Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Detailing - co, jak, czym?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
    @kondrax w sensie że ja mam brać??

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
    Hermes

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Przez weekend byłęm off, ale powolutku kompletuje sprzęcik.

W shiningcar kupiłem sobie pady do polerki, ręczniczki, wampirka, tar&glu removera itp.

Do mycia mam SG Sleek Premium Watermelon - ładnie pachnie i dobrze się pieni.

Pasty do polerki chce kupic zestaw z 3D aat 501 i 502.
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        Przez weekend byłęm off, ale powolutku kompletuje sprzęcik.

W shiningcar kupiłem sobie pady do polerki, ręczniczki, wampirka, tar&glu removera itp.

Do mycia mam SG Sleek Premium Watermelon - ładnie pachnie i dobrze się pieni.

Pasty do polerki chce kupic zestaw z 3D aat 501 i 502.
        Pasty wolał bym Koch chemie.

Skomentuj

Czemu. Ja dopiero bede wchodził w świat detailingu. Nie wiem czy mi sie spodoba :P
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czemu. Ja dopiero bede wchodził w świat detailingu. Nie wiem czy mi sie spodoba :P
            Miałem kilka między innymi menzerna i koch.
            To są takie jedne z popularnych oraz meguiars czy sonax.
            Każdy ma swoje ulubione, ale bierz coś z tego. To co podałeś jest mniej popularne, a więc mniej sprawdzone.
            Ja np nie lubię menzerny bo jest za tłusta. Fajnie maszyna leci ale potem trzeba wymywac IPA ten tłuszcz z lakieru. Koch mniej zostawia po sobie tłustego i łatwiej się tego pozbyć po pracy. Mniej roboty po prostu.
            Te 3D u nas dopiero zdobywają popularność, co nie oznacza, że są złe.

Last edited by kondrax; 29.03.2020, 20:34.

Skomentuj

Dzięki za info. Ziomek z SC polecał tego 3d. Na forum kosmetyka aut ma dobre opinie - ponoć największą zaletą jest fakt że nie pyli.

Z kocha co byś zaproponował. H8.02 + M2.01 ?
              marcinsywala.pl

Skomentuj

Dzięki za info. Ziomek z SC polecał tego 3d. Na forum kosmetyka aut ma dobre opinie - ponoć największą zaletą jest fakt że nie pyli.

Z kocha co byś zaproponował. H8.02 + M2.01 ?
                Mój mechanik/lakiernik robi tylko Koch - heavy cut i antihologram.
                Robiłem ja tył mezarna a on przód kochem. Ja myłem i myłem ten tłuszcz on raz dwa starł.
                Też czytałem o tych 3D ale nie znam nikogo kto to miał. Nie pyli to zaleta.
                Każdy chwali swoje. Proboj może akurat dobry produkt.
                A co proponuje Krystian ?

Skomentuj

Marcino dla testow wpadam Renate odpier...dzielimy na glanc
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Piter, Ty musisz jeszcze nCora posłuchać :P
                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Fakt... priorytety są
                      In touch !
                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                        U mojego jadą 3M zielony i granatowy korek, sam się tym chwilę bawiłem i wydawało się skuteczne, w przeciwieństwie do pasty "Turbo" która zrobiła mi na masce "kręgi w zbóżu".

Skomentuj

Robiłem ja tył mezarna a on przód kochem. Ja myłem i myłem ten tłuszcz on raz dwa starł.
                          Też czytałem o tych 3D ale nie znam nikogo kto to miał. Nie pyli to zaleta.
                          Każdy chwali swoje. Proboj może akurat dobry produkt.
                          A co proponuje Krystian ?

Czuję się wezwany do tablicy, tu się przyznam że korekta to dla mnie nowy temat lecz już wszystko kupione i będziem testować na czerwonym uni a potem osobista tojka (miękki lakier). Pasty jakie mam to właśnie 3D chyba z cztery rodzaje i coś tam innego ale to z Rollerem przyjechało.
                          3D wybrane właśnie z opini na forum, Koch też dobra rzecz i często spotykana.
                          Hermes jak chcesz to wyślę Ci separatory do wiader gdybyś brał z casto...bo będę brał inne.
                          https://youtu.be/0JbMSZ9Azs4

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Korci mnie Enzo wosk ten SiO2
                            Widziałem efekt. Kozak.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                              Widziałem efekt. Kozak.
                              Dzięki. Tak myślę go wziąć z twardych. Cenią się, 40g z 85zł. Ale efekt tafli, przyciemnienie, krycie rys na Youtubach wygląda mega.
                              Pytanie czy go SG Citrus oil nie będzie szybko zjadał. Ale się nie przekonam do póki nie spróbuje.

