Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysły na rozwijanie diyaudio.pl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    No u mnie działa tak, że jak bym za każdym razem to co robię wkładał w odpicowaną obudowę to nie miał bym gdzie już mieszkać
    Dla mnie gotowe kolumny to w sumie jest tylko problem bo za tydzień, miesiąc... znowu coś będę zmieniał... no i co wtedy zrobić ze starym ? Sprzedać poniżej kosztów ?
    Wiec punkt widzenia zależy od siedzenia
    To jest syndrom szewca bez butów, na który cierpi wielu DIYowców , w tym tez i ja (od ponad 5 lat nie potrafię skończyć programu sterownika do wzmacniacza).

Ja zgadzam się z Pogromcą, wykończenie jest bardzo ważne. Bo idąc w drugą stronę można stwierdzić, że przecież najważniejszy jest koncept i projekt. Natomiast obudowę to można zrobić z surowej wiórówki wyciętej w castoramie za 50zl zł i skręconej wkrętami do regipsów. Godzina pracy. Do tego zwrotnica - prototyp tymczasowy, złożony na pająka. Całość zajmie 1-2 popołudnia. Przecież taka konstrukcja zagra niemalże tak samo jak ta odpicowana. Tylko czy do tego ma się to sprowadzać?

Rozwiązywanie problemów akustycznych to połowa sukcesu a wdrażanie tych rozwiązań w życie w postaci gotowych, ładnie zrobionych kolumn to drugie. To jak różnica między uczelnianym tworzeniem teorii dla samego teoretyzowania a implementacją tej teorii w praktyce w celu rozwiązania jakiegoś problemu .

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      No ale inaczej ocenić się nie da przez internety.. więc zostaje ocena zastosowanych rozwiązań, konstrukcji obudowy czy projekt zwrotnicy.
      Nadal uwazam, ze w ten sposób nie ocenimy jakie granie z tego wyszło
      Przykładem mogą byc:
      Projekt Mariana na z czapy zwrotnicy I rzedu ktora zagrała naprawdę fajnie
      I gruby projekt ravena któremu brakuje przestrzeni
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

O czym Ty piszesz Łukaszu.. :)

Skomentuj

O tym, ze cieżko bedzie rozstrzygnąć konkurs
          Bo jak ocenić projekt kolumny bo... czytaj wyżej
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale jaki problem? konkurs poddajmy do głosowania użytkownikom. Każdy ma swój rozum, wie czego tu szuka i będzie głosował tak jak mu się podoba.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Ale jaki problem? konkurs poddajmy do głosowania użytkownikom. Każdy ma swój rozum, wie czego tu szuka i będzie głosował tak jak mu się podoba.
              No to chyba jedyne rozwiązanie.

Masz rację Łukasz, wszyscy to wiemy ale inaczej żadnego konkursu DIY nie zrobimy, chyba że na coś innego niz DIY.

Skomentuj

Zawsze można rostrzygnąć to na kilka sposobów. Zgłasza się powiedzmy 30 osob ze swoimi pracami, ktore się wstawia w osobnym podpiętym konkursowym temacie. Głosują i użytkownicy i moderatorzy którzy znają się najlepiej w temacie ( i to od nich może/lub też nie będzie należało finalne zdanie o przyznaniu nagrody/ albo po prostu od największej ilości głosów). Można ustalić kilka dziedzin/ tak jak np. najlepiej zaprojektowana konstrukcja akustyczna, najstaranniejsze wykonanie, najlepszy zestaw podłogówek stereo, zestaw monitorów, wzmacniacz, car audio, najorginalniejszy pomysł na forum, itd...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  pisalem juz nie raz, ze konkurs nie bedzie polegal na zrobieniu kolumny!
                  takie cos jest u nas na pozadku dziennym!
                  a trzeba zachecic czyms innym poczatkujacych!

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta

To jeśli tak to ok
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      a trzeba zachecic czyms innym poczatkujacych!
                      Moim zdaniem przydałby się jakiś fajny prosty tutorial odnośnie pomiarów. SW jest na początku programem który może zniechecić. Yoshi zrobił dobry tutek, jednak jak przyjdzie tu ktoś zielony i zobaczy ile jest kroków kalibracji czy choćby trzeba polutować JIGa to mu się odechciewa.
                      Na potrzeby kogoś kto zaczyna przydałby się prosty program, schemat prostego podłączenia sprzętu pomiarowego oraz rezystora do impedancji, można by też dorzucić instrukcję przenoszenia pomiarów do programu symulacyjnego. To wszystko w necie gdzieś jest, ale gdyby było na stronie głównej, to uważam że witryna wiele by mogła zyskać.
                      Czasem były tu akcje, że ktoś miciem z lapka próbował kolumny mierzyć, więc trzeba maksymalnie wszystko uprościć, choćby nawet kosztem mniejszej wiarygodności pomiaru.

