Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spot forumowy 2020

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To może zamiast zlotu, zróbcie "diyAudio Show", zorganizować większe lokum, rozwinąć reklamę i kto ma coś do pokazania niech przywiezie i dostanie swój kawałek miejsca seminarium z projektowania zwrotki, wyklady lub wywiady projektantów z komercyjnych firm...

Skomentuj

W UK byla kiedys organizowana taka impreza dla DIY.
      Pare pokoi itd., zdechlo bo sie ekipa poklocila.

Czy u nas sie uda duze HMMM gdzie na spotka ledwo 13 osob wpadlo.
      Fakt, ze wtedy charfakter imprezy bylby inny.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Fakt, ze wtedy charfakter imprezy bylby inny.
        Zdecydowanie jestem za tym aby jednak utrzymać obecny charakter. Na dziś jest prawie, że rodzinnie, no może oprócz momentów jak ktoś siedzi do wpół do czwartej w nocy i gra głośno muzyką obok pokoju, w którym ktoś inny śpi :P

Kilka słów ode mnie:
        Tomek - dzięki za organizację, jak zawsze wszystko spięte i gotowe.
        Arkotik - dzięki za transport moich kolumn i szalone pomysły co do kolejnych konstrukcji.
        Marian, Meteo i Paweł074 - dzięki za muzykę o trzeciej na ranem, tak mi się spodobała, że aż wyszedłem do Was podzielić się tymi emocjami :P.
        Kaprint - dzięki, że mogliśmy razem zrobić monitory ala JBLe i że je przywiozłeś.
        Bocian - dzięki za pogaduchy o zbieractwie :P

Było w tym roku 9 zestawów kolumn DIY i w zasadzie każda inna :)
        - Monitory "Armaty" Tomka pokazały, że można mieć kolumny mega szybkie, ze świetnym impulsem na basie i którym mocne wzmacniacze nie straszne.
        - Monitory ala JBL Kaprinta pokazały, że z dobrym setupem głośników kopułka na średnicy na sporo sensu a i Seas na dole w obudowie zamkniętej robił duuuuże wrażenie.
        - 3-way i 2-way Pawła na ceramicznych SBA pokazały, że granie na tańszych głośnikach też może być dobre.
        - Małe monitorki Tomka na SBA Satori pokazały, że i z małych kolumienek da się uzyskać całkiem sensowny bas, jeśli podejdzie się do tego odpowiednio (MB z tyłu i podbicie od ściany).
        - Monitory Jarka na STX AWX w mojej ocenie pokazały, że potrzebują jednak innej zwrotnicy, takiej w której pojawi się bas a góra nie będzie przesadzona,
        - Mini monitorki Meteo na szerokopasmówce SBA pokazały, że do pewnego typu muzyki nie trzeba pakować się w duże zestawy.
        - Dwudrożne podłogówki Mariana na Daytonie i Vifie pokazały, że dobre pomiary to podstawa, na ich podstawie w nie całe dwie godziny zrobiliśmy zwrotnice, które już całkiem nieźle zagrały.
        - Moje 3-way pokazały, że jak ktoś nie wie, że nie da się połączyć dwóch TIWów 200 i PHLa 1120, to bierze i łączy i wychodzi z tego naprawdę dobre granie.

Totalnym zaskoczeniem z elektroniki był wzmacniacz ACA Tomka w klasie A - 8 watów, które do zwykłego słuchania na codzień wystarcza bez problemu, a barwa i muzykalność tego wzmacniacza nie pozostawia wiele do życzenia.

Jedyny mały minusik to pogoda w sobotę, nie daliśmy rady zrobić pomiarów, być może gdyby nie to, zwrotnica do kolumn Mariana byłaby lepsza.
        Jak zawsze, jeśli ktoś chciał się czegoś nauczyć - miał ku temu wiele okazji - pytając lub po prostu słuchając rozmów innych.

Jeszcze raz dzięki wszystkim razem i każdemu z osobna. Mam nadzieję, że to nie ostatnia taka impreza :)
        Last edited by LuSzTi; 07.09.2020, 14:17.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Zdecydowanie jestem za tym aby jednak utrzymać obecny charakter. Na dziś jest prawie, że rodzinnie
          Ja również jestem za taką formą.
          "rodzinny" klimat można było odczuć zwłaszcza przy stole.
          Mi się to podoba.

Totalnym zaskoczeniem z elektroniki był wzmacniacz ACA Tomka w klasie A - 8 watów, które do zwykłego słuchania na codzień wystarcza bez problemu, a barwa i muzykalność tego wzmacniacza nie pozostawia wiele do życzenia.
          Fajne granie, szkoda tylko że taki słaby.
          Gdyby był mocniejszy z chęcią bym go przytulił.

