Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Serwer muzyczny - DIY --> luźna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Równolegle do obudowy. Poszukaj sobie jakiegoś "rozbieranego" zdjęcia tego typu sprzętów, to ci się rozjaśni. Mnie tez zainspirowało to rozwiązanie. Może też sobie coś takiego zrobię, tyle że z zew dyskiem na usb jako storage. Ile trwa start systemu?

Skomentuj

Zainstalowałem sobie przed chwilą daphile na starym laptopie, a na komórkę ściągnąłem sobie squeezster (za 7 zł) i wszystko działa super :)
      Gdyby tylko laptop ciszej chodził...
      System ładuje się w kilkanaście sekund, ale dużo zależy od podłączenia do sieci. Jak podłączony jest tylko przez wifi, to trochę szuka połączenia.

Skomentuj

a więc tak ... dostałem ten terminal i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony

karta dźwiękowa wchodzi na "styk", na płycie okazało się, że jest złącze CF pod pamięcią 128MB i dodatkowe złącze SATA.

Pamięć ram można śmiało wymienić na większą (jest 1 złącze DDR2)

jutro jak kupie kartę CF wrzucę DAPHILE

pozdrawiam

Skomentuj

Hmm ciekawe ciekawe, a powiedzcie dalo by sie tym sterowac calkowicie smartfonem, filmy toto pociagnie, czy raczej tylko do muzy?

Skomentuj

Mógłbyś zrobić zdjęcie z włożoną kartą dźwiękową??:)

Pozdr

Skomentuj

mówisz masz

Skomentuj

Z nudów wygrzebałem stare graty i złożyłem sobie podstawkę na AMD Athlon 2400+ z 1GB RAM, Grafika 64mb i 2 dyski 160+80GB. Myślę teraz nad jakąś obudową i tu potrzebuje twoje pomocy :P
                Mógłbyś zmierzyć jaką ma wysokość karta. tzn od gniazda PCI?

PS. Zasysam tego Daphile, zobaczymy co to jest warte :P
                Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Szakal, a próbowałeś na tym zainstalować openElec? ciekaw jestem jak sobie poradzi ten terminal z odtwarzaniem filmów

dziś dorwałem starego Pentiuma 4 3,0ghz s478, 512mb ram 720p niemożliwe do odtworzenia chyba że ktoś lubi co setną klatkę zobaczyć ale audio idzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                    Szakal, a próbowałeś na tym zainstalować openElec? ciekaw jestem jak sobie poradzi ten terminal z odtwarzaniem filmów

dziś dorwałem starego Pentiuma 4 3,0ghz s478, 512mb ram 720p niemożliwe do odtworzenia chyba że ktoś lubi co setną klatkę zobaczyć ale audio idzie :)
                    Na windowsie ten komp ? Zainstaluj coreavc i smignie ci spokojnie 1080p.

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                    mówisz masz
                    Ta karta na jakiejś przejściówce kątowej ?
                    Last edited by gi; 24.10.2014, 21:45.

Skomentuj

Ja sobie właśnie sprawiłem to na serwer muzyczny:

Właściwie nawet dwa (trochę niechcący, zalicytowałem dwa i wygrałem obydwa no ale dostałem za "grosze" to nie narzekam), jeden pójdzie na sprzedaż :-)

Emu będzie miało z czym współpracować :)

Myślę, że albo postawie serwer na iTunes (ewentualnie jRiver Media Center by nie musieć konwertować muzyki do .m4a), albo wrzucę jakieś distro linuxowe i tam będę się bawił :-)
                      Last edited by gi; 25.10.2014, 08:52.

Skomentuj

Ja zrobiłem sobie bazę multimedialną na płycie ITX asrock E350M1 z zintegrowanym prockiem i grafiką ,4Gb Ram DDR3 obudowa ITX z zasilaczem 60W.Zamontowałem mu dysk 80Gb sata bo taki miałem i postawiłem na nim Openelec do tego przenośny dysk 500Gb,wszystko pięknie śmiga ,audio po hdmi do TV i z TV do amplitunera po optyce. Koszt wielki bo płyta 350zł a obudowa z zasilaczem około 140zł i ram używka 70zł,moim zdaniem to zaletą jest to że nie zabraknie wydajności sprzętu przy full HD do filmów,co w przypadku raspberrypi jest odczuwalne jak czytam po forach, no i slot na kartę grafiki jest plusem dla wymagających.
                        Obsługa z smartfona po sieci programem Yaste. Prosiłbym jedynie o namiar jakiś próbek filmów w wysokiej wydajności to po testuję i opiszę działanie:)A cha wtyczka youtube śmiga aż miło.Na openelec nie mogę jedynie dać rady z torrentami i szukam jakąś wtyczkę odtwarzacza muzyki,ktoś kto z tym obcuje może mi pomoże:)

Skomentuj

Do polaczenia karty dzwiekowej z plyta glowna uzyles jakiejs przejsciowki czy co???

