Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania pila stolowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie zapomniałem o obietnicy. Dopiero wczoraj wieczorem miałem czas na zabawę. W tygodniu przywiozłem: dużą płytę wiórową laminowaną 25mm, MDF10, HDF3. Płyty przecięte na pół aby do Toyoty Hiace się zmieściły. To płyty z przekładek więc za 50% ceny je kupiłem. Ciąłem na standardowej tarczy 24z dlatego widać postrzępienia laminatu. Na budy testowe nie musiałem się starać. Później przetestuję 40z i 60z. Wnioski:
    1. Pilarka za te pieniądze rewelacyjna. Ciąłem nawet 2x25mm na raz i dała radę. Gwarancja, aż 36 miesięcy.
    2. Prowadnica trochę lipna. Dopiero po kilku formatkach doszedłem do optymalnego ustawienia stopy na paskach prowadzących aby idealnie pod kątem 90" uciąć. Przy długich formatkach > 80cm nie trzeba przykręcać ściskami. Listwa idealnie trzyma się laminatu, dzięki gąbce antypoślizgowej. Małe formatki < 40cm trzeba zamocować ściskami bo łatwo ją unieść, przeważyć.

3. Jak się bobrze zmierzy, narysuje linię to spokojnie dokładność 0,5mm można uzyskać. Samo cięcie szybkie, łatwe i przyjemne.
    4. Kolejny ważny plus takiego urządzenia to bezpieczeństwo ! Skrócenie palców jest prawie niemożliwe :) Na małej pile stołowej dużo bardziej prawdopodobne.
    Kolejne formatki będę już ciął pod kątem i trapezy więc zmienię piłę na 60z i bardziej się postaram - to na tasuki
    Jednak na obudowy końcowe będę zamawiał MDF pocięty w zakładzie na dużej formatówce. Kąty i dokładność nieporównywalna. Mam profesjonalny przymiar kątowy więc widzę prześwity.

Przepraszam za jakość zdjęć (robiłem telefonem).
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Dzieki za relacje! Nie wyglada to zle, oczywscie ciecie oklejonych plyt to ciezka sprawa.
      Ja zastanawiam sie nad dorobieniem prowadnicy z panela podlogowego do zwyklej pilarki. Musze sprawdzic jaka dokladnosc cos takiego moze zaoferowac. Wlasciwie to tez nie mam wyboru, bo na mojej pile stolowej nie potne wiekszych plyt i musze cos wymyslec.

http://www.youtube.com/watch?v=2_2hypJNYRQ albo cos takiego

Skomentuj

Bardziej bym się skłaniał ku takiemu czemuś :) tylko mankament to to ze nie widać miejsca cięcia :/

Skomentuj

To niby ok, ale ciezko bedzie pociac male kawalki.

Skomentuj

No fakt ale :) do małych można zrobić ten patent co Ty podesłałeś :)

Skomentuj

Te Wasze propozycje to jakby krok w bok. Najlepiej chyba zamówić odpowiedni profil aluminiowy i tyle. Mimo wad ta listwa Scheppach za 170 zł jest dobrym rozwiązaniem. Niektórzy stolarze kupili dwie takie listwy do długich elementów i po drobnej przeróbce stosują z Festool TS 55.
              Z ciekawych porad to fajnie byłoby zrobić frezarkę dolnowrzecionową

Skomentuj

Kupilem w Tesco na promocji pilarke calkiem przyzwoita. Teraz mysle nad jakas prowadnica do tego...

Skomentuj

Ja jadę przy dobrze uciętej sklejce o szerokości 12cm (tak aby zaciski ścisnąć i nie zawadzać silnikiem), długość 1m.
                  Od spodu przymocowałem drugi mały kawałek pod katem 90 stopni. Daje to dwie możliwości: utrzymanie kąta i łagodny..wjazd na cięty element po tej właśnie sklejce.
                  Nakombinowałem się od listew aluminiwych po cuda na kiju a tym wychodzi mi najlepiej. Tanio, prosto i łatwo.

A małe kawałki na stoliczku i po zawodach.

