Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dj_zibi
    Nawet mialem. Za 69zl!
    Ale w sumie szajs, gzreje jakby chciala a nei mogla.

Solomon spzret super, nigdy nie zawodzi, grzeje jak na swa moc bardzo dobrze. Chodzi u mnie 3 lata bez zadnej przerwy (na wymiany grota tylko ew awarie pradu...)

Skomentuj

Ja polecam Elwik - sam mam od kilku lat i jest znakomity, a mój kolega ma stację Elwika od kilkunastu lat i pracuje nią zawodowo. Groty są bardzo trwałe i jest ich szeroki wybór. A stacje kosztują tyle co inne np Solomon SL-30N/ESDjest w podobnej cenie co Elwik RTC-24, a wg mnie jakościowo go znacząco przewyższa. Do tego ilość grotów, dostęp do serwisu i części jest znacznie lepszy.

Skomentuj

dj_zibi na Elektrodzie było można spotkać kilka podobnych zajść (stare, kilkuletnie posty) z wykończonymi po kilku dniach Solomonami, więc El_liero to nie odosobniony przypadek. Może jakaś wadliwa seria, pracownik-obibok zawinił ?

gRRuby Elwik jest o jakieś 30zł droższy, ale wiele osób narzeka na dostępność i jakość grotów. Można powiedzieć że jesteś odosobnionym przypadkiem jeśli chodzi o te groty, albo po prostu używasz innej firmy tylko boisz się przyznać. :>

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
          El_liero prymitywnie myślenie padła bo miała wade fabryczna to od razu zła???? Lutowałem kilkoma Solmonami i wszystkie chodziły pieknie, gdyby nie kasa sam bym sobie kupił taką.
          Widzisz, mozę to kwestia modelu mojego, bo z najwyższej półki napewno nie był. :smile:

Skomentuj

pegelmesser ja kupiłem bo zasugerowałem sie opinia SW( a chłopak swoje lutuje), fakt mocno nie grzeje ale za 70zł komfort pracy idelany a swoje juz wylutowała.

Skomentuj

ja mam ta grzalke PENSOL SL30CE-I Lutownica do stacji PENSOL SL30CESD Solomon ze strony http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...earch%3D30+ESD

stacje zrobilem samemy projekt praktyczny elektronik 99r jest tam artykol polecam

uzywam do dzis ze 3 lata albo wiecej nie pamietam kiedy zrobilem stacje

padla mi raz grzalka wymiana to ok 40zl teraz dopiero dokupilem pare grotow rozncyh srednic mni smd wczesnej lutowalem nia smd i inne oraz rozlutowywalem rozne smieci lutowalem np kondzioly w plytach glownych pc stacja posiada regolacja ok 0-400st lutuje na 315st byc moze zle wyregulowalem termopare i stad ta temp bycmoze jest wlasciwa tu pytam innych jaka temp lutuja

z lutownica nie mialem zadnych problemow moc stacji 50W moge zdjecia umiesc bo stacje zbudowalem w obudowie zasilacza pc dla chetnych niestety koszt zloenia czegos takie jego zblizony do kupna nowej wiec jak juz wczesniej pisalem trzeba sie zastanowic czy majsterkujemy czy lutujemy co wazniejsze

UWAGI MODERATORA
              Polska język, trudna język - jednak mimo wszystko postaraj się używać wielkich liter, kropek i przecinków. O "ogonki" już nie będę prosił...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maq
                dj_zibi
                gRRuby Elwik jest o jakieś 30zł droższy, ale wiele osób narzeka na dostępność i jakość grotów. Można powiedzieć że jesteś odosobnionym przypadkiem jeśli chodzi o te groty, albo po prostu używasz innej firmy tylko boisz się przyznać. :>
                W Wawie nie ma większego problemu z grotami, choć przyznać muszę, że od jakiegoś czasu nie ma ich we wszystkich sklepach.
                Niczego się nie boję i wypowiadam się zupełnie szczerze. :mrgreen: Myślę, że Elwik jest na poziomie Wellera z przed kilku ładnych lat, bo ostatnio Weller jakoś zchiniał lekko

Nie na temat...
                Off topic w off topic
                "Polska język, trudna język - jednak mimo wszystko postaraj się używać wielkich liter, kropek i przecinków. O "ogonki" już nie będę prosił..."

Ta uwaga lekko wali hipokryzją. Jeden z najbardziej szacownych członków tego forum i zarazem moderator, Paweł S. o znakach diakrytycznych w naszym języku chyba nie słyszał, interpunkcja i ortografia leżą w wielu innych postach. I co jakiś czas wiedzę, ni z gruszki, ni z pietruszki takie upomnienia. Bądźmy konsekwentni i zacznijmy od siebie, albo dajmy spokuj ortografii i już :wink:

Skomentuj

gRRuby troszeczkę źle się wysłowiłem w ostatnim poście, nie chodziło mi o jakość stacji (do tego to raczej nie można się przyczepić) tylko o jakość grotów, mój błąd. Co ile godzin/dni/miesięcy musisz wymieniać grot ?

El_liero za taką cenę to można mieć kilka takich kolb w domu, tak na wszelki wypadek. Nie ma się co dziwić że coś takiego nawaliło. Martwi mnie to że jak przeglądałem fora to ludzie pisali o psujących się Solomonach z przedziału 1XX-2XX zł, a to już mnie niepokoi.

