Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Niby jak miałoby to być...? Poza tym proponuję przenieść dyskusję do wątku o lakierowaniu, tu wymienia się doświadczenia o klejeniu forniru.
    Aha, to na jedno pytanie tu, a na inne w innym wątku... no tak, porządek musi być! :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
      Chłopak, pomocy!

Forniruje, na razie stolik. Universal Classic i fornir na flizelinie na mdf.
      Macie jakies sprawdzone narzędzia albo metody, zeby nie miec całych dłoni pobrudzonych, oraz jak nakladac zeby sie grudy nie robiły na materiale i szło to równo, sprawnie i bez ciągniecie kleju zbytniego? On błyskawicznie wysycha, wiec pytam, moze macie jakieś dobre rady co jak i którędy.
      Ja narazie smaruje pędzlem na podkładce z drewna (stare blaty, Polki itp) fornir, ale wnerwia mnie ciągniecie kleju i to, ze niebardzo jak jest poprawić jak raz naniesione klej ale nie do konca dokładnie.
      Ja używałem szpachelki było równiej. Hmm mój nigdy aż tak szybko nie wysychał ale przy nakładaniu pędzlem też robiły mi się grudy, ale po nałożeniu forniru nie było ich widać.

Skomentuj

Na dużych powierzchnia widzę jedynie to tak: dobrze przygotowane liście i równo rozprowadzony wikol na obu powierzchniach +żelazko

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
          Zacznij eksperymentować z rękawami foliowymi z ogrodniczego, poważnie.
          Niezly patent!
          To jeszcze ostatnie pytanko, jakiego zaworu-gniazda do worka uzywasz? I jakie masz zamkniecia worka?

Skomentuj

I jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku

Pompę można podobno zrobić z agregatu z lodówki
            Last edited by gi; 22.01.2015, 10:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              To jeszcze ostatnie pytanko, jakiego zaworu-gniazda do worka uzywasz? I jakie masz zamkniecia worka?
              Zawory mam dorabiane u tokarza, zwykły grzybek z otworem w środku.
              Worek zaklejam z dwóch stron taśmą klejącą, jeszcze nigdy się nie rozszczelniło.

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
              I jak unikasz łamania forniru na brzegach (to co wystaje poza obrys kolumny) ? No chyba, że docinasz na wymiar dokładnie, ale jak to potem pozycjonować co do 0.5mm w worku
              Worek próżniowy to nie membrana. Nic się nie łamie i nie trzeba docinać dokładnego wymiaru. Spróbuj, sam zobaczysz.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                Bingo Pompka nie za duża, ale zasysa jak północny Koreańczyk ryż
                Bingant masz poglądową fotkę z fornirowania? Nie do końca rozumiem jak to działa :)

Skomentuj

Mam jakieś fotki, ale już gotowych. Który detal wytłumaczyć?

Skomentuj

Fornirowanie za pomocą pompki i worka :)

Skomentuj

Tu macie idealnie wyjaśnione.

Skomentuj

W zależności co chce się uzyskać, można zacząć od odkurzacza. Efekt jak "wyciąga" poniżej.

Następnie wentylator boczno-kanałowy. Często stosowany przy stołach próżniowych podczas, np. obróbki CNC MDF
                        Na koniec pompa próżniowa, którą pokazał kolega. Mniejsza wydajność, natomiast największa "próżnia". Pompa ma też zastosowanie przy wykonywaniu laminatów metodą infuzji.

Skomentuj

W zasadzie do mniejszych konstrukcji można by przetestować worki próżniowe z ikea
                          Będę musiał kiedyś sprawdzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta

Tu macie idealnie wyjaśnione.
                            Zastanawiają mnie formatki o nieregularnych kształtach jak np w 3.30min. Czy fornir sam się faktycznie nadda i ładnie przyklei jeżeli mamy wzdłóż krawędzi zrobione skosy? Standardowymi metodami trzeba przeciąć w naroznikach fornir pod kątem 45st aby się to scaliło w całość, a na filmiku nie trzeba tego robić.
                            Jak to wygląda w praktyce? Fornir sie nie łamie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gi Zobacz posta

Pompę można podobno zrobić z agregatu z lodówki
                            Dobre pytanie, Robert odpowiesz?

Skomentuj

Ja worki robiłem z jak najgrubszej foli kupionej w ogrodniczym albo budowlanym metr bieżący (6m szer.) kosztuje 15-30zł
                              Odcinacie ile trzeba x2 składacie na pół i tam gdzie trzeba zgrzewacie mocnym żelazkiem przez jakiś pergamin

Skomentuj

Sklep takimi bajerami... Pompy i worki: LINK

Skomentuj

A jakiego kleju używacie do vacuum??
                                  Musze skleić obłogi na formie 3d i potrzebuje jakiegoś kleju który szybko złapie w worku.
                                  Ja mam pompę od pakowarki próżniowej

Tanio można zanabyć tu

http://olx.pl/oferta/zabytkowa-pompa...tml#392e545331

Czołem
                                  Last edited by Tranzyt; 02.02.2015, 15:00.

Skomentuj

Wrzuć ta pompę w okazje
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chętnie, tylko gdzie to jest
                                      Raczkuję na tym forum
                                      Czołem

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                        A jakiego kleju używacie do vacuum??
                                        Musze skleić obłogi na formie 3d i potrzebuje jakiegoś kleju który szybko złapie w worku.
                                        Dobry wikol spokojnie da rade, tu nie ma zadnej filozofii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          Dobry wikol spokojnie da rade, tu nie ma zadnej filozofii.
                                          Jakoś nie mam dobrej opinii o tym kleju, a już na pewno nie o czasie wiązania.
                                          Myślałem o kleju D2 lub D4. D2 np Soudal lub Patex, przy D4 nie wiem czy opary nie będą miały złego wpływu na pompę.

Chyba nie ma sposobu jak zrobić próby.
                                          Czołem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X