Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilk Audio Projekt... nie ma przypadków.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słuchałem u Wilka z 3-4 utwory, więcej nie wytrzymałem.

Już nie pamiętam który zestaw leciał, ale ewidentnie kopułka za nisko cięta. akurat utwory znałem i było słychać zniekształcenia dosyć solidnie. Wiecej nie wytrzymałem odsłuchu bo zaczęły leciec rockowe klimaty które solidnie kaleczyły uszy.

Generalnie środek pasma w pysk.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
      Trzeba podnieść ceny żeby stać się prestiżowym :)
      Branża audio jest chora. Właśnie wielu dźwiga ceny do poziomów absurdalnych za sprzet który nie wiele oferuje, plus dźwigając cene wchodzi się w rejony dużej konkurencji. I z każdej strony przekonywanie że musisz więcej wydac zeby było dobrze,
      a można wyprodukować przecież sprzęt który zagra na poziomie w rozsądnych pieniądzach tak żeby większe grono odbiorców było stać i przy tym oczywiście zarobić.

Mam wrażenie że sporo manufaktur to robi sprzęt w takich cenach i sprzedają może 1 produkt na miesiąc.

I nie mówcie mi że koszty wytworzenia dźwigają cene, bez takich bzdur.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta

tak , dwa kondy równolegle zlutowane.... ewentualnie można trzy
        I na czym polega zmiana? To jest mierzalne?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
          ale ewidentnie kopułka za nisko cięta. akurat utwory znałem i było słychać zniekształcenia dosyć solidnie.
          Miałem podobne wrażenie jak tam wszedłem i grały te największe - jakby średniotonowy był cięty za wysoko od góry i od dołu. Brak niższego środka i podbite mocno wysokie tony.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta

I na czym polega zmiana? To jest mierzalne?
            Na zmianie barwy dźwięku.
            i nie jest to mierzalne... przynajmniej u mnie.
            Choć nawet na YT były filmy , w których słychac było zmianę dźwięku w zalezności od konda
            nie pamiętam linka ale jeśli interesuje Cię temat i sam nie słyszysz tych zmian to będę miał na uwadze i wkleję jak wpadnie mi w oko :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
              Czy ktoś odwiedził jego pokój i może streścić co tam się działo?
              Do pokoju zaglądałem kilka razy, aby posłuchać wszystkie 3 konstrukcje.
              Jak to mówią w boksie: "ring zweryfikuje".
              No i tutaj AVS zweryfikowało wszystko to, o czym na swoich filmikach mówił Wilk.

Powiem tak, monitory Sound Rite na głośnikach STX grają lepiej, a kosztują połowę ceny monitorów Wilka.
              Każde z kolumn Wilka grały inaczej, jakby faktycznie nie miał pomysłu na "swoje" granie.
              Nie było mowy o "audiofilskim" graniu.
              Tyle gadania na filmach, że super dźwięk i w ogóle, jak to my potrafimy zrobić kolumny, trzeba tylko znać się na zwrotnicach.
              Jak było słychać, a nawet widać (zdjęcie z pierwszego postu), Wilk musi się jeszcze podszkolić... lub mniej ściemniać i fantazjować.

Oczywiście każdy ma inny słuch, co innego się podoba, ale to co mówi Wilk na swoich filmach, oraz ten Pan:

...to są jakieś bajki.

I jeszcze jedno, dźwięk w pokoju Wilka miał nienaturalną "przestrzeń", jakby w laptopie była włączona jakaś funkcja na EQ.
              Może to sam pokój, nie wiem, ale w innych pokojach tak nie brzmiało.

Ale lakier piano był spoko, to na plus.

Last edited by marian; 17.11.2024, 11:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                ale jeśli interesuje Cię temat i sam nie słyszysz tych zmian to będę miał na uwadze i wkleję jak wpadnie mi w oko :)
                Byłbym zobowiązany.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
                  Byłbym zobowiązany.
                  ja zas wkleje cytat ze strony http://www.zaphaudio.com/mantras.html

I use "high value" crossover components, meaning "the most for my money". Most of the time this means Eagle Metal Oxide Film resistors, Bennic Poly caps, steel laminate core inductors for large values, and small gauge aircore coils where DCR is not important. This subject is highly debateable and often starts flame wars on the forums. I don't participate in those discussions. Don't expect me to believe someone has "Golden Ears" if they say they prefer big dollar crossover components. Most of the time I'll just believe they are idiots with too much money to spend, or just too defensive of something they once simply chose to believe in. I just offended someone. Gosh, I've never done that before. :) It's probably best to just keep a value balance - If you're going to buy $100+ drivers, you might as well buy boutique crossover components also.

Skomentuj

I nie mówcie mi że koszty wytworzenia dźwigają cene, bez takich bzdur.

