Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

oczywiście macie 100% racje że nie ma logicznego sensu ale zapewne znacie bass testy i inne genialne utwory mające ukazać wychylenie chwilowe membrany... Więc jak ktoś genialny najpierw strwoży taki utwór a potem drugi zacznie go słuchać na głośniku dwu cewkowym w opcji stereo może źle się to skończyć...
    Tasior przypominasz sobie utwór bass i love you czy nie o to w nim chodzi?

Skomentuj

mihas66, bredzisz...

Skomentuj

i w nim jest sygnal jest w przeciwfazie na kanałach l/p ?

[ Dodano: 2010-05-03, 12:15 ]
        mowiac zeby latała membrana mialem na mysli ze sygnal w przeciwfazie bo wtedy fale sie zniosa i nic nie uslyszymy (prawie, wiadomo akustyka pokoju itp). w bass i love you conajwyzej nie slysysz ze wzgledu na slaby sprzet albo ograniczenia ucha ludzkiego.

Skomentuj

Widzisz sam utwór bass i love you miał bardziej przedstawić poziom inteligencji niektórych ludzi który go stworzyli dodając prawie infra dźwięki o wysokiej amplitudzie które poza względami wizualnymi brzmienia nie poprawiają... Więc wg mnie jeśli na obu kanałach jest możliwość podania sygnałów w przeciw fazie i są ludzie kruży podniecają się wychyleniem membrany i dodatkowo posiadają rozum dresa to jest fizyczna możliwość aby ktoś strwożył taki utwór... Jednak tak jak powiedzieliście w 95% przypadków przy słuchaniu NORMALNEJ muzyki subowi nic nie grozi a ja nadal uważam że takie podłączenie jest trochę nie profesjonalne a zbudowanie sumatora kanałów z filtrem dolno przepustowym jest to kwestia 10zł więc nikt trochę myślący nie będzie robił takich rzeczy na odwal, sam ten przykład jest trochę podobny do podłączania suba bez filtru dolno przepustowego. Da się? Da. Działa? działa. Ale efekt nie zawsze musi być dobry... Zresztą trochę kłopotliwe jest podanie sygnału stereo bez sumowania ale z odcięciem dolno przepustowym...

Skomentuj

sluchasz basstestow?

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
              Chodziło mi bardziej o to że mamy wzmacniacz dwukanałowy i na kanały puścimy zwykły sygnał stereo czyli defakto dwa podobne sygnały ale różniące się sobą i każdy kanał pod oddzielną cewkę to wg mnie dla głośnika to nie najlepsze wyjście ponieważ mogą zdarzyć się chwile gdy sygnały stereo są między sobą w przeciw fazie i to jest trochę niebezpieczne dla głośnika
              i tutaj sie mylisz. nikt nie poda sygnalu w przeciwfazie na kolumny poniewaz wtedy NIE BEDZIE BASU!
              zdazaja sie sytuacje kiedy bas jest na jednym kanale a na drugim nie. wtedy poprostu glosnik dostanie mniej mocy

wsadz swojego STXa do samochodu i daj mu troche mocy a dowiesz sie o co chodzi w tym utworze :P
              to nie jest tylko na pokaz!

Skomentuj

Dobra poddaje się... Wiem jedno w moim otoczeniu znam kilku inteligentów którzy jak zobaczyli STXa AA to pierwsze co chcieli zrobić to zabawa generatorem i durne bas testy...

Skomentuj

to zabawa generatorem
                  i co w tym zlego? affffffff

durne bas testy...
                  j.w ... ktos kto robi basstesty wie po co je robi wiec nie da w przeciwfaie sygnalu...

Skomentuj

Nawet danie sygnału w przeciw fazie nie powinno uszkodzić głośnika - jedyne co się zmieni to to, że moduł impedancji będzie bliski wartości rezystancji cewki czyli na głośniku odłoży się z 20-30% więcej mocy zależnie od częstotliwości - faktycznie gdyby ktoś podłączył tak głośnik "na stałe" to mogło by się coś stać ale nawet jeśli wystąpi coś takiego chwilowo to nic się nie stanie. Swego czasu bawiłem się w linearyzację impedancji głośnika wykorzystując efekt transformatorowania i tłumienie przy pomocy SEM. Polegało to na zwarciu jednej z cewek głośnika dwu cewkowego - w efekcie impedancja była prawie liniowa ale głośnik grał normalnie i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów. Poza drobnym szczegółem - takiego manewru nie przewidzieli panowie Thiele i Small w swoich parametrach i wychodziły kompletne głupoty - zwarcie cewek powodowało "zwiększenie masy" i parę innych ciekawych efektów.

Danie sygnałów w przeciw fazie może być niebezpieczne dla dwóch głośników w tej samej obudowie - jeden wypycha drugi i łatwo można doprowadzić do uszkodzenia mechanicznego.

Skomentuj

Dla tych co budują 2,5drogi AWX (to na co czekałem - dokładne wymiary wewnętrzne i sposób wytłumienia):

LINK

Wstawione dziś.

Pozdrawiam,
                      Kuba

Skomentuj

Przedstawiam Wam mala rodzinke :

GDN GDWK AWX i GDN 30 AA. Myslicie, ze sie razem dogadaja? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                          GDN GDWK AWX i GDN 30 AA. Myslicie, ze sie razem dogadaja? :)
                          dogadają się ale Ty z sąsiadami to już chyba nie :wink:

Skomentuj

Pogromca mitow, dodali juz oznaczenia cewek na GDNie AA?

Skomentuj

Nie zauwazylem :) Oczywiscie dalej sa "na krzyz" ale to akurat jest dobre, bo przy polaczeniu szeregowym kable sie nie mieszaja i wszystko ladnie wyglada.

Skomentuj

pogromca - to co, subik w TL ??

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                  pogromca - to co, subik w TL ??
                                  Oczywiscie, ze TL. Tylko TL :) lub OB. GDN 30 AA w TL bedzie wspomagal monitory TL na AWX.

Skomentuj

Panowie pytanie takie http://www.allegro.pl/item1042566757...strybucja.html czy w produkcji tego głośnika STX maczał palce czy to taki niefortunny zbieg okoliczności...?

Skomentuj

Zbieg okoliczności

Skomentuj

chwile wczesniej ktos pisal ze to walsnie produkt STXa... ale raczej w to watpie

Skomentuj

Było już?

http://www.stx.pl/pa-200-4-fr-active.html

Skomentuj

Czaruję...