Zastanawiam się nad kupnem stacji Solomon. Warto kupić czy szukać czegoś innego?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lutownice i stacje lutownicze
Collapse
X
-
Najpierw zacznij od tego co bedziesz robił i jak często, po co Ci stacja z bajerami skoro ich nie wykorzystasz ? lutując po kilka h w tygodniu taka za 100zł jest zupełnie wystarczająca, chyba że faktycznie bedziesz lutować dziesiątki precyzyjnych elementów dziennie to warto inwestować w cos konkretnego.
Skomentuj
-
Witam może by ten temat jakoś ogarnąć, czyli podzielić klasę sprzętu możliwości i cenę .Chodzi mi o to, potrzebuje stacje do 300pln polecacie sprawdzoną , ktoś ma na to 600 pln ktoś poleca taką. Sam już mało się zajmuję elektroniką , ale za odpowiednią kwotę kupił bym coś co bym mi wystarczyło. JAK NAMIESZAŁEM TO MODELATORZY PROSZĘ USUNĄĆ.
Skomentuj
-
Moim zdaniem do okazjonalnego użytku nie ma się co wypinać :)
Ja kupiłem ZD-931 , kolby , grzałki i groty są tanie i bardzo popularne
Na początek kupiłem około 20 typów grotów :)
Kolega używa takiej samej codziennie od dwóch lat i jest z niej zadowolony
Wcześniej miał Wellera więc ma chyba jakieś porównanie
Skomentuj
-
Moje lutownice pracują po 8 godzin dziennie i no i nie używam ich tylko do zastosowań hobbystycznych ale również zawodowych dlatego cenię sobie niezawodność. Jeżeli chodzi o groty również mam ich sporo ale tak naprawdę używam tylko 2 minifali i płaskiego dłutka 3,2mm i tym jestem w stanie przylutować wszystko. Oczywiście kwestia wprawy też ma tutaj ogromne znaczenie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaJakie groty kupić do lutowania elementów przewlekanych i SMD?
kizol666 co to za niebieska płachta na blacie biurka?
Skomentuj
-
Jak uszkodzisz parę płyt głównych i spędzisz potem pół dnia na wyszukaniu elementów które się uszkodziły to będzie ci obojętne jaki kolor ma mata. Od czasu jak leży na stole problemów z wyładowaniami napięć elektrostatycznych brak. Ale to tylko moja mało znacząca opinia naprawiłem przecież tego tylko jakieś parę tysięcy sztuk a tylko kilka uszkodziłem z głupoty przez próbę naprawy bez żadnej ochrony ESD :) polecam też opaskę na łapę i podłączyć stół pod uziemienie zawsze można się "rozładować" o stalową ramę stołu. Oczywiście cały czas mowa o bardziej czułych układach na takie wyładowania przy budowie krela esd raczej można pominąć.Last edited by kizol666; 27.12.2015, 20:17.
Skomentuj
-
Czy taka z Lidla to coś w miarę ok do domowych zabaw http://fanlidla.pl/gazetka/2013.01.1...acja,lutownica/ moja pistoletowa zaczyna mnie wnerwiać..
Skomentuj
-
Nie miałem takiej w ręce, ale nie wygląda na komfortową. Dość duża kolba, sam plastik bliżej grotu, który pewnie będzie parzył jak lutownica chwile popracuje. Druga istotna sprawa to jakie groty do niej podchodzą, bo ich wymiana to chyba podstawa w tych tanich stacjach. Bo albo kiepsko się lutuje, albo w moment się zużywają.
Przy zakupie kieruj się głównie kolbą, bo nowa najtańsza kosztuje coś koło 50zl. Ogólnie z tych najtańszych to chyba jakieś ZD. Drożej można znaleźć chińskie stacje W.E.P/YiHUA/ZHAOXIN. Mogę polecić te z oddzielną podstawką, wygodna sprawa gdy się lutuje.
Skomentuj
-
Cześć, mam do was pytanie. Potrzebuje lutownicy do lutowania hobbistycznego. 2-3dni w tygodniu. Aktualnie jadę na transformatorku. A chciałbym jakąś stację myślałem nad ZHAOXIN 936A. Może ktoś ma jakieś negatywne zdanie na temat tej lutownicy? Słyszałem że oryginalny grot jest do wymiany ponieważ nie nadaje się do wszystkiego.
Cena do 150zł.Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaVolumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
Skomentuj