Po części masz rację, po części nie.

Zrób sobie taki test. Wrzuć na tapet dowolny projekt z forum, podlicz sobie ceny wszystkich komponentów potrzebnych do uzbrojenia obudowy. Jak to podliczysz, spróbuj wysłać zapytanie do firm, stolarni na wykonanie skrzynek do tych obudów. Uzbiera Ci się niezła sumka. A to jest kwota gdy będziesz chciał je wykonać na własny użytek. Oczywiście możesz uciec z kosztami, kupujesz własny materiał i składasz obudowy na ostro we własnym zakresie, fornirujesz, lakierujesz, wedle własnego uznania i wybaczysz sobie jakieś tam minimalne błędy i niedociągnięcia, które mogą wyskoczyć, to się zdarza. Wykonanie na potrzeby komercyjne już musi być dopracowane a to może Ci zapewnić z powtarzalnością i wykonaniem na czas zakład z renomą i parkiem maszynowym do tego potrzebnym, klient płaci i wymaga. Do tego masz koszty związane z ewentualnym prowadzeniem działalności, nawet opłacasz tylko siebie.
                    Ok masz produkt, czas się wypromować. Możesz we własnym zakresie, własna strona, promowanie się na forach audio etc. Jeśli nie, to może jakiś salon audio? Ok nie ma problemu a wygląda to tak :
                    Dobry znajomy, który wystawiał się na zeszłorocznym AVS (w tym roku go nie było, za rok wraca na wystawę) przedstawił mi kiedyś jak to wygląda. Gdyby ze wspólnikiem prowadzili sprzedaż we własnym zakresie, ich monitory kosztowałyby ok 4000 zł co na dzisiejsze czasy nie jest jakąś wygórowaną ceną ale przebić się na rynku nie jest łatwo więc podpisali umowę z jednym z salonów i salon nakładając swoją marżę sprzedawał kolumny już w cenie 7000 zł. Oczywiście było tam w umowie kilka innych kruczków. Więc wygląda to mniej więcej tak, że czasami kwoty za dany sprzęt nie są wynikiem że tak powiem "przepadlistości" producenta/ konstruktora.

P.S. Gdy ten znajomy powiedział mi ile kosztowało ich rozkręcenie i wypromowanie swojej marki w ciągu 2-3 ostatnich lat to mniej kosztowało mnie postawienie i przykrycie konstrukcji dachu w domu.
                    Last edited by allure09; 18.11.2024, 16:01.

Skomentuj

Odpowiem tak samo, po części masz racje, po części nie.

Akurat robię sobie takie "testy" i analizy z ciekawości co jakiś czas czy to manufaktur czy większych firm jak widzę już na pierwszy rzut oka co jest użyte (czy to jest dostępne w handlu) i ile sobie chcą za to. Robię 20 lat w projektowaniu i produkcji elektroniki więc wiem co i jak można zrobić.

Nie wszyscy stosują taką drogę jak opisałeś w przypadku promowania i handlu swoim produktem.

Też mam znajomego który w tym roku wystawił się z swoim wzmacniaczem i w stosunku do roku wcześniej jak się wystawił to już trochę "utemperował" cenę końcową.

Pod jednym co napisałeś się zgodzę, czyli dosyć ciekawe marże dystrybutorów czy sklepów.
                      Akurat znam to dokładnie z innej branży sprzętów audio i walka trwała o unormowanie sytuacji parę lat na rynku bo wychodziło przeważnie tak, że dystrybutor zarabiał najwięcej a najmniej przy tym robił i najmniejsze ryzyko posiadał.
                      Rozwój mediów i logistyki na świecie pozwolił na handel bezpośredni od producenta z wysyłkami na cały świat. Masz wtedy cały ruch puszczony przez swoją firmę ale nawet z koniecznościa rozbudowy logistyki i zatrudnienia ludzi, bardziej to się opłacało niż pakowanie kieszeni dystrybutorowi który z łaską miesięczne minimum zamawiał i płacił pół roku później.

Skomentuj

Akurat robię sobie takie "testy" i analizy z ciekawości co jakiś czas czy to manufaktur czy większych firm jak widzę już na pierwszy rzut oka co jest użyte (czy to jest dostępne w handlu) i ile sobie chcą za to. Robię .
                        Załapałem się na testy ? w jakim koszyku się znajduje

Skomentuj

Mam nadzieje że nie w tym samym co Wilki

Skomentuj

Hm, a masz coś w seryjnej produkcji?:)

Skomentuj

Hm, a masz coś w seryjnej produkcji?:)
                              Mam :) czyli nie sprawdzałeś :). Uff

A jak oceniłeś
                              Wystawowe Wilki?
                              https://wilk-audio-projekt.pl/zestawy-seryjne
                              Last edited by Zap Projekt; 18.11.2024, 19:15.

