Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fotoradary! :|

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

fotoradary! :|

chyba nikt nie lubi tego urzadzenia ;/. Ty gdzie mieszkam kupili jeden taki przestawiany i przestawiaja :| i nigdy nie wiadomo w ktorym miejscu stoi wiec trzeba wolno jezdzic caly czas, no albo placic.... ;/
    Moze ktos sie na tym zna i mi odpowie na takie pytanie: czy te fotoradary przestawiane powinny byc jakos oznakowane pare metrow wczesniej? Przed stacjonarnymi pare-dizesiat metrow wczesniej jest tabliczka " Uwaga kontrola fotoradarowa" wiec wiadomo ze trzeba zwolnic, a jak ktos tam mieszka to za na pamiec gdzie one stoja.
    No a jak to jest przy tych przenosnych? ;/ Moga stawiac gdize chca, schowac sie za krzakiem i cykac?
    I to jeszcze takie glupie miasto ze zamiast postawic na jakiejs ulicy gdzie "obcy" przejezdzaja przez miasto to zbieraja kase od miejscowych caly czas :|

moga stawiac w kazdym miejscu nalezacym do urzedu miasta.

Skomentuj

aha. a nie powinni postawic znaku ostrzegawczego przed tym? moga tak chowac je za krzakami??/

Skomentuj

jasne, ze moga

Skomentuj

ludzie jeździjcie zgodnie z przepisami to nie będzie problemu :| po to są te fotoradary....

Skomentuj

hm.. ale bez przesady jechac 50km/h to troce przesada wedlug mnie, chyba ze jakas uliczka miedzy blokami czy cos.. ;/ eh tam.... kazdy z nas lamie przepisy jesli chodzi o predkosc chyba...
            innych przepisow staram sie nie lamac, ale co do predkosci to nie umiem jechac 50km/h, bo na dwoje warczy, na trojce tak czuje jakby zaraz mial zgasnac ;/ eh..., no chyba ze naprawde takie warunki sa na drodze to ok, ale nie na glownej ulicy w miescie, dwupasowej

Skomentuj

w sumie ojciec też jeździ trochę szybciej, ale jak widzę jak ktoś napierdala 120 na rondzie to nic tylko kamień i wyjebać czarną szybę w bmce (bo takie zazwyczaj tak jeżdżą). Tylko potem szybki bieg, bo niechiałbym mieć randevouz z ekipą bmki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                hm.. ale bez przesady jechac 50km/h to troce przesada wedlug mnie, chyba ze jakas uliczka miedzy blokami czy cos.. ;/ eh tam.... kazdy z nas lamie przepisy jesli chodzi o predkosc chyba...
                innych przepisow staram sie nie lamac, ale co do predkosci to nie umiem jechac 50km/h, bo na dwoje warczy, na trojce tak czuje jakby zaraz mial zgasnac ;/ eh..., no chyba ze naprawde takie warunki sa na drodze to ok, ale nie na glownej ulicy w miescie, dwupasowej
                Musisz kupić auto z bardziej elastycznym silnikiem a tak na poważnie to mnie wnerwiaja nie same ograniczenia tylko miejsca rozlokowania tych ograniczeń i innych oznakowań, mam wrażenie że wszystko jest robione po pijaku. Tam gdzie są naprawde potrzebne znaki, to ich tam nie ma.

Skomentuj

eh... takie prawo :), czyli fotoradary przenosnie moga ustawiac gdzie chce, jak chca i nie musza stawiac przed nimi tablicy informacyjnej tak?
                  a nie wiecie przypadkiem czy w dzien tez lampa blyskowa w nich dziala? bo ostatnio (tydizen temu :) )jechalem za 2 samochodami ok 75km/h i nagle fotoradar sie pojawil po prawej :| ale nic mi nie cyknelo i nie wiem czy juz zapchany byl :) czy zdjecia poprzednikow sie zapisywaly, bo jechali z taka sama predkoscia, a moze mam czekac na listonosza z wezwaniem?

[ Dodano: 2005-08-26, 10:48 ]
                  dodam ze ograniczenie bylo do 50 :/

[ Dodano: 2005-08-26, 10:52 ]
                  a co do tych Beemek no to racja, taka jazda to juz przesada...
                  tam gdzie sie sporo ludzi kreci po chodnikach to raczej wolniej sie powinno jechac, ale jak jest uilica 2-pasowa, po bokach nie ma ludzi no to wez czlowieku tam jedz 50km/h :| toc to rozboj w bialy dzien ,

Skomentuj

Ee z tego co ja wiem to fotoradar pika chyba tylko zdjecie temu 1 samochodowi co jedzie:) o ile jada dosc blisko siebie:)
                    A ja sobie ladnie wczoraj przez taka wioske cos kolo 70 jechalem i dopiero jak przejechalem przez nia cala kapnelem sie ze za mna nieoznakowany policaj:P jedzie no ale nic nie bylo mam nadzieje....... ze listonosz nic nei przyniesie... <lol>

