Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.

Mam fornir jesionowy który dość długo leżakował i jest nieźle suchy, właściwie to trochę problem, bo jest krzywy i kruchy, także boje się na siłę do czegoś prostego przyłożyć (do cięcia).
    Czy warto w tym przypadku lekko nawilżyć by zmiękczyć fornir?
    Gdybym robił na wikol, to sam klej by go nawilżył, niestety muszę na kontaktowy, bo wikol może się nie trzymać szpachlówki (poliestrowej).

Skomentuj

Butapren + rozpuszczalnik i na fornir -> czekamy aż podeschnie -> potem sam butapren i kleimy
      Polecam: http://www.pielegnacjaobuwia.pl/pl/p/Boterm-GTA/86
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ok, a podczas cięcia tych dość suchych liści nie muszę się obawiać o pęknięcie podczas dociśnięcia (jakimś kątownikiem, czy czymś do prowadzenia noża)?

Jedna osoba poleciła mi dociskanie forniru przy metodzie z butaprenem lekko ciepłym żelazkiem, dobry pomysł?

Rozpuszczalnik "nitro" czy "ogólny"?

Skomentuj

Chodzi o cięcie przyklejonego forniru?

Ja miałem ogólny rozpuszczalnik z tego co pamiętam. Rozcieńczyłem nim butapren i taką "zupką" wysmarowałem fornir żeby "wpił"
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie, muszę składać liście do uzyskania odpowiednich wymiarów.

Skomentuj

Składasz w pionie (nie ma sensu) czy poziomie
              marcinsywala.pl

Skomentuj

Raczej w poziomie, bo tak pasowałoby mi wymiarami liści (3 liście i już mam ciut więcej niż wysokość monitora).

Skomentuj

zrób liść 1-2 minimetry dłuższy jakby ci się przesuną podczas ściskania, będzie bezpiecznie. Później odetniesz i oszlifujesz nie będzie śladu i słoje też będą się zgadzać.

Skomentuj

Żeby nie spartaczyć kolumn na razie przetestowałem sobie na kawałku forniru, no i muszę powiedzieć, że bardzo fajnie się robi przy użyciu żelazka i wikolu, chociaż to na razie był mały fragment (btw po oszlifowaniu jesion całkiem nieźle wygląda). Fornir uprzednio przejechałem mokrą szmatką, bo nie sposób było go dociąć bez pęknięć, przy okazji był też skurzony.

Zrobiłem jeszcze test nr 2 i na szpachlę (chyba) poliestrową położyłem wikol, jest szansa, że będzie trzymać, bo na szczęście w nią wsiąknął, a dość obawiałem się, że odpadnie.
                    W metodzie z wikolem bardzo podoba mi się to, że po nasiąknięciu i wyschnięciu wikolu, fornir robi się dość mocny, przy cięciu/szlifie boków nie odpada/nie urywa się.
                    Last edited by ampli; 20.01.2014, 22:02.

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie.
                      Mam pytanie odnośnie zużycia kleju przy klejeniu na wikol i żelazko. Ile orientacyjnie wychodzi tego kleju na niedużej wielkości (195x280x980) podłogówki ?

Skomentuj

Producent kleju Tytan D3 WB-330 pisze o wydajnosci ( 0,15-0,2 kg/m2 ), ale przy klejeniu na zelazko zmniejsza sie o polowe. Nie dawac duzo kleju, rozprowadzac walkiem. Mozesz sobie mniej wiecej obliczyc ile kleju zuzyjesz.
                        Last edited by Pogromca mitow; 09.02.2014, 14:19.

Skomentuj

A ja bym powiedział żeby nie żałować kleju, oczywiście bez przesady z ilością. Przy małej ilości łatwo go przesuzyć, płyty też różnie go chłoną.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            A ja bym powiedział żeby nie żałować kleju, oczywiście bez przesady z ilością. Przy małej ilości łatwo go przesuzyć, płyty też różnie go chłoną.
                            Nom, roznie to bywa. Najlepiej przed klejeniem przetestowac na odpadzie :) Choc stare porzekadlo mowi, ze " klej najlepiej trzyma jak go ni ma!" :P

Skomentuj

Ok, kupię wg. wzoru 0,2kg/m kw. , a jak zbraknie to dokupię, a jak zostanie zużyję do czyszczenia płyt winylowych.

Skomentuj

Witam
                                Panowie czy minimalne nierówności przy łączeniu płyty wiórowej mogą mieć wpływ na fornirowanie?
                                Mam takie lączenie w kilku miejscach

Czy fornir modyfikowany nakleja się jakoś inaczej niż zwykły?
                                Szpachla z włóknem szklanym może być do zaszpachlowania otworów po wkrętach? bo taką szpachlowałem, innej nie miałem.

Skomentuj

Musisz to wszystko dokładnie wyrównać bo fornir nie będzie się trzymał na nierównościach a tym bardziej, że jest to na krawędzi.
                                  Modyfikowany fornir klei się tak samo a nawet powiedziałbym, że łatwiej. Zasada klejenia jest ta sama. Szpachla z włóknem może być.

Skomentuj

Fornir ma ok. 0,6mm grubości, musisz go jeszcze przeszlifować to sam sobie odpowiedz na pytanie czy nierówności mogą zostać.

Skomentuj

Panowie a czym to wyszlifować, papierem ściernym?

Skomentuj

Nadłóż w zagłębieniu szpachlą samochodową i ładnie wyszlifuj na równo.

Skomentuj

Ostatnio odnawiałem felgi w samochodzie. I pierwszy raz miałem stycznosc ze szpachla natryskowa. Mysle ze w tym przypadku sprawdzila by sie idealnie. Jesli masz mozliwosci to sprobuj. Delikatne rysy czy laczenia powinna zakryc idealnie. Plusem tego rozwiazania jest to ze nakladamy po cienkiej wartstwie i mamy pewnosc ze idealnie wejdzie w kazda szczeline.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X