Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kubedesprit Zobacz posta
    W których?
    Np w kolumnach Cath

Skomentuj

Tylko ile jest ich na rynku żeby szukac "zamienników" w STXie zwłaszcza gdy sa dostępne oryginały z Tonsila?
      Kwadratowe Tonsile GDWK 9 były też w SABA i GRUNDIG. Tylko że jest ich w Polsce jeszcze mniej i głosniki w nich były odsłonięte a czasem w nietypowym kolorze.

Pomijajac kwestie brzmienia o których napisałeś, bo też nie wiem co ci brzmi lepiej w takim glośniku za 39 złotych niż w starozytnym Tonsilu czy jakimś 40 letnim WHD, Phonarze, Quadralu - do których kwadratowy STX jest nawet bardziej podobny stylizacja. Może ta nierównomierność 10db w najwyższej oktawie albo harmoniczne wzrastajace do 10k Hz ?

Skomentuj

Tylko ile jest ich na rynku żeby szukac "zamienników" w STXie zwłaszcza gdy sa dostępne oryginały z Tonsila?
        Chciales przyklad, to dostales.

Pomijajac kwestie brzmienia o których napisałeś, bo też nie wiem co ci brzmi lepiej w takim glośniku za 39 złotych niż w starozytnym Tonsilu czy jakimś 40 letnim WHD, Phonarze, Quadralu - do których kwadratowy STX jest nawet bardziej podobny stylizacja.
        Stare quadrale czy whd przy Tonsilu graly jak Hiend, wiec co tu dumac. Mialem dziesiatki kolumn z tamtych czasow i jeszcze leza u mnie pojedyncze przetworniki ze starych niemiaszkow, ktore zostaly po roznych testach i projektach.

Może ta nierównomierność 10db w najwyższej oktawie albo harmoniczne wzrastajace do 10k Hz ?
        Wzrost znieksztalcen w tym zakresie to juz specjalonosc chyba wiekszosci kopulek Tonsila, ale to juz pisalem wielokrotnie. Ta cykajaca i sypiaca piaskiem legenda brzmienia kopulek Tonsila, ma przeciez swoje zrodlo :)

Skomentuj

Chciałem przykład i dostłem przykład na to że nie wiesz o czym piszesz.
          Ten STX nie będzie raczej pasował do wiekszosc zastosowań w których uzywano GDWK9/40. Wiec niebedzie to "zamiennik".

Poza tym to najtańszy i kiepski wysokotonowiec STXa. Nierównomiernosć w szerokim zakresie powyżej 10khz i wzrost harmonicznych tam gdzie powinien juz być wyrażny spadek.

Nigdy nie słyszałem "cykajacych" kopułek Tonsila. Problem miały dokładnie odwrotny GDWKi na kopułkach "piankowych", zbyt mała czytelność/wyrazistośc brzmienia przy wzorowej równomierności [przykład GDWK 10/80]. Alergia na jakąś markę nie jest uzasadnieniem do lansowania bzdur na jej temat.
          Last edited by kubedesprit; 10.08.2015, 10:17.

Skomentuj

Chciałem przykład i dostłem przykład na to że nie wiesz o czym piszesz.
            Ten STX nie będzie raczej pasował do wiekszosc zastosowań w których uzywano GDWK9/40. Wiec niebedzie to "zamiennik".

Poza tym to najtańszy i kiepski wysokotonowiec STXa. Nierównomiernosć w szerokim zakresie powyżej 10khz i wzrost harmonicznych tam gdzie powinien juz być wyrażny spadek.

Nigdy nie słyszałem "cykajacych" kopułek Tonsila. Problem miały dokładnie odwrotny GDWKi na kopułkach "piankowych", zbyt mała czytelność/wyrazistośc brzmienia przy wzorowej równomierności [przykład GDWK 10/80]. Alergia na jakąś markę nie jest uzasadnieniem do lansowania bzdur na jej temat.
            To moze inaczej. Czy Ty w ogole jeszcze cos slyszysz? Bo z tego co piszesz wydaje sie, ze Twoj czas minal gdzies w okolicach lat 80.

Skomentuj

Wyobraź sobie, że słyszę i nawet wiem dlaczego słyszę to co słyszę. Jak to że niemal każda kopułka z ferrofluidem trochę szeleści po włączeniu dopóki się olej bardziej nie upłynni, albo to że niektórzy potrafili tak podłączyć Dali104 że im charczała kopułka Vify i potem się rozpisywali że Vify "szeleszczą" itp. weryfikacje słuchowe legend tworzonych na zasadzie "ruskiego eksperymenta".

Kolega to raczej tworzy nowe legendy niż rozgramia dotychczasowe. Jak te o głośnikach które nie są i nie będą sprzedawane ale kolega już wie jak są zbudowane i jakie mają parametry.
              Last edited by kubedesprit; 10.08.2015, 10:38.

