Zamieszczone przez Rfck
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Szukając informacji o gięciu drewna trafiłem na taką stronkę http://zbr.info.pl/Fornirowanie.html
Artykuł dość ciekawy a najistotniejsze jest na samym końcu:
Klejąc forniry do powierzchni obłych używam woreczków z gorącym piaskiem lub kawałków tkaniny, z których robię mieszki z piaskiem. Tak na woreczki, jak i mieszki, używam płótna wsypowego (używanego do szycia poduszek itp.), ponieważ jest mocne i bardzo ścisłe. Piasek podgrzewam w starej brytfance do pieczenia ciasta, ponieważ łatwo się z niej wsypuje piasek do woreczka, który zawiązuję sznurkiem. Piasek podgrzewam dosyć mocno, jest wręcz parzący, a to po to, by finalnie miał odpowiednią temperaturę, ponieważ trochę czasu zajmuje pozycjonowanie worka, jego dociskanie a jest to zwykle dosyć trudne, szczególnie w przypadku wypukłości. By szło to sprawnie zawsze wcześniej robię próbę ściskową z zimnym piaskiem (i, oczywiście, bez kleju). Jako przekładki między fornirem a workiem używam folii, takiej jak w fornirowaniu płaskim. Także w tym przypadku wypływający klej świadczy o dobrym dociśnięciu i odpowiedniej temperaturze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaSzukając informacji o gięciu drewna trafiłem na taką stronkę http://zbr.info.pl/Fornirowanie.html
Artykuł dość ciekawy a najistotniejsze jest na samym końcu:
Skomentuj
-
Dziś skończyłem drugi monitorek :) opisze co i jak może sie komuś przyda
ok najpierw owijamy skrzynkę folią strecz zeby unikąć namoczenia mdfu
potem ustawiamy spobie fornir ja zacząłem od spodu kolumny potrzebne będzie kawałek deski plus
zaciski stolarskie plus ewentualnie trzecia ręka zęby obciążyć fornir
do wytorzenia pary zakupiłem takie oto urządzenie
psikamy po mału unikając zbyt nadmiernego namoczenia forniru najlepiej dać jakąś szersza deske ja użyłem półki z biurka
deski należy zostawić przynajmniej na kilka min żeby się ten fornir ułożył ja niestety miałem skromny
zapas wiec przekładałem jak tylko trochę podeschło
jak długo czekałem nie wiem w miedzy czasie robiłem inne rzeczy psikałem naciągałem i
odskakiwałem jak już widziałem że leży w miarę to od razu szła deseczka i zaciski i tak w kółko w
sumie długo nie czekałem przeschło i od razu rozbroiłem tak to wygląda
a i przy każdym natrysku naciągałem fornir ręką i dodatkowo palcami go dociskałem na zaokrąglonej
krawędzi niestety i tak popękało ale myślę że przy tak małym promieniu to chyba nieuniknione, ja z efektu jestem zadowolony jak na pierwszy raz poszło całkiem nieźle
fornir kleiłem metodą na żelazko klej jaki użyłem to D2 ja zacząłem od góry plus oba boki tak w 1/3
bałem się że jak opędzluje całą to za bardzo przeschnie i dupa zbita będzie dlatego tak na raty kleiłem
potem skalpel kawałek papieru i klocek jedną już lekko maznąłem klarlackiem tak to mniej więcej będzie wyglądać
Last edited by lonevolf; 03.04.2014, 00:00.
Skomentuj
-
No to teraz moja kolej. Biorąc pod uwagę doświadczenia z poprzednich moich prób oraz wszystkie sugestie napisane w powyższych postach postanowiłem to wszystko olać i iść na żywioł
Stare żelazko w dłoń, rakoll na kolumnę i jazda. Bez żadnego wcześniejszego kształtowania, wyginania, folii, namaczania itd.
Po prostu fornir położyłem na posmarowaną klejem kolumnę. Dojechałem do zaokrąglenia i tu minimalnie doginałem żelazkiem aż złapało na to psiknąłem ze dwa razy jakimś bliżej nieokreślonym płynem do szyb (nie pisało że ma amoniak) i powoli dalej żelazkiem aż do przyklejenia całej "krawędzi". Efekty poniżej.
Dodam tylko, że to był mój pierwszy raz z klejeniem na wikol i żelazko i chyba ostatni.
I jeszcze całość - zdjęcie słabe bo z telefonu i w złym świetle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaDodam tylko, że to był mój pierwszy raz z klejeniem na wikol i żelazko i chyba ostatni.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaDlaczego?
Skomentuj
-
No to co sie dziwisz, ze takie zle wyszlo? Zelazkiem prasujesz fornir, ktory ma nalozony klej ale wyschniety, to samo musi byc na obudowie. Taka metode jaka opisujesz to sie stosuje ale nie pod zelazkiem, ale pod prasa. Prasujesz kilkanascie minut i to wszystko.
Jakiego kleju dokladnie uzyles?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaNa mokry klej.
Skomentuj
Skomentuj