Nie kladlem tego w pionie, wiec nie potrafie odpowiedziec. Kupilem ten lakier na testy, moze problem lezal w zbyt duzej ilosci lakieru jaki nanosiles? Z zasady lepiej dac mniej na raz niz wiecej, a polozyc wiecej warstw. Nawet jak z pistoletu prysniesz za duza ilosc, to na pionie bedzie sciekac.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór Lakieru - do pędzla i wałka
Collapse
X
-
Z tego co zauwazylem (tez oczywiscie mialem zaciek) malo trzeba nabierac i tylko zwilzac fornir, ja to robilem walkiem z gabki, trzeba malo i delikatnie, ze wzgl na konsystencje wody latwo scieka, ale generalnie nie jest zle.
Zrobil mi sie w zasadzie polysk i tak jak pisalem wczesniej czuc troche pylki, lekko takie chropowate, wiec czym to? czy drobny papierem wodnym nie wiem 1000-1500? da sie to jakos wyrownac(nie mam doswiadczenia z tym) polerki nie mam.
Skomentuj
-
Jeszcze slowko na temat poliuretanu Dragona. Robilem probe z nakladaniem pedzlem i to juz nie wyglada dobrze. Walek z bialym wlosiem zdecydowanie lepiej kladzie ten lakier i powierzchnia po wyschnieciu zdecydowanie ladniej wyglada. Pedzel to moze byc dobry pomysl jesli chcemy nalozyc wiele warstw, a nastepnie polerowac na lustro.
Skomentuj
-
Ja dzisiaj kupiłem Domalux poliuretan półmat. Miałem go już kiedyś i jak się nakłada cienkie warstwy to i na pionowych powierzchniach wychodzi dobrze. Im bliżej ostatniej warstwy tym cieńsza warstwa lakieru powinna być. Po 4-5 warstwach powierzchnia jest gładka (Na tyle gładka na ile to pozwala lakierowanie bez polerki) i pod światło wygląda na jednolitą.
Skomentuj
-
Ja zawsze 24 godziny czekam. Jedna warstwa w jednego dnia. napisane jest, że schnie 12h ale zależy to od temperatury powietrza. Przy takiej deszczowej pogodzie jak teraz bezpieczniej odczekać do następnego dnia niż szlifować niewyschnięty fornir.
Przy poliuretanowym harzlacku półmacie można nawet po 8 godzinach zrobić przeszliwkę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz postaGeneralnie nie jest tak zle, dobrze odsaczyc waleczek piankowy (kurde ile ich juz zuzylem?) i jazda.
Skomentuj
-
To ciezka sprawa. Moj znajomy lutnik gitar mowi, ze Nitro daje piekna glebie, ale wymaga kilkunastu warstw lakieru ( z pistoletu ) i kilku tygodni na utwardzenie przed jego obrobka. Ale mozna to zrobic bez natrysku, tylko ile z tym roboty. Zerknij na strone glowna do poradnika lakierowania.
Generalnie pracujac z pedzlem czy walkiem duzo sie naszlifujesz i wiele warstw jest koniecznych do nalozenia.
Skomentuj
-
Domalux z linku
http://www.leroymerlin.pl/files/medi...malux,main.jpg
Robilem proby, 3 warstwy lakieru, ale nie dosc ze pory wciaz widoczne to w dodatku ten lakier jest bardzo miekki...widocznie taki urok lakierow wodnych. Aplikacja megawygodna, ale pod wzgledem twardosci do lakieru do podlog mu daleko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez robsont Zobacz postaKupilem sobie domalux akrylowyZamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postai miec efekt lakieru piano?Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo ciezka sprawa
Skomentuj
Skomentuj