Używacie szpachelki płaskiej czy z ząbkami?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Panowie, jak macie doświadczenie, to podpowiedzcie, bo nie wiem czy dobrze kombinuję. Mianowicie mam pudła oklejone hdf i fornirowane na Classic fornirem Palisander w połączeniu z dębem bielonym. Teraz przyszedł czas na frezowanie frezarką górnowrzecionową z cyrklem otworów z wpustami na głośniki i tu pojawia się pytanie: czy frezować na gołym fornirze, po frezowaniu wyszlifować krawędzie otworów i dopiero nanosić warstwy lakierowe? Czy może na goły fornir położyć jedną warstwę lakieru tak, by powierzchniowo utwardzić fornir i dopiero frezować otwory, po wykonaniu których położyć pozostałe warstwy lakieru. Ta druga opcja wydaje mi się bezpieczniejsza dla forniru, eliminuje możliwość jego strzępienia się w kontakcie z frezem. Drugie pytanie - jakie lakiery stosujecie na egzotyki?, ewentualnie jakie podkłady / izolanty? Zamierzam lakierować na półmat pędzlem lub welurowym wałkiem o bardzo krótkim włosiu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaCo do izolantu to na palisander dałem zwykły capon i działa bardzo OK.
Są izolanty bezbarwne jak czysta woda, np. alkoholowe - będą zmieniały kolor drewna w stopniu mniejszym niż zółtawy capon. Dodatkowo nie zamykają drogi do lakierów wodnych, gdzie nie każdy można aplikować po caponie.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaStosuje się takie lakierowanie ale raczej przed rozcinaniem formatek ze sklejki. Poza tym jak masz ostry frez i prawidłowo przyklejony fornir, to nic nie ma prawa się strzępić przy frezowaniu.
Skomentuj
-
-
Zdobyłem ostatnio odpad grubszego pleksi, powierciłem, nagwintowałem m8 na króciec, podkleiłem na klej szewski uszczelkę w kształcie E, tylko nie wiem czy to będzie trzymać, na razie schnie.
Mam jednak dylemat co wykorzystać na źródło próżni, wpadłem na pomysł podpięcia pod stronę ssącą kompresora, ewentualnie osławiony agregat lodówkowy, ale to ma okropnie małą wydajność.
Oczywiście chodzi o fornirowanie z folią, jak załapie klej, to może zrobię zdjęcie tej "głowicy".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Robertinus Zobacz postaTak wygląda połączenie forniru. O ile palisander mogę delikatnie przyciemnić, o tyle część jasna chciałbym aby uległa przyciemnieniu w jak najmniejszym stopniu.
Skomentuj
-
Witam,
Pytanie zwiazane z fornirowaniem, jednak nie kolumn a stołu ;-) robie stół do jadalni, nogi bukowe blat z płyty mdf całość pokryta fornirem naturalnym orzech.
Chcę kleić na Pattex classic moment. Dobry wybór czy zastosować inny klej?
Czy pokrywacie fornir caponem jako pierwsza warstwa? Czy od razu jechać lakierem? Jak oceniacie lakiery v33?
Fornirowałem parę lat temu kolumny machoniem, po jakimś czasie fornir zaczął pękać i się rozchodzić.Last edited by maciekelga; 18.02.2016, 19:20.
Skomentuj
Skomentuj