka z trzech przewodów komputerowych, potocznie zwanych skrętką, CAT5. Tak wykonany kabel głośnikowy pobije 70% dostępnych budżetowców i wydacie 70% mniej.

Wujek Google poda wam wszelkie informacje.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Glosnikowe kierunkowe?
                                        A to ciekawe
                                        Jak kupowałem w 2008r kable w salonie Top-Hifi, to gość właśnie mówił mi o kierunkowości kabli, nawet mi te strzałki pokazywał (na kablach real cable)...
                                        Patrzyłem się na niego i przytakiwałem... jak wyszedłem ze sklepu to aż mi łza pociekła ze śmiechu.
                                        Kolejnym razem jak tam przyszedłem, oglądałem wzmacniacze, ten sam gość podszedł i zaczął mi coś tam tłumaczyć, i zamiast mówić "włączać" mówił "włanczać".
                                        Jak zeszła rozmowa na temat AudioShow, i jak powiedziałem że Ushery w swojej cenie dobrze grają, to On był wielce zdziwiony bo nie wiedział co to za firma głośnikowa.
                                        Byłem wtedy tam ostatni raz.

Skomentuj

Mógłby kolega powiedzieć, w którym miejscu ktoś się podnieca procabem/alphardem ?

O skrętce też myślałem i możliwe, że się skuszę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X