Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak to się robi u naszych sąsiadów :)
Collapse
X
-
Jak widać, oni robią inaczej niż my, bo my robimy (jeszcze) bardziej klasycznie.
To że robią inaczej, nie znaczy że lepiej... po prostu inaczej, a takie rzeczy niektórym się podobają... tak samo jak klasyczne konstrukcje.
Wiele takich "innych" konstrukcji słyszałem na AS... bez szału, a nawet miejscami dźwięk odpychający.
No ale co kto lubi.
-
Mam kilka z wymienionych numerów. Czy te projekty są lepsze? Nie wiem, żadnego (chyba) jeszcze nie słuchałem. Jednak Niemcy robią coś (dla mnie) dziwnego. Dążenie do pasma przenoszenia jak "od linijki" kosztem czasami wielkiego komplikowania zwrotnicy. Oczywiście wiadomo, kolumna grająca naturalnie powinna mieć jak najbardziej liniowe pasmo przenoszenia, ale... czasem trąci to w ich wypadku o absurd. Już nie pamiętam dokładnie przy jakim zestawie głośników to było - to był projekt monitora - wszystko ok, ale patrze, a tu w torze woofera jakaś cewka z dodatkowym układem elemantów chyba z 9mH!! Jak później doczytałem, ten układ służył, uwaga - zlikwidowaniu naturalnej górki woofera na chyba ok 100Hz, która miała 2 dB... Pamiętam, że były to jakieś tańsze głośniki i cena tej cewki przewyższała cenę jednego głośnika. No ale - niemiecka dokładność
Żeby nie było nie mam nic przeciwko ich projektom, bo sam czasem kupuję to z ciekawości, ale niektóre rzeczy po prostu dla mnie nie mają większego sensu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaGdzie można zassać najnowsze z ostatnich 2 lat numery Hobby HiFi?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJa poproszę :)
1. 1/2014 test wysokotonowek wstegi itd
2. 4/2013 kolumny na gorlichach
3. 5/2014 poziome kolumny -3 drogi na visatonach
4. 6/2012 prezent na scanach
Skomentuj
-
6/2012 "prezent" na Scanach (właściwie to cukierek) http://www.audiocomponents.nl/downlo...Ton_Bonbon.pdf
Skomentuj
Skomentuj