Zamieszczone przez lklukasz
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomysły na rozwijanie diyaudio.pl
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaUnijig Irka
Imho nie ma sensu system pomiarowy tylko do SW gdy ten jest od wielu lat nie rozwijany ...
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaZ tego co my się dowiadywalismy to irek ma zrobić ale nie ma czasu więc jest jak by go nie było, jest pcb borysa jeszczeLast edited by gi; 31.07.2015, 10:29.
Skomentuj
-
Panowie, nie zaczynajmy od złej strony. Nie widzę tego na zasadzie wymyślmy problem i poszukajmy kogoś na forum komu zlecimy rozwiazanie.
Ok jest problem, można dać hasło, założyć np temat problemów do rozwiązania, ktoś się zgłosi i zrobi to dobrze jak nie no to trudno, będzie czekać. Każdy ma jakieś tam swoje umiejętności, jakieś możliwości czasowe bądź wykonawcze. Nie zawsze trzeba coś umieć, czasem wystarczy mieć gdzieś dojścia, znajomości gdzie mogą coś nam taniej zrobić.
Podobnie widziałbym to od strony rozwoju forum. Nie zamykałbym się do zdefiniowania kilku problemów i ogłaszania ich jako przedmiotu do rozwiązania w ramach rozwoju forum. To jest trochę od dupy strony. Oczywiście można rzucać pomysły ale nie oczekiwałbym od razu lasu rąk.
Niech ludzie też sami znajdują sobie problemy i je rozwiązują i dzielą się własnymi doświadczeniami. W postaci postów na forum, które można przekształcić w jakieś artykuły. Nie musza to być prace doktorskie na wiele stron, czasem wystarczy parę zdań i zdjęć i mamy gotowe rozwiązanie jakiegoś tematu. Możnaby stworzyć w tym celu osobny dział na forum, najlepiej z możliwością wpisywania do tematu tylko przez autora i moderację. Wtedy wątek mógłby być wieloetapowy i opisywany stopniowo bez zbędnego zaśmiecania przez komenty innych.
Jak będziemy wyjeżdżać z tematem analizy drgań obudowy wykonanej z 5 różnych materiałów a potem mieszanki tych materiałów a potem mieszanki materiałów i rozwiązań konstrukcji wewnętrznej a na koniec spotęgujemy ten problem o materiały tłumiące to na pewno się nikt tego nie podejmie bo sam koszt takiego eksperymentu wyniesie setki, jak nie tysiące zł, do tego dziesiątki roboczogodzin a rezultat może być żaden. Ktoś się chce w to pobawić, proszę bardzo ale nie oczekujmy z góry że zrobi to na miarę laboratorium NASA. Stąpajmy twardo po ziemi. DIY to ma być zabawa, przyjemne spędzanie czasu na majsterkowaniu a nie walka na śmierć i życie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaPytanie, czy współpracuje z Artą/Holmem czy co tam teraz jest popularne na rynku.
Imho nie ma sensu system pomiarowy tylko do SW gdy ten jest od wielu lat nie rozwijany ...
Przełączniki w środku w zasadzie są tylko po to aby przełączyć pomiędzy odpowiednimi obwodami pomiarowymi.
Zamieszczone przez gi Zobacz postaAno właśnie, było coś i nawet pisał, że mógłby zrobić z tego pełną integre ze wzmacniaczem (ale sam nie potrzebował więc chyba został sam jig/pre) etcAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTo jest pełna integra z końcówką mocy. Używam tego od kilku lat i nie ma z tym problemu. Napisałem kiedyś nawet instrukcję kalibracji dla SW :)
http://diyaudio.pl/showthread.php/22567-jIG-2
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaPrawda taka że jak ktoś będzie chciał przejść kolejny poziom z gotowych projektów do swoich to zrobienie jiga nie będzie stanowić problemu i będzie to najmniejszy problem w nowej drodze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaA jak ktoś będzie chciał ciąć formatki to sobie wyjmie silnik z pralki, pasek z kołami pasowymi z auta i zrobi piłę stołową ... ;-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaNo proszę Cię, w czym problem w zrobieniu jiga, ludzie wzmacniacze składają a tego nie zrobią? Wszystko musi być już gotowe, najlepiej z zamówienia grupowego i opisane na milion stron jak uni?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaPytanie, czy współpracuje z Artą/Holmem czy co tam teraz jest popularne na rynku.
