Nic się w tym temacie nie dzieje, więc zapoczątkuję. Mam fornir modyfikowany (na fizelinie) i zastanawiam się nad jego metodą wykończeniową, pokryciem "czymś" najlepiej prostym, żeby nie wymagało dużego nakładu pracy a wyglądało lepiej niż suchy fornir.
Osobiście kilka razy lakierowałem kolumny wałkiem z krótkim włosiem efekt był bardzo dobry, najważniejsze by nanosić cieniutkie warstwy. Zazwyczaj stosowałem lakiery mat do parkietu poliuretanowe: Syntilor i Domalux(Strong/Silver). Ważne by pomieszczenie do lakierowania było dobrze odpylone ze względu na długi czas schniecie i twardnienia lakierów. Nie polecam lakieru 3v3 którym niestety dość mocno zepsułem moja dotychczas najlepsza parę kolumn.
Jeśli chodzi o metodę aplikacji to podejrzewam, że wałek będzie lepszy bo kolumny DIY "mucha" na AS było widać, że były lakierowane pędzlem (ślady pędzla) :(
Lakier miał być matowy wyszedł połysk, dodatkowo struktura lakieru była "dziwna". Całość zeszlifowałem i poszło do stolarza na lakierowanie:) Od tamtego momentu wszystko daje stolarzowi:)
Nie związane w pełni z tematem ale moje doświadczenia są takie że wszystkie produkty dragona które miałem w ręku to totalny badziew od rozcieńczalnika po butapren. Nie ryzykowałbym
Jeśli chodzi o malowanie pędzlem to używałem raz takiego lakieru: http://images.sklepy24.pl/96692523/8...-polysk-1l.jpg
Bardzo cienkie 2 warstwy i fornir zabezpieczony, lakierowałem brzozę i śladów pędzla nie było widać.
Polozylem cienkie warstwy waleczkiem z krotkiego,bialego wlosia, lakierujac po dlugosci forniru. Juz po 2 warstwie ladnie wygladalo. Postepuje zgodnie z zalecniami producenta. Zrobie filmik i nastepnie bede nakladal kolejne az uzyskam gladka powierzchnie z zalanymi porami forniru. Sprobuje to wypolerowac na polysk. Pewnie bedzie to kilkanascie warstw, kazda z nich musi schnac 12 godzin.
Rowniez uzywalem ostatnio Dragona, konsystencja wody, szybko schnie, w sumie jest ok. Zakonczylem lakierowanie(waleczkiem piankowym) na chyba 6 czy 7 warstwach, jest dobrze, ale do pelnego polysku pewnie jeszcze kilka trzeba by polozyc.
Jak to wykonczyc? maluje w garazu, jednak jest tam troche pylu i cos tam na powierzhni zostaje, ostateczny szlif czym - papier wodny, jakas pasta polerska?
Szlifujesz między warstwami? Jak chcesz połysk to tylko polerka, papier ścierny nie da Ci nigdy połysku, można nim wyrównać, chociaż ja ostatniej warstwy nie szlifuje. Lakier nakładam kawałkiem gąbki, ważne żeby warstwa była cienka. Masz polerkę?
Pogromca mitow kładłeś może poliuretanowy na stojących kolumnach ? Robiłem coś takiego (Domalux do parkietu półmat). Nie wiem w czym popełniałem błąd. robiły się mega zacieki, spływało to po ściankach itd. Trochę zraziłem się do poliuretanowego.
Skomentuj