Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Detailing - co, jak, czym?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Detailing - co, jak, czym?

A ja dalej męczę 1.6 16V w Citroenie, miałem też diesla kupować, ale tak fajnej okazji jak Paweł nie znalazłem, bo dać 10k za stary TDI to trochę przesada, ta benzynka ciągnie w mieście około 9l a na drogach krajowych jakieś 7l, tak sobie na szybko policzyłem, że przy kilkunastu tysiącach na rok zakładanie gazu byłoby wątpliwą inwestycją, tym bardziej że podobnie jak w Saxo na progach też już się purchle pojawiają i tamten z tego powodu musiał iść na złom (a coś z tym trzeba pomyśleć, bo te kilkanaście lat jest w jednych rękach i mały przebieg, także będzie trzeba jeździć do końca).
    Co ciekawe Saxo 1.1 60km paliło mi praktycznie tyle samo, więc wielkiej tragedii nie ma, ale do nowoczesnych silników to spalanie się nie umywa.

A tak przy okazji, macie do polecenia jakąś aktywną pianę neutralną albo tylko lekko zasadową? Te mocniejsze nieźle postarzają gumy i plastiki (ale plus jest taki, że mycie można nazwać rzeczywiście bezdotykowym).

@ampli z pian to polecam Autobrite Magifoam mój numer jeden, na oprysk to Shiny Garage Citrus Oil lub nowość Industrial/ADBL TFR...
    Sprawdzę co jeszcze potrafi Good Stuff i Elite...

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Dzięki Panowie za podpowiedzi, patrzyłem też na Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH, fajna cena za 5l stąd się zastanawiałem czy nie wypróbować.

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
      Industrial/ADBL TFR
      Opisana jako alkaiczna, więc pewnie będzie to już bardziej żrąca chemia.

Swoją drogą zaopatrzyłem się ostatnio w Venus Foamer 2l, poza tym, że trzeba często pompować (co jest oczywiste w tym gabarycie) syf po zimie się rozpuszczał w oczach (z tym że w zimę auto też było kilka razy myte), mam też PA pod myjkę i pracuje się tym nieporównywalnie szybciej, ale siłą rzeczy daje to mniejsze stężenie i tak jakby trzeba trochę więcej się przyłożyć gąbką na myciu końcowym.
      Zresztą zestaw myślę że spoko, pianownica ręczna z czymś mocniejszym do mycia kół i innych takich rzeczy trudniejszych do domycia, a na resztę karoserii PA.

Skomentuj

Wejdź na kosmetyka aut i jest sporo o TFR...
        Ja jestem mega zadowolony z SGCO jako oprysk.
        Ręczną pianownicę chłopaki przerabiają dokładając kompresorem[emoji16]
        Przy PA są całkiem inne proporcje niż przy oprysku.
        Chcesz to mogę Ci podesłać próbki pian dla testów.
        Jest tego trochę, stare foto[emoji16]

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          Opisana jako alkaiczna, więc pewnie będzie to już bardziej żrąca chemia.
          To nie reguła że Ci coś zje, to nie chemia do ciężarówki, możesz też spróbować ProElite Neutral AC ph7/8
          Tu chłopaki testują TFR:
          https://kosmetykaaut.pl/topic/15328-...-film-remover/

Last edited by Krystian Markow; 25.03.2020, 07:29.

Skomentuj

Ładna kolekcja i przede wszystkim plus za Kranzla.

Niestety swoje doświadczenia opieram głównie na różnego rodzaju Truck Cleanerach (w tym popularny Dimer), do mycia kół czy części spoko opcja, ale do karoserii to raczej nic dobrego (chociaż na małych stężeniach w PA nic sie nie działo, za to z opryskiem zdażały się wpadki).
            Do PA z reguły daję 1:3 i jeden obrót od pozycji minus na plus (kiedyś udało mi się doczytać, że tym pokrętłem reguluje się ilość powietrza, co rozwiało moje wątpliwości dlaczego na minusie idzie największe stężenie).

PS Dzięki za propozycję próbek, jak w najbliższym czasie się nie zdecyduję, to wiem do kogo się odzywać. (Chociaż raczej jestem skłonny kupić od razu baniak 5l czegoś w miarę konkretnego, ale nie musi być hajend, bo na 15 letniego kompatka też nie ma co szaleć.)