Skomentuj

Chyba stx wziął sobie nasze pisanie na poważnie, co prawda zamówienie z nowyelektronik ale stx 4.1 przyszedł w kartonie białym jak zawsze, ale w środku folia bąbelkowa, sam głośnik w foliowym worku i na styropianowej wytłoczce , normalnie pełen profesjonalizm, nie wiem czy ceny skoczyły, ale jeśli sobie doliczyli za to, to jest to jak najbardziej uzasadnione

Skomentuj

pokaz zdjecie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    pokaz zdjecie

Skomentuj

Nowyelektronik poprawia pakowanie(hyba) jak u nich kupowałem 4.1.100.8.F.S.MC to pudełka były otwierane(widać było starą taśmę pociętą) napakowali foli bombelkowej i zakleili taśmą pudełka.

Skomentuj

Zamieszczone przez .Heat. Zobacz posta
                        Nowyelektronik poprawia pakowanie(hyba) jak u nich kupowałem 4.1.100.8.F.S.MC to pudełka były otwierane(widać było starą taśmę pociętą) napakowali foli bombelkowej i zakleili taśmą pudełka.
                        najlepsze że cena jest na pudełku 39 a płaciłem 37zl, jeśli jest jak mówisz to średnio świadczy o stx

Skomentuj

Nowyelektronik poprawia pakowanie
                          I by mieli styropiany pod wymiar pod nie swoje głosniki?
                          Kartonik ze zdjęcia jest oryginalny z STX-a... już kilka lat temu tak pakowali głosniki.

napakowali foli bombelkowej i zakleili taśmą pudełka
                          A skąd wiesz że tego nie zrobili w STX?
                          Choć moim zdaniem pakowanie foli bombelkowej do kartonu gdzie styropian i karton jest pod wymiar, nie ma sensu gdyż zaklejony karton utrzymuje stabilnie głośnik w danej pozycji.
                          Folia zaś jest po to, aby przypadkiem drobinki styropianu nie dostały się do szczeliny cewki.
                          Zresztą folia też ma swoje plusy i minusy.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                          Chyba stx wziął sobie nasze pisanie na poważnie
                          Jeśli robią teraz tak z każdym głośnikiem, to tylko pogratulować, i te kilka zł wiecej za głosnik nadal jest OK.
                          Ale niech nikt nie pisze że ktos za nich poprawia opakowania, bo to nawet się nie kalkuluje dla tych którzy handlują głosnikami STX.

Skomentuj

zostaje tylko zamowic glosniki bezposrednio i potrwierdzic info
                            czyzby koniec z pogietymi koszami?

Skomentuj

Potwierdzam że w STX zmieniono opakowania, teraz są inne kartony i styropian. Zresztą wspomniał o tym w tym temacie Pan z STX.

Skomentuj

Nowy elektronik to niech przeczyta te swoje debilne opisy na allegro dodawane do głośników .
                                Chyba idą ctrl c/ctrl p z innych stron nie do końca pisanych w języku Polskim który zdaje się być im obcy ...
                                przykład :
                                - Optymalne dla PA pełnego stosowania zasięgiem
                                - 12 cali średnica nominalna
                                - 300 W Moc Program
                                - 150 W Moc ciągła AES
                                - 200 W Moc RMS (przybliżona)
                                - Impedancja nominalna 8 Ohm
                                - 94 dB Czułość
                                - Woda chronione stożek
                                - Cewek Voice materiał - aluminium
                                - Wysoka stabilność kosz stalowy
                                - Wentylowana szczelina cewki dla kompresji mocy
                                - Zalecana obudowa: 50 L Closed
                                W zależności od odstawy otwór wentylacyjny jest płaski albo wypukły...

Skomentuj

Pytanko do STX-a:
                                  -czy będzie projektowany nowy głosnik estradowy 12" do basu?
                                  -dlaczego starego już nie ma w sprzedaży? (z opisów na forach czytałem że był spoko)

Skomentuj

Prawdopodobnie nowość:
                                    Kolejną nowością jest chyba usunięcie kontroli jakości głośników ;/
                                    Dwa 18.200 nie były "nowocześnie zapakowane" czyli karton folia i to wszystko.
                                    Wiecznie narzekam:glare:
                                    -Pieniądze szczęścia nie dają
                                    -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Ven0n Zobacz posta
                                      Kolejną nowością jest chyba usunięcie kontroli jakości głośników ;/
                                      Zamieszczone przez S. Trzaskowski Zobacz posta
                                      (...)ilości reklamacji oraz kosztów z tym związanych na poziomie 1% dawało jednoznaczny sygnał o bezsensowności,(...)

Skomentuj

I znowu arwas założył nowe konto.
                                        Przynajmniej napisz czy z głośników jesteś zadowolony :)
                                        Arwas na tym zdjęciu nie widać jak były zapakowane "nowe" głośniki. Znowu podpucha?
                                        Last edited by Tran; 19.09.2015, 20:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tran Zobacz posta
                                          I znowu arwas założył nowe konto.
                                          Przynajmniej napisz czy z głośników jesteś zadowolony :)
                                          Arwas na tym zdjęciu nie widać jak były zapakowane "nowe" głośniki. Znowu podpucha?
                                          A co ci po zdjęciu ? Jak ktoś będzie chciał kłamać to ci nawet może wysłać zdjęcie z schabowym w pudełku i pisać, że takie coś dostał od STXa !
                                          Wiecznie narzekam:glare:
                                          -Pieniądze szczęścia nie dają
                                          -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X