Skomentuj

Jutro jeszcze poczytam o pastach. Ten 3D serio mnie zaciekawił.

Może wydzielimy jakiś temat o detaillingu? Tam sobie popiszemy bez afektowania na innych
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

Podpytam przy okazji czym to myć, żeby nie było problemów - ale zgaduję, że jakaś zwykła piana i szampon o neutralnym pH nie zrobią problemu. Inną sprawą jest żywotność takiego wosku, no ale coś kosztem czegoś, nie można mieć wszystkiego...

Skomentuj

Podpytam przy okazji czym to myć, żeby nie było problemów - ale zgaduję, że jakaś zwykła piana i szampon o neutralnym pH nie zrobią problemu. Inną sprawą jest żywotność takiego wosku, no ale coś kosztem czegoś, nie można mieć wszystkiego...
                                    No nie da rady wszystkiego, dokładnie.
                                    Ale tak jak pisałem wcześniej, z moich doświadczeń i z tego co czytałem wszystkie te piany neutralne to nabijanie kasy.
                                    SG Citrus oil nie zauważyłem, żeby zjadał mi jakoś wosk. Ale pilnuje stężenia 50ml na litr ciepłej wody. I oprysk. Bo piana słabiej działa i ręczne pianownice to porażka. Się trzeba namachać. Nawet jak osłabia wosk to minimalnie. Robiłem test. Bez oprysku, brud ledwo się odkleja. To samo po neutralnych.
                                    Dopiero lekka zasada zmywa ten główny brud. Zostaje film drogowy. A im mniej tarcia gąbka po dużym brudzie tym mniej rys.
                                    Człowiek wypoleruje auto to żal potem to rysować.
                                    Zasadowe środki też nie są obojętne. Mogą reagować z plastikami czy aluminium.
                                    U mnie reaguje z reflektorami. Matowieją. I tak muszę je polerować co jakiś czas. Stare auto.
                                    Ale te piany z myjni bezdotykowych też są zasadowe. Trzeba przetestować od najsłabszego stężenia do wyższych.
                                    APC też są zasadowe. A szampon tak naprawdę daje pianę i poślizg, żeby nie rysować.
                                    Tu nie ma jakiś mega preferencji, pienić się ma, pachnieć i nie być najtańszym.

Skomentuj

U mnie piana dała radę zmyć dosyć sporo, i to pianownicą ręczną(Axel 3000). Ale robiłem tak:
                                      - na auto tar glue remover CarChem i ADBL Vampire Liquid,
                                      - piana - raczej gęstsza, żeby za szybko nie spłynęła,
                                      - spłukanie po jakichś 5 minutach.
                                      Wiadomo, że wszystkiego nie zdjęło, no ale taka nie jest jej rola. Ogólnie byłem zadowolony, auto i tam myłem chwilę później szamponem CarChem i byłem zadowolony. Chciałem się bawić dalej, ale nie miałem glinki, więc na tym się skończyło(nie chciałem wosku kłaść bez czyszczenia, 11 lat jeżdżenia trochę syfu na pewno zostawiło po sobie).

Skomentuj

U mnie piana dała radę zmyć dosyć sporo, i to pianownicą ręczną(Axel 3000). Ale robiłem tak:
                                        - na auto tar glue remover CarChem i ADBL Vampire Liquid,
                                        - piana - raczej gęstsza, żeby za szybko nie spłynęła,
                                        - spłukanie po jakichś 5 minutach.
                                        Wiadomo, że wszystkiego nie zdjęło, no ale taka nie jest jej rola. Ogólnie byłem zadowolony, auto i tam myłem chwilę później szamponem CarChem i byłem zadowolony. Chciałem się bawić dalej, ale nie miałem glinki, więc na tym się skończyło(nie chciałem wosku kłaść bez czyszczenia, 11 lat jeżdżenia trochę syfu na pewno zostawiło po sobie).
                                        Więc te wszystkie inne zmyły brud [emoji1787]
                                        Glinki nie polecam ogólnie, rysuje zwyczajnie lakier. Zostają mikroryski.
                                        Oczywiście jest moda na glinki.

Skomentuj

Polerka doszła

marcinsywala.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X