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Ładna kolekcja i przede wszystkim plus za Kranzla.

Niestety swoje doświadczenia opieram głównie na różnego rodzaju Truck Cleanerach (w tym popularny Dimer), do mycia kół czy części spoko opcja, ale do karoserii to raczej nic dobrego (chociaż na małych stężeniach w PA nic sie nie działo, za to z opryskiem zdażały się wpadki).
              Do PA z reguły daję 1:3 i jeden obrót od pozycji minus na plus (kiedyś udało mi się doczytać, że tym pokrętłem reguluje się ilość powietrza, co rozwiało moje wątpliwości dlaczego na minusie idzie największe stężenie).

PS Dzięki za propozycję próbek, jak w najbliższym czasie się nie zdecyduję, to wiem do kogo się odzywać. (Chociaż raczej jestem skłonny kupić od razu baniak 5l czegoś w miarę konkretnego, ale nie musi być hajend, bo na 15 letniego kompatka też nie ma co szaleć.)
              Ja AB Magi do pianownicy daje 1:9...serio sprawdź oprysk z ShinyGarageCO ale nie nowy ad TFR bo nie sprawdzony.
              Skoro nasz ręczną pianownicę to wyjmiesz filc i masz oprysk.
              Kranzle to trochę fanaberia ale jest wiele spraw in plus i jest mosiądz a nie kompozyt jak u ....
              Uważaj bo jak złapiesz bakcyla to łooo panie...pisz i pytaj chętnie pomogę ale pro detailerem nie jestem [emoji16]

Skomentuj

Ja właśnie kompletuje sprzęcik do detailingu.
                Wkrótce pokażę co tam się nazbiera.
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Skoro nasz ręczną pianownicę to wyjmiesz filc i masz oprysk.
                  Ważne też jest zaślepienie otworu zasysającego powietrze. Dyszę dałem czerwoną, bo biała ma spory przepływ (docelowo myślę, że żółta będzie najlepsza).

Pianownica w sumie dobry deal, bo Kwazar daje 3 kompletne dysze, jedną można przerobić na oprysk i mamy urządzenie wielofunkcyjne.

Kranzle to trochę fanaberia ale jest wiele spraw in plus i jest mosiądz a nie kompozyt jak u ....
                  K... był dobry 20 lat temu i takie ich urządzenia warto kupić, jak ktoś chce mieć tanio i dobrze, ja mam trójfazowego całość w mosiądzu, na początku też się zastanawiałem na co mi taki ciężki grat, ale po kilku myciach raczej bym go na słabszy nie zmienił, a już na pewno nie na żadnego marketowca. (12l/min a 6l/min z domowych zabawek już robi różnicę w zmywaniu.)

Uważaj bo jak złapiesz bakcyla to łooo panie...pisz i pytaj chętnie pomogę ale pro detailerem nie jestem
                  Z myjkami mocniejszymi taka faza weszła mi już dawno, jak jest fajna pogoda to ciężko się powstrzymać, by nie robić mycia, a w zimę łapanie chwil z dodatnią temperaturą (to tak bardziej rok temu, bo ostatnio zimy praktycznie nie było).

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                    Ja właśnie kompletuje sprzęcik do detailingu.
                    Wkrótce pokażę co tam się nazbiera.
                    Widziałem widziałem do grupy się dopisał-em [emoji16]
                    Byłem u nich osobiście kiedyś i dobrze że mało kasy miałem ze sobą [emoji2962][emoji851]

Skomentuj

Okazało się, że shiningcar jest rzut beretem ode mnie :P Na nogach sobie do nich będe chodził
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Okazało się, że shiningcar jest rzut beretem ode mnie [emoji14] Na nogach sobie do nich będe chodził
                        Ja mówiłem o MrCleaner [emoji16]
                        ShiningCar super, też od nich sporo się zamawia...i mają wosk Kotsos[emoji106]

Skomentuj

Ja zdecydowałem się na Soft99 Fusso Coat 12 Months Wax Dark :P
                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Klasyk jak Coli i FK... Miałem jechać do swojej miejscówki ogarnąć auto a przez to świństwo żona tak zafiksowana że [emoji34]