Jak odbywa sie sterowanie tym cudem??,masz postawiony system ktory laczy sie z internetem. Ale jak np sterujesz utworami?? Jak dodajesz utwory do nowej listy itp?? Uzywsz zdalnego pulpitu czy jak???

Jestem mocno zainteresowany taki rozwiazaniem

Skomentuj

Sterowanie odbywa się za pomocą tabletu lub smartphon-a.

Dla przykładu dla iTunes masz w App Store darmowa aplikacje na iPhone/iPad nazywającą się Remote.
                            https://itunes.apple.com/en/app/remote/id284417350?mt=8

JRiver Media Center też ma dedykowaną appke pilota (płatna) JRemote:
                            https://itunes.apple.com/us/app/jrem...486222633?mt=8

Linuxowe distro muzyczne mogą być też obsługiwane przez www o ile pamiętam no i oczywiście jak każdy inny komp Linuxowy.
                            Last edited by gi; 25.10.2014, 12:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                              Na windowsie ten komp ? Zainstaluj coreavc i smignie ci spokojnie 1080p.
                              nie, openElec tylko, użycie procesora 100%. Dla porównania dorwałem MSI GT683 z i5, w 1080p użycie max 15% :)

ps. karty PCI jaki i PCI-E można montować w różnych pozycjach dzięki użyciu tzw. riserów
                              ps2. ile dałeś za miniacza?
                              ps3. lukiel84, ten programik na telefon nazywa się "Yatse" nie Yaste
                              Last edited by malikowy; 25.10.2014, 12:54.

Skomentuj

Około 400zł ;-) C2D 1.8, 4gb ramu, 320gb dysku etc

Skomentuj

Ja kupilem GA-C1037UN-EU, 3 sata - pod jednym dysk ssd intela 40gb ten najtanszy (nowy okolo 115zl, na promocji do wyrwania za 99), pod dwoma pozostalymi mam wd red 2,5 w raid 1 - pozbylem sie 3,5 dyskow hitachi bo halasowaly i zarly prad.

Plyta ma dwie sieciowki, ogolnie niezle to dziala.
                                  Ciche, chlodne i oszczedne

Skomentuj

nowy sprzęcior, cały dzień się bawiłem żeby to ustawić..
                                    GA-VM900M, C2D 6300 1.86, 4gb ddr2, 240gb i 8400GS(zapożyczony z innego kompa)
                                    Audigy SE 7.1 PCI SB0570
                                    podłączenie LAN i Wifi
                                    nagrywarka DVD

zainstalowany Ubuntu z XBMC, 1080p da się odtwarzać ale zdarzają się zająknięcia, wymienię karte na mocniejszą, procesor na 6600 2.4ghz i będzie hulać aż miło
                                    aktualnie koszt = zero
                                    Last edited by malikowy; 26.10.2014, 21:24.

Skomentuj

Karta moze byc odpowiednia - dorzuc sterownik VDPAU jak nie masz, wtedy filmy beda sprzetowo leciec przez grafike.
                                      Aczkolwiek tak jak jest napisane tutaj: https://www.mythtv.org/wiki/VDPAU

8400gs moze nie miec HW supportu dla niektorych materialow h,264

Skomentuj

spokojna głowa, karta i tak musi być oddana na dniach do innego kompa w domu na którym mam hackintosha zainstalowanego i tam jak najbardziej styka więc nie będę się z nią męczyć tutaj
                                        a jak wydam 150-200zł łącznie za procesor i kartę to w sumie żaden wydatek niż kupić raspberry pi czy terminal bo i tak będą słabsze od tego sprzętu

Skomentuj

Może ktoś pomóc mi ,w skąd pobrać utorrenta lub rtorrenta działające na openelec ,bo te wtyczki co są oryginalnie nie działają.Pomocy:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X