Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eee, nie ma czego pokazywać druga kolumna jeszcze nie jest wyszlifowana więc nie wiem jak wyszło. Na pierwszej łączenie nie jest idealne. Jak pojadę kończyć to zrobię fotki i wrzucę.

Skomentuj

Całość kleiłeś na suchy klej czy zaokrąglenia na mokro ?

Skomentuj

kolega hellrider nakracil filmik
        ktos skomentuje?

Skomentuj

Fajny wałeczek, na gumie? (Oczywiście nie ten kuchenny)

Skomentuj

Dobry filmik, jak nie kleic forniru :P

Skomentuj

ten walek na gumie nadaje sie do klejenia mat bitumicznych
              ale nie do forniru :/
              sprawdzalem i nie dociska to dobrze
              ale hellrider nadal uipera sie przy swoim

Skomentuj

ja mam swoj na gumie i sie nadaje... tylko u mnie ta guma jest w miare twarda ale nie śliska i dociska b dobrze fornir :)

Skomentuj

Skąd wiecie jaki to wałek przecież tak samo wygląda specjalny wałek do forniru.
                  http://www.ebay.co.uk/itm/Woodworkin...item46088d0059
                  Też nad takim myślałem, aporpo wałka do wyciskania mat to mówicie że się nie nadaje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                    Też nad takim myślałem, aporpo wałka do wyciskania mat to mówicie że się nie nadaje ?
                    do nowego, rownego forniru sie nadaje
                    do juz lekko pofalowanego nie - nie dociska za mocno i klej nie lapie tych pofalowan
                    lepszy drewniany lub stalowy

Skomentuj

Jakie macie metody na wycinanie forniru po wcześniejszym frezowaniu otworów. Frez na łożysku nie wejdzie po 4-5mm to za mało miejsca.
                      Klejenie liści, następnie nożyk i szlifowanie papierem??

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Klejenie liści, następnie nożyk i szlifowanie papierem??
                        tak
                        możesz tez użyć multiszlifierki
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lepszego rozwiązania jak fornirowanie i późniejsze frezowanie nie ma, bo ładnie wycinamy wszystko razem. Takie dorabianie tego później to trochę prowizorka, muszę spróbować na odpadzie.

Skomentuj

Ja dziś się bawiłem multiszlifierką przy wycinaniu forniru. Głośnik to Usher 8848p (ze ściętym koszem) i wyszło całkiem dobrze. Można to frezować wiertłem, albo kamieniem szlifierskim.

Skomentuj

Dociac nozykiem lub frezarka, pozniej nakleic papier na spory, okragly kawalek dechy i szlifowac. Najlepiej jakby sie udalo wyciac na tyle duzy krazek aby oparl sie na podfrezowanym elemencie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                lepszego rozwiązania jak fornirowanie i późniejsze frezowanie nie ma, bo ładnie wycinamy wszystko razem. Takie dorabianie tego później to trochę prowizorka, muszę spróbować na odpadzie.
                                to ja wolę się pomęczyć i zamówić cięcie na cnc
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No o tym też myślę, można wykorzystać pozostałość po wycinaniu otworu. Tą metodą mamy w miarę dopasowany promień co łagodnie będzie szlifować nie robiąc "dziur i dziobów" w wyfrezowanym otworze.

Skomentuj

Panowie a jak zamawiacie fornir? Jeden duży liść na jedną kolumnę i dzielicie żeby się słoje ładnie pokryły ? Chciałem zamawiać gotowe formatki 40x50cm ale boje się, że nie będzie możliwości zrobienia jednolitej bryły tak żeby się słoje pokrywały..

Skomentuj

No jak ci potną z jednego kawałka to może coś z tego wyjdzie.

Skomentuj

Czyli co? jeden wielki liść zamawiać? Przecież to się połamie w transporcie :F
                                        Na to, że będą cieli z jednego kawałka chyba nie mam co liczyć, chyba że macie jakiś sprawdzonych dostawców?

Skomentuj

Ja stąd zamawiałem http://www.sklep.artdecor-folie.pl/. Przyszło zwinięte w kartonowej tubie, ze 30cm średnicy, fornirowi pomimo tego że był kruchy nic się nie stało. Więc śmiało możesz cały liść zamawiać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X