Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    No to lecimy z zamówieniem :) Przy okazji, czy jesteś pewny, że ten sprzedawca z Allegro nawinie nam cewki za taką samą cenę? Z tego co widzę, to oni dodają tylko same przewody do rdzeni, ale nie ma nic o nawijaniu.

Nawijanie tego ręcznie nie jest przyjemne :P
    Nie tylko nie jest to przyjemne , ale nawinięte maszynowo lub przez osobę z praktyką są zwyczajnie nawinięte lepiej :)
    Aukcja aukcją , a ja tak jak pisałem poprzednio - uzgodniłem z p.Dawidem że w tej cenie cewki będą już nawinięte dla potrzeb zamówienia zbiorowego :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez 82bialy Zobacz posta
    czyli z listy rezerwowej również wpłacają a jeśłi nie starczy listew dla nas to pieniądze zostaną zwrócone tak? czy z wpłatą czekamy (z listy rezerwowej) do 30 kwietnia?
    Można wpłacić i jeżeli nie wystarczy obudów to pieniądze zostaną zwrócone

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ponieważ jedna z osób zamawiających zweryfikowała swoje zamówienie znalazła się listwa dla pierwszej osoby z rezerwy
    Poniżej lista zaktualizowana
    Przy zamówieniach osób dla których wystarczy listew (lub ich nie zamawiały) dopisałem OK

1. LubMich - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    2. kolmen - opcja A - 4 szt. + opcja D - 2 szt - kolor gniazd obojętny ( wezmę te które zostaną po rozdzieleniu ) OK
    3. dako333 - Opcja A 1kpl. gniazda czerwone OK
    4. kaczor189 - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    5. lukanio - Opcja A 1kpl. gniazda czerwone OK
    6. Lamerio - opcja B 1 komplet OK
    7. Pawel074 - opcja A - 1szt - kolor gniazd czerwony OK
    8. gi - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    9. mbar - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    10. PJotr - opcja A - 1szt - gniazda biale OK
    11. marcin55246 - Opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    12. kizol666 - opcja A 1szt. 3 gniazda białe 1 czerwone + opcja B bez cewek 1szt. OK
    13. MICHNIOR - opcja A -1szt (2-biale, 2czerwone) rezerwa1 opcja D - 2szt OK
    14. Artmag - Opcja A -1 kpl OK
    15. johans23 - Opcja A -1 kpl OK
    16. pegaz_28 - Opcja A - 2 kpl, kolor gniazd - do jednego kompletu białe, do drugiego czerwone OK
    17. omirp - opcja A - 1kpl. gniazda białe OK
    18. bawolek - opcja A - 1 komplet, białe gniazda. rezerwa2
    19. majki - Opcja A 1kpl. kolor gniazd obojętny - to co zostanie mogą być pomieszane. OK
    20. 82bialy - 82bialy-opcja A 1kpl z gniazdami białymi rezerwa3
    21. Adam_85 - opcja B - 1 kpl OK
    22. awatar2000 - awatar2000 - opcja A - 4 szt. - kolor gniazd obojętny OK
    23. staszek - opcja A - 4 kpl - gniazda czarne rezerwa4
    24. jarki59 - - opcja A - 1 kpl - gniazda białe rezerwa5
    25. dzwiedziu - A + gniazda czerwone OK
    26. Ciechomir - Ciechomir - opcja A - 2 kpl. - gniazda biale OK
    27. maciejmo - Opcja B - 1 szt, Opcja A - 1 szt - gniazda mogą być białe OK
    28. arczi87 - opcja A - 1 kpl - gniazda białe OK
    Last edited by kolmen; 14.04.2016, 08:20.

Skomentuj

Najgorsze będą impulsowe skoki poboru prądu, czyli np. od wzmacniacza.
      Mam wzmacniacz lampowy pobór prądu 450W, myślisz że w tym przypadku będzie o.k? do tego dojdzie odtwarzacz i dac.

Skomentuj

Rdzeń tej cewki bardzo szybko się nasyci i prąd nie będzie liniowy :)
        Jesteś w stanie oszacować dla jakiego max pradu układ będzie pracował poprawnie i realizował założone funkcje?

W impulsie jakby to były 2-3 A, to by nie było źle. Do większości wzmacniaczy też by się listwa nadała.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
          Pytanie czy nie robi więcej złego niż dobrego ;-)
          Tzn. ?

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11
            ... podłączam Accuklon P7100, DACa, CDka, Preampa i laptopa...
            No nie wiem czy w ten sposób nie niwelujesz cleanera. Jak znam życie zasilacz laptopa sieje jak głupi, a wpiecie wszystkiego razem powoduje, że sieje tym do pozostałych elementów systemu.
            Sugerowałbym odpiąc od listwy laptopa i te sprzety, które mają zasilacze impulsowe. W ciemno myślę, że DAC też nie ma jakiegoś Tomanka, więc też go won.

