Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tymi chińczykami jest różnie, na pewno da się lutować.
    Groty mogą, a właściwie będą szybko leciały. Ale ogółem nic specjalnie nie do przeskoczenia.
    50W to trochę mało, zwłaszcza że takie mocno budżetowe lutownice mają różnie z przekazywaniem ciepła do grota.
    Wyświetlacz nie ma specjalnie sensu, bo i tak co innego na LCD, a co innego na grocie.
    Ogółem wiem że można lutować taki sprzętem, sam mam lutowałem awaryjnie stacją z casto za 45zł, bez trafa grzałka chodzi na sieciowym napięciu i dało rady.
    Ale słabo wykonane lutownice jednak utrudniają pracę.

Do prostych rzeczy, zawsze najbardziej lubiłem stare okrągłe lutole.
    80VA, w 1s topi cynę, nożna tym lutować praktycznie wszystko do elektroniki przewlekanej, do obudów.
    Albo jakaś najprostsza stacja solmona. To będzie pewnie na resztę życia sprawa załatwiona.

Skomentuj

Z Solomonem najtańszym a właściwie teraz Pensolem da się przeżyć, z tym że nie ma co liczyć na wieczną grzałkę, kabel twardy i niestety nie jest silikonowy (można stopić), wiem bo mam SL10.

Te wszystkie no name z cienką kolbą da się niby używać, ale kolba nie jest specjalnie solidna, co do trwałości grotów i grzałek się nie wypowiem, bo tylko kilka razy takimi robiłem.
      Jak komuś nie przeszkadza gruba kolba, to z tanich ZD929/931, są na silikonowym kablu, grzałka czasem padnie, ale sprzęt zdatny do użytku, kolba ma ten sam kształt co w SL10, ale grzałka jest ceramiczna i grot inny (stacji ZD nie miałem żadnej, ale wymienione kolby mogą być).

Na co dzień pewnie starczy któraś z nich i nie ma porównania do transformatorowej, chyba że ktoś tylko kabelki lutuje.
      SMD idzie spokojnie, z odpowiednim grotem grubsze kable też się da (ZD/SL), jak na razie jedynym większym problemem były kondensatory na wielowarstwowych drukach płyt głównych, zwykłe 2 warstwy da się tym normalnie lutować.
      Last edited by ampli; 06.02.2015, 22:11.

Skomentuj

A ta lutownica? http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...062052244.html

Numery takie same, jedynie nazwa inna.
        Dla mnie nazwa nie ważna, a po numerach śmiem twierdzić że w środku chyba jest to samo co w pozostałych, tylko nazwa inna... ale znawcą nie jestem i mogę się mylić.

Myślałem też nad tą lutownicą z Lidla, ale ponoć jest tam problem z grotami prawda?

Skomentuj

Jeśli nie różni się wiele od podobnie wyglądającego modelu Aoyue, to raczej w tej cenie nic lepszego nie dostaniesz, co do wynalazku z Lidla, jeśli to ta sama co widziałem - nie kupuj, można powiedzieć, że była to kolba z podstawką, bo o stabilizacji temperatury można zapomnieć, no i też niestety kolba nie jest na 24V.

Cała "elektronika":
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/top...0.html#9115677

Skomentuj

marian; śmiało kupuj. mam taką już któryś rok, może nie używam codziennie ale jak już coś lutuje to chodzi non stop po kilka godzin i daje rade.

Skomentuj

Mam taką samą i działa ok. Szybko zużył się jedynie grot, wystarczył na jednego uniampa...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                A ta lutownica? http://allegro.pl/stacja-lutownicza-...062052244.html (STACJA LUTOWNICZA 936A LUTOWNICA KOLBA zhaoxin)
                Mam taką z 4 lata pod nazwą PT była jeszcze Aoyue i pewnie kilka innych - generalnie to samo.

Oryginalne groty są do bani ale pasują xytronica z tego co pamiętam to te:
                http://allegro.pl/grot-do-stacji-lut...995353008.html
                (XY369 , XY 136/136ESD , XY137 , XY137ESD)
                i są one świetne
                Grzałka działa od nowości a mam jeszcze jedną zapasową z zestawu - ale z tym to jak się trafi

Wady:
                sztywny przewód
                po paru godzinach lutowania grzeje się kolba
                Trochę brakuje mocy przy dużych elementach - np przewód 4mm^2 lutowany do cewki 1,4mm
                Zalety:
                Doskonała do elektroniki i zwrotnic (jeśli nie szalejemy z elementami)
                Pasują bardzo trwałe groty od xytronica których jest spory wybór w sensownych cenach (jakieś 20zł/szt)

Z tanich stacji którymi ktoś chce bardzo dużo lutować polecam Xytronic LF-2000/ NDN LF-2000
                Mamy kilkanaście takich w pracy i chodzą często po 8h bez przerwy

Zalety
                Fajny przewód
                Kolba nie grzeje się
                Tanie i dobre jakościowo groty w wielu rozmiarach
                Dobra stabilność temperatury
                Duża moc (dobre do dużych elementów)
                Grzałki wymieniają na gwarancji bez zbędnych pytań
                Gwarancja 2 lata

Wady
                Stacja ma jedną poważną wadę - po gwarancji nie opłaca się wymienić grzałki - grzałka 200zł kolba z grzałką 250zł cała stacja z dwuletnią gwarancją 300zł.....

