Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Serwer muzyczny - DIY --> luźna dyskusja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://audiocafe.pl/index.php/topic,169.270.html

Caly temat poswiecony instalacji systemu Daphile oraz jego konfiguracji

Skomentuj

Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
      Skąd masz przejściówkę kątową na złącze PCI ?
      Last edited by aqire; 28.10.2014, 14:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez aqire Zobacz posta
        Skąd masz przejściówkę kątową na złącze PCI ?
        http://allegro.pl/pci-32x-riser-kato...695432998.html

etc

Skomentuj

Użytkujesz ten terminal jako serwer już jakiś czas. Jak wygląda funkcjonalność takiej instalacji ? Czy napędy DVD na przykład można podłączyć ? Zewnętrzny przez usb czy też wewnętrzny ? Dyski twarde - wewnętrzny tylko na system czy drugi wejdzie na dane, czy trzeba podłączać zewnętrzny na USB i czy nie będzie stawiało ograniczeń ? Czy da się oglądać filmy przynajmniej DVD a może Blue Ray ? Sterowanie jest przez blue tooth z na przykład tabletu ?
          Ogólnie jak to wygląda w codziennym użytkowaniu ?

Skomentuj

Postawilem system i uzytkowalem go przez 2dni. Uzytkowanie Daphile jest troche frustrujace jak dla mnie... Za kazdym razem trzeba dodawac utwory do listy a jak chcesz dadac nowy to trzeba sporonsie gimnastykowac.. Moze to dlatego ze za mala mu poswiecilem czasu. Napisze cos o dzwieku. Standardowo uzywam foobar2000+asio+emu 0202. W Daphile jesst tylko daphile i emu. Dzwiek z tego systemumstracil jak dla mnie na wartosci. Jest mniej wyrazisty, jest w nim mniej zycia niz wczesniej. Dzwieki wydaja sie byc przytlumione brak tu otwartosci. Gitara akustyczna jestbtak jakby przymulona w ogole jak by wszystko takie delikatnie bylo. Mozliwe ze jest to spowodowane brakiem sterownika asio lub czyms podobnym. Porobie jeszcze testy ale jezeli tak dalej pojdzie to trzeba wrocic do win xp+foobar2000+asio+emu...

Skomentuj

Ja postawiłem system ubuntu 14 i ściągam na nim torrenty ,oglądam youtube i czmycham po necie,a na multimedia i muzykę zastosuje openelek na pendrive z obsługą z fona do tego dysk przenosny.Taka konfiguracja najbardziej mi odpowiada.Płyta asrock E350m1 4 giga ramu.

Skomentuj

A nie lepiej multiboota i dwa systemy na dysku zamiast pendriva?

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                  Ja postawiłem system ubuntu 14 i ściągam na nim torrenty ,oglądam youtube i czmycham po necie,a na multimedia i muzykę zastosuje openelek na pendrive z obsługą z fona do tego dysk przenosny.Taka konfiguracja najbardziej mi odpowiada.Płyta asrock E350m1 4 giga ramu.

To jeszcze na Ubuntu możesz mpd postawić i obsługiwać odtwarzanie dźwięku przez klienta na różne urządzenia.

Skomentuj

ampli a możesz jaśniej co to mpd bo nie jestem tak mocno wtajemniczony ,dopiero to obczajam co i jak.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukiel84 Zobacz posta
                      ampli a możesz jaśniej co to mpd bo nie jestem tak mocno wtajemniczony ,dopiero to obczajam co i jak.
                      http://en.wikipedia.org/wiki/Music_Player_Daemon

Skomentuj

Na początku tematu jest napisane jakiego klienta użyć.

Po stronie serwera dajesz mniej więcej apt-get install mpd (przynajmniej dla Debiana, w Ubuntu też powinno iść), w pliku konfiguracyjnym /etc/mpd.conf wskazujesz adres ip, lokalizację playlist, plików muzycznych, itd (dokładniejszy opis do wyguglowania).

Skomentuj

lukiel, albo zamiast tego MPD możesz normalne XBMC zainstalować i będziesz miał wszystko na jednym systemie. Żadnego multiboota, a pendrive jako dodatkowy dysk na media.

Skomentuj

Właśnie wgrałem xbmc tak jak piszesz i teraz muszę opanować sterowanie z telefonu.
                            Last edited by lukiel84; 31.10.2014, 18:36.

Skomentuj

Mac mini doszły, muszę powiedzieć że działa bez zarzutu, jedyny mankament obecnej konfiguracji na iTunes to konieczność konwertowania flaców do Apple Lossless. Pobawięsię później innymi zabawkami w stylu jRiver/Kodi/Plex i zobaczę czy któryś daje większe możliwości :-)

Całość oczywiście (bez monitora) powędruje do salonu, i pewnie zostanie podłączone do TV. Musze tylko wyrwać gdzieś ładną klawiature/trackpad BT.

