Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania pila stolowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Metabo wyglada spoko, ale slaby silnik i mala tarcza. Mam taka tarcze u siebie i czasami brakuje paru mm przy cieciu. Generalnie za te pieniadze to sie nie kupi dobrej jakosci pily. Bedziesz te pile przenosil? Musi byc mobilna?

Jak nie masz jeszcze nic do ciecia, to za te pieniadze wolalbym kupic tania pile Scheppach z Jula za 999zl, a za reszte dokupic dobra zaglebiake.
    Last edited by Pogromca mitow; 11.12.2016, 20:36.

Skomentuj

A nie lepszy taki Bosch z linii niebieskiej: (GST 10 J), w cenie 2399,00 zł niewielka różnica w stosunku do Makity. Oto link: http://www.narzedzia.pl/pila-stolowa...0-j,34223.html
      Oczywiście lepszy byłby GST 10 XT- lesz to kwota ponad 3 koła.

Skomentuj

Bosch z lini niebieskiej jest juz dobra maszyna. Cena wyglada zachecajaca. Jego jakosc wykonania jest wyzsza od Makity i Metabo, tylko kogos moze zrazic brak bajerow w postaci wozka, ale to tylko jego zaleta.

Skomentuj

Przejadę się do Juli i sprawdzę jak wygląda na żywo http://www.jula.pl/catalog/narzedzia...rczowa-278446/

Na YT wygląda ok.
          Raczej przekraczać budżetu nie planuję GTS10J fajna ale o ile idzie dokupić stelaż to znacznie przekroczy budżet.

Piła będzie używana okazjonalnie więc 1000zł na nią to będzie dobry interes.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Bosch z lini niebieskiej jest juz dobra maszyna. Cena wyglada zachecajaca. Jego jakosc wykonania jest wyzsza od Makity i Metabo, tylko kogos moze zrazic brak bajerow w postaci wozka, ale to tylko jego zaleta.
            Ma wózek, ale w wersji GST 10 XT tylko, że wtedy chcą za niego: 3700,00; tutaj:http://www.narzedzia.pl/pila-stolowa...-xc,33748.html

Skomentuj

GST 10 XT jest wporzo, ale roznica ceny znaczna. Poza tym zalezy co maxdila bedzie na tym cial. Jesli formatki na kolumny, to ten wozek mu sie raczej nie przyda.

Skomentuj

Dokładnie, mdf i okazjonalnie patyki na ognisko :-]

Skomentuj

no to do tego ogniska niestety, ale wózek będzie konieczny ::).

Skomentuj

Nie bedzie. Sklepie sobie jiga crosscut z trzech desek i siemano. Lepsza jakosc ciecia niz z tym smiesznym wozkiem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                      Przejadę się do Juli i sprawdzę jak wygląda na żywo http://www.jula.pl/catalog/narzedzia...rczowa-278446/

Na YT wygląda ok.
                      Raczej przekraczać budżetu nie planuję GTS10J fajna ale o ile idzie dokupić stelaż to znacznie przekroczy budżet.

Piła będzie używana okazjonalnie więc 1000zł na nią to będzie dobry interes.
                      tak się składa że wracając z pracy do domu mam po drodze Julę i czasami lubię tam wdepnąć zobaczyć co nieco , co do tej piły to w tym roku już dwa razy była na nią promocja , cena była obniżona nie wiem czy nie czasem na 799,00 może warto poczekać.:), poobserwować:)
                      pzdr
                      Last edited by ttoip; 12.12.2016, 19:23.

Skomentuj

Dzisiaj obserwowałem ją na żywo - bida.
                        Wybór ostatecznie z lekkim naciągnięciem budżetu padnie na METABO TS 254
                        Bardzo mobilna, funkcjonalna i nie mam takiej niechęci do metabo jak do boscha, metabo na razie mnie jeszcze nie zawiodło.

