Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cyrkiel do frezarki 2018

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie ale tu nie ma czego rysować. Trzeba ustalić jaka średnica podstawy dla "dużego" cyrkla będzie optymalna i tyle. Ja używam sporej, calowej frezarki o podstawie R83. Promień otworu niech będzie R18. Jak zdecydujecie się zrobić mniejszą, taką jak narysował Dawid to też ją zamontuję, dlatego nie upieram się przy moim dużym wymiarze choć byłoby wygodniej :)
    Drugi "mały" cyrkiel do Makity (mam podróbę). R44,5, otwór R17,5. Trzeba to zaokrąglić w górę i gotowe. Rz-45mm; Rw-18mm.
    Oczywiście te wymiary nie muszą być precyzyjne. Jeśli ktoś niedokładnie wywierci otwory mocujące i oś przesunie się nawet o 1mm dramatu nie będzie.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Teoretycznie masz rację. Ale cyrkiel to nie tylko podstawa. I tu jest kłopot. Na zdjęciach ta czarna nakladka powinna dochodzić do stopy frezarki. A jak wiadomo różne maszyny - różne średnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
        Teoretycznie masz rację. Ale cyrkiel to nie tylko podstawa. I tu jest kłopot. Na zdjęciach ta czarna nakladka powinna dochodzić do stopy frezarki. A jak wiadomo różne maszyny - różne średnice.
        Liczy się otwór wewnętrzny? Jeżeli tak to zmniejszyć muszę otwory na rysunkach gdyż wybrałem większy wymiar specjalnie.
        Głównie chodzi mi o to czy jeżeli średnica otworu środkowego jest większa to czy przez to wielkość najmniejszego okręgu jaki zrobię przesunęła się z 2cm do np 5cm, to dla mnie kluczowa sprawa podczas wycinania dystansów pod tweetery w car audio - im mniejsze kółka wycinam tym lepiej(oczywiście pod głośnik 50cm też bym chciał mieć możliwość wycinania otworów).

Skomentuj

Dobra trochę się rozwleka wszystko, chociaż mi się nie spieszy i nie pali. Nie wydrukowałem tego cyrkla jeszcze, ale postaram się do konca tygodnia tym zająć bo mam urwanie głowy w pracy...

Skomentuj

Dawid mam propozycję żeby zrobić dwie długośći cyrkla.
            1. Krótki z podstawą dla frezarek jednoręcznych typu Makita RT0700. Max promień 115mm. Czyli wytniemy wszystko do 8" woferów. Ja polecam wierne kopie, bardzo dobrze wykonane, pod nazwami:
            a. Bass Polska
            https://www.basspolska.com/frezarka-...ystawkami.html
            b. Bavaria 1250 (oszustwo co do mocy)
            https://www.najlepszenarzedzia.pl/pl...A-BAVARIA/1095
            c. MLCS 9056
            http://www.mlcswoodworking.com/shops...30_router.html
            d. KATSU 700
            http://www.aimtools.co.uk/101749-kat...-set-700w.html
            Bez zbędnych przystawek kupicie je za ok 200zł!

2. Duży cyrkiel dla większych podstaw i frezarek 12 i 12,7mm. Max promień 210mm czyli ogarniemy nawet 15" wofery.

Postaram się wieczorem naszkicować.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tylko w takim przypadku bym musiał zakupić dwa cyrkle i trzymać dwie frezarki żeby różne dziury robić. Owszem mam i tak dwie ale większą znacznie większą od małej makity mam do czegoś zupełnie innego i nie wymagam od niej precyzji przy wycinaniu okręgów tak jak od małej makity.

Skomentuj

Przepraszam za zwłokę czasową, dziś przymiarka cyrkla papierowego. Do makity jest idealny.

Tranzyt, czekam na papierową wersję pod mała Makite :)

Skomentuj

Chciałbym podlączyc się do zamówienia z frezarką Graphite 59G716 ale nie wiem w w którym poście mam się wpisać. Czy macie wymairy tej frezarki czy trzeba dokonać pomiaru ?

Skomentuj

Wpis dokonaj w liście i niestety musisz zwymiarowac stopę.

Skomentuj

W cyrklu w którym przesuwa się sam trzpień a nie frezarkę można by zrobić precyzyjną regulację za pomocą śruby.

Skomentuj

Dawid - rysunek poszedł na mejla

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                        W cyrklu w którym przesuwa się sam trzpień a nie frezarkę można by zrobić precyzyjną regulację za pomocą śruby.
                        Możesz sprecyzować? Nie bardzo rozumiem przesuwający się sam trzpień.

Skomentuj

Trzpień z kawałkiem płaskownika do którego jest przymocowany.
                          Last edited by Echo1; 22.04.2018, 18:18.

Skomentuj

Trzpień z kawałkiem płaskownika do którego jest przymocowany.
                            Czy nie o to chodzi??

Skomentuj

Tak, taki kawałek metalu łatwiej przesuwać niż kilkukilogramową frezarkę.

Skomentuj

Tak, taki kawałek metalu łatwiej przesuwać niż kilkukilogramową frezarkę.
                                No tak działa ten cyrkiel :) Frezarka jest umocowana na stałe.

Można zrobić by było jeszcze tylko precyzyjną regulację na śrubie która popycha kołek środkowy, tak jak to ma miejsce w stołach krzyżowych. Pewnie koszt by zwiększyło.

Dostałem od kolegi Tranzyt mały cyrkiel, jutro postaram się sprawdzić jak pasuje w małej makicie. Liczę, że będzie to samo co z dużym :)

Skomentuj

Hmm i jak działamy coś. W sumie nie wiadomo czy chętni to zapisani bo mam tylko reakcje od 2 osób z listy.

Skomentuj

Działamy , działami , ktoś zajął się z wymiarowaniem stopy do Bosch pof 1400 ACE ? Z chęcią bym się zajął ale nie mam go przy sobie ;/

Skomentuj

Działamy.
                                      Jak z głowy mi nie wypadnie to postaram się zwymiarowac tego boscha.

Skomentuj

Panowie na spokojnie, rozumiem że chcielibyśmy mieć to za sobą i mieć już cyrkle, ale trzeba zwymiarowac i wysłać Tranzytowi stopy swoich frezarek.
                                        Większość to Bosch POF1400 i Makita combo, reszta musi sobie poradzić. Przypominam że cyrkiel specjalny do małej makity to jest do małej stopy, a normalny jest taki jak do zwykłej frezarki o stopie prostokątnej.
                                        Każdy cyrkiel jest inny poza tymi które frezarki się powtarzają i chyba z grupowego zamówienia ogólnie nici i trzeba to traktować jako indywidualne zamówienia więc, wymiarujcie te stopy dokładnie pod swój sprzęt żeby potem nie było problemów że coś źle wymiar trzyma.

Skomentuj

Tak wygląda kartkowy mały cyrkiel do makity jednoręcznej

Spasowanie bardzo ok. Teraz czekamy na na resztę ludzi :)

Skomentuj

Czaruję...