Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czasami roznica w kablach jest tak niewielka, ze potrzeba "przerzucic" troche materialu zeby to uslyszec. Zupelnie druga sprawa jest cena jaka trzeba zaplacic za kabel, ktory rozni sie od tanszego tak niewiele, ze trzeba sporo prob i testow na jego odroznienie.

---------- Post dodany o 00:47 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

Juz nie chcialem pisac o tym, ze STX swiadomie daje ludziom gotowe do sklonowania konstrukcje, co niewatpliwie zwieksza zyski. Z punktu widzenia biznesu to swietne posuniecie, lecz druga strona medalu jest ograniczenie konstrukcji, ktore powstana od podstaw. Zobaczymy co dalej pokaze nam STX, jak zaprezentuja sie nowe woofery, bo przeciez te obecne powyzej AWX to juz mocno wyswiechtane glosniki niskiej klasy, a rynek caly czas dopomina sie o wieksze woofery przynajmniej klasy AWX. Gamy glosnikow sredniotonowych to nawet nie ma co komentowac, jasno pokazuje to, ze firma nie jest do konca zainteresowana produktami dajacymi wysokiej jakosci dzwiek ( w kompletnej konstrukcji ). Co prawda lada dzien maja byc nowe sredniotonowce, 5 calowy AWX, ktory moze posluzyc za glosnik sredniotonowy lecz nadal brakuje chocby sredniej klasy kopulkowego glosnika sredniotonowego, ktorego nie da sie zastapic w pewnych kwestiach zadnym tradycyjnym glosnikiem stozkowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Prawdę mówiąc fani STX'a sami są sobie winni bo najpierw pompują skalę oceny jakości np takich awxów na niewyobrażalna skalę, jaka to nie jest jakość, jakie to nie jest brzmienie, czego ono nie kładzie, wciąga nosem itp. Porównują te produkty z innymi wiele droższymi głośnikami. A jak ktoś napisze, że głośnik firmy X jest lepszy od STX'a to zaraz są argumenty, że STX jest 3x tańszy itp. Żenada. Tak jakby wszystko można było załatwić stosunkiem jakości do ceny.
      Trochę się rozpędziłeś a sam dobrze wiesz, że za każdym razem zestaw, który jest polecany przede wszystkim opiera się o budżet jakim dysponuje user...
      Jakby wszyscy pytający o zestawy mieli po 2-3tys na kolumny to na pewno nie padły by tu propozycje AWXów... Każde porównanie opiera się o cenę i tego nie da się zaprzeczyć! I właśnie stosunkiem cena/jakość wszystko można wytłumaczyć. Druga sprawa, że userzy pytając na forum, opierają się na opiniach innych, bo niestety nie każdy spojrzy na charki, tsy itd i nie stwierdzi, że głośnik jest wart zakupu. Założę się o każde pieniądze, że jeżeli powstałoby kilka konstrukcji na Daytonach i ktoś by je opisał porównując do czego innego, to ta marka byłaby jechana teraz jak STX. To samo powoli się robi z Usherem ("albo stxy albo ushery na forum polecaja"), bo padło wiele opinii, że warte są swojej ceny.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        benek161 tak ale jednych z proponujacych byles ty
        prawda?
        Tak, ironicznie PJ+SC czy jakoś tak, w każdym bądz razie to co zawsze pada przy takich tematach

Czemu temat był zamknięty a nagle został otwarty?

Skomentuj

Ja po nowym STX'ie oczekuje prawdziwego hi-end'u bo taką ma cenę jak na Polskiego producenta i Polskie zarobki. Duńczyk jak by tyle proporcjonalnie wydał u siebie też liczyłby na naprawdę rewelacyjny, dopracowany głośnik.

Skomentuj

Yoshi_80
            Ja też mam STX z serii AWX i mam o nich tylko i wyłącznie dobre zdanie i nie widzę konkurencji dla tego świetnego głośnika nawet do 100 euro. I co nazwiesz mnie teraz „lanserem STXa” tylko dlatego że mam swoje niezależne zdanie? Usiłujesz na tym forum robić wrażenie obiektywnego ale przeczytaj kilkaset swoich negatywnych opinii o STX a zauważysz, że trochę się zapędziłeś. Osobiście uważam, że negatywy jakimi sypiesz po STX przy każdej nadarzającej się okazji, dają wiele do myślenia o Twojej obecności w każdym temacie właśnie o STX. Jak Ci nie pasuje STX to zmień zakładkę, temat, forum bo jak ktoś wspomniał ten temat jest o STX a nie o Tobie.
            Ale skoro chcesz
            Dla przykładu mogę podać Twój projekt zwrotnicy, który miałem okazję przesłuchać, zobaczyć i jednoznacznie stwierdzam iż to co zrobiłeś z potencjałem głośników (marki nie wymienię dla rozpętania wojny, ale nie chodzi o STX) to mogę nazwać wyłącznie jednym wielkim gniotem a jakość wykonania taka jak moja po 4 piwach. Jak sam wspomniałeś dobry produkt czy usługa krytyki się nie boi więc przyjmij do wiadomości iż jest wielu ludzi, którym Twoje zwrotnice oględnie mówiąc kaleczą uszy no ale komu ma się podobać dźwięk Tobie czy klientowi?