Tak przy okazji... posiadał ktoś i ściągał obudowę z Xytronic 369 ? Na pewnym forum ktoś powiadał, że ona nie posiada niczego co by mogło zapewnić godziwe utrzymanie żądanej temperatury, prawda to ? :>

Skomentuj

Nie na temat...
                    dajmy spokuj ortografii i już
                    wtedy forum zejdzie na psy...

Skomentuj

Zamieszczone przez Maq
                      Co ile godzin/dni/miesięcy musisz wymieniać grot ?
                      Bardzo trudno mi odpowiedzieć. Mam trzy groty, dwa do smd i jeden szeroki. Mam jeszcze grot dostarczony z lutownicą. Nie wymieniałem jeszcze żadnego.
                      Zużywanie się grotów bardzo zależy od tego jak, czym i co się lutuje. Jak się nie przegrzewa, dba o sprzęt, nie zostawia włączonej na noc i np. oszczędnie używa kalafonii to groty starczają na bardzo, bardzo długo.

Np gdy lutowałem naprawdę dużo tzn codziennie, moją podstawową lutownicą była mała, 14W lutowniczka rodzimej, rzemieślniczej produkcji - taka z drewniana rękojeścią. Bardzo popularna swego czasu. Miała zwykły miedziany grot. Mam ją do dziś czyli jak policzyłem ponad 25lat, a grot wymieniłem... tylko raz.

Więc jak komuś groty na krótko starczają to w pierwszej kolejności należy się zastanowić jak posługuje się lutownicą. Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie groty są idealne. Szmelc tez się zdarza.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez gRRuby
                        Off topic w off topic
                        "Polska język, trudna język - jednak mimo wszystko postaraj się używać wielkich liter, kropek i przecinków. O "ogonki" już nie będę prosił..."

Ta uwaga lekko wali hipokryzją. Jeden z najbardziej szacownych członków tego forum i zarazem moderator, Paweł S. o znakach diakrytycznych w naszym języku chyba nie słyszał, interpunkcja i ortografia leżą w wielu innych postach. I co jakiś czas wiedzę, ni z gruszki, ni z pietruszki takie upomnienia. Bądźmy konsekwentni i zacznijmy od siebie, albo dajmy spokuj ortografii i już :wink:
                        Nie hipokryzja, a zwrócenie uwagi. Paweł co prawda nie używa wielkich liter, ale oddziela wyraźnie kolejne przemyślenia za pomocą enterów, przecinków i kropek - nie rozumiem w którym jego poście znalazłeś takie uchybienie (fakt, na ponad 5000 postów mogło się to zdarzyć, ale wątpię że sprawdziłeś wszystkie jego posty :lol:).

EOT!

Skomentuj

http://www.tme.eu/stacja-lutownicza-...ol-sl20-n.html taka mam i jest OK.

Skomentuj

Dlaczego nikt nie używa już trnasformatorowych lutownic? Ja mam taką od 10 lat chyba i jeszcze mnie nie zawiodła. Co prawda mniej siedze w elektronice, więc raczej głośniki tym lutuję :)

Skomentuj

zboj87, dlatego że mają grube groty, są ciężkie i mało precyzyjne :) Do lutowania kabli głośnikowych, zwrotnic czy innych "grubych" rzeczy są w sam raz, ale to bardziej precyzyjnych zadań - lepiej dobra stacja z poręczną kolbą.

Skomentuj

aaa nieprawda transformatorówka jak sie umie to sie zlutuje wszystko :) i bardzo dobrze sie lutuje akurat posiada takowa od grubych 10 lat i jestem z niej zadowolony. Uzywam jej zwlaszcza do montazu plytek wszelakiej maści. Grot zawsze samemu sie robi wiec moze byc rózny do róznych rzeczy. Fakt faktem szkoda ze niemam przelaczanej ze 100W na 75W.

Skomentuj

Zamieszczone przez fourierek
                                  ieprawda transformatorówka jak sie umie to sie zlutuje wszystko
                                  No racja, nieprawda. Sproboj smd. Przelacznik 75/100 akurat malo co daje.

Skomentuj

próbowalem i lutowalem :) da się.

Skomentuj

Można i maluchem pędzić 120km/h - pytanie tylko po co i jakim kosztem.

Skomentuj

Pomijajac SMD to tranformatorowka nie sprawila mi nigdy problemu.. moze kiedys kupie jakas wypasna stacje ale na razie wszystko co lutuje da sie zrobic tym co mam :)

Skomentuj

Taka lutownice posiadam

Transformatorowka jak rozlutowywalem rozne rzeczy, to po dluzszym czasie parzyla, nadaje sie ona do sporadynych napraw a nie do pracy ciaglej.

Do tego sa stacje lutownicze i dlatego zbudowalem sobie taka, pozatym transformatorowka przy wprawie da sie i smd lutowac. Denerwuje przepalanie sie grotow jak sie uzywa na dluzsza mete. Przy stacji problem ten nie istnieje pozatym w stacji lutowniczej nie dzwiga sie lapach transformatora tylko lekka kolbe.

btw transformatorowke mam normalna przynajmniej 10 letnia nie chinszczaka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X