Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Lakieru - do pędzla i wałka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    ( polowe nakladalem walkiem, teraz pedzlem ) i dalej nie zalalo porow.
    Nie zalejesz, musisz każdą wysuszoną warstwę szlifować. Pierwszą i drugą musisz szlifować praktycznie do forniru.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez robsont
    Kolega Marios pisze szybciej ten poradnik,
    Muszę sam najpierw spróbować i jak to będzie możliwe do wykonania w najszybszy sposób.

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
    3 warstwy lakieru, ale nie dosc ze pory wciaz widoczne to w dodatku ten lakier jest bardzo miekki...widocznie taki urok lakierow wodnych.
    Taki urok niestety. Większe wypełniania nie wchodzą w grę.

Pozostaje: cienka warstwa i szlifowanie po wyschnięciu i tak kilka razy, zakładam papier P240-P320 między warstwami, na sucho oczywiście. Może się trochę zapychać przy takim lakierze dlatego trzeba możliwie dobrze suszyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Nie zalejesz, musisz każdą wysuszoną warstwę szlifować. Pierwszą i drugą musisz szlifować praktycznie do forniru.
      Juz jest calkiem niezle, ale chce miec po prostu grubsza warstwe lakieru.

Skomentuj

Dobrze, super każda kolejna warstwa dodaje tworzy grubszy film i daje większą głębie w lakierze. Grubsza powłoka, masz z czego zeszlifowywać, przy szlifowania drobnym papierem na klocku będziesz wycinał strukturę powierzchni po wałku, nierówności i pory. W taki sposób wykonuje się wysokiej jakości i wyglądzie powłoki na samochodach.

Skomentuj

http://allegro.pl/lakier-bezbarwny-p...215806525.html
          zetknął się ktoś z wyrobami tej firmy/tym lakierem? Jak to jakościowo? Bo cena Dragona ale jaki jest Dragon każdy wie...

Skomentuj

Juz jest calkiem niezle, ale chce miec po prostu grubsza warstwe lakieru.
            Jest produkt do wypełniania porów, osobiście nie używałem ale podobno efekt gładkiej pwierzchni do osiągnięcia.
            pytanie z innej beczki.. czy próbował ktoś z was wylewać żywicę epoksydową? http://www.youtube.com/watch?v=TVKL77iZaTA
            to spore przyspieszenie roboty nawet w stosunku do nakładania lakierów pistoletem.

Skomentuj

Na stol to moze i sie sprawdza, ale jak to nalozyc na 6 scianek kolumny? Nie wiem, nie znam sie.

Skomentuj

benek.. zamiast linku, który zaraz będzie nieaktywny, podrzuć lepiej MPN i MFR.

Skomentuj

Ja zazwyczaj używam tego lakieru, jako połysk do malowania pędzlem.

Maluję dwa boki (cztery boki w obydwu kolumnach) w ciągu dnia i nie zależnie czy jest to obudowa monitora czy obudowa kolumny wolnostojącej zawsze nakładam lakier poziomo. Po odczekaniu około dwóch godzin przekręcam obudowę na drugi bok i nakładam lakier i to samo z drugą obudową. Potem pozostawiam do wyschnięcia na następny dzień, po czym maluję w taki sam sposób następne boki kolumn. Po całkowitym wyschnięciu i utwardzeniu lakieru szlifuję całą kolumnę/kolumny i ponownie maluję lakierem w takim samym systemie. I tak dwie lub trzy warstwy lakieru nakładam zależy jak mi się chce :biggrin:. Sposób malowania, w jaki nakładam lakier pędzlem to zawsze zaczynam od środka powierzchni danego boku obudowy na zewnątrz tak, aby lakier nie spływał na krawędziach obudowy.

A wygląda to mniej więcej tak:
                  Last edited by drapik; 14.05.2014, 12:34.

Skomentuj

Na stol to moze i sie sprawdza, ale jak to nalozyc na 6 scianek kolumny? Nie wiem, nie znam sie.
                    No właśnie nad tym się zastanawiam, Na nieduże kolumny można byłoby nanosić przez zanurzenie, ciekawe jaką to ma jeszcze lepkość, ile po zannurzeniu spłynęło by z nich. Albo po kolei nanosić na ścianki poziomo i czekać do pyłosuchości i nanościć na następne. Generalnie jak nie sprawdzę to nie będę wiedział :)

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
                      No naprawdę nieźle jak na wałek lub pędzel.

