Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne a DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory studyjne a DIY

Witam, z okazji że jakiś czas uczę się obsługi DAWów do produkcji muzyki, chciałbym ruszyć z tym szerzej, więc potrzebuje odsłuchów. Budżet niewielki, myślę że ok 700-800 zł jestem maksymalnie w stanie na to przeznaczyć (nie mam zamiaru rzucać się od razu na drogie odsłuchy, choćby dlatego że nie jestem pewien czy będę się na tyle rozwijać) i teraz pytanie, czy w tej cenie kupić monitory używane, nowe, oraz najważniejsze pytanie, czy można zrobić kolumny DIY które będą w stanie tak poprawnie przenosić pasmo jak monitory takie jak np. Alesis MK2? Jaki byłby koszt wykonania takich kolumn?

Jeżeli to zły dział to przepraszam, ale wydaje mi się że nigdzie indziej nie pasowałby taki temat.

700-800 zl to troche malo na dobre glosniki. Przyzwoite przetworniki dobrej marki kosztuja okolo 200zl za sztuke, co daje okolo 800zl, a gdzie zwrotnica, obudowa? Poza tym musialbys skopiowac jakis projekt, bo sam tego nie zrobisz. Ewentualnie poszukac uzywane diy, zbudowane przez kumatego czlowieka. Taka opcja moze byc bardzo oplacalna.

Alesis to ogolnie mowiac slabe monitory.

Skomentuj

Z tym że ja na prawdę dopiero zaczynam i nie widzi mi się wydawać tyle pieniędzy, bo to wiąże się z dłuższym odkładaniem pieniędzy a wolałbym wcześniej zacząć pracować i między czasie odkładać na kolejny "sprzęt", a obecny odsłuch uniemożliwia mix totalnie.

Rozumiem że na jakichkolwiek STX'ach nie ma mowy żeby zbudować monitory o przyzwoitym paśmie?

Skomentuj

Ja bym monitorow studyjnych na STX nie robil. Niebardzo pasuja do ideologii maksymalnie wyrownanego pasma monitora studyjnego.

Skomentuj

Było kiedyś coś takiego jak TLC AMS na głośnikach Tonsila. Podobno brzmiało to całkiem, całkiem. Głośniki jakie tam użyli bardzo przypominały gdn 20/100/3 oraz gdwk 10/80/26. Może warto w coś takiego iść? Nie jest to super zestaw ale na początek powinien wystarczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Ja bym monitorow studyjnych na STX nie robil. Niebardzo pasuja do ideologii maksymalnie wyrownanego pasma monitora studyjnego.
            po raz kolejny okazuje sie ze zawodowcy sa mniej profesjonalni niz amatorzy?
            http://aps-company.com/pl/produkty/klasik
            stx + seas

Skomentuj

Pawel, pokazujesz APS na jakis glosnikach, nie wiem jakich i jak mam sie do tego odnosic? Odnosze sie do tego co jest w ofercie STX, a tam nie ma nic ciekawego do monitorow studyjnych. Z tego co widze na zdjeciach, to glosnik nie przypomina zadnego z oferty STX, wiec jest jakims innym produktem.

Poza tym cena 3800... Tym z APS to juz sie calkiem w glowach poprzewracalo. Jeszcze nie tak dawno tyle kosztowaly Aeony, a teraz 4 klocki za STX na blaszanym koszu :)
              Last edited by Pogromca mitow; 21.02.2015, 14:46.

Skomentuj

studyjny == cena x2

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez pixa97 Zobacz posta
                700-800 zł
                Fw168 + kopułka wavecora jest projekt na forum ale podłogówek :(
                No i to kolumna pasywna do której trzeba jeszcze wzmacniacz . Aktywny wyjdzie raczej drożej .
                No i trzeba to zaprojektować , pomierzyć a to już nie takie proste .
                Nie zmieścisz się w kwocie raczej (głośniki koło 6 stów ) ale to najtańsze co sensownego można zrobić .
                Jak nie wypali ze studiem to będziesz miał monitorki do słuchania :)
                Ewentualnie stx-owy SCX na dół ale nie licz na nie wiadomo jaki efekt a zaoszczędzisz w sumie 100PLN .

