Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Lutownica

Witam!!!
    Niedawno spaliła mi sie lutownica..., i szukam nowej przeglądają allegro zobaczyłem te:
    1. http://www.allegro.pl/item282249175_..._a_75_wat.html

2. http://www.allegro.pl/item282953974_...zja_od_ss.html

3. http://www.allegro.pl/item281119377_...rowa_100w.html

I moje pytanie brzmi które z tych lutownic są najlepsze pod wzglądem cena jakość, oraz która będzie najbardziej niezawodna?

jak spaliles lutownice?? mi jak sie jedna przegrzala to roztopila sie cyna przy trafie to ja druga lutownica naprawilem :lol:

2 i 3 to przeciez to samo
    a ta 1 wyglada jakos znajomo - klasyk

kupuj ta najtansza a jak sie rozsypie to kupisz kolejna...

Skomentuj

Pawel S., mi też ostatnio się spaliła :/ Olałem to i kupiłem nową :)

Topexa nie polecam, topi się w rękach :|

Skomentuj

Tak powiem ze spaliły sie mi niedoawno dwie lutownice transformatorowa i oporowa, w oporowej poszła grzałka , aa w transf. przepaliło sie uzwojenie i robie zwarcie i idą non stop bezpieczniki . To którą polecacie???, ta pierwsza kumplowi sie spaliło dość szybko a kosztuje aż 70zł

Skomentuj

Jeśli chcesz koniecznie transformatorówkę, to polecam lutole, nr 1. Polskie lutownice są bardzo dobre - serio, a psuje się wszystko :P

Paweł z tym kupowaniem, to trochę dziwne rozumowanie

Zapewne chcesz używać jej do lutowania jakiś zwrotnic itp. Czy jakieś układy na płytkach też lutujesz?

Jeśli do zwrotnic itp. to kupuj lutole, jeśli płytki, zastanów się nad stacją lutowniczą

Skomentuj

Lutola robiła kiedyś bardzo dobre lutownice. Kumpel ma lutownicę właśnie tej firmy, która jest chyba sprzed 20lat i działa bardzo dobrze.

Skomentuj

Ja używam topex'a (dostałem ją). Nie polecam bo przy dłuższej pracy strasznie się grzeje.

Skomentuj

topex, toya, to wszystko o d*&e rozbić :)

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item283490389_...kosc_cena.html
                  to sobie kup...

Skomentuj

Dokładnie ! Miałem z nią do czynienia, jest bardzo przyjemna :) I na razie koledze się nie zepsuła

Skomentuj

No uzywam głównie do lutowania układów na płytkach, ale zawsze lutownica transformatorawa słuzyłą mi do szybkiego lutowania, aa do płytek brałem oporową. Więc kupie transfor. a pużniej oporową

Skomentuj

a jakie układy lutujesz że transformatorówka jest niezbędna ?

Skomentuj

nie, ale tez sie przydaje nieraz... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                            Paweł z tym kupowaniem, to trochę dziwne rozumowanie
                            staram sie kupowac raz a dobrze ale myslalem ze ta lutownica jest lepsza...

ja mam wlasnie stara polska lutownice (grubo ponad 15lat) i troche krocej jakiegos ruska, ale tez bardzo stara. no i jedyny problem jaki z nimi mialem to przegrzanie ruskiej ktora naprawilem polska

Skomentuj

Te stare ruskie i polskie lutownice są wyśmienite Sporo kumpli je ma po ojcach/dziadkach itp. Ja żałuje, że po ojcu mam dwie oporówki, mniejszą i większą Ale lutuje wszystko, od dużych kabli, po scalaki

Skomentuj

Ja również miałem ruską transformatorówke miała 20latek wiec miała prawo sie popsuć. Dziś kupiłęm lutownice LUX-TOOLS <<<Made in Germany>>> narazie jestem zadowolony.

Skomentuj

Zamieszczone przez zguba
                                  <<<Made in Germany>>>
                                  napewno :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                    Dokładnie ! Miałem z nią do czynienia, jest bardzo przyjemna :) I na razie koledze się nie zepsuła
                                    też ją mam
                                    problemy z nią są następujące:
                                    - jakość grota jest b. niska
                                    - mocowanie grota często sie luzuje
                                    - czas nagrzewania jest diabelsko długi

poza tym jak za tą cenę to można brać, przydaje sie przy dłuższych sesjach przy płytkach

a jeśli chciał byś bardziej profesjonalny sprzęt to szukaj lutownic firmy weller - mam ich kilka w pracy i można powiedzieć że są bez wad oprócz ceny :]

Skomentuj

Posiadam kilka lutownic i mogę polecić:
                                      - lutownice transformatorowe Lutola - mam taką 100 W oraz 75 W - od wielu lat bezawaryjne - idealne do dorywczego lutowania np. kabelków, wtyczek itp. niezbyt precyzyjnych prac
                                      - lutownice w formie tzw. stacji lutowniczej - posiadam elika z regulacją temperatury oraz wellera utrzymującą stałą temperaturę - moc około 50 - 60 W - idealne i niezastąpione do montażu i serwisu wszelkiej elektroniki
                                      - lutownice gazowe - mam lutownicę wellera i jest to niezastąione do prac np. w samochodzie, gdzie nie zawsze mamy dostęp do napięcia 230 V

Dla amatora możnaby polecić jeszcze coś innego - lutownicę oporową zasilaną na 230 V ale z wbudowanym termostatem. Przykładem takiej uniwersalnej lutownicy, wysokiej jakości jest np. lert-220 firmy elwik. Nie polecam "chińszczyzny", nawet jak nieźle wygląda - jak się kupi ćoś porządnego to przynajmniej mamy to na lata a nie jeden sezon.

Skomentuj

Topexa miałem dosłownie przy robieniu wzmacniacza rozpuściła mi sie w rękach ;p

Osobiście używam lutownicy oporowej o mocy 60W. No i robiłem tym praktycznie wszystko, od lutowania wzmacniacza, kabelków, po naprawde małe SMD :P Jednak nie jest to zabardzo wygodne i strach że można coś spalic. Teraz pytanie. Jakiej mocy lutownice poradzicie mi do lutowania delikatnych rzeczy jak SMD, lub np kapsułki mikrofonowe, czyli w sumie samą drobnice??

Wracajac do tematu to mam coś takiego http://allegro.pl/item287654993_luto..._vat_gwar.html tylko, że 60W i to co mnie denerwuje w tej lutownicy, to to ze nakretka przytrzymujaca grot czesto sie luzuje,a fajne jest to, ze grot jest pokrty czymś co zapobiega zostawaniu cyny na grocie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X