Duze Wilsony graly wporzo, ale te nowe Sabriny faktycznie cos niebardzo.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Audio Show 2015
Collapse
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postatam dopiero "każdy głosnik grał swoje"...
Skomentuj
-
A dlaczego?
Ja opisuję to co usłyszałem wsłuchiwając się w głośniki siedząc na pierwszym krześle, oraz z bardzo bliskiej odległości.
Twój "opis brzmienia" (moich kolumn) bardzo do Wilsonów Sabrina pasuje.
Jeśli miał bym opisać co dla mnie oznacza że każdy głosnik grał swoje, to było by to brak zgrania fazowego pomiędzy głosnikami oraz dziury między nimi.
Nie wiem co Ty miałeś na myśli opisując moje kolumny.Last edited by marian; 11.11.2015, 01:11.
Skomentuj
-
Nie bez powodu napisałeś mój cytat. Musiałeś się przyczepić, bo skrytykowałem Twój zestaw.
Daleko Ci do zestawu Wilsona, który oceniłeś negatywnie.
Mnie to wali, czy Twój zestaw poprawisz czy nie. Tobie to ma grać, nie mi. Ja się tylko wypowiedziałem jak odebrałem Twój zestaw.
PS. O Twoim zestawie niewiele w sieci, ale zawsze możesz pisać, że grał tylko chwilę, bo akustyka pomieszczenia nie pozwoliła mu się rozwinąć. Jak jest na prawdę, to może stwierdzić tylko ten, który słyszał Twojego zestawienia i porównał z pokojami obok, które też miały problem z akustyką pomieszczenia.Last edited by tomekk_; 11.11.2015, 10:32.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNie bez powodu napisałeś mój cytat. Musiałeś się przyjebać, bo skrytykowałem Twój zestaw.
Wiem że jesteś wrażliwy na moim punkcie, ale akurat nie jest tak jak myślisz. Wyluzuj.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaDaleko Ci do zestawu Wilsona, który oceniłeś negatywnie.
Bo dźwiękowo to wiesz, każdemu podoba się co innego, a technicznie... w swoich kolumnach mam głosniki kilka klas niżej, a pamiętam jak ktoś pokazywał pomiar Wilsonów, który to nie był zgodny ze sztuką :)
Oczywiście nie mogę się porównywać z taką firmą jak Wilson Audio, ale jeśłi chodzi o dźwięk, to każda zmora znajdzie swego amatora.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMnie to wali, czy Twój zestaw poprawisz czy nie. Tobie to ma grać, nie mi. Ja się tylko wypowiedziałem jak odebrałem Twój zestaw.Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaCo do Twoich kolumn. Zwrotnica i degradujaca elektronika daly o sobie znac. Glosniki graly kazdy z osobna, slychac bylo wyraznie skad dokladnie idzie dzwiek, kazdy przetwornik gral swoje a nie grala calosc oderwana od kolumn.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPS. O Twoim zestawie niewiele w sieci, ale zawsze możesz pisać, że grał tylko chwilę, bo akustyka pomieszczenia nie pozwoliła mu się rozwinąć. Jak jest na prawdę, to może stwierdzić tylko ten, który słyszał Twojego zestawienia i porównał z pokojami obok, które też miały problem z akustyką pomieszczenia.
I nie jest tak jak napisałeś, ze nie grały później bo akustyka pokoju nie pozwalała, tylko dlatego że TL-ki grały lepiej.
Uważasz że jak by TL-ki grały gorzej, to grały by w sobotę i w niedzielę tylko dlatego że moje grały w piątek? No chyba nie :) grały dlatego że były lepsze, ponieważ miały lepsze głosniki. Nie sądzę aby ktokolwiek ze zwrotkujących wyczarował taką zwrotnicę do SB i Wavecora, co by położyła projekt Hermesa (Exel + Morel) na łopatki :)
Skomentuj
-
Marian rzucasz rękawice?
Co do takiego porównania to byłby prawdziwy z tym co sluszysz tylko wtedy jakby kolumny schować za kotara
Oczywiście taka zeby nie chamowala dźwięku
Inaczej nawet wzrokowo nikt nie napisze ze tani plastykowy glosnik zagrał lepiej niz hijend od morela
Ja mam natomiast inne spostrzeżenie co do tych obu "stylów" gry
Wavecor rzeczywiscie nie jest tak precyzyjny jak morel ale daje duzo wiecej przyjemności i funu ze słuchania muzyki
To tak jakby słuchać "hajendowych" nagrań przez dłuższy czas ale za chwile zaczyna brakować ci tego czegos w muzyce
I wracasz do dire straits czy marcusa Millera
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez marian Zobacz postaa pamiętam jak ktoś pokazywał pomiar Wilsonów, który to nie był zgodny ze sztuką
Teraz pora na te ktore grajJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMarian rzucasz rękawice?
A charakter dźwięku to co innego, jednemu się podoba papier a drugiemu aluminium.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWszystko Ci opisałem w szczegółach, sumarycznie powtórzę - było słabo.
A co do tych szczegułów, to napisz dlaczego było słabo, tak od technicznej strony, bo napisać "było słabo" opisując swoje wrażenia odsłuchowe jest łatwo :)
Konkrety.
Jeśli nie masz konkretów, to wszystko obija się w tym momencie o uszy słuchacza :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNie zawsze jest tak, ze drogie glosniki sa duzo lepsze
Nie degraduj wszystkiego do ceny glosnika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postawrocilem do wavecora
Daje mi najwiecej radości ze słuchania muzyki
Ale jeśłi porówna się tańsze głosniki z droższymi, pod względem techniczno pomiarowym, to nie można powiedzieć że tańszy jest lepszy.