Może dlatego też dobrze jest, że klient ma wybór i może kupić zwrotnicę zaprojektowaną przez STX a nie tylko projekt Yoshi_80

Nie zampominaj o tym co napisałeś wcześniej o akceptacji krytyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
              . I co nazwiesz mnie teraz „lanserem STXa” tylko dlatego że mam swoje niezależne zdanie?
              Ja Cię nazwę dlatego że masz zerowy dorobek na forum. Zawsze kiedy pisze się coś o STX to zawsze wylatuje jakiś user (miewam że ten sam) pod innym nickami i lansujący tezę "STX dobry na wszystko". Za 100 "ojro" można mieć głośniki lata świetlne przewyższające AWX ( w końcu za 400zł od sztuki to znajdziemy coś, nie ).
              Yoshi, na kilometr pachnie tu prowokacją i marketingiem tylko tak agresywnym że aż żal komentować...

Skomentuj

Nie benek 161 to nie marketing, firma STX jest zbyt poważna żeby zatrudniać ludzi na takim poziomie rozwoju.
                Dla przykładu mogę podać Twój projekt zwrotnicy, który miałem okazję przesłuchać, zobaczyć i jednoznacznie stwierdzam iż to co zrobiłeś z potencjałem głośników (marki nie wymienię dla rozpętania wojny, ale nie chodzi o STX) to mogę nazwać wyłącznie jednym wielkim gniotem
                podaj,pokaż co to takiego może uda się coś zaradzić żeby ludzie tego nie kopiowali i nie kaleczyli sobie uszu.

(ostatnie zdanie jest przewrotne i zawiera ironie, napiszę bo niektórzy mogą nie pojąć)
                Last edited by funiax1; 17.02.2011, 20:40.

Skomentuj

Yoshi_80
                  Ja też mam STX z serii AWX i mam o nich tylko i wyłącznie dobre zdanie i nie widzę konkurencji dla tego świetnego głośnika nawet do 100 euro.
                  Po pierwsze przestań wypisywać bzdury i robić zamieszanie na forum.
                  A jeżeli komuś coś zarzucasz (Yoshiemu ) to pisz fakty, jaka zwrotnica , pod jakie głośniki zaprojektowana.
                  Oraz co jest z nią nie tak, bo jak na razie to co piszesz to dla mnie jedna wielkie herezje i zero faktów.
                  Bo piszesz, że dla przykładu możesz podać przykład jego zwrotnicy a dalej coś kręcisz i motasz,
                  że nie chcesz rozpętać piekła.
                  Już to zrobiłeś i sądzę , że taki był twój zamiar. (Więc mniej słów a fakty czekamy)
                  Co do opinii , że za 400zł nie znajdziemy nic lepszego to kompletna bzdura.
                  Dla mnie w ogóle cały twój post to prowokacja.
                  Ja mam Awx-y z seasem i widzę w kwocie o wiele niższej niż 400zł przetwornik lepszy od niego.
                  Mowa o usher 8935a, który w połączeniu z t9950 dla mnie zdeklasował awx a to tylko lekko ponad 200zł.
                  Szczególnie na basie ten usher sobie ciekawie poczyna.

Proszę moderatorów , jeśli użytkownik nie poda nam faktów, zdjęć, pomiarów lub czegokolwiek do udowodnienia swojej teorii i oskarżeń w stosunku do yoshiego
                  o danie mu na początek czasowego odpoczynku od forum (Urlop:) ) za pisanie bzdur i rzucanie bez pod stawnych niczym nie podpartych teorii .
                  Last edited by globus1987; 17.02.2011, 21:03.

Skomentuj

A ja proponuję dać sobie na luz... Ile razy drążyć jeden i ten sam temat... Jednym pasuje, innym nie, życie...

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                    Mowa o usher 8935a, który w połączeniu z t9950 dla mnie zdeklasował awx.
                    Wiele razy napisano, że nie ma co w takich kategoriach porównywać AWXów... Jest to głośnik za 125zł i w tej cenie rozpatrujmy mu rywali...

Skomentuj

benek161 masz opcje "raportuj post". Ty klikasz, opisujesz swoje domysly a my to sprawdzamy... Polecam

Co do glosnikow to ja je uwazam za bardzo dobre glosniki w swojej klasie.
                      Jak ktos chce zrobic dobre kolumny w nie duzych pieniadzach to ciezko znalezc lepsza propozycje. Choc ja uwazam, ze lepiej dolozyc do alu kopulki seasa, ktora wg mnie w dzwieku nie wiele ma z alu. Poprostu w jej dzwieku nie slychac aluminium. Dla mnie brzmi jak dobry jedwab.

---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

choc za stosowaniem awx-a w pelni przemawia profesjonalnie przygotowana zwrotnica...
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        A ja proponuję dać sobie na luz... Ile razy drążyć jeden i ten sam temat... Jednym pasuje, innym nie, życie...