Działałem juz na nim ze 3 lata chybaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaAno musi dla początkujących ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez szastal Zobacz postaJestem początkującym i jeden jig składa się z gotowych modułów a drugi musze pcb powiercic i można elementy montować więc jednak ci powiem że się da
Wszystko się da, ale każda kolejna "przeszkoda" oddala początkującego od wzięcia się za robotę (a tym samym zainteresowania się tematem/bycia aktywnym użytkownikiem forum) ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaWszystko się da, ale każda kolejna "przeszkoda" oddala początkującego od wzięcia się za robotę (a tym samym zainteresowania się tematem/bycia aktywnym użytkownikiem forum) ...
To po prostu trzeba przejść, bo to najlepsza nauka :) Warto wiedzieć co w zasadzie dzieje się podczas pomiaru, czemu używa się sygnału MLS a czemu przestrajanego sinusa itp...Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaNa forum jesteś od 3 lat, nie o takich początkujących mi chodziło ...
Wszystko się da, ale każda kolejna "przeszkoda" oddala początkującego od wzięcia się za robotę (a tym samym zainteresowania się tematem/bycia aktywnym użytkownikiem forum) ...
Da się zrobić bo jak widać trafiają się osoby które się za to zabierają, fakt jest taki że gotowy moduł czy też grupowe znacznie by pchnęło większą cześć osób do działania jak i opisanie pewnie Arty tak jak to ma miejsce w przypadku do SW, do holma jest gdzieś opis na elce z tego co wiem .
3 lata (akurat na tym forum) to nie jest dużo bo im bardziej zaczynasz się zagłębiać w ten temat to dopiero zaczynasz widzieć jak mało jeszcze wiesz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJeśli "przeszkodą" jest złożenie JIGa, to co to będzie jak przyjdą problemy z pomiarami, ustawianiem bramki, doborem sprzętu towarzyszącego itd?
To po prostu trzeba przejść, bo to najlepsza nauka :) Warto wiedzieć co w zasadzie dzieje się podczas pomiaru, czemu używa się sygnału MLS a czemu przestrajanego sinusa itp...
Z innej beczki, ile ludzi by malowało obrazy, gdyby musieli sami zrobić sobie pędzle/sztalugi (też przecież proste do zrobienia) ? ;-)
Zamieszczone przez szastal Zobacz postafakt jest taki że gotowy moduł czy też grupowe znacznie by pchnęło większą cześć osób do działania jak i opisanie pewnie Arty tak jak to ma miejsce w przypadku do SW, do holma jest gdzieś opis na elce z tego co wiem .).
Last edited by gi; 31.07.2015, 11:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz posta(a z całym szacunkiem "starzy wyjadacze" tego nie zrobią bo mają pracę/rodziny/lenia starczego).
dobra będzie kit w takim razie, Gavron pewnie poda szczegóły
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJeśli "przeszkodą" jest złożenie JIGa, to co to będzie jak przyjdą problemy z pomiarami, ustawianiem bramki, doborem sprzętu towarzyszącego itd?
To po prostu trzeba przejść, bo to najlepsza nauka :) Warto wiedzieć co w zasadzie dzieje się podczas pomiaru, czemu używa się sygnału MLS a czemu przestrajanego sinusa itp...
Jedynie potrzebny by był nowy poradnik lub uaktualniony ten co Yoshi zamieścił.
No i do tego jakiś sprawdzony mikrofon/wkładka.Last edited by gavron04; 31.07.2015, 11:54.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaMam niby jiga w pająku polutowanego, ale wiecznie z czymś problem, a to przełącznik a to coś... I to i mój brak cierpliwości do tego ustrojstwa utrudnia mi rozpoczęcie pomiarów.
Osobiście wolał bym coś prostszego, jak mikrofon, karta dźwiękowa i rezystor... choć tak naprawdę nie wiem czy to wystarczy, bo jak ostatnio pytałem na forum jak złożyć sprzęt pomiarowy, to każdy pisał co innego, bo każdy miał co innego.
Do tego dochodzą różne programy.
Do dziś nie mogę złożyć sprzętu, a chciał bym mieć taki na którym da się zrobić "wszystkie" pomiary.
Gdyby ktoś to sensownie wytłumaczył, co kupić, na jakim programie pracować itp. było by super.
Skomentuj
Skomentuj