Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamówienie nr 1 płytek do wzmacniacza BG1 borysa

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak jak obiecałem, dopisałem się do listy ;-)

Być może wezmę więcej płytek, ale na razie wpisałem to co biorę na pewno, najwyżej zaktualizuje.

Gdybyś organizował zamówienie "uniwersalnych" płytek zasilacza to dawaj znać, na pewno przygarnę parę sztuk :)

Skomentuj

no właśnie, można od razu zrobić dedykowany zasilacz,
      nie wiem też czy część osób nie będzie zainteresowana wersja na 3 pary (chyba nikomu się AŻ TAK nie spieszy, a zawsze to jedna wysyłka i nizsze koszty;p)

Skomentuj

Ta jedna wysyłka to raptem 6 zł :)
        Nie wiem czy ktokolwiek testował wersję na 3 pary tranzystorów. To już jest deczko niebezpieczne zważywszy na napięcia jakie trzeba przyłożyć żeby wykrzesać większą moc. Dlatego dopóki nikt porządnie nie przetestuje wersji na trzy pary tranzystorów ja nie zaryzykuję zbiorowego zamówienia.
        Co do zasilacza to projekt płytki jest w zasadzie skończony. Jedyny problem to rozmiar kondensatorów głównych, maks co udało mi się zmieścić to 30 mm. Niestety darmowa licencja na Eagle'a nie pozwala na więcej - chodzi o maksymalny rozmiar płytki. W sumie dobrze by było żeby weszły kondy o fi 35 mm, to znacząco rozszerza zakres napięć zasilających wzmacniacz. Pasuje zrobić prototyp i sprawdzić czy gdzieś się nie walnąłem :)
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
          Ta jedna wysyłka to raptem 6 zł :)
          Nie wiem czy ktokolwiek testował wersję na 3 pary tranzystorów. To już jest deczko niebezpieczne zważywszy na napięcia jakie trzeba przyłożyć żeby wykrzesać większą moc. Dlatego dopóki nikt porządnie nie przetestuje wersji na trzy pary tranzystorów ja nie zaryzykuję zbiorowego zamówienia.
          Co do zasilacza to projekt płytki jest w zasadzie skończony. Jedyny problem to rozmiar kondensatorów głównych, maks co udało mi się zmieścić to 30 mm. Niestety darmowa licencja na Eagle'a nie pozwala na więcej - chodzi o maksymalny rozmiar płytki. W sumie dobrze by było żeby weszły kondy o fi 35 mm, to znacząco rozszerza zakres napięć zasilających wzmacniacz. Pasuje zrobić prototyp i sprawdzić czy gdzieś się nie walnąłem :)
          Może ktoś ma pełną wersję i by się podjął wciśnięcia 35mm ? ;-)

Skomentuj

Ja mam, ale w pracy :) Jutro to poprawię. BTW wątpię aby ktoś miał pełną legalną wersję i jej używał w domu Mnie kusi żeby kupić sobie hobbystyczną wersję, 140 euro netto trzeba dać.
            Grado SR125i

Skomentuj

Dobrze widzę: 73 szt. PCB już ? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                Czy kolega taz planuje udostępnienie wzorów płytek celem produkcji na własny użytek, czy też jedynym wyjściem jest zbiorowe zamówienie? Pytanie tyczy się i przedmiotowego wzmacniacza, i zasilacza.

Skomentuj

Do wzmacniacza mogę udostępnić.
                  Do zasilacza też, ale jest małe "ale". Podeślę Ci pod warunkiem że zostaniesz beta testerem i w miarę krótkim czasie podzielisz się opinią :) W zasadzie przydałyby się ze dwie lub trzy osoby, które chciałyby przetestować mój wynalazek. Chodzi mi głównie o to czy nie ma problemów z montażem elementów, same schematy są już dopracowane przez lepszych ode mnie :)
                  Załączone pliki
                  Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                    Do wzmacniacza mogę udostępnić.
                    Do zasilacza też, ale jest małe "ale". Podeślę Ci pod warunkiem że zostaniesz beta testerem i w miarę krótkim czasie podzielisz się opinią :) W zasadzie przydałyby się ze dwie lub trzy osoby, które chciałyby przetestować mój wynalazek. Chodzi mi głównie o to czy nie ma problemów z montażem elementów, same schematy są już dopracowane przez lepszych ode mnie :)
                    No to moze zaczne poniewaz polutowałem to to :diyaudio.pl/showthread.php/14335-Elektronika-uniamp a to co powyzej praktycznie takież samo jeśli chodzi o montaż.Moim zdaniem bardzo kiepskie ,złe rozwiązanie umiejscowienia tranzystorów mocy ,sterujacych i radiatora.Bardzo niewygodne jakiekolwiek prace w przypadku zlutowanej i skreconej z radiatorem koncówki.Aby cos zrobic trzeba najpierw odkręcić od radiatora a aby sprawdzić wszystko ponownie skręcić.Dość niewygodne rozwiązanie do zabudowania w obudowie jak również chłodzenie ,przepływ powietrza przez obudowa,tranzystor,radiator.Sam montaż w przypadku tranzystorów z nieizolowaną obudową (kolektorem) i używanie podkładek izolujących + pasty bardzo nieprzyjemny więc w takich przypadkach radze stosować trany sterujace z izolowana obudowa .To tyle na razie.
                    Bym zapomniał,dużym plusem tego rozwiazania jest łatwy dostep do wyprowadzeń tranów sterujacych i mocy kiedy pozostawimy 2-3mm sterczące nad pcb coo ułatwia pomiary
                    Last edited by zbyszek; 10.10.2013, 20:56.

