Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Lakieru - do pędzla i wałka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie kladlem tego w pionie, wiec nie potrafie odpowiedziec. Kupilem ten lakier na testy, moze problem lezal w zbyt duzej ilosci lakieru jaki nanosiles? Z zasady lepiej dac mniej na raz niz wiecej, a polozyc wiecej warstw. Nawet jak z pistoletu prysniesz za duza ilosc, to na pionie bedzie sciekac.

Skomentuj

Z tego co zauwazylem (tez oczywiscie mialem zaciek) malo trzeba nabierac i tylko zwilzac fornir, ja to robilem walkiem z gabki, trzeba malo i delikatnie, ze wzgl na konsystencje wody latwo scieka, ale generalnie nie jest zle.
      Zrobil mi sie w zasadzie polysk i tak jak pisalem wczesniej czuc troche pylki, lekko takie chropowate, wiec czym to? czy drobny papierem wodnym nie wiem 1000-1500? da sie to jakos wyrownac(nie mam doswiadczenia z tym) polerki nie mam.

Skomentuj

Zacznij od papieru 2000. Jak nic nie da, to zejdz nizej. W druga strone jak zepsujesz to juz nie poprawisz bez kolejnego lakierowania.

Skomentuj

Ok tak zrobie, zaczne od spodu, co by nie bylo widac jak cos pojdzie nie tak, zobaczymy co bedzie.

Skomentuj

Jeszcze slowko na temat poliuretanu Dragona. Robilem probe z nakladaniem pedzlem i to juz nie wyglada dobrze. Walek z bialym wlosiem zdecydowanie lepiej kladzie ten lakier i powierzchnia po wyschnieciu zdecydowanie ladniej wyglada. Pedzel to moze byc dobry pomysl jesli chcemy nalozyc wiele warstw, a nastepnie polerowac na lustro.

Skomentuj

Ja dzisiaj kupiłem Domalux poliuretan półmat. Miałem go już kiedyś i jak się nakłada cienkie warstwy to i na pionowych powierzchniach wychodzi dobrze. Im bliżej ostatniej warstwy tym cieńsza warstwa lakieru powinna być. Po 4-5 warstwach powierzchnia jest gładka (Na tyle gładka na ile to pozwala lakierowanie bez polerki) i pod światło wygląda na jednolitą.

Skomentuj

Czyli Domalux, tez ma konsystencje wody?

Skomentuj

Tak. Leje się strasznie

Skomentuj

Zatem trzeba będzie przeprosić się z tym domaluxem półmatem i jeszcze raz spróbować na pionowych ściankach, ale cienkimi warstwami

a tak po za tym to ile warto czekać przed położeniem następnej warstwy ? (wiem, że 24h, ale może realia są inne :P )

Skomentuj

Ja zawsze 24 godziny czekam. Jedna warstwa w jednego dnia. napisane jest, że schnie 12h ale zależy to od temperatury powietrza. Przy takiej deszczowej pogodzie jak teraz bezpieczniej odczekać do następnego dnia niż szlifować niewyschnięty fornir.

Przy poliuretanowym harzlacku półmacie można nawet po 8 godzinach zrobić przeszliwkę.

Skomentuj

Generalnie nie jest tak zle, dobrze odsaczyc waleczek piankowy (kurde ile ich juz zuzylem?) i jazda. Dragona dzis nakladalem po nie calych 24h ale czuje, ze jeszcze by chcial poschnac.
                        Last edited by jacekxyz; 02.05.2014, 21:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
                          Generalnie nie jest tak zle, dobrze odsaczyc waleczek piankowy (kurde ile ich juz zuzylem?) i jazda.
                          Piankowy jest gorszy. Kup walek z wlosiem. Ja po kazdym uzyciu wrzucam na kapiel w benzynie lakowej, potem odsuszenie i gotowe. Po kazdej nalozonej warstwie powtarzam te procedure.

Skomentuj

A polecicie jakis lakier, ktory bede mogl nalozyc waleczkiem, nastepnie szlifowac i finalnie wypolerowac na wysoki polysk?

Kupilem sobie domalux akrylowy, ale po wykonaniu prob do polerki raczej sie nie nadaje...

Skomentuj

Chcesz calkowicie zalac pory i miec efekt lakieru piano?

Skomentuj

Tak, dokladnie. Bede lakierowal fornir modyfikowany heban birma.

Skomentuj

To ciezka sprawa. Moj znajomy lutnik gitar mowi, ze Nitro daje piekna glebie, ale wymaga kilkunastu warstw lakieru ( z pistoletu ) i kilku tygodni na utwardzenie przed jego obrobka. Ale mozna to zrobic bez natrysku, tylko ile z tym roboty. Zerknij na strone glowna do poradnika lakierowania.
                                  Generalnie pracujac z pedzlem czy walkiem duzo sie naszlifujesz i wiele warstw jest koniecznych do nalozenia.

Skomentuj

Który ten domalux kupiłeś?

Skomentuj

Domalux z linku
                                      http://www.leroymerlin.pl/files/medi...malux,main.jpg

Robilem proby, 3 warstwy lakieru, ale nie dosc ze pory wciaz widoczne to w dodatku ten lakier jest bardzo miekki...widocznie taki urok lakierow wodnych. Aplikacja megawygodna, ale pod wzgledem twardosci do lakieru do podlog mu daleko.

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                                        Kupilem sobie domalux akrylowy
                                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        i miec efekt lakieru piano?
                                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        To ciezka sprawa
                                        Wręcz niemożliwa. Główne ograniczenia farb i lakierów ogólnego stosowania polega na zbyt niskim poziomem połysku do oczekiwań paczek głośnikowych. Wykonanie takiej powłoki w domowych warunkach za pomocą wałka lub pędzla jest bardzo trudne do wykonania. Mam kilka pomysłów jak to zrobić aby wyglądało nieźle i napiszę w przyszłości kilka słów, może przy kolejny projekcie ale najpierw muszę skończyć jeden

Skomentuj

Ja Ci nie radze probowac na gotowych kolumnach, robie probe z poliuretanem na kawalku forniru, zblizam sie do 9 warstwy ( polowe nakladalem walkiem, teraz pedzlem ) i dalej nie zalalo porow.
                                          Natomiast poliuretan nalozony waleczkiem 2-3 warstwy wyglada bardzo ladnie, no ale to nie lustro.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X