o właśnie, też pamiętam o tym konkursie El_liero, to chyba coś z subami było i kolumnami, sam liczyłem na wzięcie udziału, a nie jestem jakimś zaawansowanym użytkownikiem. Dobrze, że teraz się dowiedziałem, że jednak do niego w ogóle nie doszło.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomysły na rozwijanie diyaudio.pl
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaproblem to wlasnie sprzet pomiarowy i spradzona metoda pomiarowa
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaLast edited by taz; 23.07.2015, 16:00.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez taz Zobacz postaInaczej tego nie widzę.
stereophile robi taki pomiar przy każdej recenzji kolumny i z tego co się orientuje to nie mają jakiegoś nie wiadomo jakiego akcelerometru a za wzbudnik robią głośniki :)
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta1 - zbadanie wzajemnego wplywu cewek w zwrotnicy. ale nie tak jak to zrobil troels, tylko bardziej od praktycznej strony
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaA ja widzę to tak, że wystarczy w zupełności określenie ilościowe zjawiska.
stereophile robi taki pomiar przy każdej recenzji kolumny i z tego co się orientuje to nie mają jakiegoś nie wiadomo jakiego akcelerometru a za wzbudnik robią głośniki :)Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaKonkurs miał być dla Ciebie czy dla forumowiczów ?
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaMyślę że trzeba liczyć na młodzież na forum której mam nadzieje się jeszcze chce, bo nam "starym userom" to się tylko gadać chce.
bo nie bylo szans zeby poczatkujacy mogl wygrac
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaNie raz już były zgrzyty o to że zieloni mogą więcej niż userzy, zastanówcie się nad tym.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPokazywałem kiedyś .
Skomentuj
-
Dzis do pomiarow rezonansow obudowy uzywa sie analizatorow laserowych, a nie akcelerometrów.
- - - - - aktualizacja - - - - -
https://www.youtube.com/watch?v=-C2gsmkQvyI
Skomentuj
-
Forum się trochę ożywi bliżej Audio Schow jak co roku. Integracja to szansa na lepsze relacje, mniej spinek na forum i lżejszą atmosferę.
Co do zachęty dla mniej doświadczonych to powiem co mnie by np zachęciło. Na Audiostereo czasami są akcję typu pożyczamy kabelek na testy i potem piszemy jakie wrażenia. Można by było zrobić zrzute na forumowy zestaw do pomiarowy i wg listy na jakiś czas chętnym wypożyczać i niech potem opiszą co udało im się powierzyć itd.
Ją np bym z czegoś takiego skorzystał. Jestem na forum długo ale jeszcze nie mam jiga itd. Pewnie jest więcej takich jak ja tylko się nie ujawniają.
Taka luźna propozycja :)<iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
Skomentuj
-
PM wibrometr laserowy do pomiaru drgania kolumn? Przerost formy nad treścią. Krótka sesja pomiarowa i masz GB danych. Użycie tego sprzętu przy pomiarach do kilkuset Hz czy kilku kHz jest bezsensowne. Zasadnym byłoby użycie tego sprzętu przy pomiarach wysokoczęstotliwościowych, gdzie standardowe akcelerometry wykazują dużą nieliniowość charakterystyki amplitudowo-częstotliwościowej lub pomiar jest już poza ich zasięgiem.Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Ten ACH01 powinien raczej być niezły (i dawać jakiś w miarę sensowny obraz sytuacji) - http://www.audiomatica.com/wp/?page_id=264
W wydaniu audiomatici chcą za niego 800-900zł. - swoją drogą całkiem drogie te wtyki RCA :)
Pomiar laserowy to już b. wysoki koszt.
Odnośnie cewek to wypadało by zbadać nie zmianę indukcyjności - bo akurat ta jest mało niebezpieczna ale przenoszenie energii (czyli co zaindukuje się na drugiej cewce)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postarozmawiales z elliero o jego pomyslach na konkurs?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postawlasnie dlatego mi nie odpowiadala taka forma...
bo nie bylo szans zeby poczatkujacy mogl wygrac
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazeby nie robic offtopicu - napisz mi precyzyjnie na pw
Wszystko jest ok do czasu jakiegoś zgrzytu, zażalenia itp. wtedy po prostu widać różnice "rangi forumowej"
To tak jak w zakładzie pracy, zawsze lepiej się pracuje jak kierownik jest w porządku niż kawał chama.