U nas grzałki wytrzymują około 6-12 miesięcy pracy po 4-8 godzin dziennie - mniej więcej 2x tyle co groty

Skomentuj

Bierz tą za 936, wszyscy co je mają chwalą sobie, najlepsze połączenie b. mała cana-jakość

Jakbyś chciał coś droższego to lf-2000 tyle że za ten hajs miesiąc temu była lepsza lf 3000..

Skomentuj

Wziąłem tą 936, dziś powinna dojechać.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Wziąłem tą 936, dziś powinna dojechać.
                      Zabierz dodatkową grzałkę jeśli jeszcze nie wysłali paczki. Ja miałem ostatnio ze swoją stacją problem (WEP 898BD) tj grzałka poszła, oczywiście grzałka, element, który się zużywa i nie podlega GW, u mnie poszła po 7miesiącach. Wcześniej miałem PT 803 i tam grzałka 2lata trzymała no i aktualnie znajomy jej używa :)
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Dobrze ogółem sobie kupić zapasowa sztukę (grzałkę), nawet jak by ta długo wytrzymała, bo jak za kilka lat może zmienią lekko projekt kolby i może być zabawa z brakiem grzałek.

Skomentuj

Działa.
                          Jak na razie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba :)

Skomentuj

ktoś wie gdzie tanio kupić groty do stacji JBC SB3240

Skomentuj

Zamiast tanich stacji lepiej kupic taka oryginalna lutownice, uzytkuje je odkad pamietam, uzytkowane sa 3-4 dni w tygodniu po kilka godzin a wiec dosc czesto, najstarsza mam chyba z 8 lat, grot jak nowy jesli sie o niego dba po kazdym uzyciu lutownicy, grzalka nigdy nie padla zadna, uzytkuje 30, 40 i 60W i mam kolejne 3 sztuki w zapasie ale nie zanosi sie by szybko padly te lutownice.
                              Last edited by Bumpalump; 15.02.2015, 18:07.
                              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Jeżeli lutujesz tylko zwrotki i zepsute kable to się nada tez i ruska rynnówka Spróbuj polutowac płytkę smd w tym atmegi w tych malutkich diabelskich obudowach..

Patrz co kiedys znalazłem

Skomentuj

Lutuje wszystko bo serwisuje sprzet audio, SMD bardzo rzadko ale 30W grotem szpilkowym bez problemu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak masz precyzje w reku to cienkim grotem bez problemu polutujesz kolba.

Widzialem takich ktorzy cale zycie wszystko transformatorem lutuje i tez daja rade, dla mnie to masochizm troche ale coz

Skomentuj

Ja trafową lutowalem układ od mp3 z 12-14 nozek, trochę kalafonii i tak jak na tych filmikach o lutowaniu z topnikiem, z poślizgiem wszystkie po kolejki, ładnie wyszło XD. Gorzej jest wylutowac takie cos... Jak masz topniki po 100zl to możesz byc nawet i lewy a posmaryjesz nóżki i samo sie zlutuje :p Stacja sama w sobie ma tylko mieć regulacje temp, żeby nie podpalić drobnych elementów..

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                      Stacja sama w sobie ma tylko mieć regulacje temp, żeby nie podpalić drobnych elementów..
                                      Przy odrobinie wprawy bez regulacji temp. polutujesz bez palenia elementów. Dla mnie ważne żeby lutownica nie była bezpośrednio sieciowa tylko na 24V (ryzyko przebić zwłaszcza w tanim sprzęcie)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                                        Zamiast tanich stacji lepiej kupic taka oryginalna lutownice, uzytkuje je odkad pamietam, uzytkowane sa 3-4 dni w tygodniu po kilka godzin a wiec dosc czesto, najstarsza mam chyba z 8 lat, grot jak nowy jesli sie o niego dba po kazdym uzyciu lutownicy, grzalka nigdy nie padla zadna, uzytkuje 30, 40 i 60W i mam kolejne 3 sztuki w zapasie ale nie zanosi sie by szybko padly te lutownice.
                                        Jeszcze parę lat temu bym się zgodził (wtedy za najtańszą stację z grzałką 24V trzeba było dać kilkaset zł) - teraz można mieć stację dla hobbysty za 70zł i całkiem przyzwoitą za 200-300zł - kupujesz kilka porządnych grotów za 20-30zł i masz zestaw którym polutujesz praktycznie wszystko.

Jasne że przy odrobinie wprawy da się lutować kawałkiem miedzi rozgrzanym nad palnikiem kuchenki ale chyba nie o to chodzi żeby się mordować tylko w miarę przyjemnie działać.
                                        Last edited by Sound Wave; 16.02.2015, 22:11.

Skomentuj

Jaka kupisz przyzwoita stacje za 300zl? kazda z nich to tani chinczyk w ktorym padnie grzalka po pol roku a za rok cala elektronika.
                                          Nie mowiac juz o tym ze wiekszosc tych stacji nie ma realnej regulacji temperatury i jego odczytu

A stacja jest wlasnie po to by zapewnic dokladna i stabilna regulacje temperatury i bezawaryjna prace, kupowanie stacji i na samym poczatku zapasu grzalek i grotów to bezsens, dlatego tak jak napisalem, wole sobie kupic kilka bezawaryjnych kolbowych lutownic i jak ktos ma wprawe w lutowaniu to nie spali zadnego elementu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X