Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te kolby są w 99% stacji, różnią się tylko kolorem, tulejką, grzałką i ew. elektroniką. Jak dla mnie jest wygodna, śruba mocująca z plastiku trochę się grzeje, gąbka do trzymania praktycznie w ogóle.

Skomentuj

Jak chcesz coś porządnego i możesz jeszcze dołożyć to weller i hakko są niezniszczalne. Z tańszych
      http://www.tme.eu/pl/details/pensol-...ng-industrial/
      rok ponad na tym robiłem i jest ok. Dużo grotów i tanie, tylko stosunkowo szybko padają.

Skomentuj

Tylko przewod od kolby sztywny jak pret zbrojeniowy. NIe da sie tym lutowac.

Skomentuj

Z tym niestety muszę się zgodzić, bo tą kolbę też posiadam, dodatkowo lubią padać, do SL10 dałem kolbę ZD929 i dzielnik żeby chociaż trochę się skala pokrywała.

Skomentuj

Szkoda że już nie ma tych ESD 136, bo kolba nie grzeje się, przewód elastyczny i silikonkonowy więc nie łatwo przypalić. Może xytronic 369D? Miałem go przez chwilę ale już trochę czasu minęło ale teraz jakbym drugi raz kupował to też bym się zdecydował na stacje tej firmy. Zadowolony jestem.
            Ogólnie nie polecam ayoue wep zhaoxin czy innych Chińczyków bo widziałem jak np kolba potrafiła się stopić, a bebechy dosłownie żeby cokolwiek działało.
            Posiadam hot air yihua i na razie działa, nie było problemów ale jakość tego nie jest wysoka i jak mi to padnie to się nie zdziwię. Przynajmniej grzałki są tanie. Poza tym dużo hot aira nie używam.
            Last edited by scythe1123; 29.07.2015, 18:04.

Skomentuj

Witam
              Moim zdaniem bardzo dobrym wyborem była by ERSA i-CON NANO http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?l...d_product=1122 Bardzo mała rączka z wbudowanym czujnikiem ruchu, dobre groty z serii 102 Do smd super jest :minifala" 1.6mm
              Pace z renexa http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=89 też bardzo dobre lecz droższe Robią na nich szkolenia z IPC Bardzo fajnie się nimi lutuje Lekka rączka Grot zintegrowany z grzałką, szybka wymiana grota
              No i został Weller WS81 http://www.weller.com.pl/pl/p/Stacja...icza-WS-81/427 Tego to chyba nie trzeba przedstawiać

Wiem ze drogo ale jeśli ma to służyć do lutowania głównie smd to musi być małe wygodne i szybkie a to kosztuje no i groty nie spalą się w 15minut

Pracowałem na tych stacjach i musze powiedzieć ze żaden chińczyk czy inny wynalazek sie do nich nie umywa Moim zdaniem jest to sprzęt który przy odpowiednim użytkowaniu jest zakupem na lata i to nie na dwa objęte gwarancją jak to mówią :)

linki przykładowe Sprzęt można znaleźć w sieci trochę taniej
              Last edited by qudlaty; 30.07.2015, 01:12.

Skomentuj

Wybor padl. Zdecyduje sie na firme xytronic. Zamowie lf8800
                http://xytronic.com.pl/pl/p/Stacja-l...icza-LF8800/23
                Troche przeciagne budzet. Mam nadzieje ze bedzie warto.

Skomentuj

Jimy jak nie kupiłes to jutro mogę ci podrzucić małe gówienko na testy JBC 14s

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://www.tme.eu/pl/details/jbc-14s...bc-tools/14st/

Skomentuj

Co położyć na stół żeby nie uszkodzić blatu podczas lutowania?

Skomentuj

Karton, gazetę, cokolwiek co się szybko nie topi od rozgrzanej cyny :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja zawsze biorę białą kartę z drukarki. Wszystko na niej widać i jeszcze biały odbija światło z lampki :)

Skomentuj

Ale żeby na stałe położyć w kąciku warsztatowym i aby dało się łatwo wyczyścić.

Skomentuj

Wszystko sie ubrudzi po czasie, jak nie przytopi cyna to kalafonia czy topnikiem

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                              Ja zawsze biorę białą kartę z drukarki. Wszystko na niej widać i jeszcze biały odbija światło z lampki :)
                              Też tak robie tylko trzeba przykleic do stołu po bokach aby nie latała, warto położyć dwie warstwy lub jakiś grubszy papier.

Na warsztatach mamy jakieś taki płyty ala drewniane coś jak drobny wior i cirnka na ok 4mm

Ew. Karton taki brązowy, tylko na nim szukanie elementów nie należy do najłatwiejszych, tym bardziej jak się trocha powypala

Skomentuj

Cyna nie robi wrażenia na moim biurku warsztatowym, a ma zwykłą okleinę.
                                Są maty ESD ale nie wiem jak się zachowują pod wpływem ciepła.
                                Tak sobie myslę, że maty silikonowe się by do tego nadały, bo nie boją się temperatury, prądu nie przewodzą no i zaewniają dodatkową przyczepność.
                                Last edited by scythe1123; 08.09.2015, 11:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Są maty ESD ale nie wiem jak się zachowują pod wpływem ciepła.
                                  Mogę Ci zrobić zdjęcia.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                    nie boją się temperatury, prądu nie przewodzą no i zaewniają dodatkową przyczepność.
                                    A nie elektryzują się? Trana końcowego nie uwalisz, ale jakąś delikatniejszą kostkę można.

Skomentuj

Witam.
                                      Nie dawno kupiłem stację lutownicząWEP 936. Oryginalna grzałka przepaliła się dosłownie w kilka godzin. Kupiłem na allegro kolejną, przepaliła się w niecałe 2 godziny. Czy ktoś wie co jest grane ? Zakładam, że grzałka powinna wytrzymać znacznie dłużej niż kilka godzin ??

Skomentuj

Nową kupiłeś te stacje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                          Nową kupiłeś te stacje ?
                                          tak, stacja była kupiona nowa. Temperaturęustawiłem na 400 stopni.. może za dużo i dlatego ?

Skomentuj

Czaruję...