Konkursy, w mojej opinii nie pomogą, młodzi są przyzwyczajeni do tego że w necie jest wytłumaczone wszystko krok po kroku, najlepiej w formie obrazka, więc trzeba im coś takiego dać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        projektowe ale i wykończeniowe
                        mnie te drugie zupełnie nie bawią :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        od ponad 5 lat nie potrafię skończyć programu sterownika do wzmacniacza).
                        Czego ja to od pięciu lat skończyć nie mogę a nawet zacząć hehe

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        skręconej wkrętami do regipsów
                        nawet do takich prac muszę się zmuszać a co dopiero jak miał bym coś szlifować i docinać przez ileś tam dni
                        Mnie takie prace po prostu nie bawią a o zabawę w tym całym diy w końcu chodzi :)

I gruby projekt ravena któremu brakuje przestrzeni
                        jednemu brakuje dla drugiego jest w sam raz :)

Skomentuj

W takim razie będzie w końcu powód, aby zorganizować spota z noclegiem😄 każdy przywiezie swoje graty i jazda.
                          Nawet podium można zrobić przy ognisku😄

Skomentuj

A jak się nie spodoba to do ogniska

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              Yoshi zrobił dobry tutek, jednak jak przyjdzie tu ktoś zielony i zobaczy ile jest kroków kalibracji czy choćby trzeba polutować JIGa to mu się odechciewa.
                              Jak zaczynałem zabawę to korzystałem z tego tutoriala i nie jest w żadnym razie trudny ale trzeba do niego podejść z cierpliwością i robić po kolei, problem najczęściej bywał albo ze złą kartą dźwiekową albo z rezystorami w pre-ampie.
                              Niektórych rzeczy nie da się uprościć i trzeba robić jak należy.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                                Moim zdaniem przydałby się jakiś fajny prosty tutorial odnośnie pomiarów. SW jest na początku programem który może zniechecić. Yoshi zrobił dobry tutek, jednak jak przyjdzie tu ktoś zielony i zobaczy ile jest kroków kalibracji czy choćby trzeba polutować JIGa to mu się odechciewa.
                                To może forumowy projekt zintegrowanego systemu pomiarowego, taki all in one (razem z wbudowanym wzmacniaczem jakimś małym, obsługą różnych programów, ewentualnie jakaś obudowa, etc).

Ogarnięcie tematu mikrofonu bo od czasu jak wm przestał być produkowany to w sumie nie ma konkretnej alternatywy podanej.

Do tego cyklicznie grupowe zamówienia na to (i ewentualne ulepszenia) tak by nowi mogli sobie co jakiś czas sprawić. Nadwyżkę można by sprzedawać na allegro/innych forach, www podpisane na pcb/obudowie też pewnie parę nowych osób by ściągnęło :)

Była by to też dobra nagroda w konkursach :)
                                Last edited by gi; 31.07.2015, 08:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  To może forumowy projekt zintegrowanego systemu pomiarowego, taki all in one (razem z wbudowanym wzmacniaczem jakimś małym, obsługą różnych programów, ewentualnie jakaś obudowa, etc).

Ogarnięcie tematu mikrofonu bo od czasu jak wm przestał być produkowany to w sumie nie ma konkretnej alternatywy podanej.

Do tego cyklicznie grupowe zamówienia na to (i ewentualne ulepszenia) tak by nowi mogli sobie co jakiś czas sprawić.

Była by to też dobra nagroda w konkursach :)

Juz jest kilka lat cos takiego
                                  I to w bardzo atrakcyjnej cenie

Tylko nie ma prostej instrukcji obsługi
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A gdzie, bo ja np nie wiem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      A gdzie, bo ja np nie wiem?
                                      Też nie wiem.No i właśnie to jest problem, bo wiedzą tylko nieliczni.
                                      Pamiętam coś o jakimś takim zestawie IRka ale nikt chyba tego nie buduje.

Skomentuj

Unijig Irka
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To może jakieś grupowe na PCB/elementy, mógłbym wstępnie zrobić jakiś opis do sprawdzenia przez kogoś, czy coś. Nie wiem co na to Irek, zadałem mu mailowo pytanie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X