Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysły na rozwijanie diyaudio.pl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niestety rzadko się zdarza projekt autorski, mowa oczywiście o mniej doświadczonych userach.
    Między innymi dlatego że w koło polecane jest to samo jeśli chodzi o głośniki, mało kto eksperymentuje i kupi coś czego na forum nie było. Ja odkąd zbudowałem swój pierwszy zestaw "na pałe" tj na gotowej zwrocie i głośnikach jakich nikt nie miał buduję sam, po swojemu. Sam wybieram głośniki,obudowę i robię zwrotnicę bo dla mnie to jest prawdziwa zabawa w DIY. Kopiowanie gotowych projektów jest oczywiście bezpieczniejsze bo ktoś bardziej doświadczony przykładał do tego uwagę.

Jest temat na forum gdzie ktoś walczy już jakiś czas ze zwrotnicą, sam dokonał pomiarów i sam próbuje tę zwrotnicę zestroić ale jakoś mało widzę tam udzielających się ale do krytyki to jest zawsze wielu.

Odnośnie samego wyglądu to i SW i PM macie racje. Żyjemy w czasach gdzie wszystko musi być ładne, estetyczne itp itd, stąd też kolumny muszą wyglądać a nie tylko grać, wiele osób mieszka z kimś i zapewne ciężko było by wstawić kolumny z surowej płyty albo kiepsko ofornirowane. Z drugiej zaś strony więcej jest dyskusji na temat jak położyć fornir, czym kleić jak dopicować itp itd. a dyskusji od strony akustycznej jest już mniej.

Coraz częściej jest tak że wiele podzespołów wykonane jest przez kogoś a do tego jest to klon gotowej konstrukcji i teraz zastanawiamy się ile to ma wspólnego z DIY ? Coś jak budowanie mebli samemu a skręcenie tych z ikea

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
    Tak już jest że korzysta się też z pracy innych. Nie ma na świecie ani jednego człowieka który całkowicie samodzielnie zrobiłby np. ołówek.
    Taki mamy postęp technologiczny, a jakby ludzi rozdzielić na pojedyncze osobniki to mieszkalibyśmy w jaskini bo w pojedynkę człowiek nic sam nie zrobi.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Nie wiem czy to jakas wymowka osob, ktore nie maja mozliwosci wykonania ladnej obudowy, czy jakis dziwny punkt widzenia?
    Moje pierwsze kilka kolumn było na okleinie z marketu, bałem się forniru jak cholera a najbardziej łączenia, bo wtedy nie miałem dostepu do modyfikowanego. W necie były informacje o klejeniu na klej kostny że to trzeba gotować itd. byłęm tym przerażony ale bardzo chciałem się tego nauczyć. Podobnie było z pomiarami, budową jiga, odkrywanie SW. Wystarczy tylko chcieć i da się zrobić.
    Do klejenie forniru nie potrzeba nic specjalistycznego ani nawet warsztatu, do pomiarów również.

Skomentuj

Coraz bardziej odbiegamy od tematu więc może czas na jakieś podsumowanie i zebranie wszystkich propozycji w jednym miejscu.

Skomentuj

Racja, ja proponuję jednak KONKURS, czekajmy co zarząd odpowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
          Moje pierwsze kilka kolumn było na okleinie z marketu, bałem się forniru jak cholera a najbardziej łączenia, bo wtedy nie miałem dostepu do modyfikowanego. W necie były informacje o klejeniu na klej kostny że to trzeba gotować itd. byłęm tym przerażony ale bardzo chciałem się tego nauczyć. Podobnie było z pomiarami, budową jiga, odkrywanie SW. Wystarczy tylko chcieć i da się zrobić.
          Do klejenie forniru nie potrzeba nic specjalistycznego ani nawet warsztatu, do pomiarów również.
          Otoz to. Do estetycznego wykonczenia, wcale nie trzeba nie wiadomo jakiej stolarni. Zreszta, mozna zobaczyc na prace Mariana, ktory dlubie w piwnicy i wydlubal sporo bardzo ladnych zestawow, przy czym nie marudzi, ze czegos nie potrafi tylko uczy sie, probuje i mu to wychodzi.

Skomentuj

Nie, ponieważ widziałem w temacie konkursu że się nie odbędzie.
            Być może, ja nie znałem szczegółów.
            sam sobie zaprzeczasz...
            w skrocie - zaprojektuj kolumne to MOZE wygrasz glosniki do budowy tej kolumny!

jak pisalem, chce zrobic konkurs dla poczatkujacych! zaawansowani nie potrzebuja tanich glosnikow... a poczatkujacy nie mieliby szans w projektowaniu kolumn

Wszystko jest ok do czasu jakiegoś zgrzytu, zażalenia itp. wtedy po prostu widać różnice "rangi forumowej"
            To tak jak w zakładzie pracy, zawsze lepiej się pracuje jak kierownik jest w porządku niż kawał chama.
            Nie ma co drążyć tematu, ja mało piszę a więcej obserwuję.
            zglaszajcie takie rzeczy mi osobiscie

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
            Jaki temat w pierwszej kolejności bierzemy na warsztat?
            zastanawiam sie jak to ladnie rozdzielic
            czy zakladac nowy dzial? czy osobne tematy?
            bo jak zaczniemy tylko tutaj cos pisac to zrobi sie burdel...

