Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Tutorial] Logo/plakietka na kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Tutorial] Logo/plakietka na kolumny

Poniżej macie łatwy i tani sposób na stworzenie własnych plakietek/logo na kolumny diy.

Można tym sposobem zrobić właściwie wszystko co wymaga "wygrawerowania" napisu na mosiądzu/miedzi/pokrewnych (wizytówki, plakietki na drzwi/biurko, etc).

Bierzemy płaskownik mosiężny (tutaj 2mm grubości kupiony za 8zł) i piłe:

Odcinamy potrzebny nam kawałek:

Oczyszczamy z nalepek etc:

Szlifujemy oczyszczony kawałek papierem ściernym P220, papier prowadzimy z prawej do lewej dzięki czemu otrzymamy efekt "szczotkowania":

Wyszlifowany kawałek oczyszczamy najpierw rozpuszczalnikiem/zmywaczem do paznokci, a potem płynem do mycia naczyń. Po tym zabiegu staramy się nie dotykać płaskich powierzchni:

Umyty kawałek mosiądzu oraz wydrukowany w odbiciu lustrzanym napis:

Kartkę z napisem układamy tonerem do dołu w miejscu, w którym chcemy by się on znalazł na plakietce, po czym rozgrzanym do maksymalnej temperatury żelazkiem dotykamy na jednym końcu papieru. Po chwili powinien się przykleić i nie będzie już zmieniał pozycji gdy przejedziemy resztę żelazkiem.

Przykrywamy plakietke z przylepionym papierem szmatką i prasujemy z dość sporym naciskiem jakieś 5 minut:

Wrzucamy wyprasowaną plakietkę do gorącej wody z płynem do mycia naczyń:

Gdy papier zmięknie zaczynamy go "rolować":

By uniknąć wytrawienia w miejscach nie zasłonionych tonerem używamy markera olejowego lub lakieru do paznokci (najlepiej ze dwie warstwy, ogólnie ma być dokładnie, tutaj na szybko):

Bierzemy wytrawiacz B327 (można użyć również chlorku żelaza) i wsypujemy do słoika (tutaj słoik ma 300ml):

Zalewamy wodą (gorąca woda z kranu) 50ml, wrzucamy plakietkę i wkładamy słoik do kąpieli wodnej z wrzątkiem z czajnika:

Zostawiamy na jakieś 15 minut (zależu od ilości wytrawiacza, temperatury etc więc trzeba poeksperymentować), ja niestety zostawiłem na 25 minut, stąd lekkie podtrawienia ;-) :

Oczyszczamy rozpuszczalnikiem:

Na koniec szlifujemy znowu z prawej do lewej by uzyskać w miarę jednolitą "szczotkowaną" powierzchnię:

Mosiądz można również super wypolerować, więc można uzyskać efekt lustra przy pomocy pasty lekkościernej. Można również nadać jakiś kształt naszej plakietce:

Całość warto zabezpieczyć lakierem na koniec.

Aha w tutorialu użyłem zwykłego papieru do wydruku, najlepiej by było użyć papieru kredowego. Ważne jest również by wydruk był wykonany na drukarce laserowej o jak największym "zaczernieniu", można również użyć xero.

Mam nadzieję, że komuś się przyda.
    Last edited by gi; 26.01.2013, 15:25.

Dobry pomysł, fajny tutorial - na pewno wielu użytkownikom się przyda.

Nie wiedziałem, że B327 nadtrawia również mosiądz - dobrze wiedzieć.

Pozdrawiam

Skomentuj

No właśnie, B327 trawi też inne metale/stopy metali, np. aluminium?

Odnośnie już wytrawionych napisów - wydaje mi się, że lepiej by to wyglądało (lepsza czytelność) gdybyś to wysmarował jakąś bejcą lub farbą wodorozcieńczalną, tak, żeby weszła w zagłębienia. Pozostał by tylko nadmiar, który można wyczyścić szmatką, aby przywrócić "blask" powierzchni metalu :). Ewentualnie, żeby się nie babrać z farbą, można zamalować napis ołówkiem i nadmiar zetrzeć, albo skruszyć trochę grafitu i wetrzeć w napis szmatką.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
        No właśnie, B327 trawi też inne metale/stopy metali, np. aluminium?

Odnośnie już wytrawionych napisów - wydaje mi się, że lepiej by to wyglądało (lepsza czytelność) gdybyś to wysmarował jakąś bejcą lub farbą wodorozcieńczalną, tak, żeby weszła w zagłębienia. Pozostał by tylko nadmiar, który można wyczyścić szmatką, aby przywrócić "blask" powierzchni metalu :). Ewentualnie, żeby się nie babrać z farbą, można zamalować napis ołówkiem i nadmiar zetrzeć, albo skruszyć trochę grafitu i wetrzeć w napis szmatką.
        Nawet planuje tak zrobić finalnie, choć to zależy od tego co kto chce osiągnąć ;-)

Bez farby też wygląda ok :-)

Aha B327 nie wytrawi ci aluminium, wszelkie stopy miedzi powinien ugryźć.