Jak zawsze, jeśli ktoś chciał się czegoś nauczyć - miał ku temu wiele okazji - pytając lub po prostu słuchając rozmów innych.
          Następnym razem trzeba by zrobić jakiś kącik dyskusyjny, bo w jednym pomieszczeniu słuchać muzyki i rozmawiać się nie da, a informacji jakie można było przyswoić było sporo.

Jedyny mały minusik to pogoda w sobotę, nie daliśmy rady zrobić pomiarów, być może gdyby nie to, zwrotnica do kolumn Mariana byłaby lepsza.
          W porównaniu do mojej zwrotki to przepaść, więc jest spoko :)
          ja tu walczyłem z 3 i 4 rzędem, a wystarczyło wykonać 1 rząd i dodać pułapki (te nieaudiofilskie ).
          Wszystkie elementy zwrotnicy mam na stanie i od wczoraj już słucham.
          Mimo zmęczenia po spocie, odsłuch trwał do nocy :)

Posłucham dłużej, może jakieś drobne poprawki nałożę, zobaczymy.
          Wykonam dokumentację i na dniach założę temat w dziale projekty.
          Last edited by marian; 07.09.2020, 17:51.

Skomentuj

Ja nawet kupilem 3 utwory z legalnego zrodla we flaczku. Tez mi siadla ta muza od meteo.

Skomentuj

Podaj title
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Skomentuj

Mam ubaw z hasła ‚armaty’ - muszę na front zrobić blaszkę czy coś ;-)

Skomentuj

grzybki moje

Skomentuj

Koledzy, czy wszyscy wpłacili?

Skomentuj

Krzysiek, dzięki za podsumowanie i opis, bardzo żałuję że - w sumie przez koronawirusa - bo komunia córki miała się odbyć w maju, a wyszła 5go decyzją podjętą w ostatniej chwili, nie mogłem tym razem być obecny. Łezka mi się w oku zakręciła kiedy zobaczyłem zdjęcia. Fajne setupy których jestem ciekaw, a nie dane było mi posłuchać :(

Zdecydowanie też jestem za tą formułą spotkań, mam nadzieję że w przyszłym roku też się spotykamy i tym razem nic mnie nie zaskoczy.
                        Myślę, że poza swobodnymi pogaduchami bez spiny i pośpiechu, "warsztaty" z projektowania kolumn mają wielką i w sumie niepowtarzalną wartość.

Także dzięki za relacje i mam nadzieję że następnym razem przybędę.

Skomentuj

Zamieszczone przez stojo Zobacz posta
                          I już z powrotem w domu. Dalej piszczy mi w uszach :) Tomkowe armaty to już próg bólu... z labami musi być miazga... Wszystkie konstrukcje mega dobre. TIWy z PHL... nie moge się doczekać. W imieniu swoim i Paprocha dziękujemy za gościnę i mega klimat. Dobrze, że takie rzeczy mają miejsce i powstają takie konstrukcje jak Wasze. Pzdr!
                          Beda w nich bliesmy.
                          Nabiora kultury :P

Skomentuj

Czy najtańsza Bliesma SMa 25A jest warta zainteresowania? te drogie poza moim pułapem cenowym :(

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                              Beda w nich bliesmy.
                              Nabiora kultury :P
                              Kulturalne armaty :lol:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                              Czy najtańsza Bliesma SMa 25A jest warta zainteresowania? te drogie poza moim pułapem cenowym :(
                              U Paprocha słyszałem SMa25B. Jest świetna. Podobnego efektu spodziewałbym się po A- na zlocie były B i A 34 i obydwie dla mnie genialne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

- Moje 3-way pokazały, że jak ktoś nie wie, że nie da się połączyć dwóch TIWów 200 i PHLa 1120, to bierze i łączy i wychodzi z tego naprawdę dobre granie.

:cool:
                              Last edited by LuSzTi; 10.09.2020, 11:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                                Czy najtańsza Bliesma SMa 25A jest warta zainteresowania? te drogie poza moim pułapem cenowym
                                Brałbym :) Z fajnych, nie tak bardzo drogich głośników można pomyśleć o korundowych Peelessach DA25XT.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To na następny "spot" wpadam ze swoimi "maluszkami" i pokażę, jak grają PHL 1120, gdy da się im grać w komfortowym dla nich zakresie i że naprawdę dobre granie jest gorsze, niż naprawdę bardzo dobre granie ;-).
                                  Muszę tylko ogarnąć jakiegoś dostawczaka :-).

Skomentuj

Na następny spot też wpadam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X