Chcę coś taniego żeby fortuny na to nie wydać, do tej chwili zwykła kolbówka mi wystarcza. Pomyślałem o stacji dlatego, bo niedługo pewnie będę musiał zmieniać grot, a z dostępnością do mojej kolbówki jest problem.
Xytronic jest bardzo polecaną firmą i ma łatwo dostępne groty.
Zastanawiam się nad 3 modelami.
136 ESD
137 ESD
LF 389D
Dwie pierwsze są bardzo podobne, 24V na grzałkę i kolba jest podłączana do stacji poprzez gniazdo.
Ostatnia podaje 230V na grzałkę i kabel od kolby jest umiejscowiony na stałe w stacji. Niby ta stacja nie ma ESD ale jeśli chodzi o to że grot jest podłączony do przewodu ochronnego to i w tej stacji to też występuje.
LF 389D jest najtańsza z tych trzech. Ogólnie wszędzie polecana jest 136 ESD lecz ta ostatnia jest dość nowym produktem, może temu nie jest zbyt popularna.
Jak to się przekłada na użytkowanie, to że są różne napięcia grzałki?
Niby jest większa dokładność ustawiania temperatury ale +-5 stopni czy +-3 stopnie to nie taka wielka różnica.
Oczywiście, że lepsza z grzałką na 24V, nie dość, że pracujesz z bezpiecznym napięciem, to jest separacja galwaniczna od sieci.
Ze swojej strony dodam, że godnymi polecenia są stacje Solomon-a, sam posiadam model SR-976ESD z czterema rożnymi grotami i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba :) groty są łatwo dostępne, około 15zł sztuka.
Jesteś odizolowany od sieci w prostych słowach, jeśli doszło by do przebicia na grzałce to cię nie porazi. Zgodnie z normami 24V to bezpieczne napięcie, które powinno się uzywać np. przy lampach w kanałach warsztatowych itp.
Ale jakie jest prawdopodobieństwo, że coś takiego się zdarzy. Równie dobrze też to może się stać jak używam tą lutownicę którą teraz mam.
Napisałem mail do sklepu w którym sprzedają Xytronic'i pod swoja nazwą przez co są tańsze. Poczekam na odpowiedź i zobaczę jaka jest różnica w cenie.
Te stacje Xytronica (136 ESD 137 ESD) są ok do czasu padnięcia grzałki... Jak padnie to stację można wywalić do kosza bo nowa grzałka kosztuje prawie tyle samo co nowa stacja...
Ja mam Zhaoxin 936D i chwalę sobie dwa groty jeden mały do lutowania normalnego i drugi do grubych rzeczy (lurowałem ostatnio wtyk do CBradia chodzi bez zarzutów nagrzewa się do 400* w niecałe 30 sekund )
21$ to nie 170zł ale bez przesady te grzałki tak nie padają.
Nie chcę perfidnego chińczyka, jak widziałem u dolphina jak mu kolba się wyginała od temperatury to dziękuję.
137 ESD odpada bo za wyświetlacz bym musiał dopłacić 80zl
I w końcu dowiedziałem się co to te ESD. W wersji ESD kolba jest wykonana z innego plastiku.
Wszędzie polecają 136 ESD bo dość stary i sprawdzony model. LF 389 D może być gorsza jakościowo, bo to nowy produkt i jak wiadomo wszędzie przychodzi cięcie kosztów.
Nie do końca podoba mi się ustawianie temperatury potencjometrem w 136 ESD.
---------- Post dodany 26.03.2013 o 11:24 ---------- Poprzedni post 25.03.2013 o 23:35 ----------
W kolbie 106V jest to kolba od LF 389 D nie ma żadnego czujnika temperatury. Albo stacja sie ustawia na oko albo w jakiś sposób mierzona jest rezystancja grzałki i na tej podstawie jest mierzona temperatura.
Może ktoś to potwierdzić czy tak jest czy po prostu ta kolba jest lipą?