Skomentuj

Ja mam troskę inne podejście.
                              Miałem kilka pian neutralnych oprócz zapachu i piany nie robią nic. Kasa wylana tak bym to nazwał.
                              Kupiłem dużą bańkę Shiny Garage Citrus oil, w spryskiwacz z liroja za 15zł 50ml na 1l wody cała auto spsikuje, czekam kilka minut i większy brud spływa po lancy. Minusy nie pachnie jak adbl i nie pieni się. Ale to ma myć [emoji846] Teraz podobno jest adbl tfr i nowy Shiny ale nie miałem muszę spróbować.

Woski i tu miałem kilka. Na początku jarało mnie kropelki, kropelki, ale jak po mini deszczu tylko moje dwa auta na całym parkingu są w kropki z brudu, a każda trasa powoduje brudne boki w strużki to przestało mi się to podobać.
                              Dla tego przyjąłem taktykę quick. Po każdym pełnym myciu woskuje woskiem psikanym. Czyli Clean tech easy one. Nie kropelkuje tylko wosk spływa więcej taflami lub grubymi strużkami.
                              A całe woskowanie auta to jest chwila. 2 psiknięcia na element i przetarcie. Odparowuje sam jak spirytus. Nic nie trzeba trzeć itp.
                              Nawet jak go nie użyje co mycie to 1.5 miesiąca spokojnie siedzi a jedynie opłukam.

Jakiego byście wosku nie kupili chemia z myjni bezdotykowych mikriproszki czy tam piany są zasadowe i jedzą wosk twardy. Także się narobicie a potem efekt znika szybko.

SG Citrus oil też jest zasadowy ale nie mocno i wosk w miarę spoko zostaje. Zresztą psikanym w moment ponawiam warstwę.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ja mam taki system że na szybkie akcje w zimowe dni jadę na bezdotyk z SGCO który lepiej działa jako oprysk niż piana no ale ma pH chyba coś ok 11 więc musi robić robotę...a spłukuje tylko wodą i tyle.
                                Na akcje w dwa wiadra jest już Magi/GoodStuff/Elite jako pianą z myjki gdzie jest mniejsze pH.

ADBL SSW też jest często spotykany jako QW.

Z woskiem u mnie jest tak że on jest a potem tylko po myciu wpada QD CC Water Gold lub Elixir.

Last edited by Krystian Markow; 28.03.2020, 12:16.

Skomentuj

Ja mam taki system że na szybkie akcje w zimowe dni jadę na bezdotyk z SGCO który lepiej działa jako oprysk niż piana.
                                  Na akcje w dwa wiadra jest już Magi/GoodStuff/Elite jako pianą z myjki.

ADBL SSW też jest często spotykany jako QW.

Z woskiem u mnie jest tak że on jest a potem tylko po myciu wpada QD CC Water Gold lub Elixir.

Lubię SSW mega kropelkowanie, ale już mi przeszło. Wolę taflę.
                                  Korci mnie Enzo wosk ten SiO2

Last edited by kondrax; 28.03.2020, 12:17.

Skomentuj

Okazało się, że shiningcar jest rzut beretem ode mnie [emoji14] Na nogach sobie do nich będe chodził
                                    Hermes dajesz bo coś tam obniżają [emoji16]
                                    https://showcarshine.pl/

Widzę Domel na KA testował Enzo, trzeba poczytać...
                                    Potrzebuję czegoś na zapuszczone czerwone akryle po korekcie (będę się uczył[emoji1]).

Last edited by Krystian Markow; 28.03.2020, 12:24.

Skomentuj

Hermes dajesz bo coś tam obniżają [emoji16]
                                      https://showcarshine.pl/

Widzę Domel na KA testował Enzo, trzeba poczytać...
                                      Potrzebuję czegoś na zapuszczone czerwone akryle po korekcie (będę się uczył[emoji1]).

Bierz
                                      SG Citrus oil/ Adbl tfr
                                      SSW Adbl/Clean tech easy one
                                      I 2 wiadra z Castoramy i opryskiwacz 2litry i pędzel z obiciem z plastiku. [emoji846]

Skomentuj

@kondrax w sensie że ja mam brać??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X