Jakiś konkurs faktycznie by się przydał!
            jak pisalem nagrody juz mam! TAZ mi wyslal

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Na jednym w forum z całkiem innej dziedziny, gdzie kiedyś bywałem, powstało osobne podforum "jak zacząć", gdzie ludzie zadają najgłupsze pytania i całkiem sprawnie to działa.
            co na to reszta forumowiczow? robimy dzial dla poczatkujacych gdzie cierpliwi beda sie wypowiadac?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              co na to reszta forumowiczow? robimy dzial dla poczatkujacych gdzie cierpliwi beda sie wypowiadac?
              Nasze forum jest jednak znacznie mniejsze - więc może nie dział, a przyklejony wątek :)
              Potem można to uporządkować i spisać w formie tego FAQ, jeżeli pomysł wypali. Jest też pytanie, jaki ruch byłby w takim wątku...

Skomentuj

W dzialach Akustyka i Elektronika podklejcie tematy dla poczatkujacych, tam bedzie mozna dowoli pytac nawet o blache sprawy
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                  Potem można to uporządkować i spisać w formie tego FAQ
                  czyli zmienic nazwe tematu?

Skomentuj

Rozumiem, ze macie problem z odnalezieniem tematu w ktorym moglibyście zadać pytanie?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No pewnie. Powstał już zarys tematu dla początkujących.
                      Wg mnie powinien być podlinkowany na pierwszej stronie.
                      I można zrobić dwa tematy: jeden jako oficjalny FAQ gdzie pytania i odpowiedzi będą moderowane przed pojawieniem się (czyli moderzy puszczają tylko pytania i odpowiedzi konkretne, poprawne i nie powtarzające się) i drugi coś w stylu spam postu, gdzie początkujący pytają o cokolwiek i ktoś kto ma chwilę odpowiada WYKAZUJĄC SIĘ ANIELSKĄ CIERPLIWOŚCIĄ. Oczywiście do granic chamstwa, bo chamstwo należy traktować tak jak na tym forum jest traktowane do tej pory i za co to forum lubię. Co ciekawsze pytania/odpowiedzi można przenosić do wątku oficjalnego FAQ. Ale to musi być widoczne na wierzchu. To że gdzieś tam jest podpięty na dwudziestym którymś dziale, to nie pozwala nikomu go znaleźć.

Odnośnie konkursu, to chyba nie damy rady wymyślić jakiejś formuły. Zaawansowani zawsze pozamiatają, zwyczajnie ze względu na to że są zaawansowani.

Chyba że zrobić to w formule jakiejś drobnej ale stałej nagrody za pełne opublikowanie pierwszej konstrukcji na w miarę przyzwoitym poziomie (jakaś prostopadłościenna ale ładna obudowa do gotowego projektu, jakiś projekt zwrotnicy, swój projekt wzmacniacza w pudełku po butach, albo gotowy projekt w ładnie zaadaptowanej obudowie). To może być drobiazg typu kapsułka mikrofonowa (może ktoś przy okazji sprawdziłby te odpowiedniki wm61 z allegro), ładne czarne wkręty do głośników albo coś takiego. Chodzi bardziej o symbol niż cokolwiek innego. Finansowanie może być składkowe, ja się mogę zrzucić pierwszy.

Skomentuj

Micwoj to ładnie opisał, właśnie o coś takiego mi chodzi.

Z konkursem też prawda - nie da się zrobić tak żeby było równo dla każdego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Odnośnie konkursu, to chyba nie damy rady wymyślić jakiejś formuły. Zaawansowani zawsze pozamiatają, zwyczajnie ze względu na to że są zaawansowani.
                          dlatego chce go skierowac glownie dla poczatkujacych.
                          trzeba wymyslic taka formule zeby tym zaawansowanym najzwyczajniej sie nie chcialo! :p

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                          Chyba że zrobić to w formule jakiejś drobnej ale stałej nagrody za pełne opublikowanie pierwszej konstrukcji na w miarę przyzwoitym poziomie (jakaś prostopadłościenna ale ładna obudowa do gotowego projektu, jakiś projekt zwrotnicy, swój projekt wzmacniacza w pudełku po butach, albo gotowy projekt w ładnie zaadaptowanej obudowie). To może być drobiazg typu kapsułka mikrofonowa (może ktoś przy okazji sprawdziłby te odpowiedniki wm61 z allegro), ładne czarne wkręty do głośników albo coś takiego. Chodzi bardziej o symbol niż cokolwiek innego. Finansowanie może być składkowe, ja się mogę zrzucić pierwszy.
                          zwroc uwage o co czepial sie SW - to by sie zrobilo forum stolarskie!
                          ale taki staly upominek (np kubek) mozna by ufundowac kazdemu kto napisze jakis art na strone glowna
                          nie musi byc skomplikowany! byle przydatny i ladnie zrobiony

