Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Używacie szpachelki płaskiej czy z ząbkami?

Skomentuj

Lepsza drobnoząbkowana, trochę bardziej jak brzeszczot piłki do metalu, ale w sumie zależy to tez od forniru. Bardzo porowaty wystarczy płaską.

Skomentuj

Uzywam plaskiej do rozprowadzenia forniru, a potem poprawiam walkiem. Bez walka nie da sie uzyskac tak rownomiernego pokrycia.

Skomentuj

ja używam właśnie brzeszczotu złamanego w połowie, nie mogłem u mnie w mieście znaleźć takich szpachel z drobnymi ząbkami.
          Może to mało profesjonalne narzędzie ale nakładanie kleju jest równomierne bez używania wałka. Warto spróbować bo koszt znikomy.

Skomentuj

Kontakt wikolu z metalowym brzeszczotem to nie jest dobry pomysl ale jak Ci sie sprawdza to luzior

Skomentuj

Panowie, jak macie doświadczenie, to podpowiedzcie, bo nie wiem czy dobrze kombinuję. Mianowicie mam pudła oklejone hdf i fornirowane na Classic fornirem Palisander w połączeniu z dębem bielonym. Teraz przyszedł czas na frezowanie frezarką górnowrzecionową z cyrklem otworów z wpustami na głośniki i tu pojawia się pytanie: czy frezować na gołym fornirze, po frezowaniu wyszlifować krawędzie otworów i dopiero nanosić warstwy lakierowe? Czy może na goły fornir położyć jedną warstwę lakieru tak, by powierzchniowo utwardzić fornir i dopiero frezować otwory, po wykonaniu których położyć pozostałe warstwy lakieru. Ta druga opcja wydaje mi się bezpieczniejsza dla forniru, eliminuje możliwość jego strzępienia się w kontakcie z frezem. Drugie pytanie - jakie lakiery stosujecie na egzotyki?, ewentualnie jakie podkłady / izolanty? Zamierzam lakierować na półmat pędzlem lub welurowym wałkiem o bardzo krótkim włosiu.

Skomentuj

Co do izolantu to na palisander dałem zwykły capon i działa bardzo OK.

Skomentuj

Stosuje się takie lakierowanie ale raczej przed rozcinaniem formatek ze sklejki. Poza tym jak masz ostry frez i prawidłowo przyklejony fornir, to nic nie ma prawa się strzępić przy frezowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Co do izolantu to na palisander dałem zwykły capon i działa bardzo OK.
                    Dość mocno przyciemnia - tego wole uniknąć, lub przynajmniej minimalizować.
                    Są izolanty bezbarwne jak czysta woda, np. alkoholowe - będą zmieniały kolor drewna w stopniu mniejszym niż zółtawy capon. Dodatkowo nie zamykają drogi do lakierów wodnych, gdzie nie każdy można aplikować po caponie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Stosuje się takie lakierowanie ale raczej przed rozcinaniem formatek ze sklejki. Poza tym jak masz ostry frez i prawidłowo przyklejony fornir, to nic nie ma prawa się strzępić przy frezowaniu.
                    Frez nowy, fornir przyklejony prawidłowo - mam nadzieję. Mimo to jeśli nie ma przeciwwskazań, to wolę rzucić podkład i pierwszą warstwę lakieru, dopiero frezować. No chyba, że są przeciwwskazania ku takiej kolejności prac, ale jak piszesz, że tak się robi ze sklejką przed docinaniem na wymiar, to pewnie i tu takich przeciwwskazań nie ma.

Skomentuj

Tak wygląda połączenie forniru. O ile palisander mogę delikatnie przyciemnić, o tyle część jasna chciałbym aby uległa przyciemnieniu w jak najmniejszym stopniu.

Last edited by Robertinus; 23.07.2015, 19:56.

Skomentuj

Zdobyłem ostatnio odpad grubszego pleksi, powierciłem, nagwintowałem m8 na króciec, podkleiłem na klej szewski uszczelkę w kształcie E, tylko nie wiem czy to będzie trzymać, na razie schnie.
                        Mam jednak dylemat co wykorzystać na źródło próżni, wpadłem na pomysł podpięcia pod stronę ssącą kompresora, ewentualnie osławiony agregat lodówkowy, ale to ma okropnie małą wydajność.

Oczywiście chodzi o fornirowanie z folią, jak załapie klej, to może zrobię zdjęcie tej "głowicy".

Skomentuj

Zamieszczone przez Robertinus Zobacz posta
                          Tak wygląda połączenie forniru. O ile palisander mogę delikatnie przyciemnić, o tyle część jasna chciałbym aby uległa przyciemnieniu w jak najmniejszym stopniu.
                          Łoł, świetna stolarka. Połączenie i kształty kwestia gustu, ale robota precyzyjna. Takiej roboty aż szkoda na modyfikowane forniru..

Skomentuj

Witam,
                            Pytanie zwiazane z fornirowaniem, jednak nie kolumn a stołu ;-) robie stół do jadalni, nogi bukowe blat z płyty mdf całość pokryta fornirem naturalnym orzech.
                            Chcę kleić na Pattex classic moment. Dobry wybór czy zastosować inny klej?
                            Czy pokrywacie fornir caponem jako pierwsza warstwa? Czy od razu jechać lakierem? Jak oceniacie lakiery v33?
                            Fornirowałem parę lat temu kolumny machoniem, po jakimś czasie fornir zaczął pękać i się rozchodzić.
                            Last edited by maciekelga; 18.02.2016, 19:20.

Skomentuj

Mnie fornir na stole zaczął się rozjeżdżać na łączeniach, prawdopodobnie od ciepła. Klejony był chyba rakolem. Na to 2 warstwy lakieru.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może lepiej robić to z jednego liścia lub zszywać liście.

Skomentuj

Nie ma szans, aby zrobić tak dużą powierzchnię w domowych warunkach. Oddaj największe elementy na prasę, zapłacisz grosze i będziesz miał pewność.

Skomentuj

A jaki fornir lepszy - naturalny czy modyfikowany?

Skomentuj

Lepszy naturalny, łatwiejszy modyfikowany 😉

Skomentuj

U tutaj mnie zaskoczyłeś, myślałem że modyfikowany jest trudniejszy ze względu na fizelinę.

Skomentuj

Popytaj w swoim miescie, w stolarniach. Teraz ludzie maja prasy prozniowe. Wrzuci pod prase, na bialy klej i bedziesz mial przyklejone tiptop.

Skomentuj

Popytam. Tak naprawdę będę 2 formatki 800 x 600 i 2 formatki 800 x 400 - stół będzie rozsuwany.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X