Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt warsztatowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja kiedys cielem klientowi mdf 30mm topexem i wycielem jedno niepelne kolo pod 30cm glosnik i sie zarznela chyba trefny egzemplarz

Skomentuj

To jest wycinane topexem.
      Z reszta wszystkie moje konstrukcje byly nim robione :)
      Załączone pliki

Skomentuj

przeziez EZO napisalem ze jakis trefny byl ten egzemplarz ktorym cielem :P a wiorowka 18mm to nie 30mm mdf wiec tez roznica hehe.

masz szczescie bo kupiles wyzynarke za 30zl i ci sluzy, trafiles dobra sztuke bo ja z tanim sprzetem nie mam milych wspomnien :|

Skomentuj

musze powiedzieć że mimo wszystko najlepiej służi mi sprzęt który dostałem od znajomych z lekka zepsuty i naprawiłem :)
          w szczególności szlifierka oscylacyjna , ta to jest po przejściach

Skomentuj

topex toya itp maja tez jedna zalete. mozna nim robic nei oszczedzac a po roku (albo jak sie zajezdzi) wymienic na nowa;p

Skomentuj

To i ja się tu dopiszę
              - wyżynarka: hmm, nie wiem co to, tanie było. Ma dwie wady: latający i krzywiący się nóż oraz beznadziejne mocowanie noża. Przy grubszych płytach jest bezużyteczna, ale do wycinania otworów pod głośniki całkiem ok. Czasami pożyczam też Bosha jakiegoś... bez porównania.
              - szlifierka kątowa: też noname. Do cięcia cienkich blach się nadaje. Wymeiniałęm tylko klocki i kabel.
              - wiertatka: Bosh, od... chyba 5 czy 6 lat już. Wymieniałem tylko klocki i ostatnio kabel. Jeżeli chodzi o ten sprzęt, to NIGDY bym nie kupił jakiejś Toy, Topexa i innych podobnych. Wiertatki wbrew pozorom używa się dość często a i czasami trzeba naprawdę popracować (ja tym boshem wierciłem w stropie z samego cementu chyba, jakieś 30cm gruby, wiertłem widiowym o średnicy 20 czy 25mm. Z wiertatki smar wyciekał, parzyła w ręce ale wywierciła :P a zróbcie to Topexem <rotfl>).
              - piła tarczowa: Topex - tnę mało, a jak już to płyty max 22mm. Bardzo dobra, jedyne do czego mogę się przyczepić to nierówna prowadnica.

[ Dodano: 2005-12-04, 13:39 ]
              aaa... jeszcze szlifierka oscylacyjna, też jakiś noname, ale chodzi elegancko, nie ma co narzekać. To tez nie jest sprzęt którym sie codziennie pracuje.

Skomentuj

Jednak niezawodnymi i tanim narzedziami sa mlotek gwoździe papier scierny dłutko no i siła rak

Skomentuj

Z budzetowych narzedzi preferuje Einhel , zwlaszcza niebieska serie global. Od dluzszego czasu kozystam i musze przyznac ze jak za ta cene sprzet jest bardzo dobrej jakosci.

Skomentuj

Jednak niezawodnymi i tanim narzedziami sa mlotek gwoździe papier scierny dłutko no i siła rak
                    a tu się cholernie pomyliłeś.... kiedyś kupiłem gwoździe i zginałem je palcami.... niedały się wbić w materiał.... kiedyś kumpel kupił 5kg młotek i jak rozbijał fundament to się złamał (nie trzonek tylko młotek!!) a papier ścierny to kupuje tylko "mirke" taki z buldogiem - reszta to szajs.... dłuto tez moze być tandetne... jedyne co to siła własnych rąk :)

najlepsze było jak kiedyś kupiłem piłke do metalu i na jedną kłudke zuzyłem dwa dwustronne ostrza a kłudke ostatecznie musiałem rozwalić młotkiem........

z taniego sprzętu kupiłem kiedyś wiertarke stołową bo potrzebna mi była druga - i o dziwo sprawdza się rewelacyjnie a kosztowała jakieś psie pieniądze - nic się nie przegrzewa uchwyt działa ok nic się nie złamało mozna precyzyjnie ustawić głębokość jak i kont wiercenia - ma juz 3-4 lata i zero awarii choć coś czuje że niedługo pasek klinowy będzie do wymiany ale to normalka zawsze po jakimś czasie się przyciera i zaczyna ślizgać (albo trzeba go tak mocno napinać że się grzeją łozyska...)