Potwierdzam, całkiem przyzwoita stacja jak za takie pieniądze... i nic się nie wygina
BTW. jak nie potrzebujesz super dokładnej regulacji temperatury, to polecam Goot PX201.
Termostat w rączce, zasilanie 230V, brak stacji zabierającej miejsce na biurku.
Chyba się szarpnę na tę 136 ESD, mam wrażenie że może być solidniejsza i dodatkowo te ESD do mnie jakoś przemawia. Trochę jestem sceptyczny co do nastawy temperatury potencjometrem.
Stacje lutownicze mają tą zaletę, że kolby są nieduże no i kabel miększy.
Ja mam Zhaoxin 936D i chwalę sobie dwa groty jeden mały do lutowania normalnego i drugi do grubych rzeczy (lurowałem ostatnio wtyk do CBradia chodzi bez zarzutów nagrzewa się do 400* w niecałe 30 sekund )
dzięki, kupie i wypróbuję, jak nie będzie Pasować tak jak oryginał to spróbuję grzałkę wymienić
ja swoją kupiłem za 50zł, nowa z lekko pękniętą obudową od spodu, ktoś tu na forum kiedyś wkleił linka do sklepu który sprzedawał za pół ceny właśnie takie lekko uszkodzone studentom po wysłaniu skanu legitymacji :)
Kolba leciutka, mega wygodna, dostępność grotów i grzałek, praktycznie nie do zajechania, chodziła czasami po kilkanaście godzin bez przerwy. Rękojeść się nie nadtapiała, no i przy okazji masz Hot Aira (używałem tylko do rurek termo ). Co do ESD jak nie zajmujesz się serwisem elektroniki "zaawansowanej" np. sterowniki na prockach 32 bitowych itd itp gdzie antystatyka ma faktycznie jakieś znaczenie to myślę że nie warto wariować. Xytronic bardzo dobra firma, ale zobacz jakie ma ceny grotów i grzałek (jeśli już się trafią) w ten sam sposób można by podejść do Elwika, rodzimej produkcji zaczepiste kolby/stacje ale o częściach zamiennych słuch zaginął. Szeroką ofertę ma też Pensol/Solomon. O ile kolby Pensola są wygodne to te Salomona lubią być ciężkawe i masywne raczej to większych prac. Jeśli zdecydowanie nie chcesz "chińczyka" to popatrz jeszcze na to (tylko licz się z tym że kolba będzie cięższa)
Kupiłem już 136 ESD :)
Jak grzałka padnie to będzie problem, bo łatwo dostępna nie jest.
Cena grotów ujdzie, szczególnie że cieszą się opinią o długiej trwałości.
Nie kupiłem LF 389 D, bo były przypadki padania tych stacji, więc postawiłem na stary przetestowany produkt. :)
Zajrzałem do tego wątku kilka dni temu i chyba wywróżyłem awarię swojego kolbowego chińczyka. Wczoraj szlag trafił grzałkę i czas zamówić coś odrobinę lepszego. W pierwszej wersji byłem zdecydowany na: Zhaoxin 936D 60W Cyfrowa
Przy okazji przesyłki chciałem zamówić u tego samego sprzedawcy lepszy multimetr, wybrałem: UNI-T UT603 RLC aby nie używać już JIG'a do pomiaru cewek i kondensatorów.
Okazało się, że na miejscu w sklepie elektronicznym mam te same ceny tylko najtańsza stacja to:[b] ZD ZhongDi ZD-931
Warto dopłacić za nią realnie 50zł. Mogę kupić 170zł?
Czy jest sens kupowania multimetru za 150zł by mierzyć cewki? Chyba, że sam nawijasz. Z tego co czytałem to dopiero te dość drogie multimetry mają sensowny pomiar.
A firma UNI-T jest chińczykiem ładnie zapakowanym i trochę lepiej wykonanym ale w środku wygląda niezbyt profesjonalnie.
Skomentuj