Podsumowując raczej rozejrzyj się za używkami :)

Skomentuj

oraz najważniejsze pytanie, czy można zrobić kolumny DIY które będą w stanie tak poprawnie przenosić pasmo jak monitory takie jak np. Alesis MK2?
                  Nie słyszałem tych monitorów, ale jeśli uważasz że grają dobrze to je kup.
                  Moim zdaniem również nie da rady zrobić dobrych monitorków aktywnych za mniej niż za cenę tych Alesis (1200zł).
                  Więc teraz sam sobie odpowiedz na pytanie co w nich siedzi w środku skoro producent musi jakoś się utrzymać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Fw168 + kopułka wavecora jest projekt na forum ale podłogówek
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/23...howym-wdzianku

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi

No to masz gotowca :)
                      I na pewno będę lepsze niż te a coś tam

Skomentuj

Pogromca, a kiedy ostatnio brales cos z stx?
                        Nowe scxy sa bardzo fajne (to chyba ten glosnik, lub cos customowego) a do tego alx i mamy fajne monitory za dobra kase

Oczywiscie z definicja nadal sie mijaja...

Skomentuj

No calkiem niedawno. Mialem malego i duzego AWX, teraz seria SCX, alu kopulki etc. Z reszta nawet pomiarach te midbasy ponizej AWX slabo wypadaja.

Skomentuj

Mam wzmacniacz.

Rozumiem że zestaw Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 będzie się dobrze spisywać? Szkoda że aż 17 litrów :/ wolałbym coś mniejszego.

Skomentuj

Szkoda że aż 17 litrów :/ wolałbym coś mniejszego.
                              to wez mniejszy glosnik! tylko nie narzekaj na ilosc basu...

Rozumiem że zestaw Wavecor TW030 WA08 + Fountek FW168 będzie się dobrze spisywać?
                              tak, wavecory to bardzo dobre glosniki
                              founteka nie znam, ale sluchalem mniejszego i ma potencjal

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Z reszta nawet pomiarach te midbasy ponizej AWX slabo wypadaja.
                              wazne ze graja

Skomentuj

Witaj,

wejdz na forum akustyków i tam poradzą Tobie najlepiej. Budowa samodzielna Monitorów to bardzo droga a i wymagająca wiedzy sprawa.
                                Na ryku sa tanie i bardzo dobre Monitory firm M-Audio BX5a (cena 800zł za parę), Behringer.

Są to bardzo poprawnie zrobione Monitory np BX5a albo BX5d mają mębranę z Carbonu a wysokotonowe mają falowody zapewnianące lepsze dopasowanie.
                                Omijał bym te z 20cm membraną.
                                Last edited by slawek213; 22.02.2015, 12:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  wazne ze graja
                                  no cos tam graja :)

Skomentuj

Ja robię według projektu monitory studyjne i około 800zł to same głośniki, bez zwrotnic, obudowy, frezów, szpachli, lakiernika, wyciszenia, kosztowały.

W porównaniu z Esi Near 05, Yamaha HS50M, czy Genelec 8020, grają lepiej.
                                    Jeszcze nie mierzone, ale na pewno wolę siedzieć przed nimi niż tymi które wymieniłem.
                                    Koszt pary to pewnie około 1200, bez malowania.

http://members.home.nl/edgar.beers/2...kers/7888.html
                                    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...w-2-1-Marcin-V

Skomentuj

eh znowu nie wycięty "dzwon" i brak kompensacji BS .
                                      Ale w następnym już się nauczył i pisze nawet, że to "kluczowa" sprawa
                                      http://members.home.nl/edgar.beers/2...ers/exopy.html

Skomentuj

STX z serią SCX na testach w Wielkiej Brytanii wypadają znakomicie. Ten tweeter w testach też jest z STX. A wszystko jedynie za 10 000 zł za parę:) więc 3xwięcej niż za monitoryAPS :)
                                        Poczytajcie opinie w renomowanych pismach w UK.

http://www.russellk.co.uk/index.php#

Skomentuj

Czaruję...
                                        X