Drugi mac mini miał iśćna allegro, ale chyba sobie go zostawię i będzie robił za "diy time capsule" ;-)

[EDIT] Za klawiaturę i trackpad może robić iPhone dzięki aplikacji Touch Mouse (Logitech), tak więc brak kolejnych kosztów [/Edit]
                              Last edited by gi; 31.10.2014, 23:14.

Skomentuj

lukiel, którą wersję XBMC wgrałeś? Gotham czy Kodi? do sterowania na telefonie polecam Yatse, jak na razie najlepiej się spisuje. Różne sterowniki przeglądarkowe są też dostępne ale operowanie nimi to katorga..

Skomentuj

Z tąd mam ubuntu http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php...04-lts-wydany/

Yatse właśnie nie chce mi sie połączyć daję IP i kanał 8080 i ni kaki:(

Skomentuj

No to możesz mieć nieaktualne XBMC, przy uruchomieniu wyświetla jaką masz wersję zainstalowaną, dodatkowo w informacjach o systemie możesz spojrzeć.
                                    A co do Yatse, masz wszystko dobrze ustawione w XBMC? http://yatse.leetzone.org/redmine/pr...iki/XbmcConfig i na pewno w tej samej sieci jest dołączony komp co telefon?
                                    Jak na telefonie będziesz dodawał host'a manualnie i nie będzie chciało przyjąć do listy (pomimo podania IP i portu) to wciśnij i przytrzymaj "Add host" u mnie pomogło i dopiero wtedy poprosiło o login i hasło do zarządzania XBMC

Skomentuj

malikowy dzięki wielkie teraz wszystko działa ,ustawienia z filmiku z twojego linka pomogły.Proste rzeczy a trudne:)

Skomentuj

Użytkuje daphila już jakiś czas na terminalu praim, o którym pisałem na początku...

podzielę się z wami wrażeniami

co do sprzętu:
                                        1. zrezygnowałem z pendriva i kupiłem kartę CF 16GB x266 za 70 zł - muzykę po włączeniu terminala słyszę już po 6s :)
                                        2. wyciągnąłem kartę SB audigi - ciągle były z nią problemy - aczkolwiek nie wiem czy jest ona do końca sprawna ... (allegro 14zł... jeżeli ktoś posiada taką kartę i ma chwile na test, uprzejmie proszę o informację czy działa z daphile)
                                        3. karta sieciowa w terminalu praim (VIA VNT-6656) za cholerę nie łączy się z sieciami WIFI - jedynie można z niej utworzyć AP i łączyć się do urządzenia, wsadziłem inną kartę na USB i problem się rozwiązał - najprawdopodobniej jest coś nie halo ze sterownikami do tej VIA - może nowa wersja daphila problem naprawi
                                        4. terminal cholernie się grzał - dopiero po ściągnięciu radiatora i posmarowaniu pastą problem się rozwiązał (po kilku godzinach słuchania temp 52'C)

co do oprogramowania:
                                        1. po wejściu na: http://daphile:9000 otwiera się strona logiteh squeezer box (daphile to tylko nakładka tego oprogramowania) - tam możemy ustawić dużo więcej niż w nakładce (np. język polski całej aplikacji)
                                        2. co do słuchania muzyki - po ustawieniu odpowiednio daphila, obsługa jest banalnie prosta- chcemy słuchać rock, klikamy na gatunek muzyki, konkretnego wykonawce ->wszyscy wykonawcy -> konkretny artysta, chcemy losowo wybieramy losowo, chcemy lata 70-80 - wybieramy to w opcji

podsumowanie:
                                        daphile to to czego szukałem, łatwo się nim steruje (smartfon, laptop, TV - wszystko co ma przeglądarkę internetową) - dźwięk naprawdę przyzwoity, łącząc to z terminalem jaki zakupiłem, mam sprzęt łądnie wyglądający, całkowicie cichy i wygodny, a podłączając CD mogę szybko ripować muzykę

polecam wszystkim daphile

Skomentuj

Po przeczytaniu wątku postanowiłem odkurzyć używanego kiedyś Praim'a i postawić na nim Daphila z zamiarem słuchania tylko radia (na razie).
                                          Po zainstalowaniu go na pendrive miałem podobne problemy z WiFi jak Szakal, ale po dołożeniu jakiś znalezionej w domu karty WiFi USB
                                          udało mi odpalić serwerek, ale napotkałem na problem z dostępem do niektórych rozgłośni radiowych,. Niektóre stacje uruchamiają się, niektóre niestety nie,
                                          a dodatkowo gdy steruję nim np. Squeezerem lub inną appką z mojego telefonu (SG S2 Android 4.1.2) nie widzę loga stacji.
                                          Na razie korzystam z karty dźwiękowej terminala. Czy są jakieś ukryte ustawienia programu które należałoby odptaszkować, żeby słuchać wszystkich dostępnych kanałów radiowych z widocznym logiem na smartfonie? Pomóżcie, bo spodobały mi się bardzo możliwości jakie daje Daphile :-).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X