Skomentuj

hehe, jakby jechali to od razu by ciebie zatrzymali chyba :), oni robia zdjecia i pokazuja od razu kierowcy z tego co mi wiadomo :), ale 70 to nie az takie wielkie przestepstwo, oni sa od tych beemek wlasnie hehe (bez obrazy dla wlascicieli BMW :) )

Skomentuj

Jechali jechali:P
                        Bo potem jak wracalem do domu to stali w tej wiosce i trzymali jakies auto :) hehe....
                        NAstepnym razem bede powoli tamtedy jechal:) Przez pierwszy rok od zdania prawka trzeba troche uwazac hehe:)

Skomentuj

i kazdy nastepny tez i nie tylko na policie, ale i na innych kierowcow ;/, bo niektorzy to jezdza tak ze... :| az strach wyptrzedzic bo nagle wlaczy kierunek i skreci. eh....

Skomentuj

A czy są w ogóle jakieś podstawy prawne do karania kierowców na podstawie zdjęć z fotoradarów? Przypominają mi się czasy, gdy straż miejska (lub policja) wkładała mandaty za złe parkowanie pod wycieraczki samochodów - i chyba nikt mądry tych mandatów nie płacił, bo nie ma podstaw prawnych. Zresztą zawsze można było powiedzieć, że pożyczyliśmy komuś samochód, ale już nie pamiętamy komu.
                            Czy w przypadku fotoradaru nie można również wcisnąć wymówki, że to nie my jechaliśmy? Przecież często rozpoznanie twarzy z takiego zdjęcia jest niemożliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez zip
                              Czy w przypadku fotoradaru nie można również wcisnąć wymówki, że to nie my jechaliśmy? Przecież często rozpoznanie twarzy z takiego zdjęcia jest niemożliwe.
                              Jak dobrze kojażę, to mandat jest wystawiany na właściciela pojazdu, dopiero on może wskazać osobę która wtedy "mogła" prowadzić samochód.

Skomentuj

mozesz dostac mandat tylko w momencie kiedy na zdjeciu widac twoja twarz! jesli nie widac to moga Cię cmoknąć w dupcie!tak samo jak auto postawisz na zakazie i policja wlozy ci mandat za szybe wtedy go wyzucasz i moga cie cmoknac poraz drugi!oczywiscie jesli sie nie podpisales :) a w momencie kidy przyjdzie ci zdjecie i mandat a nie bedzie twojej twarzy to mozesz powiedziec ze nie wiesz kto jezdzil twoim samochodem!przecierz nie musisz wiedziec kto prowadzi twoje auto!mozesz powiedziec ze to gosc ktorego poznales na dyskotece. Jednak jesli jest tam wyraźnie twoja twarz to juz sie nie wykrecisz :(

Skomentuj

mozesz powiedziec ze to gosc ktorego poznales na dyskotece
                                  Muszę to gdzieś zapisać :]

Skomentuj

Wyszperane z netu:
                                    Ten problem byl bardzo dokladnie omawiany na PMS.
                                    Policja karze zawsze kierowce, ale wezwanie wysylaja zawsze
                                    wlascicielowi (no bo niby jak inaczej). I wlasciciel musi wskazac kto w
                                    tym czasie kierowal pojazdem.
                                    Sa oczywiscie przypadki, ze wlasciciel nie chce powiedziec kto kierowal
                                    autem (bo wtedy moze stracic pracownika-kierowce, ktory np przekroczy
                                    limit pkt. karnych). Policja naklada wtedy grzywne na wlasciciela w
                                    wysokosci zazwyczaj 500 zl (sad grodzki, ale dobrowolne poddanie sie
                                    karze). Chroni to kierowce przed punktami karnymi, ktorych sie nie
                                    naklada, bo nie ma komu.

Problem jest np. w przypadku aut testowych. Dealer nie wie zazwyczaj kto
                                    kierowal w czasie fotki autem testowym, ktore podczas testow zazwyczaj
                                    jedzie ile sie da. Dealerzy spisuja dane kierowcow (np. OPEL), by
                                    udowodnic kto i kiedy jechal i uchronic sie przed kosztami, ale chyba
                                    zaden z tego nie korzysta, bo klient nigdy nie kupi u niego auta:)

Skomentuj

powiedzmy jest tak jestes na dyskotece schlales sie jak swinia i jakis gosc zaoferowal sie ze podwiezie cie do domu twoim autem i co w tedy dostajesz mandat za to ze ktos twoim autem przekroczyl predkosc?ja ogladalem w tvn turbo ze w niemczech jest tak ze jesli nie widacna zdjeciu twarzy to foty leca odrazu do smietnika... a jak powiesz ze kierowal Karl schwinstiger z austri co w tedy??

Skomentuj

michone, przecież tak jest wyżej napisane. Tak - Ty dostajesz wezwanie do zapłacenia mandatu, ALE możesz wskazać osobę, która wtedy jechała samochodem. Jak ona się zgodzi, ona płaci, nie skodzi - Ty płacisz, trzeba było nie pić

A co do Niemczech...co ma piernik do wiatraka ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X