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:56 ----------

Wiele razy napisano, że nie ma co w takich kategoriach porównywać AWXów... Jest to głośnik za 125zł i w tej cenie rozpatrujmy mu rywali...

No tak ale djramoss napisał, że awx nie ma rywali w kwocie do 400zł, więc stąd te porównanie i moja odpowiedź z pierwszym lepszym przykładem.
                        W żadnym wypadku nie jestem jednym z tych którzy chcą porównywać głośniki z innych przedziałów cenowych.

Skomentuj

Nie ma co przesadzać. To samo jest z nowym ceramikiem. Kosztuje 169zł i głównym jego rywalem na pewno będzie 27TBFC/G którego większość uwielbia.

Skomentuj

Może dlatego, że to całkiem dobra wysoko-tonówka i ja osobiście nie mam jej nic do zarzucenia, ale widzę chyba ci nie przypadła do gustu.
                            Na początku u góry miałem rezystor 3,9ohm który był w schemacie.
                            Wtedy seas potrafił wychodzić na pierwszy plan ale kiedy dałem większy 4,7ohm tak jak zalecał po odsłuchach Krs, było o niebo lepiej.
                            Teraz w żadnym wypadku się nie wybija i nie wychodzi na pierwszy plan a na pewno nie jest metaliczny.
                            Uważam, że jest to udana kopułka i dlatego jest dość popularna choć nie twierdze, że ta ceramiczna od stx będzie jeszcze lepsza.
                            Będę miał okazje posłuchać to się wypowiem.
                            Na razie z wielką niecierpliwością czekam na woofery jak tylko się pojawią na pewno kupię.
                            Jeśli będą miały ten sam poziom co 7'' midwoofery awx to będzie genialnie będą mieli na prawdę ciekawą ofertę.
                            Last edited by globus1987; 17.02.2011, 21:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                              No tak ale djramoss napisał, że awx nie ma rywali w kwocie do 400zł, więc stąd te porównanie i moja odpowiedź z pierwszym lepszym przykładem.

O tym wspomniałem parę postów wyżej, pompowanie wyobrażenia i tworzenie mitu. Może jak juz mamy 100 euro dołużmy wiecej ? 150, 200euro? Niech zjada wszystkich rywali na śniadanie taki jest świetny a co tam !
                              Do 100 euro mamy ushera, parę modeli aurum-cantusa, wavecora, vife chyba tez zmieścimy, visatona AL , dytona, no i oczywiscie cała serie prestige od seasa. Od tych wszystkich głośników jest lepszy? Na pewno , szczególnie od seasa "bo robi plastikowy fornt w kopułkach" a stx ma aluminiowy, jakby to miało jakiś wpływ na brzmienie tej kopułki :biggrin:

Co do zwrotnicy mojego autorstwa to sie nie wypowiem bo nie ma tu żadnych konkretów. Poza tym nikt się do mnie nie zgłosił, że ma gniota.
                              Bardzo chętnie wtedy mogę pomóc w poprawieniu, mogę oddać pieniądze mieć problem z głowy a projekt upublicznić, niech sobie ludzie mają kolejny projekt do skopiowania.
                              Widocznie znajomy nie wiedział jak słabo to gra i mu się podobało dopuki ktoś światły nie odetkał mu uszu ? :lol:

---------- Post dodany o 08:58 ---------- Poprzedni post o 08:39 ----------

Aha dodam jeszcze, że w połowie marca powinienem dostać na pomiary od kolegi RpLand zestaw głośników jak do FX200 ale z ceramicznym stx'em. Jeżeli ktoś ma pomysł na jakiś inny zestaw z tym ceramikiem i się nie boi że zrobię mu gniota to może dosłać w tym terminie głosnik i zrobie jednym zamachem więcej niż 1 projekt. Jak się robi z przynajmniej jednym wspólym mianownikiem - w tym przypadku kopułka - to kolejne projekty idą szybko bo jest pewna analogia, która można wykorzystać. Projekt jest oczywiście otwarty i pojawi się później na forum.

Chętnie widziałbym coś więcej poza awx'em czy cała resztą stajni stx'a bo bez sensu jest wyręczać producenta, on sam udostępni pewnie za jakiś czas zwrotnicę do takich zestawów. Czekam na propozyje

Skomentuj

Nie na temat...
                                u mnie lezy wspomniany usher 8935a. Jak by co to moge podeslac.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Git ! Świetny wybór, szczególnie, że będę miał porównanie do zestawu tego ushera + 9950 :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    9950 tez ci moge dolozyc i jak chcesz mam jeszcze 8955 do 3-drog :)
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                      spokojnie spokojnie bo przez miesiac nie wyjde z tych pomiarów, reszte ustalimy na PW

Skomentuj

Nowy ceramik stylistycznie by pasował do szklanych tonsili. Ciekawe jakby go połączyć z 2xgdn 13/50/9 w układzie MTM.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                                          Ciekawe jakby go połączyć z 2xgdn 13/50/9 w układzie MTM
                                          Gdyby nie to, że mam już metalowe Seasy, to bym to sprawdził. Choć osobiście preferuję TMM.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X