Skomentuj

No to słabo się reklamujesz

Skomentuj

No to słabo się reklamujesz
                                  Wiesz może nie muszę

Skomentuj

No to fajnie, gratuluje.
                                    Wbrew pozorom poczta pantoflowa w ten branży chyba jeszcze najlepiej działa.

Zap Projekt jak pytasz o walory odsłuchowe Wilka to pisałem już wcześniej. O ile dobrze pamiętam grały wtedy te 3-way i słyszałem na pewno 3 utwory, akurat rockowe granie. Zmęczyło mnie to. Współczułem wysokotonówce bo miałem wrażenie ze za nisko podział albo zbyt łągodny filtr, głośno grali i mocno charczała, ale nie na tyle głośno grali żeby przedobrzyć. Coś mocno było nie ok. Generalnie granie środkiem i ktoś wspomniał dziwne zgranie średniaka z dołem - mogę potwierdzić że tu też coś było nie halo. Wsadzili tam chyba sb coś z serii PFCR ? Kiedyś tam się bawiłem nimi i wiem że można inaczej tym zagrać.
                                    Stolarka - "standardowa", można ocenić tylko wykończenie które wyglądało w miarę ok jak na poziom produktu.

Skomentuj

Bardziej chodziło mi o ocenę opłacalności zakupu / wyceny produktu jakbyśmy przyjeli ze grają "optymalnie dobrze" i oceniamy tylko opłacalność inwestycji. Bo jak dobrze zrozumiałem takie porównania robiłeś - analizowałeś koszty do ceny gotowego.

Skomentuj

Popatrzmy na monitory, widze że cena 6500zl za parę małych kolumn opartych o najtańsze sbacoustic (chyba sb19st i pfcr) które delikatnie mówiąc grają specyficznie (żeby nie powiedzieć źle) - w mojej ocenie nie opłacalne do zakupu, co innego czy opłacalne dla właściciela wypuszczać taki produkt. Trzeba dorzucić w tej cenie możliwy bufor dla klientów lubiących negocjacje, ewentualne promo itd, do max 15% ceny wyjściowej to mamy ~5600zł. Zakładam, że Wilk sprzedaje od siebie, nie przez sklepy.

Jako klient, już bym wybrał to co jakiś czas temu znajomy w tej cenie jakieś chyba kefy? kupił 2 drożne małe cholerstwa, Słyszałem to u niego z cambridge CX i zjadło monitory Wilka zdecydowanie.

Jakbym miał patrzeć na opłacalność od strony producenta. Piszą, że są w seryjnej produkcji, nie wiem ile oni tego tam klepią w serii, ale załóżmy 10 kompletów miesięcznie na początek? Przy zamówieniach takich ilości, załatwionych zniżkach na głośniki, komponenty, Jak wezmę cenę za gotowe polakierowane obudowy na połysk, choćby tą cenę co ostatnio miałem za jedną parkę monitorów w podobnych gabarytach (a nie 10) - pewnie bym się zamknął w cenie 1500zł brutto za parę nawet z tym że pracownik/właściciel/kumpel weekend, w godzine poskłada do kupy jeden komplet z gotowych już podzespołów.

Gdyby ogarnęli brzmienie bo wiem, że te tanie sb potrafią fajnie zagrać, to jeszcze by to miało sens. No może wymieniłbym sb19 na 26.

Chyba że faktycznie do tych kolumn wpieprzyli elementy zwrotnic droższe niż same głośniki - to wtedy nie mam pytań.

Tak w ogóle to przypomniało mi się, że chcąc nie chcąc zaprojektowane przeze mnie produkty grały na audioshow w tym roku, ale nie były to produkty do odtwarzania muzyki, ciekawe czy ktoś zgadnie

Skomentuj

Dzięki lubie poczytać takie spojrzenie na temat od drugiej strony.

Tam siedzą SB26ST jesli dobrze pamiętam. Dołożyli by 20zł i mieli by werje C która lepiej by zniosła takie filtrowanie. A dokładając 50 mieli by o wiele ładniejszą wersje w alu froncie. Ale myśle że miało być najtaniej a nie dobrze. Zreszta co Ja będę podpowiadał :) jeszcze zrobią wersje mk2.

zwrotnice w 1 wersji kolumn widziałem na filmie optymalny dobór jakości elementów standard z-cap blue i powietrzne.

w pierszej wersji kolumn którą zmienili na drugą niby lepszą doskonalszą w której notabene był raczej lepszy i sporo droższy woofer W.15.160.8.FCX

A co tam tworzysz obstawiał ze może jakieś mebelki lub ustroje
                                          Last edited by Zap Projekt; 18.11.2024, 21:09.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X