Skomentuj

Na testy zostaw tylko Accu i źródło, resztę odłącz.

Skomentuj

A kto mnie usunął z listy i jakim prawem?

Skomentuj

A zapisałeś się na listę w poście #2?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ciechomir Zobacz posta
                    Tzn. ?
                    To:

Niestety grubość drutu nie ma tu większego znaczenia, ponieważ główny problem wynika z cewki 10 mH na małym nanopermowym rdzeniu. Rdzeń tej cewki bardzo szybko się nasyci i prąd nie będzie liniowy :)

Najgorsze będą impulsowe skoki poboru prądu, czyli np. od wzmacniacza.

Skomentuj

Toteż się zastanawiam przy jakich wartościach prądu (obciążenia) może to nastąpić.
                      Nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, więc....
                      Jakie obciążenie będzie bezpieczne, bo wartość bezpiecznika lub fakt, że się nie spalił nic nie znaczy.

Skomentuj

Mam już u siebie pierwszą partię płytek :)
                        Pasują idealnie w prowadzenia wewnątrz obudowy

Skomentuj

Witajcie, ostatnim czasem nie zaglądałem na forum, widzę że przez zamieszanie spowodowane w poprzednim temacie wyleciałem z listy. Czy możliwe jest jeszcze dopisanie się ?

Skomentuj

Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
                            Witajcie, ostatnim czasem nie zaglądałem na forum, widzę że przez zamieszanie spowodowane w poprzednim temacie wyleciałem z listy. Czy możliwe jest jeszcze dopisanie się ?
                            Tak , oczywiście :)

Skomentuj

Kolmen kiedy zaczną się wysyłki?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                Kolmen kiedy zaczną się wysyłki?
                                Wszystko zależy od tego kiedy przyjdą wszystkie części :)
                                Cześć już zamówiłem
                                Blaszki maskujące będę mógł zamówić dopiero jutro

Skomentuj

Czy jest sens, na taki nawinięty rdzeń, nałożyć od góry oraz od dołu dodatkowe rdzenie ?
                                  Lub jeszcze inaczej: nawinięty rdzeń wpuścić w rdzeń o większej średnicy, do jego środka ?
                                  Każdy z w/w. scenariuszy jest niejako implementacją "zewnętrznego magnetowodu" do istniejącej cewki (IMHO / chyba).
                                  Chodzi mi o ewentualny dalszy wzrost parametrów / indukcyjności wynikowej cewki, bez zwiększania liczby zastosowanych zwojów, czyli bez zwiększania pojemności pasożytniczych.
                                  Podobnie jak Fluxtrol, taki materiał magnetowodowy, którym się skupia linie pola magnetycznego w piecach indukcyjncych, celem zwiększenia sprawności sprzęgu magnetycznego:
                                  https://youtu.be/KXMyx4bXUxk
                                  https://youtu.be/4iePMPurV9Q
                                  Last edited by zjj_wwa; 05.05.2016, 09:59.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    zjj_wwa, popraw linki
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Linki poprawione.
                                      Na filmach widzimy, jak materiał magnetowodu, którym okłada się cewkę "z zewnątrz" - domyka obwód pola magnetycznego a przez to poprawia sprzęg oraz wymianę energii z rozgrzewanym materiałem.
                                      Podobnym sposobem, zastanawiam się, czy po nawinięciu cewki na pojedynczym rdzeniu w projekcie Yoshi, czy nie zrobić "kanapki" ...
                                      pusty rdzeń z wierzchu, pusty rdzeń od spodu, a w środku rdzeń z tą nawiniętą cewką ...

A już szczyt ekstazy będzie (IMHO), jeśli tą kanapkę jeszcze się "wpuści" w rdzeń o większej średnicy, do środka, tak aby zewnętrzna strona zwojów również przylegała do materiału ferromagnetycznego ... (?)
                                      No i kwestia "ekonomiki" tego rozwiązania ... te rdzenie są dość kosztowne. Zrobienie kanapki "3" zamiast "1" .... zapewne nie spowoduje "trzykrotnej" poprawy parametrów, lecz mniej. Mamy jakąś możliwość to rozsądnie zmierzyć i oszacować ? (ja - nie mam).
                                      Last edited by zjj_wwa; 05.05.2016, 10:06.

Skomentuj

Może najpierw to zrób i pokaż czy faktycznie działa a potem się wznoś na szczyty ekstazy .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                          Może najpierw to zrób i pokaż czy faktycznie działa a potem się wznoś na szczyty ekstazy .
                                          To pytania żółtodzioba były. Nawet nie miałbym jak tego zweryfikować / zmierzyć. Mogę co najwyżej pozytywnie antycypując - pomachać ogonem.
                                          Pytanie raczej do głównego autora tego Power Cleaner'a - czy to jest kierunek, który dobrze rokuje ?
                                          Masz szansę zweryfikować takie coś na tych Rhode & Schwartz u siebie ?
                                          Last edited by zjj_wwa; 05.05.2016, 11:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X