Skomentuj

Ja cos bede kombinowal z panelem podlogowym. Stolarz podcinal mi drzwi festoolem z prowadnica zrobiona z panela podlogowego i wyszlo bajecznie.

Skomentuj

Panel gitara też używałem wcześniej :-) jed co mi się nie podobało to "wjazd" na cięta powierzchnię, stąd podkręciłem pod spód prostopadły kawałe sklejki po przyłożeniu do elmentu tworzą jedną powierzchnię. Prowadzisz właściwie pilarkę już dużo wcześniej przez kontaktem z ciętym materiałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Panel gitara też używałem wcześniej :-) jed co mi się nie podobało to "wjazd" na cięta powierzchnię, stąd podkręciłem pod spód prostopadły kawałe sklejki po przyłożeniu do elmentu tworzą jedną powierzchnię. Prowadzisz właściwie pilarkę już dużo wcześniej przez kontaktem z ciętym materiałem.
                        Pokażesz fotkę ?? Bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić....

Skomentuj

Nie mam teraz fotek, jak będę w warsztacie to coś zrobię. Ale wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu.
                          Załączone pliki

Skomentuj

No ok ale tylko tym prostopadłym kawałkiem trzymasz że tak powiem kąt prosty do ucinanego materiału.. ja bym to rozszerzył :) żeby pilarka jeździła po płycie płyta pokazuje odległość cięcia i do tego jeszcze prostopadły kawałek zeby kąt trzymać. Jutro chyba przyjadę z pilarką DWT :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                              ja bym to rozszerzył żeby pilarka jeździła po płycie
                              Ploter, ale to już Hi-End :-) oczywiście tylko zmniejszamy głębokość cięcia ale w sumie do naszych zabaw te pilarki i tak są wystarczające pod tym względem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Ploter, ale to już Hi-End :-) oczywiście tylko zmniejszamy głębokość cięcia ale w sumie do naszych zabaw te pilarki i tak są wystarczające pod tym względem.
                                Tak zmniejszamy ale jak tylko potrzeba 18MDF uciać :) to 5.5cm standard to wystarczy....

Chyba zrobię to ze sklejki takiej jednostronnie oklejanej takim śliskim :) do tego aluminiowy profil zamknięty o którego się będzie opierać pilarka i też alu jakiś do utrzymania kąta :) jak DIY to DIY :)

Skomentuj

Scheppach CS55
                                  Dziś wymieniłem tarczę na Z 40. Laminat na dolnej płaszczyźnie (gdzie wchodzi piła) idealnie równy. Górna płaszczyzna postrzępiona. Przestawiłem też kąt o niecały 1' i wreszcie idealne 90' wychodzi.

Coraz bardziej ją lubię :)

Skomentuj

Niezle to wyglada :)
                                    Ja jednak zwrocilem moja pilarke do sklepu. Poszukam czegos lepszego, albo tez sie szarpne na Scheppach.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                      Górna płaszczyzna postrzępiona.
                                      Może jakaś lepsza tarcza poprawiła by ten mankament. Choć na zdjęciu widać, że i tak jest całkiem dobrze.

Skomentuj

Jak zależy ci na "czystych" dwóch stronach to jest na to sposób ale niestety..prymitywny. Przy cięciu górną cześć przykryć i docisnąć druga płyta i ciąć obie.

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 21:31 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Może jakaś lepsza tarcza poprawiła by ten mankament. Choć na zdjęciu widać, że i tak jest całkiem dobrze.
                                        niestety nawet tarcze dobrej jakosci podrywaja druga stronę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Ja jednak zwrocilem moja pilarke do sklepu
                                          Co to była za pilarka ?

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post o 23:39 ----------

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                          Może jakaś lepsza tarcza poprawiła by ten mankament
                                          To nie wina tarczy. Mam też Z 60 ale 40 zębów jest wystarczające. Za to aby nie rwało górnego laminatu odpowiada plastik (guma) listwy prowadzącej. Jest jednak zbyt mało sztywny. W każdym razie ja to tylko do MDF potrzebuję a te płyty laminowane to tylko prototypy więc nie musi być pięknie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X