Skomentuj

No jak jest trzy razy tansza od Boscha czy Metabo, to nie ma co sie dziwic :)

Skomentuj

Troszkę ponad budżet ale chyba najlepsze w tej kategorii to

http://allegro.pl/bosch-gts-10-j-pil...rs_rule_id=201 (BOSCH GTS 10 J pilarka stołowa piła + GTA 600)

pts 10 to zabawka, Gts 10J to już taki mały profesjonal chyba że dozbierasz na Gts 10XC

http://allegro.pl/bosch-gts-10-xc-pi...636805313.html

poczytaj tutaj

http://forum.domidrewno.pl/pily-28/bosch-gts-10-xc/
                            Last edited by qudlaty; 13.12.2016, 01:08.

Skomentuj

Panowie jeszcze jedno pytanie: jaka tarcza do MDF.
                              Podejrzewam że załączona do zestawu "Piła tarczowa z zębem naprzemiennym z węglików spiekanych (40 zębów)" średnio się nadaje.

Skomentuj

Do mdf nie potrzebujesz zadnej specjalnej tarczy. Jak juz kupisz sprzet, to zrob probe, czy tarcza nie "faluje". W tanich pilach dysk jest z lichej stali i lubi falowac przy cieciu, ale w takiej pile za ponad 2 tysiaki powinna byc dobra tarcza. Co innego jakbys chcial ciac sklejke czy fornirowane plyty. Wtedy bez specjalnej tarczy nie ma szans na ladne ciecie.

Skomentuj

Do mdf nie potrzebujesz zadnej specjalnej tarczy. Jak juz kupisz sprzet, to zrob probe, czy tarcza nie "faluje". W tanich pilach dysk jest z lichej stali i lubi falowac przy cieciu, ale w takiej pile za ponad 2 tysiaki powinna byc dobra tarcza. Co innego jakbys chcial ciac sklejke czy fornirowane plyty. Wtedy bez specjalnej tarczy nie ma szans na ladne ciecie.
                                  A próbowałeś na takiej pile ciąć aluminium. Oczywiście z dedykowaną tarczą do tego typu, niby tak można ciąć ale szukam info czy na coś szczególnego zwrócić uwagę

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Probowalem ciac drobne ksztaltowniki i idzie jak maslo, ale takiego grubego klocka nie probowalem. Wszystko zalezy od tego, chcesz na tym przeciac.

Skomentuj

Ja tam jetem bardzo zadowolony ze swojej DW745 teraz na aledrogo można ja kupić 200 pln drożej niż budżet.
                                      Bardzo dużym plusem jest prowadnica na listwie zębatej. Można ją ustawić przez to bardzo precyzyjnie.
                                      A do mdf to piła albo uniwersalna albo do poprzecznego cięcia. Wzdłużne odpada.
                                      Np. taka http://www.karba.com.pl/pila-tarczow...-40-zebow.html
                                      Last edited by Tranzyt; 16.12.2016, 09:59.

Skomentuj

Pytanko do Ciebie(zacytowałem bo dostaniesz powiadomienie wtedy), czy lepiej wg Ciebie do naszego DIY kupić zagłębiarkę czy piłę stołową, na przykładzie tej samej firmy, makita MLT100 z ceną około 1500zł, oraz SP6000 również z ceną 1500zł. Obydwa sprzęty tej samej marki w podobnej cenie, możliwości cięć podobne, ale co lepsze do DIY?

Skomentuj

Jesli masz miejsce i chcesz miec jak najwiecej mozliwosci, to zdecydowanie pila stolowa, ale jest jedna kwestia. Zalezy jaki material kupujesz. Ja kupuje cale plyty 2070x2800, ktora zwykle rozcinaja mi na dwie formatki 1030x2800. Takie dwie plyty dostarczaja mi do garazu i tam rozcinam na mniejsze kawalki za pomoca zaglebiarki. Dalej juz pracuje na pile stolowej. Na pile stolowej latwo uzyskac powtarzalnosc ciecia, z zaglebiarka jest wiekszy problem. Wiec jesli kupujesz material w mniejszych formatkach i chcesz sobie docinac, to pila stolowa bedzie git.
                                          Jezeli chcesz ciac tylko formatki na kolumny, masz czas i cierpliwosc, to dobra zaglebiarka rowniez sie sprawdzi. Jakosc ciecia jest bardzo wysoka. Natomiast jesli chcesz sie wkrecic wiecej w stolarstwo, a nie tylko klepanie skrzynek z MDF, to pila stolowa bedzie najlepszym wyborem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X