Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forum Noca :) Czynny 22-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Siedzimy z Bocianem i przy piwku słuchamy 2,5way SB CAC...

...a w między czasie porównanie SB19ST-C000-4 VS SB29SDAC-C000-4

Skomentuj

I jakie wrażenia?

Skomentuj

Też jestem ciekaw bo to dwa zupełnie różne głośniki.
        Last edited by Oskar29; 22.03.2019, 23:26.

Skomentuj

Skoro słuchają to chyba nie ma tragedii :) ... Tak by wyłączyli.
          ST19 wygląda cieniutko przy DACu

Skomentuj

Ja również skończyłem obie ...mam podobne odczucia jak Marian ,można słuchać i słuchać ,opiszę niebawem więcej jak porównam w swoim temacie :)

Skomentuj

A ja piwko i przymiarki wstepne

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                ST19 wygląda cieniutko przy DACu
                I tak też gra :)

A wrażenia z 2,5way CAC?
                Opiszę za kilka dni

Skomentuj

A czego najbardziej Ci brakuje w 19-tce w stosunku do 29-tki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                    A czego najbardziej Ci brakuje w 19-tce w stosunku do 29-tki?
                    10mm śrdnicy więcej? :)

Ja to opisuje w ten sposób: 29-tka gra, a 19-stka tylko cyka.
                    Niższe cięcie na wysokotonówce naprawdę słychać i to dość mocno.
                    Ja lubię.

Ogólnie grają tak jak to wygląda na pomiarze, 29-tka gra niżej (śpiewa - ja to tak nazywam) i ma lekkie podbicie powyżej 10k, czyli "gra z jajem"... a 19-stka wydobywa z siebie jakies tam cyknięcia i tyle.

Na moje ucho od tej 19-stki jest lepszy ALX.
                    Last edited by marian; 23.03.2019, 22:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Na moje ucho od tej 19-stki jest lepszy ALX.
                      jest też droższy . Myślę że tą 19-tkę to trzeba by z pj stx'a porównać czy jak tam się nazywa teraz ten ich najtańszy głośnik :p .

- - - - - aktualizacja - - - - -

https://stx.pl/t-10-200-8-pc.html

Skomentuj

Skomentuj

Skomentuj

...22 Mf (zakładając, że "f" to farad) to pewnie zastanawiają się gdzie wózek widłowy zaparkował.

Skomentuj

DAC USB Dragonfly... zobaczymy co to warte.

Skomentuj

W środku sabre zwykły siedzi z tego co pamiętam. Jak na takie małe coś gra sensownie. W porównaniu z większym dacem zaczyna być widać braki, ale dragonfly-ie były stworzone do użytku mobilnego albo żeby dźwięk z laptopa/komórki poprawić więc do tego się nadają. Są ich chińskie podróby na ali też na sabre. Nie zdziwiłbym się gdyby chinol kupił i skopiował 1:1 :p .

Skomentuj

Między tym DAC-iem a zwykłym podłączeniem do laptopa jest przepaść... nawet nie ma o czym mówić...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Między tym DAC-iem a zwykłym podłączeniem do laptopa jest przepaść... nawet nie ma o czym mówić...
                                    Tego nie kwestionuję. Napisałem że w porównaniu z dacem stacjonarnym wymiękają .

Skomentuj

Dziś przy piwku modyfikacja Cantonów Fonum 601.

Wszystkie kondensatory zwiększyły swoją wartość o kilka uf.
                                      Ale najważniejsze to wymienić ten elektrolit w torze wysokotonówki na foliowy, no i tutaj będzie cross-cap.
                                      Last edited by marian; 12.07.2019, 22:59.

Skomentuj

Relacja z wczorajszego odsłuchu:

Wymienione zostały kondensatory w jednej kolumnie (docelowo w dwóch, wiadomo), po to aby porównać dźwięk bezpośrednio do tej w której są elektrolity.
                                        Odsłuch jednego kanału przełączając (na wzmacniaczu Pioneer 757) kolumny selektorem A-B, i słychać że elektrolit w szeregu na wysokich (i nie tylko) to złooooo
                                        Po wymianie na foliowy dźwięk się uspokoił (na moje ucho, bo już kilka razy u siebie to sprawdzałem, elektrolit wprowadza w dźwięk "brzęczenie").
                                        Teraz dźwięk jest bardziej "łagodny", damskie wokale stały się mniej natarczywe.
                                        Ogólnie cała kolumna gra lepiej, bardziej spójnie i mniej natarczywo (mniej zniekształceń, brzęczenia, gra po prostu "równiej").

Koszt wymiany kondensatorów to jedyne 30zł, więc się opłacało.

P.S. zdecydowanie odradzam elektrolity w szeregu. Nawet gdy mamy konstrukcję 3way na w miarę tanich głośnikach, np. STX, to nie polecam elektrolitu na średnicy. Proponuję poszukać jakiegoś taniego foliowca, np. kondensatory MANT, niż montować elektrolit. To naprawdę słychać w bezpośrednim porównaniu.

Cenowo (w porównaniu do dźwięku jaki możemy uzyskać) wychodzi naprawdę niewiele.
                                        Kondensator 47uf (taki standard w 3way) to koszt 25zł za sztukę.
                                        To naprawdę niewiele zważywszy na to, że montując lepsze elementy w innym torze, np. niebieskie Jantzeny, czerwone Superiory, czy też Mundorfy itp. na wysokotonówkę, nie pozbędziemy się tego brzęczenia na średnicy.
                                        Dlatego warto przemyśleć co i w jakim torze lutujemy :)
                                        Last edited by marian; 13.07.2019, 23:30.

Skomentuj

W porównania kondów się nie bawiłem, ale do ostatnich zwrotek kupiłem po kilka podstawowych wartości starych foliówek Miflexa i temat wyczerpany.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X