Skomentuj

Zbyszku chodziło mi o opinie na temat zasilacza :)
                      Montaż wzmacniacza to inna para kaloszy. Fakt nie jest to proste. Trzeba zachować precyzję przy wierceniu radiatora i dość dokładnie polutować tranzystory od dołu. W zasadzie tranzystory do drivera standardowo są dostępne izolowane, BD139 od biasu można kupić w wersji izolowanej, jedynie tranzystory końcowe potrzebują podkładki izolujące. Zabudowa w obudowie, hmm ja nie widziałem problemu. Przykręciłem płytkę do radiatora a radiator za pomocą dwóch długich śrub M6 do spodu obudowy wzmacniacza. Trzyma się to bardzo dobrze.
                      Dla ludzi którzy będą chcieli poeksperymentować taki sposób montażu tranzystorów będzie uciążliwy, ale przypuszczam że większość polutuje, poskręca, wyreguluje i zapomni :)
                      Grado SR125i

Skomentuj

Przepraszam, żle zrozumiałem

Skomentuj

Nie byłoby chętnych na zbiorowe zamówienie części + radiatory + trafa ?

A przy okazji PCB do zasilacza borysa ? ( o ile się nie mylę)
                          Pozdrawiam
                          Last edited by gavron04; 11.10.2013, 09:54.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ok Pany lista zamknieta :) Wieczorem podliczę ile kosztuje jedna sztuka pcb. Każda osoba dostanie PW z danymi do przelewu. Proszę zatem o opróżnienie skrzynek :) Proszę również o nadsyłanie danych do wysyłki. Płytki zamówię jak na moim koncie będzie co najmniej 80% z całości kosztów. Żeby nie trwalo to do końca roku, deadline wyznaczam na północ 20.10. Lista osób których wpłaty zostały zaksięgowane będzie systematycznie publikowana.

---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post o 07:21 ----------

Małe podsumowanie:
                            - mamy 27 użytkowników zamawiających PCB + ja czyli w sumie 28
                            - łączna pula PCB to 84 sztuki :) nie najgorszy wynik :)
                            - przyjąłem że koszt wysyłki z Merkara do mnie wyjdzie 15 PLN, przy tej ilości płytek daje nam to dokładnie 8,67 PLN brutto za sztukę wraz z uruchomieniem produkcji
                            - zaokrągliłem koszt jednostkowy do 8,70 PLN, mam nadzieje że nikt nie ma mi tego za złe wziąwszy pod uwagę że nie znam na 100% kwoty przesyłki z Merkara
                            - każdy z użytkowników dostał PW z danymi do przelewu i z prośbą o podesłanie mi danych adresowych
                            Last edited by taz; 12.10.2013, 18:27.
                            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                              Nie byłoby chętnych na zbiorowe zamówienie części + radiatory + trafa ?
                              Na duperelki pewnie będzie. Z radiatorem czy transformatorem to jest tak że przypuszczam dużo osób albo już ma na stanie już te rzeczy, albo wykombinuje sobie, taniej łatwiej itp..
                              Swoją droga jakie trafo do FET-hex`a z tego zamówienia ?

Skomentuj

Może być 2x24 VAC, może być o wyższym napięciu. Wszystko zależy od tego ile potrzebujesz mocy. Ja gram na 2x30 VAC 300 W i to w zupełności wystarcza.
                                Grado SR125i

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Dobra - podeślij psu, tylko nie wiem czy uda mi się wydruk do termotransferu, bo obie drukarki, nie wiedzieć czemu, drukują żenująco...
                                  Przydałby się też BOM dla zasilacza - zobaczę co mam, a co przyjdzie dokupić.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                    Nie na temat...
                                    Dobra - podeślij psu, tylko nie wiem czy uda mi się wydruk do termotransferu, bo obie drukarki, nie wiedzieć czemu, drukują żenująco...
                                    Przydałby się też BOM dla zasilacza - zobaczę co mam, a co przyjdzie dokupić.
                                    Do kogo to jest, bo niezbyt rozumiem ?
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Do autora tematu. Kilka postów wcześniej jest moje pytanie i odpowiedź taza. Tu masz dalszy ciąg :)

Skomentuj

Kolejna aktualizacja z placu boju :)
                                        1. AdamAudio
                                        2. etaks
                                        3. jaromas
                                        4. dolphin123
                                        5. Pejado
                                        6. zbyszek
                                        7. lokiec3
                                        8. skrybab
                                        9. oxygen22
                                        10. dzabij
                                        11. maciaswojtas
                                        12. dj_zibi
                                        13. Rot
                                        14. Pastor
                                        15. rafalkac
                                        16. Meteo
                                        17. stero
                                        18. benek161
                                        19. Black
                                        20. darek549
                                        21. janusz
                                        22. remii
                                        23. mIKI
                                        24. ir0nhide
                                        25. scythe1123
                                        26. gavron04
                                        27. gi

Koledzy "zieloni" mają już zaksięgowane wpłaty na moim koncie.
                                        Grado SR125i

Skomentuj

1. AdamAudio
                                          2. etaks
                                          3. jaromas
                                          4. dolphin123
                                          5. Pejado
                                          6. zbyszek
                                          7. lokiec3
                                          8. skrybab
                                          9. oxygen22
                                          10. dzabij
                                          11. maciaswojtas
                                          12. dj_zibi
                                          13. Rot
                                          14. Pastor
                                          15. rafalkac
                                          16. Meteo
                                          17. stero
                                          18. benek161
                                          19. Black
                                          20. darek549
                                          21. janusz
                                          22. remii
                                          23. mIKI
                                          24. ir0nhide
                                          25. scythe1123
                                          26. gavron04
                                          27. gi
                                          28. c4meleon (2 kpl.)

Panowie sry że tak późno się dopisuję ale dopiero teraz zobaczyłem wątek. Dajcie dane do przelewu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X