Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cyrkiel do frezarki 2018

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narysowałem stopę frezarki Bosch POF 1400 ACE. Niech ktoś sprawdzi czy wymiary się zgadzają.

Last edited by Echo1; 23.04.2018, 23:41.

Skomentuj

Dziś już nie zdążę. Jutro popołudniu postaram się potwierdzić wymiary.

Skomentuj

Tak na szybko w warsztacie pomierzyłem co mogłem. Mam nadzieję że coś rozczytacie.

Skomentuj

Dopisałem się do listy. Słuchajcie a czemu mała makita ma robić otwory do 20cm? Przecież możemy zrobić dwa te płaskowniki regulowane i wtedy mieć większe średnice.

Skomentuj

Co do Bosch POF 1400 ACE to kluczowe wymiary się nie zgadzają- mam na myśli opisy Echo i Adzika. Średnica zew. Tak naprawdę ważne są dla mnie wymiary obrysu zewnętrznego.
            W środku i tak wystarczy otwór fi 30 mm, bo większość frezów w to wlezie.
            Jest chwila wolna - weekend- i można by podziałać. Z listy wynika, że mamy ponad 10 osób chętnych w związku z powyższym cena spada do 60 zł i jak ktoś chętny na realizację to proszę o kontakt na podany wcześniej email.

Dopisałem się do listy. Słuchajcie a czemu mała makita ma robić otwory do 20cm? Przecież możemy zrobić dwa te płaskowniki regulowane i wtedy mieć większe średnice.
            Kto napisał, że tylko takie koło można tym cyrklem wykonać?
            Po przekręceniu pręta można robić i większe średnice.
            Last edited by Tranzyt; 28.04.2018, 06:39.

Skomentuj

Tranzyt otwór wewnetrzny lepiej daj większy - lepiej wiór odkurzacz weźmie.
              Wymiary mierzyłem suwmiarką

Skomentuj

Nie ma sensu większego otworu niż 30mm bo przyłącze odkurzacza nie będzie miało większej średnicy.
                To ja pisałem o małych średnicach do (23cm) dla frezarek jednorecznych bo bez sensu operować dużym wiosłem przy małej frezareczce. Jak już ktoś będzie wycinał olbrzymie otwory to wiadomo, że ma do tego stosowną, dużą frezarkę. Tak na marginesie to policzyłem, że mam już 5 frezarek licząc z dolnowrzecionowa [emoji3]. Cena 60zł za taki cyrkiel jest znakomita, więc namawiam wszystkich aby kupili 2sz. duży i mały.
                Pozdrawiam
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Też jestem zdania że cena 60zł za sztukę jest dobrą ceną. Myślę że po 10(tak np w moim przypadku) zaczną pieniążki i zamówienia spływać do Tranzyta :)

Otwór 30mm jest wystarczający w przypadku frezarki jednoręcznej małej, ale w przypadku dużej poleciłbym zrobić jednak większy około 35-38mm. Ja używam cyrkla do zaokrągleń ścianek pod głośnikiem z drugiej strony, wtedy cyrkiel i frez o dużej średnicy jest super rozwiązaniem. Warto o tym pomyśleć.

Skomentuj

Bosch 1400 ma podświetlenie pola pracy więc otwór większy moim zdaniem się przyda. Mały otwór z wiekszym frezem się szybko będzie zapychał. Frezy do zaokrągleń też są sporych rozmiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                      Ja używam cyrkla do zaokrągleń ścianek pod głośnikiem z drugiej strony, wtedy cyrkiel i frez o dużej średnicy jest super rozwiązaniem.
                      Ja używam tego freza:
                      https://www.aliexpress.com/item/1-4-...311.0.0.8hjIpt
                      Rozmiar 3109
                      Co do otworu podstawy to większe cyrkle spokojnie mogą mieć i te 50mm. Ja upieram się przy tych 30mm dla Makity. Przecież ma przejść tylko nakrętka wrzeciona aby ja dokręcić. Rozmiar freza nie ma znaczenia.
                      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                        Wymiary mierzyłem suwmiarką
                        Właśnie ku Twojemu wymiarowi się skłaniam bo większy - lepiej mieć większą podstawę niż wcięcie pod frezarką.

Inne kwestie.

Moja propozycja jest taka.
                        Widzę, że oczekiwania są różne.
                        Każdy zadeklaruje wymiary stopy i poda otwór jaki chce mieć w środku.
                        Wolał bym do każdego wysłać pdf-a z rysunkiem stopy żeby sobie wydrukował i potwierdził wymiary.
                        Niestety cena hpl-a nie jest niska i nie chciał bym psuć materiału przez czyjąś nieuwagę - w tym moją ;-)

Skomentuj

Skrobnij rysunek cyrkla pod dużego Boscha to sprawdzę wymiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                            Narysowałem stopę frezarki Bosch POF 1400 ACE. Niech ktoś sprawdzi czy wymiary się zgadzają.

Promień masz ciut za mały, mi wychodzi ok. 81 mm (zamiast 78,5), a odległość środka otworu od górnej ściętej krawędzi 59 mm (nie 62,5).

Skomentuj

Mierzyłem część plastikową a ona jest trochę mniejsza od metalowej do której jest przykręcona.

Skomentuj

Skrobnij rysunek cyrkla pod dużego Boscha to sprawdzę wymiary.
                                Dzisiaj wieczorkiem do tego siądę i podrzucę rysunek

Skomentuj

Mam narysowaną stopę do Bosch POF 1400 ACE.
                                  Potrzebuję adres email bo pdf-a nie zamieszczę na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                    Mam narysowaną stopę do Bosch POF 1400 ACE.
                                    Potrzebuję adres email bo pdf-a nie zamieszczę na forum.
                                    Sprawdziłem pdfa. Frezarka dobrze pasuje na kartce.
                                    Otwory mocujace już we własnym zakresie wiercimy?

Skomentuj

Otwory mocujace już we własnym zakresie wiercimy
                                      Tak, jak spieprzymy to dupa zbita i można cyrkiel do śmieci wywalić :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                                        Tak, jak spieprzymy to dupa zbita i można cyrkiel do śmieci wywalić :(
                                        Ok, nie ma problemu. Sam powiercę otwory:)

Skomentuj

Czy te cyrkle to są jeszcze aktualne? :???:
                                          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Czaruję...
                                          X