Skomentuj

Paweł wstępne pomysły sa
                            Trzeba je teraz zebrać i wytypować chętnych do ich napisania

Bo bałagan sie zrobi w temacie
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mogę zająć się porobieniem opracowań dla prostych układów elektronicznych w EAGLE'u :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Ale niestety tak to nie dziala.
                                No u mnie działa tak, że jak bym za każdym razem to co robię wkładał w odpicowaną obudowę to nie miał bym gdzie już mieszkać
                                Dla mnie gotowe kolumny to w sumie jest tylko problem bo za tydzień, miesiąc... znowu coś będę zmieniał... no i co wtedy zrobić ze starym ? Sprzedać poniżej kosztów ?
                                Wiec punkt widzenia zależy od siedzenia :)

Skomentuj

Dokładnie podpisuje się pod tym co mówi raven - jeszcze w czasach studenckich i jak mieszkałem sam zupełnie nie odczuwałem potrzeby wizualnego dokończenia projektu zwykle 90% kolumn zostawało w stanie surowym i jakoś goły mdf mnie nie raził :P znudziło się to sprzedawałem głośniki a obudowa (często zrobiona z odpadu szła na śmietnik, dodawałem w gratisie do głośników albo jak się dało to służyła jako dawca do następnego projektu.
                                  Po zamieszkaniu z dziewczyną a potem żoną sytuacja uległa zmianie - ale i czasu na diy coraz mniej...

To właśnie w ten sposób można się najwięcej nauczyć
                                  Nie chcę nikogo urazić ale dla mnie diyaudio to 99,9% akustyka, jak ktoś nie umie robić obudowy to zawsze może zlecić jej wykonanie stolarzowi. W drugą stronę to równie dobrze można kupić gotowca.

100 razy większą wartość będzie miało dla mnie rozwiązanie nawet najprostszego problemu z akustyki niż wykonanie nawet najpiękniejszej obudowy.
                                  Last edited by Sound Wave; 29.07.2015, 20:45.

Skomentuj

Myślicie ze ja każdy swój projekt wykańczam na top top? No bez jaj. Chodzi mi o to, ze lubię rozwijać swoje umiejętności nie tylko projektowe ale i wykończeniowe. Jesli cos co robie wygląda tak jakbym sobie tego życzył, to mam taka sama satysfakcję jak z dobrego projektu, który brzmi tak dobrze, jak tego chciałem. To tylko kwestia rozwoju na różnych gruntach.

A co do konkursu forumowego, to proponuje konkurs budowy kolumn ale w bardzo ograniczonym budżecie. Przy okazji forum zyska kilka nowych projektów.
                                    W skrócie - najlepsze kolumny za np. 500zl, gdzie forma i wygląd jest dowolna. Każdy projekt musiał być udokumentowany i opisany, a forumowicze wybiorą najlepszy. Szkoda jedynie, ze najważniejsza ocena odsluchu raczej nie będzie możliwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      Paweł wstępne pomysły sa
                                      Trzeba je teraz zebrać i wytypować chętnych do ich napisania

Bo bałagan sie zrobi w temacie
                                      postaram sie to ogarnac w piatek. 7h w pociagu to moze mi sie bedzie chcialo

Skomentuj

A co do konkursu forumowego, to proponuje konkurs budowy kolumn ale w bardzo ograniczonym budżecie. Przy okazji forum zyska kilka nowych projektów.
                                        W skrócie - najlepsze kolumny za np. 500zl, gdzie forma i wygląd jest dowolna. Każdy projekt musiał być udokumentowany i opisany, a forumowicze wybiorą najlepszy. Szkoda jedynie, ze najważniejsza ocena odsluchu raczej nie będzie możliwa.
                                        No wlasnie ale o akustykę tu chodzi
                                        Jak ocenimy granie systemu?
                                        Bo chyba nie po plaskiej charakterystyce i pięknym revers null??.... bez jaj
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                          100 razy większą wartość będzie miało dla mnie rozwiązanie nawet najprostszego problemu z akustyki niż wykonanie nawet najpiękniejszej obudowy.
                                          No tak, tylko wiele pomieszczeń jest słabe pod względem akustycznym z totalnym brakiem adaptacji więc wykonane drobne zabiegi takie jak np przesunięcie tweetera będzie mniej cieszyło jak piękna obudowa w ładnym wnętrzu.
                                          Mimo wszystko uważam że masz rację

Pytanie czy konstruktor świadomie z czego rezygnuje idąc na kompromis czy totalnie nie wie dlaczego zrobił tak a nie inaczej.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          No wlasnie ale o akustykę tu chodzi
                                          Jak ocenimy granie systemu?
                                          Bo chyba nie po plaskiej charakterystyce i pięknym revers null??.... bez jaj
                                          No ale inaczej ocenić się nie da przez internety.. więc zostaje ocena zastosowanych rozwiązań, konstrukcji obudowy czy projekt zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X