Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Forum Noca :) Czynny 22-6
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaST19 wygląda cieniutko przy DACu
A wrażenia z 2,5way CAC?
Opiszę za kilka dni
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaA czego najbardziej Ci brakuje w 19-tce w stosunku do 29-tki?
Ja to opisuje w ten sposób: 29-tka gra, a 19-stka tylko cyka.
Niższe cięcie na wysokotonówce naprawdę słychać i to dość mocno.
Ja lubię.
Ogólnie grają tak jak to wygląda na pomiarze, 29-tka gra niżej (śpiewa - ja to tak nazywam) i ma lekkie podbicie powyżej 10k, czyli "gra z jajem"... a 19-stka wydobywa z siebie jakies tam cyknięcia i tyle.
Na moje ucho od tej 19-stki jest lepszy ALX.Last edited by marian; 23.03.2019, 22:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNa moje ucho od tej 19-stki jest lepszy ALX.. Myślę że tą 19-tkę to trzeba by z pj stx'a porównać czy jak tam się nazywa teraz ten ich najtańszy głośnik :p .
- - - - - aktualizacja - - - - -
https://stx.pl/t-10-200-8-pc.html
Skomentuj
-
W środku sabre zwykły siedzi z tego co pamiętam. Jak na takie małe coś gra sensownie. W porównaniu z większym dacem zaczyna być widać braki, ale dragonfly-ie były stworzone do użytku mobilnego albo żeby dźwięk z laptopa/komórki poprawić więc do tego się nadają. Są ich chińskie podróby na ali też na sabre. Nie zdziwiłbym się gdyby chinol kupił i skopiował 1:1 :p .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMiędzy tym DAC-iem a zwykłym podłączeniem do laptopa jest przepaść... nawet nie ma o czym mówić....
Skomentuj
-
Relacja z wczorajszego odsłuchu:
Wymienione zostały kondensatory w jednej kolumnie (docelowo w dwóch, wiadomo), po to aby porównać dźwięk bezpośrednio do tej w której są elektrolity.
Odsłuch jednego kanału przełączając (na wzmacniaczu Pioneer 757) kolumny selektorem A-B, i słychać że elektrolit w szeregu na wysokich (i nie tylko) to złooooo
Po wymianie na foliowy dźwięk się uspokoił (na moje ucho, bo już kilka razy u siebie to sprawdzałem, elektrolit wprowadza w dźwięk "brzęczenie").
Teraz dźwięk jest bardziej "łagodny", damskie wokale stały się mniej natarczywe.
Ogólnie cała kolumna gra lepiej, bardziej spójnie i mniej natarczywo (mniej zniekształceń, brzęczenia, gra po prostu "równiej").
Koszt wymiany kondensatorów to jedyne 30zł, więc się opłacało.
P.S. zdecydowanie odradzam elektrolity w szeregu. Nawet gdy mamy konstrukcję 3way na w miarę tanich głośnikach, np. STX, to nie polecam elektrolitu na średnicy. Proponuję poszukać jakiegoś taniego foliowca, np. kondensatory MANT, niż montować elektrolit. To naprawdę słychać w bezpośrednim porównaniu.
Cenowo (w porównaniu do dźwięku jaki możemy uzyskać) wychodzi naprawdę niewiele.
Kondensator 47uf (taki standard w 3way) to koszt 25zł za sztukę.
To naprawdę niewiele zważywszy na to, że montując lepsze elementy w innym torze, np. niebieskie Jantzeny, czerwone Superiory, czy też Mundorfy itp. na wysokotonówkę, nie pozbędziemy się tego brzęczenia na średnicy.
Dlatego warto przemyśleć co i w jakim torze lutujemy :)Last edited by marian; 13.07.2019, 23:30.
Skomentuj
Skomentuj