W większości droższe głosniki są lepsze, ogólnie.
Porównaj np. RNX-a do Satori, albo serię discowery do Illuminatorów.Last edited by marian; 11.11.2015, 02:36.
Skomentuj
-
Marian ale twojej kolumnie nie potrzeba innych/lepszych głośników
Popatrz ze w fajnie grających kolumnach nie koniecznie użyte były drogie glosniki
Tobie potrzeba dobrej zwrotnicy
Nie takiej dobrej bo poprawnej technicznie-inzynierskiej
Tylko takiej poprawnej ktora dobrze zagra
Na innych głośnikach zagra inaczej a nie lepiejLast edited by lklukasz; 11.11.2015, 03:29.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaInni mówili co innego
A co do tych szczegułów, to napisz dlaczego było słabo, tak od technicznej strony, bo napisać "było słabo" opisując swoje wrażenia odsłuchowe jest łatwo
Konkrety.
Jeśli nie masz konkretów, to wszystko obija się w tym momencie o uszy słuchacza
Napisałem Ci już, o tym, że dźwięk był przyklejony do głośników, każdy grał osobno, nie grała cała kolumna. Ja to tak odebrałem i wiem, że to problem zwrotkowania.
Zamieszczone przez waloosNie grało Ci? Okej, ale po co drążyć temat?Last edited by dolphin123; 11.11.2015, 10:42.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaMarian ale twojej kolumnie nie potrzeba innych/lepszych głośników
Popatrz ze w fajnie grających kolumnach nie koniecznie użyte były drogie glosniki
Tyle że stały w innym pomieszczeniu i były podpięte pod inną elektronikę, a takie porównanie to nie porównanie.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTobie potrzeba dobrej zwrotnicy
Nie takiej dobrej bo poprawnej technicznie-inzynierskiej
Tylko takiej poprawnej ktora dobrze zagra
Jeszcze tylko powalczę aby wyciągnąć najwyższe tony (tak jak mówiłeś) i będzie idealnie.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNapisałem Ci już, o tym, że dźwięk był przyklejony do głośników, każdy grał osobno, nie grała cała kolumna. Ja to tak odebrałem i wiem, że to problem zwrotkowania.
Proszę Cię...
Podczas odsłuchu gdzie siedziałeś?
Na którym krześle?
Na jakiej wysokości kolumny miałeś uszy?
Jesteś wyższy ode mnie, a czy wiesz w jakiej pozycji był ustawiony mikrofon podczas pomiarów? wiesz jak trzeba było usiąść przed kolumną aby trafić w słynne zgranie fazowe?
Przecież Ty doskonale wiesz że aby kolumny dobrze zagrały trzeba usiąść przed nimi na środku i mieć uszy na wysokości mikrofonu pomiarowego, a w większości kolumn jest to głosnik wysokotonowy.
Usiąć na krześle i pochyl się tak aby uszy były na wysokości 93cm.
Założę się że tak nie siedziałeś :)
Wystarczy że w domu podłożę sobie pod tyłek poduszkę i uszy będę miał na takiej wysokości jak Ty (bo jesteś wyższy), i jest kicha, każdy głosnik gra swoje.
Naprawdę nie chce mi się tego tłumaczyć, zwłaszcza że Ty doskonale o tym wiesz...
Zamieszczone przez waloosJeśli uważasz, że zrobiłbyś to lepiej to dlaczego Cię tam nie było?
Ale zobaczymy za rok, pewnie wtedy wszystko zagra poprawnie :)
Skomentuj
-
O Boże marian... :)
Siedziałem w kilku miejscach, chodziłem po pokoju i miałem uszy na różnych wysokościach. Słyszałem monitory pteterycza, znam je i wiem co je zdegradowało. U Ciebie też ta elektronika miała wpływ na finalne brzmienie, ale potrafiłem odseparować sobie te elementy, które ona wprowadziła/degradowała. Nic na siłę nikomu nie udowadniam. Chciałeś marian wiedzieć skąd taka opinia to napisałem. Nie chcesz w to wierzyć i próbujesz zwalać winę złej gry na resztę to nie mój problem. Nie ja tego muszę słuchać i jak u Ciebie w domu jest ok, to ciesz się, że jesteś szczęśliwym człowiekiem. Po prostu.. :)
Zakończmy dyskusję i się nie spinajmy, bo ona do niczego nie prowadzi. :)
Zamieszczone przez waloosMnie się wydaje, że Ty na siłę chcesz udowodnić jak to marian się nie zna. Tylko widzisz różnica jest taka, że marian poświęcił swój czas i pieniądze, żeby się tam pokazać. Jeśli uważasz, że zrobiłbyś to lepiej to dlaczego Cię tam nie było?Last edited by dolphin123; 11.11.2015, 12:20.
Skomentuj
-
Nie na temat...Możecie sobie pogadać na PW? Człowiek chce poczytać co było na AS i co widzi? Spora część postów nic nie wnosi do tematu, tagu offtopic brak. Ludzie opanujcie się, a jak nie to wyjazd na pole sztachnąć się smogiem. Może to Wam pomoże... Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
Grado SR125i
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTyle że stały w innym pomieszczeniu i były podpięte pod inną elektronikę, a takie porównanie to nie porównanie.
Uwazam ze nie była i nie powinna byc przypadkowa
Powinna byc najlepsza z możliwych
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPodczas odsłuchu gdzie siedziałeś?
Na którym krześle?
Na jakiej wysokości kolumny miałeś uszy?
Jesteś wyższy ode mnie, a czy wiesz w jakiej pozycji był ustawiony mikrofon podczas pomiarów? wiesz jak trzeba było usiąść przed kolumną aby trafić w słynne zgranie fazowe?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj