Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

odsluchalem obie wersje zwrotnicy i zdecydowalem sie na wersje B, z tym ze przenioslem rezystor za filtr, zeby uspokoic wysokie tony
    Z pomiarów wydawało by się że większość wybierze wersję A.

Mógłbyś te monitory porównać do tych? https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...l-s#post645426

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Z pomiarów wydawało by się że większość wybierze wersję A.
      to byly monitory na tyl do kina
      stad wersja z mniejsza iloscia basu, a lzejsze w brzmieniu i wg mnie przyjemniejsze

15mcx ma duzo mniej basu, ale za to bardzo fajne srednie tony
      tutaj jest sporo wiecej basu
      MSX mniej "szelesci"

Skomentuj

No właśnie jedyne do czego mógłbym się przyczepić w MSX to wznosząca charakterystyka. Również wówczas umieściłem rezystor przed wysokotonowym aby trochę „wypoziomować” charakterystykę.

Skomentuj

Patrząc na wykres, również skłaniam się bardziej ku wersji „A”

Skomentuj

Pawle przy cenie 180 zł za W.18.220.8.MCX należało by go porównywa z SB17NRXC lub SB17MFC.
            Czy możesz go porównać do wspomnianych SB Acoustics ?

Skomentuj

Pawle przy cenie 180 zł
              jak te ceny szybko rosna! :(
              ja je kupilem taniej. nie pamietam ile, ale raczej ok 130zl :(

nie mam warunkow do zabawy, wiec nie mam porownania z obecnym rynkiem :(

Skomentuj

jak te ceny szybko rosna! :(
                He he .
                Już zerkałem na niego od jakiegoś czasu.
                I jak mówsz to chyba startował od 129 zł.
                Gdy byłem zdecydowany zakupić 4 sztuki to okazało się że jest niedostępny.
                Potem był dostępny ale cena wskoczyła na poziom 159 zł.
                Teraz osiąga poziom 179 zł.
                Ni jak ma to się do tego co głoszą mędrcy narodu o 7 % inflacji.

Skomentuj

Moze to taka polityka firmy. Windowac ceny oemow, zeby sie diyowcy odczepili i przestali marudzic :)

Skomentuj

Nie na temat...
                    a myslalem ze to inflacja, wzrost cen materialow itp :P
                    ja to robilem juz jakis czas temu
                    a niedawno stal podrozala o 200%
                    mdf o nawet 300%! :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek3392 Zobacz posta
                      Panowie co tu tak cicho? Czy ktoś pofatygował się o zbudowanie kolumn Electron 220? Ciekawią mnie. Jakiś czas temu zakupiłem T.10.200.8.msx w celu zrobienia upgrade w kolumnach, które wówczas posiadałem. Okazało się, że MSX gra świetnie jak na swoją cenę. Porównywałem go między innymi ze scan speakiem z Diamond 28, tweeterem z AP tempo VI, Scan speakiem D2606/922000 oraz Seasem 27 tdcf. Grał dla mnie lepiej niż scan z D28 oraz D2606/922000. Mniej szelestu, więcej detali. co do AP to gra na takim samym poziomie ale łagodniej. Stąd moje zainteresowanie electron 220 bo chcialbym zbudować na nim jakieś w miarę przyzwoite kolumny na bazie gotowego diy. W.18.220.8.MCX wygląda bardzo przyzwoicie jak na tak niską cenę.
                      STX produkuje gotowe kolumny w takich cenach , ze raczej DIY jest nieopłacalne.
                      Pewnie stąd spadło zainteresowanie na forum, aby robić kolumny na głośnikach STXa.

Skomentuj

DIY jest dla frajdy z budowania, nie dla oplacalnosci!

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta

STX produkuje gotowe kolumny w takich cenach , ze raczej DIY jest nieopłacalne.
                          Pewnie stąd spadło zainteresowanie na forum, aby robić kolumny na głośnikach STXa.

Być może i tak ale kupienie gotowego produktu nigdy nie będzie dawało takiej samej frajdy z użytkowania jak własne kolumny - czy to zbudowane własnoręcznie według dostępnego projektu czy to w 100 % autorskie.

Dodatkowo mamy wtedy pełne pole do popisu, nie musimy na niczym oszczędzać, możemy w pełni wydobyć potencjał z danego projektu zarówno pod względem akustycznym jak i wizualnym

Skomentuj

DIY jest dla frajdy z budowania, nie dla oplacalnosci!
                            Jedno nie wyklucza drugiego

Skomentuj

Dzisiaj porównuje moje tanie kolumny diy na głośniku wysokotonowym MSX oraz zmodyfikowanym GDN 20/100/3 z Dynaudio Excite x32. Wysokotonowy stx gra czyściej i bardziej szczegółowo oraz mniej syczy. Lepiej odgrywa blachy dzwonki itd. Ma więcej wybrzmień. STX ma się czym chwalić. Nie wiem dlaczego polscy producenci pakują do swoich kolumn przestarzałe glosniki Scan speaka za ogromne pieniądze w momencie gdy stx produkuje tańsze i lepsze :)

Skomentuj

Dzisiaj porównuje moje tanie kolumny diy na głośniku wysokotonowym MSX oraz zmodyfikowanym GDN 20/100/3 z Dynaudio Excite x32. Wysokotonowy stx gra czyściej i bardziej szczegółowo oraz mniej syczy. Lepiej odgrywa blachy dzwonki itd. Ma więcej wybrzmień. STX ma się czym chwalić. Nie wiem dlaczego polscy producenci pakują do swoich kolumn przestarzałe glosniki Scan speaka za ogromne pieniądze w momencie gdy stx produkuje tańsze i lepsze :)
                                Byłoby milo gdybyś założył nowy temat o swoich kolumnach. Chętnie rzucimy okiem na Twój projekt, jego wykonanie, pomiary i zwrotnice. Być może kogoś zainspiruje do wykonania podobnego zespołu głośnikowego.

Skomentuj

Projekt nie jest ukończony w dalszym ciągu :) Kiedyś jak będę miał chwilę to wrzucę i poproszę pewnie o pomoc w dostrojeniu zwrotki :) W domowych warunkach i amatorskim sprzętem bardzo ciężko jest zrobić dobry pomiar.

Skomentuj

Może dlatego, że jak zamówi te głośniki za rok, czy dwa, to nadal będą to te same głośniki. A w firmie na S nie wiadomo.

Skomentuj

Witam.
                                      ​​​​​​Czy posiada ktoś z Was schematy zwrotnic w wersji A i B oraz listę podzespołów do wykonania ich, jak i również listę innych produktów potrzebnych, a dokładniej wykaz wszystkich części aby można było zbudować monitor oraz kolumnę podłogową. Pytam, ponieważ posiadam przetworniki kupione do projektu Electron 220M i Electron 220F a niespodziewanie STX właśnie usunął z swojego działu Diy-schematy na swojej stronie internetowej te dwa projekty i przyznam szczerze, że nie zdążyłem sobie wcześniej skopiować wszystkich części potrzebnych do budowy tych obu projektów DIY od STX bo nawet nie sądziłem, iż STX dokona takowego ruchu usunięcia tych projektów.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

robilem ten monitor, ale nie wiem czy mam zapisany schemat :/
                                        pisales do nich?
                                        moze to jakies prace serwisowe

Skomentuj

Narazie pisałem tylko na ich stronie na Facebooku w tej sprawie, natomiast jutro będę dzwonił do nich. Coś mi się nie wydaje, że to byłyby tylko pracę serwisowe, bo z wszystkich projektów DIY na ich stronie internetowej tylko te dwa zniknęły, a reszta jest. Trochę lipa, ale jutro mam nadzieję, że się dowiem jak zadzwonię do nich.
                                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X