Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cnchobby, widziałem Twoją stację na elektrodzie :]

Nie ma to jak porządna stacja własnej roboty, a nie te chińszczaki, co transformatorka nie mają nawet w "stacji" :P

BTW: Ile Cię wyniosła taka stacja? Na jakim projekcie się wzorowałeś? Zapodaj jakimiś linkami :)

Skomentuj

Schemat stacji jest w praktycznym elektroniku 99, na elce pod haslem pe99 powinienes znalesc opis schemat nazywa sie ona chyba artkele 499 jakos tak.

Nie pammietam dokladnie ile kosztowala, cos pamietam ze wydalem 160zl ale nie wiem czy z grzalka czy bez, wtedy ta grzalka kosztowala w tme jakies 60zl.

Przez ten czas do dzisiaj spalila sie jedna grzalka jako czesc zamienna ok 40zl kosztuje w tme to to PENSOL SL20C-H Grzałka ceramiczna do stacji PENSOL SL30CESD

Wsyzstko pod adresem grotow w brud http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...6bf_szukaj%3D+

a grzalka to ta PENSOL SL30CE-I Lutownica do stacji PENSOL SL30CESD Solomon.

Tak naprawde taka stacje mozna zlozc taniej niz kupna pytanie tylko czy majsterkujmy czy od razu lutujemy. Co wazniejsze.

Chodzi mi po glowie wykozystanie termopary z uszkodzonej grzalki do budowy odsysacza brakuje tylko mini kompresorka, niestety nie znalazlem jeszcze nic odpowiedniego do zastosowania.

Skomentuj

Najwyższa pora dokonać zakupu, zostanę jednak przy Xytronic. :wink:
        Pytanie tylko który model. XY9-60D czy 137ESD ?

Skomentuj

Witam, żeby nie zakładać nowego wątku piszę tutaj. Ostatnio padła mi już druga lutownica. Chcę kupić sobie teraz jakąś porządniejszą dlatego w oko wpadł mi Elwik tylko że te małe 18W http://www.telson.pl/01/oferta1_2.htm Zastanawiam się czy to nie za mało na elementy przewlekane? Ma ktoś może doświadczenie takimi mocami? Jest tam jeszcze L-24-20 o mocy 25W ale nigdzie o niej nie mogę nic znaleść :cry:

Skomentuj

Witam

stacje lutownicze maja ok 50-60W wiec kupno lutownicy kolbowej 18W bedzie owocowalo powolna praca gdyz uklad bedzie mial duza bezwladnosc.

Moze byc problem z rozlutowywaniem duzej ilosci cyny np wlutowane w pcb radiatory czy inne podobne rzeczy, przy 18W sie nie da rozlutowac niektorych w/w przypadkow.

Radze zastanowienie sie nad czyms z przedzialu 50-60W bedzie to sprzet stabilny na lata, pozatym mozna sprobowac zrobic sobie stacje samemu jak jest czas gdy sprawa pilna odp jest jedna kupujemy gotowa.

Zaleta stracji jest to ze kolba jest bardzo lekka a ma to znaczenie przy dluzszych pracach.

Skomentuj

Witam,dzięki za odpowiedz. Trafo na 24V mam więc jeszcze zastanawiałem się nad kolbą z regulacją temperatury ale to droższa impreza, koszt ok 180zł :roll:

Skomentuj

Nie ma co sie zastanawiac tylko jesli jest czas budowac bedzie odrobine taniej niz kupno nowej a skoro juz masz trafo to jeszcze taniej o koszt trafo ale trafo musi byc 2x12V 50-60W bo z 12 jest jest zasilana logika sa tam wzmacniacze operacyjne. zapoznaj sie z dokumentacja bedziesz wiedziec co i jak schemat znajdziesz na elce.

Skomentuj

http://www.piekarz.pl/index.php?item=9616&page=offer i na 10 lat spokój.

Skomentuj

Ta stacja lutownicza trochę przekracza mój budżet. Trafo mam 2x12V 150W (wiem że duże ale takie miałem:-)) cnchobby, a nie orientujesz się (lub ktoś inny) czy oni prowadzą detal? Bo miałbym nawet po drodze na Okęcie (tam mają swoją siedzibę)

Skomentuj

mnie stacja wynosla ok160zl kupilem praktycznie wszystkie wazniejsze elementy moze kilka rezystorw mialem w zapasach wiec odlicz cene trafo to bedziesz wiedziec ile mniej wiecej wydasz

co do zakupow to jestem z lodzi wiec zakupy robie w tme lub na gieldzie elektronicznej w lodzi w wawie na volumenie dostaniesz wszystko

ja uzylem kolby sl30esd taka czarna od stacji esd

http://www.tme.eu/html/PL/czesci-zam..._PL_pelny.html

a tu pozycja nr4 na liscie wynikow http://www.tme.eu/pl/katalog/artykul...6bf_szukaj%3D+ grzalka jest ceramiczna wiec nie przepali sie zbyt szybko choc ja juz jedna sztuke musialem wymienic bo przepalila sie oczywiscie dostepna jako czesc zamienna kolba lutownicza ma wtyk din do podlaczenia podana cena jest netto

[ Dodano: 2010-01-29, 10:11 ]
                      lepiej zakupic ta czarna bo ma grzalke ceramiczna kolba wygodna i nie parzy w reke nawet przy calodziennym uzytkowaniu

[ Dodano: 2010-01-29, 10:20 ]
                      w tme mozesz zamowic wysylke wszystkiego co potrzeba z tym ze niektorych elementow jak rezystory i innej drobnicy nie kupisz na sztuki bo im sie nie oplaca uruchamiac magazynu casami podaja ze minimalna ilosc sztuk wynosi 1, 2, 3, 50, 100, 500, itd ale to nie problem bo skoro potrzebujesz paru elementow to moze sie to kalkulowac czasami oplaca sie kupic 3 kostki zamiast jednej w sklepie bo tak wychodzi taniej

przykladowo kupujac ne555p w tme placisz grosze 91gr za min ilosc 3szt przy zamowieniu,
                      idac do sklepu za 1 szt zaplacisz 2-3zl zalezy od sklepu i lokalizacji czy miasto czy wioska.

wiec czasami oplaci sie kupic wieszkosc w tme zaplacic przesylke a nadmiar zakupionych elementow zawsze zostanie kiedys zuzyty ew mozesz komus odsprzedac na pewno nie kupisz tam drobnicy na sztuki bo nikt nie bedzie pakowac po rezystorze czy 2 czy po 5 szt jak cena za 100szt wynosi tylko 0,029gr za sztuke przy zakupie tej ilosci

Skomentuj

Czaruję...
                      X