Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kable do kolumn.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to za głupoty z tymi przydźwiękami gdy telefon jest blisko zwrotnicy?
    Przecież sam głośnik nie wydaje dźwięków, robi to wzmacniacz, więc mowa o zwrotnicy w pająku czy na płytce, która to w zależności jak jest polutowana wydaje dźwięki, to jakieś brednie.

Skomentuj

Dokładnie tak, sygnał GSM o ile nawet zdemoduluje się w obwodach zwrotnicy to nie ma szans mieć odpowiednią energię by poruszyć membraną ale możliwe, że sprzężenie zwrotne we wzmacniaczu tworzy ten problem.

Skomentuj

Następuje detekcja sygnału GSM we wzmacniaczu m-cz TV, komputera itd stąd słyszalne przydźwięki i nie ma tu znaczenia żadne oddziaływanie na zwrotnice.
        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tylko kolega powiedział, że dzieje się to tylko gdy przykłada telefon do kolumn :)

Raczej nie miał powodu by kłamać.

Skomentuj

W-cz nie może bezpośrednio oddziaływać na głośnik. Jest nie realne! To tak jak krzyknąć w butelkę zamknąć korkiem i po roku sprawdzić czy słychać.
            DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Ja myślę że to jakaś prowokacja.

Skomentuj

gdzie pisałem, że oddziałuje na zwrotnice??? jakieś problemy z czytaniem drukowanych jak widzę.

Wyraziłem przypuszczenie że zwrotnica (i kable przy okazji) działają jak antena. Ponieważ łączący się telefon słychać podczas zbliżania do zwrotnicy kiedy WZMACNIACZ JEST WŁĄCZONY i nie dochodzi do niego sygnał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                  W-cz nie może bezpośrednio oddziaływać na głośnik. Jest nie realne! To tak jak krzyknąć w butelkę zamknąć korkiem i po roku sprawdzić czy słychać.
                  I to napisałem, ale wiesz, że sygnał może się demodulować?

Nie dam sobie ręki uciąć i musielibyśmy tutaj Ravena albo Irka zawołać ale tak jak napisałem - być może sprzężenie zwrotne wzmacniacza wzmacnia zdemodulowany sygnał.

Skomentuj

czy w ogóle czytacie o czym było napisane??? bo już dyskutujecie z jakimiś swoimi wyobrażeniami.
                    Matrix się Wam zapętlił :)

Skomentuj

Daj mi popłynąć w mojej fantazji :)

Skomentuj

Ale sam sygnał nic nie wnosi do głośnika tym bardziej na zwrot ice.

Skomentuj

Właśnie widzę, że robisz szerokie wymachy :)

Ale swoją drogą kiedyś - a nie tak dawno jeszcze 15-20 lat temu, zakłóceń elektromagnetycznych w naszym bezpośrednim otoczeniu było znacznie mniej. Nieliczne komputery i telefony bezprzewodowe, piloty na podczerwień prawie wyłącznie i praktycznie brak telefonów komórkowych.

Teraz tego śmiecia elektromagnetycznego fruwa dookoła pełno. I problemy z wykrywaniem tych sygnałów przez urządzenia audio/video są znacznie poważniejsze. Stąd idea ekranowania urządzeń i kabli przed takim zakłóceniami jest jak najbardziej do rozważenia.

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post o 22:44 ----------

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                          Ale sam sygnał nic nie wnosi do głośnika tym bardziej na zwrot ice.
                          echhh jakby tak wszystko co fruwa w eterze mogło poruszyć cewką głośnika, to może mógłby prund wytwarzać z powietrza

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                            gdzie pisałem, że oddziałuje na zwrotnice???
                            A kto niby z nas tak napisał, że pisałeś że oddziałuje na zwrotnice?

Nie na zwrotnicę ale poprzez zwrotnicę:

Słychać przydźwięk z głośnika kiedy nawiązuje połączenie zasadniczo jeśli zwrotnica jest z tyłu jak być powinna efekt jest mniej odczuwalny. najbardziej siało kiedy miałem ją w pająku połączoną na górze kolumny.
                            Ale efekt był zawsze podczas zbliżania telefonu do głośników
                            Sprawdziłem przed chwilą. Zakłócenia słychać tylko kiedy do wzmacniacza nie odchodzi sygnał z tunera, a telefon jest przemieszczany w odległości kilkunastu cm od "rozbebeszonej" zwrotnicy.
                            I komu się tu matrix zapętla? :) Nam czy Tobie? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Wam! Oczywiście :)

Skomentuj

To co Panowie? Bijemy się? Ponieważ nie wiem czy iść spać

Skomentuj

e, jeszcze się zdążymy pookładać tymi kablami.

Na audiostereo.pl każda dyskusja o kablach kończy się nawalanką.

Skomentuj

Może zmień wzmacniacz.

Skomentuj

Wzmacniacz mi pasuje :)

Sądzę, że tooo jednak kable. Po prostu są za tanie

Skomentuj

Kolego kable za 3200zł rozwiążą Twój problem :)
                                        Koniecznie jeszcze podstawki pod ww kable.

Skomentuj

Zamieszczone przez joint32 Zobacz posta
                                          Kolego kable za 3200zł rozwiążą Twój problem :)
                                          Koniecznie jeszcze podstawki pod ww kable.
                                          Tyle to chyba za same banany

Skomentuj

Czaruję...
                                          X