Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tania pila stolowa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja tej miarki w ogole nie uzywam, tylko tak orientacyjnie. Dokladny pomiar robie rozwijana miarka od zeba pily do culagi. Nic nowego pod sloncem :)

Skomentuj

no właśnie ja zwykle ustawiam sobie +/- np. 5cm a potem poprawiam metrówką wymiar i tnę testowo, tak jest mi szybciej niż miałbym od razu metrówką się męczyć

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
        tak jest mi szybciej niż miałbym od razu metrówką się męczyć
        nie rozumiem :???: przykładasz miarkę do zęba dosuwasz culage do miary, sprawdzasz jeszcze jak jest z tyłu tarczy (ew. poprawiasz) stopujesz i już masz to się kilkanaście sekund robi i praktycznie zero wysiłku przy tym (nawet umysłowego)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Ja tej miarki w ogole nie uzywam, tylko tak orientacyjnie. Dokladny pomiar robie rozwijana miarka od zeba pily do culagi. Nic nowego pod sloncem
          Też tak robię, całkiem nieźle to wychodzi jeśli chodzi o dokładność.

Skomentuj

ironhide, każdy ma swoje przyzwyczajenia, to jest moje i inaczej, culage ustawiam wg. miary na stole, a później metrówką sprawdzam przód i tył. Poza tym ja działam na najtańszej pile stołowej gdzie nie mam blokady na mimośród tylko muszę skręcać przód i tył.. ale to się może niedługo zmieni

Skomentuj

Korzystając z okazji przedstawie moją zmodyfikowaną piłę

piła sprawuję się jak dla mnie idealnie,jest służy do majsterkowania dla mnie wystarczająca na pewno lepsza niż tanie marketówki... kąty zachowane jedynie czego brakuje to brak możliwości cięcia pod katem formatek na 45 stopni. Piła posiada wysówalną półkę oraz przykładnicę do niej.
              Przykładnica piły działa na zasadzie zagniatania(Fajna i tania sprawa do wykonania) jednym palcem jestem w stanie manewrować przykładnica (na jej końcu łożysko)
              Last edited by grabki91; 20.09.2014, 13:54.

Skomentuj

Witam Wszystkich forumowiczów.
                Jestem tutaj nowy.
                Potrzebuję małej pomocy.
                Chciałbym kupić ojcu prezent na urodziny. Kwota jaką mam do przeznaczenia to około 600 zł.
                A teraz do konkretów. Ojciec stolarkę traktuje jako Hobby. Wykonuje głównie drobne meble ogrodowe (np. Stół, Ławka, donice itp.). narzędzia typu piła ręczna, frezarka itp. posiada. pomyślałem o pilarce stołowej. Czy coś mi doradzicie w tej kwocie? a może macie inny pomysł? Pozdrawiam

Skomentuj

600zl to malo na dobra pile stolowa. Za tysiaka mozna juz poszukac firmowych uzywek.

Skomentuj

oki rozumiem pomyśle nad innym prezentem.
                    Dziękuję za szybką odpowiedź

Skomentuj

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu i potrzebuję piłę stołową głównie do cięcia desek 25mm, 32mm, później paneli i itp.
                      Chciałbym coś solidnego za nie duże pieniądze 1000-1600zł
                      Proszę o jakieś opinie, typy.

Zastanawiałem się nad HOLZSTAR TKS 315E
                      http://www.kma-maszyny.pl/katalog-pr...-tks-315e.html

Metabo THKS 315C -2,0 WNB
                      http://allegro.pl/metabo-thks-315c-2...706202487.html

Dziękuję za pomoc.
                      Epsilon

Skomentuj

Zadna z nich. To sa pily budowlane, sprawdza sie do ciecia drewna ale nie precyzyjnego ciecia plyt na kolumny.

Czyli bedzie super do ciecia przy budowie domu, ale do ciecia formatek na kolumny, to juz niebardzo.

Skomentuj

Epsilon, zainteresuj się Makita MLT100

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                            Epsilon, zainteresuj się Makita MLT100
                            Mam i polecam ja kupiłem fakt faktem używkę ale daje rade

Skomentuj

Poza konkursem, do cięcia paneli to sobie kup gilotynę. Cicho, szybko i bez kurzu. Kupiłem za jakieś 150zł, zrobiłem już kilkaset metrów i sobie chwalę. Każda stołowa jest bardziej upierdliwa. W trudniejszych miejscach piły nie zastąpi, ale z długości się szybko tnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Moja maszyne do rzniecia desek w koncu zabudowalem w stolik. Piekne to to nie jest ale dziala doskonale. Przy okazji usunelem boczny wozek, zamocowalem grube i solidne poszerzenie stolu, zamiast kawalka blachy jak w oryginale. Dorobilem prowizoryczny system odciagania wiorow na spodzie pily i przy okazji zmontowalem uniwersalny stol, przypominajacy stolik Konrada.
                                PM jak wygląda kwestia stabilności tego stołu na kółkach? nie przesuwa się to?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                  PM jak wygląda kwestia stabilności tego stołu na kółkach? nie przesuwa się to?
                                  W garazu mam dosc nierowna podloge, wiec to tez wplywa na slabe przesuwanie. Ogolnie rzecz biorac nie przesuwa sie, malo tego - rzadko korzystam z hamulca w kolkach, a jak juz to max na dwoch. To zazwyczaj jak tne cos wiekszego. Przy malych docinkach to w ogole nie uzywam hamulcow.

Skomentuj

Rozumiem, nie chodzi mi o łatwość przesuwania/jeżdżenia po podłodze tylko o stabilność jak się coś na niej robi/tnie/popycha materiał itp.
                                    Ale widzę że, śmiało można dobre kółka z hamulcem założyć i będzie ok.

Skomentuj

W skrocie nie mam zadnych problemow :)

Skomentuj

Witam.
                                        Panowie wiem ze to temat o pilach stołowych, ale nie chce zakładać nowego.
                                        Musze kupić pilarkę tarczowa ręczną dość tanio. Którą polecacie z tych 2 marek ? I był bym wdzięczny za nie pisanie, ''za ciut więcej masz....''

- GRAPHITE 58G488
                                        - EINHELL TH-CS1200

Za grapem przemawia do mnie to iż mam wkrętarkę sieciowa która rozebrałem i zauważyłem ze wszystko w środku metalowe.
                                        Za Einhellem nie przemawia do mnie nic poza wąsem niwelującym blokowanie piły w materiale...

Skomentuj

Do grafita będziesz mial części zamienne. Przed zakupem zwróć uwagę na stopę czy jest absolutnie plaska. Mozesz trafić na zle wykonana i będzie się bujać na boki przy cieciu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X