Skomentuj

lol, jakie to proste

Skomentuj

Proponuje zamówić takie z logo DIYAUDIO :)
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak głębokie są te wytrawione miejsca? Może dałoby się jakimś rzadkim tuszem/farbą zaczernić te rowki?

Skomentuj

o qr... rozwaliles system!

myslalem o nanoszeniu napisu termotransferem, ale nie o jego wytrawieniu!

w takim razie mam na to pomysl ktory trzeba przetestowac
                przygotowana blache polakierowac. dopiero taka blache dac na laser. obrys wyciac a napis grawerowac plytko (gleboki grawer nie wychodzi za ciekawie). to dopiero wytrawic, pomalowac napis, wyczyscic i znowu bezbarwnym...

musze z kolega pogadac

Skomentuj

Lepsze jest piaskowanie folia, i piasek

Widziałem gdzieś filmik jak koleś na jakimś szkle piaskował sobie smoka .... wyciał z folii wzór nakleił do baniaka wsypał piasek i zalał wodą tak by woda z piaskiem swobodnie przelewała się z prowizorycznego lejka nabierał tą wodę i z wysokości puszczał na przedmiot obrabiany po jakimś czasie odkleił folię i miał gotowe.... jak znajdę to wrzucę linka

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo Zobacz posta
                    Jak głębokie są te wytrawione miejsca? Może dałoby się jakimś rzadkim tuszem/farbą zaczernić te rowki?
                    Da rade je zachaczyć całkiem porządnie paznokciem, farbą zalać da radę bez problemu.

Zostawisz na dłużej w wytrawiaczu (trzeba by porządnie zabezpieczyć resztę) to będą głębsze.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    o qr... rozwaliles system!

myslalem o nanoszeniu napisu termotransferem, ale nie o jego wytrawieniu!

w takim razie mam na to pomysl ktory trzeba przetestowac
                    przygotowana blache polakierowac. dopiero taka blache dac na laser. obrys wyciac a napis grawerowac plytko (gleboki grawer nie wychodzi za ciekawie). to dopiero wytrawic, pomalowac napis, wyczyscic i znowu bezbarwnym...

musze z kolega pogadac
                    Laser nie zaszkodzi lakierowi ? Pomysł dobry, z tym że nie do zrobienia w domu a o to tu chodziło by było łatwo/tanio/szybko ;-)

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                    Lepsze jest piaskowanie folia, i piasek

Widziałem gdzieś filmik jak koleś na jakimś szkle piaskował sobie smoka .... wyciał z folii wzór nakleił do baniaka wsypał piasek i zalał wodą tak by woda z piaskiem swobodnie przelewała się z prowizorycznego lejka nabierał tą wodę i z wysokości puszczał na przedmiot obrabiany po jakimś czasie odkleił folię i miał gotowe.... jak znajdę to wrzucę linka
                    Tak jak wyżej, dużo trudniejsze do zrobienia choć efekt pewnie wyszedł by super :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                      Laser nie zaszkodzi lakierowi ?
                      zaszkodzi i o to chodzi
                      zamiast robic termotransfer to napis wypali nam laser, lakier zabezpieczy reszte

przy 2szt moze bedzie taniej w domu
                      przy 10-20szt juz nie

Skomentuj

Dobra a czym wytrawie aluminium?
                        Mam ciekawy pomysł aby wykorzystać ten pomysł do nadtrawienia napisów i oznaczeń na aluminiowej blasze o grubości 5mm którą zamierzam wykorzystać jako front do wzmacniacza. Myślę że to będzie lepsze i trwalsze niż napisy z termotransferu pod lakierem. Co wy na to?

Skomentuj

pamietam ze trawilem alu w chlorku zelaza... ale to byla tylko zabawa - poprostu wsadzilem odpad
                          nie wiem czy to ladnie wytrawi

Skomentuj

kret -> naoh

Skomentuj

Super sprawa, dzięki gi. A już praktycznie zamawiałem płytki z allegro.
                              Na główną z tym!

Skomentuj

Zamieszczone przez xCzarny Zobacz posta
                                Na główną z tym!
                                tez o tym myslalem.
                                poczekamy troche az sie pokaza zdjecia innych forumowiczow

Skomentuj

Po krecie będzie taki sam efekt? Czym dobrze było by to wypełnić na czarno?

Skomentuj

jest specjalny preparat na allegro - ale cena zabija
                                    mysle ze czarna farba + szlif na twardym klocku

Skomentuj

a nie lepiej strzykawką z igłą?

Skomentuj

to sie sprawdzi tylko przy bardzo leistej farbie. wiekszosc jest przeciez gesta

Skomentuj

Czaruję...
                                        X