Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Globus, na usherach tyz hajendu nie zbudujesz :P
    za mlode,
    no chyba, zeby go w tl włożyć albo w obudowe stratna. Wtedy to tak :lol:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

TL nie ma tu nic do rzeczy :) po prostu uszery to kopie speakow, ktore same w sobie na kolana nie rzucaja. Od po prostu dobre glosniki. Ale to nie temat o tym...

Skomentuj

To nie jest żadna duza firma, jeden chłopak robi kolumny głośnikowe i wstawia je do jakiegoś sklepiku.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          W sieci jest wiele kolumn opartych na głośnikach niższej klasy od PJ a ceny takie, że można się zdziwić...
          a możesz podać kilka przykladó takiego supershitu?

Skomentuj

To ci dwaj nastolatkowie ze Szwecji wykupili całą produkcję wysokotonowców STX ? ? ? Zwłaszcza ten jeden, przerabiający chińskie hulajnogi na Ferrari, musi mieć szczególne zdolności do robienia hie-endu.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              zmienna jest wlasnie ilosc uzwojenia na danej wsokosci karkasu cewki. ma to za zadanie wlasnie oslabienie BL glosnika blisko x-max zeby nie przekroczyc mechanicznych ograniczen

A to zupełnie inna rzecz :). Bo przecież to jest po prostu zabezpieczenie przed mechanicznym uszkodzeniem dla wychyleń maksymalnych na jakie pozwala konstrukcja układu mechanicznego. Więc to jest już daleko poza wychyleniem liniowym, a więc w zakresie, w którym głośnik liniowo siłą rzeczy już nie może pracować. Takie oto zabezpieczenie, ale nie mające czegokolwiek wspólnego z wychyleniem liniowym. A Paweł, czy nie pomyliło Ci się to przypadkiem z tzw "progresywnym zawieszeniem", a nie uzwojeniem? Bo coś mi się tak wydaje :). http://diyaudio.pl/content.php/23 I są tu widzę też owe proste wzory na obliczanie wychylenia liniowego dla obu przypadków konstrukcji układu napędowego. No i można je zastąpić jednym wzorem z modułem, jak zasugerowałem we wcześniejszym wpisie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                A Paweł, czy nie pomyliło Ci się to przypadkiem z tzw "progresywnym zawieszeniem", a nie uzwojeniem? Bo coś mi się tak wydaje
                nie, tez nie wiedzialem na poczatku co to jest i w jakim celu stosowane ale SW mi pisal ze badaja takie glosniki

Skomentuj

Chwilowo żaden głośnik w ofercie nie ma cewki nawijanej progresywnie ale zastanawiamy się nad wprowadzeniem takiego głośnika do zastosowań "gitarowych" gdzie THD są często bardzo pożądane gdyż zapewniają "odpowiednią barwę dźwięku" przykładowo ceniony eminence legend ma specjalnie mikroskopijny X-max z tego co pamiętam koło 0,5mm żeby wprowadzać zniekształcenia! Istnieją głośniki bardzo cenione przez gitarzystów gdzie X-max wynosi ..... 0mm

Oczywiście progresywnego nawijania nie można stosować ot tak sobie tak samo symetryzatory pola i faraday'e trzeba odpowiednio dobrać niestety żmudną metodą prób i błędów - w myśl idei symulacje symulacjami a życie życiem :)

Skomentuj

Czyli nie myliłem się zakładając, że chodzi po prostu o celowe zniekształcenie odpowiedzi układu na sygnał, a więc i dźwięku... :)

Skomentuj

tak to jedna z możliwości :) można to jeszcze stosować w układzie "krótka cewka - długa szczelina gdyż tam taki układ nie powoduje wzrostu THD (cewka nawijana jest progresywnie ale "kurczy się" obustronnie).

Skomentuj

SW jakieś wieści z pola bitwy 8" 10" ??

Skomentuj

nastepne nowosci:
                          http://stx.pl/group/nowosci
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Widzę że już jest dostęona 8-mka AWX :)

http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Skomentuj

No to ciekawe jak w konfrontacje z MDSem 08 :)

Skomentuj

Glosnik wlasciwie tylko do 3W.... przyznam, ze troche sie zawiodlem

Skomentuj

bedzie jeszcze jeden do 2 way
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zaraz go wrzuciłem do WinISD i przy porównaniu do popularnego 22-140-8 SCX wypada bardzo obiecująco jako subwoofer, albo właśnie niskotonowy w 3-drożnym systemie. Nie rozumiem narzekań. Nie widziałem za dużo konstrukcji na "oversized 2 way" na tym forum. Z czegoś to wynika chyba. Jak zreszta zostało wczesniej napisane - będzie drugi głośnik 8" o innym zastosowaniu, więc nie ma co płakać na zapas.
                                    Jakbym tylko miał 200zł, zaraz bym go kupował.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                      Widzę że już jest dostęona 8-mka AWX
                                      Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      Jakbym tylko miał 200zł, zaraz bym go kupował.

No właśnie, :( już miałem się na nie rzucić bo tyle czasu siedziałem jak na szpilkach w oczekiwaniach, ale teraz to ja się muszę głębiej zastanowić... :/
                                      Last edited by ir0nhide; 26.02.2011, 22:53.

Skomentuj

jednak krzykacze maja racje ze te glosniki robia sie coraz drozsze :???:
                                        mam nadzieje ze warte swojej ceny

Skomentuj

Ciekawe czy dluzszej nazwy glosnika juz sie nie dalo wymyslec?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X