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
                        Ja zazwyczaj używam tego lakieru, jako połysk do malowania pędzlem.

Maluję dwa boki (cztery boki w obydwu kolumnach) w ciągu dnia i nie zależnie czy jest to obudowa monitora czy obudowa kolumny wolnostojącej zawsze nakładam lakier poziomo. Po odczekaniu około dwóch godzin przekręcam obudowę na drugi bok i nakładam lakier i to samo z drugą obudową. Potem pozostawiam do wyschnięcia na następny dzień, po czym maluję w taki sam sposób następne boki kolumn. Po całkowitym wyschnięciu i utwardzeniu lakieru szlifuję całą kolumnę/kolumny i ponownie maluję lakierem w takim samym systemie. I tak dwie lub trzy warstwy lakieru nakładam zależy jak mi się chce :biggrin:. Sposób malowania, w jaki nakładam lakier pędzlem to zawsze zaczynam od środka powierzchni danego boku obudowy na zewnątrz tak, aby lakier nie spływał na krawędziach obudowy.

Opisz jeszcze proces szlifowania, papiery etc
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                          Opisz jeszcze proces szlifowania, papiery etc
                          I przydałyby się zdjęcia w lepszym świetle bo w zasadzie nie widać powłoki lakierniczej.
                          Sam proces malowania poziomego każdej ścianki również polecam.

Skomentuj

Jak już wcześniej pisałem, że po całkowitym wyschnięciu i utwardzeniu lakieru tj. około 7 dni szlifuję całe kolumny papierem ściernym 180/200 a potem 280 i na końcu 400-tką. Przed położeniem lakieru, (czyli kolejnej warstwy) delikatnie szlifuję ponownie dany bok/ściankę obudowy papierem 400-tką a następnie przecieram wilgotną/mokrą szmatką oby tylko woda z niej nie ściekała jak z kranu i od razu nakładam lakier. Po odczekaniu około (tutaj już dłużej) 3-4 godzin przekręcam obudowę na drugi bok i ponownie szlifuję delikatnie dany bok obudowy papierem 400-tką a następnie przecieram wilgotną/mokrą szmatką i o nakładam lakier. Jeśli podczas szlifowania jakiś pyłek osiądzie na wcześniej przyschniętym (po 3-4 godzinach) i pomalowanym lakierem boku przecieramy go bardzo delikatnie wilgotną szmatką.

Zabieg szlifowania i lakierowania reszty boków wykonuje w takim samym systemie jednocześnie na obu obudowach kolumn - dwa boki, (czyli cztery ścianki w obydwu kolumnach) w ciągu dnia i pozostawiam do wyschnięcia na następny dzień, po czym na następny dzień szlifuję i maluję ponownie następne cztery ścianki w obu obudowach itd.

Powiedzmy, że w ciągu tego tygodnia po przeszlifowaniu i nałożeniu tej następnej oczywiście już gotowej warstwy lakieru na obudowach pozostawiam je do całkowitego wyschnięcia i utwardzenia lakieru tj. na około 7 dni itd.… do następnej warstwy.

Mam nadzieję, że ten mój opis ma jakiś skład i ład i jest w miarę zrozumiały. Jeśli nie to nie dobierajcie Sobie do głowy te moje wypociny.

Co do zdjęć to niestety kolumny zostały sprzedane i nie da rady zrobić zdjęć w lepszym świetle.

P.S. Nawet nie zdążyłem ich dobrze posłuchać nie mówiąc o wygrzaniu ich, ale to już inna bajka.

Skomentuj

Swego czasu robiłem dwa subwoofery. Przedstawiam poniżej fotki, które raczej chyba w niczym nie pomogą no, ale:

Nałożenie pierwszej warstwy lakieru:

Oraz po nałożeniu drugiej warstwy:

Szaleństwa nie ma, ale cóż człowiek cały czas sie uczy.
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja moge zaproponowac olejowosk fimy Osmo. Latwo sie naklada i ma calkiem ladny zapach.
                                Może ktoś coś więcej napisać o olejowosku Osmo? W sumie są puszki po 125ml, myślę ze na małe monitorki wystarczy na 2 warstwy. Nadaje się na fornir modyfikowany z porami?