Skomentuj

W mojej wyzynarce Borna za 30 coś złotych sie zniekształciło trzymadełko bo z aluminum robione :| i jest do wymiany wyżynarka bo raczej takiej częsci nie mam gdzie dorobić a napewno sie nie dokupi.

Skomentuj

Sound Wave, kupiłem w wakacje za pare zł wiertła do metalu :)
                        jak zacząłem wiercić to się "odkręcały"

Skomentuj

hehe wszystko da się zepsuć - a wiertła to tanie warto kupować tylko do drewna.... do metalu i do betonu to dobre wiertło potafi kosztować 100zł :) farta mają ci co mają gipsowe ściany - od bidy i palcem przewierci :P

są "światowe marki" typu topex toptols toya pegasus fern i milon innych które potrafią spartolić taki produkt który wydawało by się że jest nie do spartolenia....

keiedyś trafiłem na śrubokręt którym nieodkręciłem nawet jednej śruby.....

Skomentuj

mialem kiedys wkretak topex'a i w czasie roboty przekrecila sie w nim raczka ;/ teraz kupilem komplet tych "czerwonych"- kazdy wie o jakie chodzi, cale zalane guma prucz koncowki i jest git, za 6wkretakowow- niestesy 89zl ale sa naprawde super

Skomentuj

hehe wszystko da się zepsuć - a wiertła to tanie warto kupować tylko do drewna...
                              hehe a ja jak na tych wakacjach wiercilem przez dwie krokwie bo dach przedluzalismy to wiertla nawet te drozsze tez nie dawaly rady bo sie tepily, kilka krokwi i zmiana wiertla w sumie to 2 wiertla dna zlom poszly

Skomentuj

co do wkretakow srubokretow kluczy plaskich nasadowych itp to tylko KING TONY, nie spotkalem jeszcze lepszej firmy a uwierzcie widzialem wiele srob w akcji;p

Skomentuj

ja tam ,osobiscie robiac czasem autka ,nie narzekam na klucze firmy Stanley :] bardzo dobrze spelniaja swoje zadanie

Skomentuj

ja ostatnio na dobre bity do wkrętarki poluje ...
                                    trudno dostać coś dobrego w "zwyczajnej" cenie...
                                    no może oprócz telezakupów mango

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
                                      Ja tam mam Black&Decker'a i nie nazekam. Wzielem ja za punkty w BP:)
                                      tak samo jak ja =) (karta BP ojca i ognia) =)

Skomentuj

Wyzynarke B&D utrafilem w castoramie za 89zl, jak sie zapytalem skad ta cena tymbardziej ze obok dokladnie taka sama byla za 110zl,. to sie dowiedzilaem "bo taka dostawa byla"

Kupilem tez wkretarke akumulatorawa DEDRA, myslalem ze wysokie predkosci obrotowe mi nie sa potrzebne - blad. wczesniej mialem TOYA i o wiele lepiej mi sie nia pracowalo.

Generalnie warto jest zainwestowac w lepsze wiertla i brzeszczoty, bo potrafia sie szybko zurzyc. a bardzo czesto sprzet tani trezba na poczatku poprawic, czyli rozkrecic i przesmarowac, czasami podszlifowac jakis odlew. Bedzie ciszej chodzil i nie zurzyje sie tak szybko.
                                        Jak kupilem szlifirke kontowa TOYA to odrazu nasmarowalem przekladnie, i sie wibracje zmiejszyly i ciszej chodzi.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ale nie ma to jak sprzęt firmy HILTI !!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X