Nie ma co drążyć tematu, ja mało piszę a więcej obserwuję.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatakim tematem mial byc FAQ. jakos i pytan i odpowiedzi brak
Ten wątek w świadomości może wyglądać trochę inaczej niż coś przyklejone w Elektronice/Akustyce z nazwą "proste pytania - odpowiedzi". Na jednym w forum z całkiem innej dziedziny, gdzie kiedyś bywałem, powstało osobne podforum "jak zacząć", gdzie ludzie zadają najgłupsze pytania i całkiem sprawnie to działa.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postataka forme odrzucilem juz dawno. nie ma szans zeby poczatkujacy mogl tu wygrac!
dlatego bardziej mi by tu pasowala osoba ktora pozbiera rozrzucona w sieci wiedze, zbierze to w jeden logiczny art i dolozy grafike
jak ktos sie przylozy do pracy to cos dostanie
Skomentuj
-
Można określić że tylko nowi użytkownicy lub tacy którzy jeszcze nie robili swoich kolumn mogą wziąć udział, mogą się wspierać wszelką dostępną wiedzą, pytać na forum na pw itd. Ostatnio "pierwsze" DIY niektórych jest naprawdę niezłe i nie odstaje niczym od starych userów, tak w zasadzie wielu ze starych userów nigdy nie pokazało swoich kolumn w dziale gotowe.
Skomentuj
-
Tak - tylko bez urazy ale to nie jest forum stolarskie... A widzę, że 99% ochów i achów jest odnośnie wyglądu kolumn a nie tego jak są one przygotowane od strony akustycznej. Osobiście uważam, że jeśli miał by być jakiś konkurs na "konstrukcję" to nie powinno się w ogóle brać pod uwagę wykończenia a jedynie włożoną pracę z zakresu akustyki (projekt zwrotnicy, dobór głośników, projekt obudowy itp.)
Jak ktoś chce prezentować jak ładnie położył fornir na skopiowanym projekcie lub jak ładnie wykończył lakierem fortepianowym to nich się chwali na forum stolarskim.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postaTak - tylko bez urazy ale to nie jest forum stolarskie... A widzę, że 99% ochów i achów jest odnośnie wyglądu kolumn a nie tego jak są one przygotowane od strony akustycznej. Osobiście uważam, że jeśli miał by być jakiś konkurs na "konstrukcję" to nie powinno się w ogóle brać pod uwagę wykończenia a jedynie włożoną pracę z zakresu akustyki (projekt zwrotnicy, dobór głośników, projekt obudowy itp.)
Jak ktoś chce prezentować jak ładnie położył fornir na skopiowanym projekcie lub jak ładnie wykończył lakierem fortepianowym to nich się chwali na forum stolarskim.
Nie wiem czy to jakas wymowka osob, ktore nie maja mozliwosci wykonania ladnej obudowy, czy jakis dziwny punkt widzenia? Dla mnie calosc pracy musi stac na jakims poziomie i wlasnie dlatego, ze jest to forum Diy, ktore scala w jedno wszystkie tamaty dotyczace wlasnorecznego wykonania sprzetu audio.
Chyba ze zmienicie nazwe forum na forum o projektowaniu audio, zamiast forum o budowaniu.
Poza tym, dlaczego elektroniczni dlubacze poswiecaja tyle czasu na dopicowanie swoich wzmacniaczy, mimo ze nie maja zakladow slusarskich? Przeciez mozna super brzmiacy wzmacniacz, wlozyc do obudowy po butach czy starej diory i juz jest pieknie...
Ale niestety tak to nie dziala.
Wiec jesli ktos jest cienki w stolarce albo nie ma mozliwosci, to albo robi sam tak jak umie, albo zleca obudowe odpowiedniej osobie. Nie wiem po co kolejny wpis, ktory chyba ma wywolac jakas gowno burze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaChyba ze zmienicie nazwe forum na forum o projektowaniu audio, zamiast forum o budowaniu.
Skomentuj
-
Patefil
Dla mnie wisienką na torcie jest brzmienie kolumny. Obudowa, sposób jej wykończenia ma dla mnie marginalne znaczenie. Obudowa, zwrotnica, dobór głośników są elementami, które mają zapewnić by ta wisienka była jak najsmaczniejsza. Często słucham po ciemku, z zamkniętymi oczami, by lepiej "widzieć muzykę", więc nie patrzę na kolumny.
Idea "diy" moim zdaniem wypacza się coraz bardziej. Mietek dobierze za mnie głośniki i rodzaj obudowy, Stefek mi zaprojektuje kolumny w jakimś programie komputerowym, Zdzichu zrobi mi je na cnc, Wacek polakieruje, a ja to tylko właściwie je przywiozę gotowe do domu i wstawię do pokoju. Tak to teraz często wygląda, niestety.
Skomentuj
Skomentuj