Skomentuj

Jeśli chcecie ładną powłokę to niestety trzeba się napracować.
                                  Koniecznie szlify międzywarstwowe i nitro na podkład żeby zatkało pory.
                                  Nie ma innej opcji. Na płaskich powierzchniach jeśli lakier kładziemy grubo lubi rozlewać się plamami i jeśli tak się utwardzi to mamy duży kłopot z wyprowadzeniem równej powierzchni.
                                  Dla tego lepiej położyć nawet kilkanaście cienkich warstw niż 4 grube.

Będę testował niebawem taki produkt
                                  Domalux Aqua S1 półmat nie połysk niestety.
                                  Aplikowany wałkiem.
                                  Zrobię zdjęcia i dam znać jak się tym pracuje
                                  Last edited by Tranzyt; 27.09.2016, 11:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                    Będę testował niebawem taki produkt
                                    Domalux Aqua S1 półmat nie połysk niestety.
                                    Aplikowany wałkiem.
                                    Zrobię zdjęcia i dam znać jak się tym pracuje
                                    Dla mnie to jakos latwiej aplikuje sie lakier wodny niz nitro. Nawet zwyklym kawalkiem gabki mozna go ladnie rozprowadzic, szczegolnie na nieduzych powierzchniach.

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                                    W sumie są puszki po 125ml, myślę ze na małe monitorki wystarczy na 2 warstwy.
                                    Jeszcze zostanie.

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                                    Nadaje się na fornir modyfikowany z porami?
                                    Nadaje.

Polecam rowniez olej "woskujacy do parkietow Blanchon". Mozna kupic w puszkach 250ml.

Skomentuj

Dla mnie to jakos latwiej aplikuje sie lakier wodny niz nitro. Nawet zwyklym kawalkiem gabki mozna go ladnie rozprowadzic, szczegolnie na nieduzych powierzchniach.
                                      Prawda. Ten Domalux to tez wodny.
                                      Ale nie wszędzie można użyć wodnego lakieru.
                                      Ja akurat najwięcej pracuję w nitro, to bardzo wdzięczny lakier, choć ma swoje fanaberie.
                                      No i do aplikacji zdecydowanie trudniejszy niż wodne poliuretany, czy jakiekolwiek grube lakiery.
                                      Podoba mi się w nitro to że mozna go barwić w masie, z wodnym poli też powinno się to udać, nie testowałem, do instrumentów elektrycznych jak już to używa się dwuskładnikowych i raczej nie na bazie wody.

Skomentuj

Bez problemu mozesz barwic lakier wodny. On jest do tego doskonaly.
                                        Jesli chodzi o instrumenty i lakiery wodne, to temat jest nieco dziwny. Uwaza sie, ze tylko lakiery nitro sa lakierami, ktore nanosi sie na instrumenty, a kazdy inny to zla szkola. Jest w tym troche prawdy, bo nic tak pieknie nie wyglada jak polysk nitro i nawet poliuretan na rozpuszczalniku nie daje takiego efektu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosowac lakier wodny, dwuskadnikowy polysk.

Skomentuj

Jesli chodzi o instrumenty i lakiery wodne, to temat jest nieco dziwny. Uwaza sie, ze tylko lakiery nitro sa lakierami, ktore nanosi sie na instrumenty, a kazdy inny to zla szkola.
                                          To też prawda jeśli chodzi o nitro, niestety obecnie tylko lutnicy stosują ten lakier. Nawet fabryki renomowanych firm używają poliestrów i poliuretanów, i nawet jeśli w specyfikacji piszą że jest to nitro, to faktycznie jest tam nitro ale też inne lakiery.
                                          Ja w każdym razie ten poliuretan do schodów, kolega prosił z racji na zaplecze warsztatowe, głupio odmówić.
                                          A tak naprawdę właściwymi lakierami do instrumentów akustycznych jest lakier spirytusowy, ale to już rozmowa na dłuuuuuuugie piwo :biggrin:

Nie spotkałem jeszcze kolumn malowanych nitro, zawsze gruba chemia
                                          Last edited by Tranzyt; 27.09.2016, 17:18.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X